Δημοσιευμένο στις 28.04.2001 στη διαδυκτιακή μου στήλη Cyber View
Διαβάζω στη «Κυριακάτικη» σε άρθρο του Αντώνη Φουρλή ότι, το υπ. Εξ. υιοθετεί νέο βαλκανικό δόγμα αφού, σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Γιουγκοσλαβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα σύνορα δεν είναι τόσο σημαντικά στη περίπτωση που γίνονται αυστηρώς σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Εκτός του ότι μου θυμίζει πολύ Μπέρκλει η δήλωση ανοίγει νέες προοπτικές για την Τουρκία. Για παράδειγμα, αφού τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι απολύτως σεβαστά από την Ελλάδα ποιος ο λόγος να υπάρχουν σύνορα με τη Τουρκία; Καταργούνται αμέσως και οι δύο «Θράκες» (ανατολική και δυτική) γίνονται μία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία «σέβεται αυστηρά» τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, με το ίδιο τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα των αρμενίων, των κούρδων, των ελληνοκυπρίων και, βέβαια των πολιτικών κρατουμένων (17 πέθαναν μέχρι στιγμής από απεργία πείνας). Με τη νέα πολιτική του υπ.Εξ (που είναι πολιτική του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης) ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθούν και άλλα σύνορα όπως αυτά ανάμεσα στους παλαιστίνιους και τους ισραηλινούς, τους Τσάπας και τους αμερικανούς, τους Κούρδους και τους Τούρκους, τους Έλληνες και τους Αλβανούς, τους σκοπιανούς και τους Βούλγαρους κ.ο.κ. Πριν τον υπ. Εξ. δηλώσεις είχε κάνει και ο Άλεξ Ρόντος. Ποίος ο Άλεξ; Μπέρκλι ή Χάρβαρντ δεν είμαι σίγουρος πάντως απ’ την ίδια γενιά των ελληνοαμερικανών σοσιαλιστών που, καθώς φαίνεται, έχουν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν τις αντιλήψεις των «βαλκάνιων χωρικών» που, κατά την άποψη του φίλου μου του Νίκου, κατοικούσαν (και ακόμα κατοικούν;) σε μία περιοχή που αποκαλείται Ελλάδα. Θέλω να πω όταν έχεις μεγαλώσει στο Λος Άντζελες, έχεις σπουδάσει στο Μόναχο, στην Οξφόρδη ή στο Λάντον Σκούλ οφ Εκονόμικς είναι λογικό να έχεις τέτοιες απόψεις. Εσύ (και υποθέτω ο Άλεξ) δεν χρειάζεται να ζήσεις στην Αλεξανδρούπολη, στα Σκόπια ή στο Πρέσεβο. Παίρνεις το Κονκόρντ και πας σε μία από τις χώρες που έχουν σύνορα τα οποία αν κάποιος αμφισβητήσει ή απειλήσει, τον βομβαρδίζουν μέχρι να μη μείνει ούτε η στάχτη του. Τέτοιες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία (μάλιστα, η Ιταλία), και βέβαια η Τουρκία ακόμα και η Ισπανία, αλλά όχι η Ελλάδα. Τι με κάνει να πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των χωρών που πιστεύει φανατικά στα σύνορα της; Μα, ο λόγος και η στάση των πολιτικών, των διανοούμενων και της νεολαίας που είναι προφανές ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις με τον υπ. Εξ και τον Άλεξ. Θα πείτε… Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για το τι γίνεται στη Κύπρο ή στη Θράκη; Πρώτον τα μέρη αυτά είναι πολύ μακριά απ’ το Κολωνάκι και το Παλαιό Ψυχικό και δεύτερον, όποιος μιλάει για σύνορα δεν είναι παρά ένας καθυστερημένος «βαλκάνιος χωρικός» που δεν εννοεί να καταλάβει τα καλά της παγκοσμοιοποίησης._Κ.Κ. (pilot@techlink.gr)
6 Comments
Αν συνομιλούσα με τον πρωθυπουργό και μου έλεγε: «τα σύνορα δεν είναι τόσο σημαντικά στη περίπτωση που γίνονται αυστηρώς σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων» θα τον κοίταζα σαν χαζός γιατί δεν θα καταλάβαινα, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την άμεση ερμηνεία της φράσης; δεν ειρωνεύομαι.
Κοσυφοπέδιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Δυτική Θράκη, Μακεδονπία, 25ος Ισημερινός, Τσαμουριά, Βόρεια και Νότια Προάστια Αθήνας… Κάπως έτσι.
Ναι, τέτοια πράγματα εννοεί, αλλά τι σημαίνει σε άμεση μετάφραση συνολικά;
(1) Τα σύνορα δεν είναι τόσο σημαντικά στην περίπτωση που…
(2) …που γίνονται αυστηρώς σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Το (1) με το (2) που κολλάνε μεταξύ τους; Δεν μου βγαίνει η μαθηματική συνάρτηση ρε παιδί μου.
Τα όποια σύνορα δεν είναι για να οριοθετούνται οι κρατικές κυριαρχίες; Οι μοιονότητες τι σχέση έχουν με τα σύνορα.
Η γυναίκα μου δεν είναι τόσο σημαντική στη περίπτωση που γίνονται αυστηρώς σεβαστά τα δικαιώματα της γκόμενας; Ασυνάρτητο.
Εσείς όλοι καταλάβατε και δεν λέτε και σε μένα τον βλάκα; Ρατσιστές!
Αυτό ακριβώς πρεσβεύουν οι οραματιστές της παγκοσμιοποίησης! Όλος ο πλανήτης να γίνει ένα κράτος με έναν κυβερνήτη (πλανητάρχη), μία γλώσσα, μία θρησκεία (ο μέσος όρος όλων) και ένα νόμισμα.
Συνεργός θα είναι η τεχνολογία, την οποία θα χρησιμοποιοήσουν κακώς, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος όλων των “πολιτών” 24 ώρες το 24ωρο.
Παραφράζω το σύνθημα του Χίτλερ. Ein Volk, Ein Mark, Ein Reich, Ein Furher. Μη ταράζεστε. Πλησιάζει με βημα χήνας
Αχ αυτές οι παλιές καλές μέρες που τέτοια άτομα σαν και και αυτά, στη καλύτερη των περιπτώσεων τα έκλειναν στο Δαφνί, αν δεν τα κρεμούσαν.
Τώρα μας κυβερνούν ή μήπως μας διοικούν??