Σπάνια συμφωνώ με τον Ανδρλέα Ανδριανόπουλο αλλά, το άρθρο του στο ιστολόγιο “Σοφοκλέους 10” είναι πέρα για πέρα σωστό._Κ.Κ.
Σάββατο, 27 Μάρτιος 2010 00:02
Το 70% ετησίων δαπανών της χώρας είναι μισθοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το 20% των δαπανών είναι τόκοι και τοκοχρεωλύσια για εξυπηρέτηση του εθνικού μας χρέους. Και το 10% των δαπανών πηγαίνει σε δραστηριότητες (έργα, προμήθειες, αγορές, εξοπλισμοί, εργολαβίες, επιδοτήσεις). Από αυτό το 10% προέρχονται τα ποσά που κατευθύνονται στην διαπλοκή και στους διάφορους ημέτερους. Δεν φθάνουν όμως αυτά για να δικαιολογήσουν την τραγική σημερινή οικονομική μας κατάσταση. Και για να βρούμε «που πήγαν, ακριβώς, τα λεφτά».
Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Και λένε την δική τους ιστορία. Οι μισθοί του δημοσίου πλησιάζουν τα 30 δις τον χρόνο. Στα δέκα τελευταία χρόνια του βαρύτατου δανεισμού συμποσούνται σε 300 δις ευρώ. Αυτές είναι οι αμοιβές του δημοσίου τομέα. Ακριβώς το χρέος της χώρας δηλαδή. Χρηματοδοτούμε ουσιαστικά δανειζόμενοι τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα από κάθε χώρα που βρίσκεται εκτός υπαρκτού σοσιαλισμού. Εχει μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και της αστυνομίας) ο Νομός Πειραιώς για παράδειγμα από μιά ίση πληθυσμιακά με την Ελλάδα Πολιτεία των ΗΠΑ (λ.χ. το Οχάιο η την Αλαμπάμα) Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί;
Πως μιά μικρή χώρα σαν την δική μας έχει ανάγκη μιάς τόσο μεγάλης γραφειοκρατίας για την διεκπεραίωση των κοινωνικών και διοικητικών της υποχρεώσεων; Η λογική εκτίμηση είναι πως το δημόσιο πέφτει θύμα των εκλογικών αναγκών του πολιτικού συστήματος και μετατρέπεται σε παραλήπτη των πελατειακών αναγκών των κομμάτων και του πολιτικού τους προσωπικού. Η χώρα είναι αδύνατον να ορθοποδήσει και να ξεφύγει από την κατρακύλα προς το χάος αν δεν αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της πολιτικής. Η δομή δηλ. του πολιτικού συστήματος.
Οι πολιτικοί σαν μεμονωμένα άτομα είναι αδύνατον να αντέξουν το τεράστιο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η αναπόφευκτη μείωση του δημόσιου τομέα, με κατάργηση φορέων και υπηρεσιών, και η συνακόλουθη απόλυση υπαλλήλων. Αν όμως δεν μειωθεί δραστικά το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης. Τα νούμερα είναι και εδώ αμείλικτα. Αυτή την ώρα το χρέος της χώρας βρίσκεται στο 120% του ακαθαρίστου εθνικού προιόντος. Και χρειαζόμαστε σε ετήσια βάση περίπου 50 δις, ευρώ, συν τις όποιες δημόσιες εισπράξεις, για να ξεπληρώσουμε τις εσωτερικές και διεθνείς μας (δάνεια) υποχρεώσεις. Με βάση την όποια λογική πορεία των επιτοκίων και την διακύμανση του εθνικού εισοδήματος έχει υπολογισθεί πως αν μπορέσουμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα (σε ετήσια βάση δηλ. να μην μπαίνουμε μέσα) το χρέος το 2013 θα φθάσει το 130% !!
Με το σταυρό προτίμησης και τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων αυτό είναι αδύνατο. Η οριστική καταστροφή είναι προ των πυλών.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. Όντος είναι αμείλικτα τα νούμερα. Η διάγνωση έχει γίνει και φαίνετε σωστή. Τι μέτρα πρέπει να παρθούν?
    Ποιά πρέπει να είναι η θεραπεία?
    Μετά απο αυτά τα μέτρα που βλέπω να πέρνει η κυβέρνηση δεν βλέπω να γίνετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ δυστυχώς.

  2. Βασίλης

    καλα ολα αυτα στο αρθρο,αλλα πρεπει να λαβουμε υποψιν οτι η κομματοσκυλοκρατια εχει αρχισει να “κοβει” πορτα και σε δουλειες του ιδιωτικου τομεα.βυσμα χρειαζεται πια σχεδον παντου.μας εχουν πνιξει…

  3. picos

    150.000 περισσευουμενοικατα προσεγγιση (τοσοι μπηκανε τα τελευταια χρονια στο δημοσιο) χ1200 μικτες αποδοχες(και λιγα λεω) χ12 μηνες χ5 χρονια = 10.800.000.000
    η εξισωση ειναι ανοιχτη , στον πρωτο και τελευταιο αριθμο βαζετε οτι προαιρεισθε.
    Δεν χρειαζεται να ειμαστε ΜΥΑΛΑ για να καταλαβουμε τι γινεται

  4. Σπύρος

    picos δούλεψε μια στάλα παραπάνω, ξέχασες να βάλεις τους διακόσιους τόσους νέο-προσληφθέντες στη Βουλή των Ελλήνων μια διακομματική παράνοια που η συνέπεια για πάρτι τους επιβάλει.
    Γαμώτο τη συνέπειά μου να πληρώνω συντηρώντας τους ψήφο συλλέκτες.

  5. Spiros

    Επειδή με όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που σφυρίζουν πάνω απ τα κεφάλια μας έχουμε μάλλον χάσει την ταξη μεγέθους των αριθμών, για μια σύντομη επαναφορά στην πραγματικότητα, αρκεί να αναλογισθούμε οτι ενα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι ίσο με 32,150.2 χρόνια.
    Αν γυρίζαμε δηλαδή ενα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα πίσω θα κάναμε συντροφιά στους τελευταιους Νεάντερταλς!
    Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ είπαμε;;;

  6. Νίκος Βασιλείου

    Πώς εννοείς δάσκαλε την “επανάσταση”;
    Βροντερή με όπλα και αίμα;
    ή
    Την αθόρυβη της Λετονίας;
    Πρίν απο λίγο καιρό, άκουσα στο δρόμο τη φράση “Το ΠΑΣΟΚ θα μας σώσει”… Ναι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που το πιστευουν αυτό…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.