από την “Ελευθεροτυπία
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Σε πταίσμα υποβιβάζεται η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, αλλά και η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και μετατροπή της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών για προσωπική χρήση σε πταίσμα, καθώς και διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τους βασικούς άξονες του οποίου περιέγραψε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και μετατρέπεται σε πταίσμα από πλημμέλημα η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, αλλά και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης αποκλειστικά για προσωπική χρήση.
Παράλληλα, προβλέπονται διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές ναρκωτικών. Καθορίζονται ελαφρύτερες, βαρύτερες και ιδιαίτερα σοβαρές ποινές, ώστε να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών. Επίσης, προβλέπεται ότι οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών δεν θα τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.
Όπως ανέφερε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία και προβλέπεται:
 

  • α) η εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικός όρος,
  • β) ηυποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και η παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,
  • γ) η χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,
  • δ) η αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης ε) η αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης
  • στ) η αναστολή εκτέλεσης ποινής, ζ) η υποχρεωτική αναβολή στράτευσης
  • η) η υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Επίσης σε περίπτωση ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται και η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

26 Comments

  1. Θα ήταν περίεργο αν, μία κυβέρνηση politically correct διακορευτών δεν ψήφιζε αυτό το νομοσχέδιο! Φαντάζομαι την ημέρα που, σε κάθε κήπο και ταράτσα θα ανθεί φαιδρός ο μπάφος και, στα μπαρ ο “ανθός” της ελληνικής νεολαίας θα παραπατέει τρεκλιζοντας και greekλιζοντας προς την Νέα Εποχή και την Παγηκοσμοιοποίηση.
    Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και στην όποια ιστορία του θα ξόδευε εκατομμύρια για να βοηθήσει τους χρήστες να απεξαρτηθούν και θα ξόδευε τα δισεκατομμύρια που παίρνει απ’ τις μίζες για να μαμήσει τους εμπόρους και τους διακινητές.
    ‘Ομως, ποιος έχασε τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια για να την βρούν τυπάκια σαν αυτά που βλέπω εδώ και χρόνια στη τηλεόραση;
    Ποία λοιπόν η θέση μου; Όχι στα ναρκωτικά, ναι στη Παιδεία, στην περηφάνεια και την αξιοπρέπεια του ελεύθερου, μη εξαρτημένου από ουσίες πολίτη.
    Αν είχα τη δύναμη θα εξαφάνιζα τις ανθρωπίδες που στηρίζουν τη διάδοση τους με το να ελαχιστοποποιούν τις ποινές. Οι έμποροι πρέπει να εξορίζονται σε βραχονησίδες, οι χρήστες να αντιμετωπίζονται με αγάπη.
    Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις σας

  2. Κυριάκος

    Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Ολανδία που ισχύει κάτι παραπλήσιο; Αν κάποιος έχει στοιχεία καλό θα ήταν να τα δημοσιεύσει.

  3. tasos

    Για ποια πάταξη εμπόρων και διακινητών μιλάμε… είναι πολλά τα λεφτά και ελάχιστη η ηθική.
    Να φτιάξουν και “Υπουργείο Μαστούρας”, να φανεί έτσι και η “αποφασιστικότητα” της κυβέρνησης για “μεταρρυθμίσεις” και να βολέψουν και μερικούς.

  4. Πέτρος Μ.

    Μα κε Καββαθά όταν καπνίζεις : 1) δεν τρεκλίζεις & 2) δεν greekλίζεις απαραίτητα. Όπως η κάνναβις δεν είναι προθάλαμος των ”ναρκωτικών”. Τότε το αλκοόλ τι είναι? Και αν θέλετε απαντήστε μου : πόσοι θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως απο την κάνναβη μέχρι σήμερα και πόσοι απο το αλκοόλ (όχι μέχρι σήμερα, αλλά μόνο στο φετινό ας πούμε καλοκαίρι), ε?
    Το ωραίο είναι ότι στην Αμερική απ’όπου ξεκίνησε η ”αντιναρκωτική” υστερία για την κάνναβη εκεί λοιπόν αρχίζει τώρα να νομιμοποιείται και να επιβάλλονται και οι πρώτοι φόροι (Oregon, California etc).
    Με τις φοβίες, τις υστερίες κ τις καταστολές δεν γίνεται τίποτε. Βεβαίως κ πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αποποινικοποίηση που θα έπρεπε, κατα την γνώμη μου, να συνοδεύεται κ απο μία σοβαρή ενημέρωση για την επίπτωση της οποιαδήποτε ουσίας πάνω στον χρήστη. Απο κει κ πέρα το πως θα διαθέσει κανείς τον εαυτό του είναι προσωπικό ζήτημα.
    Είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα η αντιαπαγορευτική υστερία θα μας φαντάζει αστεία, όσο αστεία μας φαίνεται σήμερα η αντιαπαγορευτική υστερία για το αλκοόλ στην Αμερική το 1920 (θυμόσαστε για πότε λέω, για τότε, που λόγω της απαγόρευσης, έπιναν ακόμη κ αυτοί που δεν πίνουν και η παράνομη παρασκευή αλκοόλ είχε χτυπήσει κόκκινο = με ολέθριες συνέπειες…).
    Και ακόμη κάποιος που θέλει να πάρει ”ναρκωτικά” θα τα πάρει ούτως ή άλλως, γιατί να τον αναγκάζουμε να το κάνει παράνομα με απίστευτη αισχροκέρδεια για τον έμπορο και επιπλέον συντηρώντας μια παρανομία, που συμφέρει μόνον αυτούς που τα πουλάνε.
    Ακόμη δεν θίγω εδώ την εθελοτυφλία που έχουμε οι περισσότεροι για το πόσο ευεργετική είναι η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους (νόσος του Krohn, Altzheimer κλπ). Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει, το διαδίκτυο βρίθει έγκυρων πληροφοριών…

  5. Giorgos

    Τον πρώτο καιρό έλεγαν ότι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα,
    Δανία του νότου (να αυτοκτονούμε από πλήξη),
    μετά Ολλανδία της ανατολής (να πνιγούμε στον μπάφο),
    υποθέτω ότι ακολουθεί Ταιλάνδη της δύσης (και οι παιδεραστές ψηφίζουν),
    άντε και στις χαμένες φυλές που ζουν μακριά από τον πολιτισμό (και οι κανίβαλοι έχουν… ψυχή),
    πότε θα καταλάβουν κάποιοι σε αυτή τη χώρα ότι μας κυβερνούν άρρωστα και διεστραμμένα μυαλά, με εξαρτήσεις παντός τύπου…

  6. Ανώνυμος

    Το εμποριο ναρκωτικων ειναι πολυ προσδοφορο με αυτον τον τροπο παυει να ειναι (ενα κομματι του τουλαχιστον).
    Ειναι θεμα παιδειας (που δεν υφισταται ) και διαπαιδαγωγησης απο εμας τους γονεις για το τι θα κανουν τα βλασταρια μας.
    Το απαγορευμενο ειναι και γλυκο.
    Σε γενικες γραμμες δεν πιστευω οτι θα ηταν κακο, αλλα ολα ειναι σχετικα στη χωρα που ζουμε.

  7. Τα λεφτα απο το εμποριο ναρκωτικων ειναι πολλα.Το απαγορευμενο ειναι και γλυκο.
    Ειναι θεμα παιδειας (που δεν υπαρχει) αλλα και διαπαιδαγωγησης απο εμας τους γονεις στο τι θα θεωρουν ενδιαφερον τα παιδια μας.Αν το παιδι εχει προβλημα λογω λαθους διαπαιδαγωγησης δεν γλυτωνει το κακο ειτε ειναι νομιμο ειτε ειναι παρανομο.Τουλαχιστον δεν θα πλουτιζουν καποιοι εις βαρος του
    Σε γενικες γραμμες πιστευω θα ειναι καλο , αλλα ολα ειναι σχετικα στην Ελλαδα.

  8. tilt

    Όποιος γλυτώσει απ’ τους “υπερασπιστές” της πληροφόρησης!!!, τους “υπέρμαχους” της παιδείας!!!, και τους “τιμητές” της δημοκρατίας!!!, ξεγλιστρήσει απ’ το αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα, θα τον περιμένει η ” μεγάλη αγκαλιά “. Στην αναδίπλωση της Νέας Εποχής θα φροντίσουν τα δρεπάνια της ομοιομορφίας να θερίζουν ότι ξεχωρίζει.

    1. Πέτρος Μ.

      να προσέχετε άμα βγείτε έξω μη σας ρίξουν τίποτε στο ποτό σας, τόσα και τόσα συμβαίνουν καθημερινά, ξέρετε πόσοι έχουν καταστραφεί έτσι…

  9. konstantinos

    Προφανως εννοειτε τον διαχωρισμο χρηστων απο εμπορους με καποιο αντικειμενικο και αδιαβλητο συστημα. Παντως σημερα, στην Ελλαδα εχουμε μονον χρηστες, και διακινητες για προσωπικη χρηση. Εμποροι δεν υπαρχουν, και εκεινοι που βρεθηκαν με 15 κιλα ηταν επισης χρηστες, τα ειχαν για προσωπικη τους χρηση και απλως ετυχε εκεινη τη στιγμη να μετακομιζουν!!

    1. Ο μπάφος είναι politically correct καθ’ ότι Αντουάν, Γοδεφρείγος et cie τη Καλιφόρνια τότε που “ξάπλωναν στους αεροδιαδρόμους (σ.σ. στις 41.000 πόδια) και εμπόδιζαν τα αεροπλάνα να πάνε στο Βιετνάμ”

  10. manos

    το δανειζομαι και το παραθετω
    Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας… Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη και άλλα drugs, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι… δεν είδα μάνες να πουλάνε τα παιδιά τους όπως γίνεται στο LA. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν. Όσα δεν πήραν οι τράπεζες, τα πήραν οι έμποροι… Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι’ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους…”

      1. konstantinos

        Παντως, στη γειτονικη Αλβανια αγοραζεις απο το Λαζαρατ ενα κιλο προς 150 euro και το πουλας 2 ωρες αργοτερα στα Γιαννενα προς 1500

  11. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

    Αγαπητέ ΚΚ, με στεναχωρείς. Είχα προτείνει να φτιάξουμε μία ΜΚΟ για τα διακαιώματα των φαλακρών μελών της φυλής των Ντογκόν που είναι παίκτες της ρουλέτας και ζουν στην Νεοθωμανική Δημοκρατία της Νοτίου ΤσαμουροΣκοπιανοΜπασταρδοΓραικίας και δεν ήθελες. Σε πρότεινα να γίνεις κολαούζος του συμβούλου και συνομιλητή του ΓΑΠ (κατά δήλωση του) Ζορζ Σόρρος και κατόπιν Αντιπρόεδρος της προαναφερόμενης δημοκρατίας (και εγώ το τσιράκι σου) και δεν ήθελες. Τι γκρινιάζεις τώρα;
    Στα σοβαρά τώρα ρε ΚΚ, ξαναδές το ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου για την Αργεντινή (μάλλον 3ο μέρος ΄- δεν είμαι σίγουρος) ειδικά εκεί που αναφέρεται στην εκτόξευση του αριθμού των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
    ΥΓ. Σήμερα πήρα το τεύχος Αυγουστου και είδα ότι λείπεις κάνοντας χρήση αναρρωτικής αδείας για λόγους … “ναυτίας”
    (δικά μου λόγια). Όσο φίλε θα είσαι έστω και νοερά εκεί (στους 4Τ) το περιοδικό θα τ’αγοράζω. Η έντυπη πάντως …”γκρίνια” έστω και μία φορά τον μήνα δεν έχει κανένα ηλεκτρονικό υποκατάστατο ειδικά εάν είσαι 39 ετών και την … “δόση” σου την λαμβάνεις από τα 14 σου!! να δεις που η κατοχή και ανάγνωση των 4Τ θα τιμωρείται βαρύτερα από την κατοχή 2 κιλών χόρτου!!!!!

  12. VS

    Στον καθε μαλακα που χαιρεται με την αποποινικοποιηση.
    Ναι το χασις ειναι το πρωτο βημα για τα επομενα “σκληρα” ναρκωτικα λογω της προοδευτικης ανοχης. Σε μια χωρα που ηδη τα ναρκωτικα ειναι παντου και χιλιαδες οικογενειες ανεβαινουν τον γολγοθα για να σωσουν τα παιδια τους (ψαξτε μαλακισμενα τις ομαδες του κεθεα να δειτε τι γινεται) τα ναρκωτικα θα ειναι ελευθερα σαν το τσιγαρο (προμηθεια,κατοχη και χρηση). Οταν καει και το δικο σας σπιτι θα δειτε την ομορφια της προοδευτικοτητας

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.