του Σωκράτη Παπαχατζή
Ίσως να βρίσκομαι ακόμα υπό το κράτος κάποιας οργής, δεν ξέρω. Περίμενα για καλό και για κακό δυο μέρες να ηρεμήσω, μήπως το δω αλλιώτικα. Αλλά …δεν. Ξέρω ότι όποια φράση ξεφεύγει από το πλαίσιο της πολιτικάντικης δαιμονολογίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν μπορώ όμως να μην πω ότι: ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα “Ούγκανα” της Χρυσής Αυγής από τους πολιτικούς και δημοσιογράφους του “δημοκρατικού τόξου” δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις τακτικές του Γκαίμπελς.
Μπαίνοντας προ διημέρου στο site των ΝΕΩΝ πληροφορούμαι τα καθέκαστα για το …ρατσιστικό συσσίτιο μίσους. Τσεκάροντας το χώρο των σχολίων, βλέπω 18 από αυτά, μια ώρα μόλις μετά την ανάρτηση. Σχόλια όχι εμπαθή ή υβριστικά, γεμάτα όμως απορία και οργή για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας λογικής εκ μέρους των κυβερνώντων. Θετικό, ούτε ένα. Αρκετές ώρες αργότερα, μπαίνω ξανά να δω τι γίνεται, βέβαιος ότι τα μηνύματα έχουν ξεπεράσει τα 200… Ε λοιπόν, “δεν θα το πιστέψετε” …τα μηνύματα είχαν απαλειφθεί συλλήβδην. Απλώς, κάτω από το κείμενο είχε εξαφανισθεί το section των σχολίων. Αυτά για όσους μιλούν για “νοσταλγούς του Χίτλερ”. Γιατί αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη Χ.Α,. είναι ότι υποδύεται κάτι άλλο από αυτό που είναι.
Από κει και πέρα …από τις εμετικές δηλώσεις των Καμίνη -Δένδια, μέχρι την επιβολή του στρατιωτικού νόμου σε μέρος της Αθήνας για λόγους, λέει, δημόσιας ασφάλειας. Από την λούπα του …δημοσιογραφικού ρεπορτάζ σύμφωνα με την οποία όσα ακούγονται στη βουλή είναι μονίμως “απίστευτα”, “πρωτοφανή” “ανεπανάληπτα”, μέχρι τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τη Χ.Α., απουσία εκπροσώπου της. Και από τους πάγια ασχημονούντες “επιφυλλιδογράφους” τύπου Ηλία Κανέλλη [“με τα συσσίτια η Χρυσή Αυγή προσεγγίζει τα λούμπεν τμήματα του ελληνικού λαού”] μέχρι περαστικούς, καλοταϊσμένους “αμφισβητίες” τύπου Roger Waters, ο οποίος βγάζοντας ΞΑΝΑ περιοδεία το Τείχος της Αρπαχτής, θεώρησε σωστό να μας ενημερώσει ότι…”τα εθνικά σύνορα είναι κάπως ξεπερασμένα”… Ένα προκύπτει ως συμπέρασμα: Ο Γκαίμπελς “εκεί πάνω”, τρίβει τα χέρια του ενθουσιασμένος: ο πολιτικός αγώνας στην Ελλάδα του 2013, διεξάγεται αυστηρά με τους δικούς του κανόνες.
Τα “λούμπεν τμήματα” [κατά Ηλία Κανέλλη] του ελληνικού λαού δεν είχαν φωνή να εκφραστούν. Κάποιοι τους την έδωσαν. Δεν είχαν όνομα να αυτοπροσδιοριστούν, κάποιοι τους το έδωσαν κι αυτό. Εθνικιστές. Ρατσιστές. Φασίστες. Σε λίγο θα φωνάζουν από αντίδραση, αν δεν το κάνουν ήδη: “ναι ρε, αυτό είμαι, Εθνικιστής και Ρατσιστής και Φασίστας”.
Και επανέρχομαι στο προ ημερών κείμενο σ’ αυτό το site [‘ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;’] για να αφαιρέσω το ερωτηματικό απ’ τον τίτλο. Κάποιοι δουλεύουν, είναι σίγουρο, για τη δημιουργία στην Ελλάδα εμφυλιοπολεμικού κλίματος.
33 Comments
Η αντιμετώπιση της ΧΑ θυμίζει την εκστρατεία κατά του τσιγάρου: αν πραγματικά ήθελαν να το ξεκόψουν, θα έπρεπε να το απαγορέψουν εξ αρχής. Ανοησίες του τύπου «κάνει κακό στην υγεία» και τα συναφή αυξάνουν απλώς το ρεύμα των συμπαθούντων. Δε συμφωνώ πως η ΧΑ δεν κρύβει αυτό που είναι. Ποτέ δεν παραδέχτηκε δημόσια το ναζιστοπαγανιστικό της υπόβαθρο, αρχής γενομένης από την ..εωσφορική ονομασία. Η ηγεσία της είναι αρκετά πονηρή ώστε να βγάζει κάθε φορά στην επιφάνεια τα στοιχεία με τα οποία παραδοσιακά συμπλέει η ελληνική δεξιά (ορθοδοξία, χουντοφιλία, αντικομμουνισμός, αντισημιτισμός) με προεξάρχον το ξενοφοβικό φυσικά στοιχείο που την ανέδειξε από την αφάνεια. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως της ΧΑ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, είναι ότι κάνει πράξη έστω ένα 25% απ’ όσα λέει, ασχέτως αν οι πράξεις αυτές θεωρούνται καλές ή κακές από φίλους ή εχθρούς. Λέει ότι δε γουστάρει τους ξένους και την πέφτει στο πρώτο ταλαίπωρο πακιστανό (εντάξει, όχι σε μαύρους και αλβανούς γιατί δεν την παίρνει..). Λέει πως αγωνίζεται για την πατρίδα και κάνει συμβολικά συσσίτια μόνο για έλληνες (αλήθεια, θα δώσει φαί σε κάποιον που θα προσέλθει με κομματική ταυτότητα του Σύριζα ως αποδεικτικό;). Στον οικονομικό τομέα λέει κατά καιρούς το αυτονόητο, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι αντισυστημικοί κομμουνιστές. Το ότι συχνά οι εχθροί της παρουσιάζουν ένα αντιαισθητικό πρόσωπο, δεν είναι πάντως επαρκής λόγος για να πέσει κάποιος στην αγκαλιά της από αντίδραση, ούτε η γελοία «αντιφασιστική» προπαγάνδα θα έπρεπε να αποτελεί τροχοπέδη σε ψύχραιμες, σφαιρικές, αντικειμενικές αναλύσεις του φαινομένου, που όλο και περιμένω να δω από σένα Σωκράτη αντί για τις πλάγιες εκδηλώσεις συμπάθειας που διακρίνω όλο και συχνότερα τελευταία στα γραπτά σου..
Διάβασα ξανά καλού κακού τα κείμενα και ομολογουμένως, τις πλάγιες εκδηλώσεις συμπάθειας για τις οποίες μιλάς δεν κατάφερα να τις εντοπίσω. Μπορεί και να κρύβοναι πίσω από εκφράσεις όπως “η φασιστική αμάθεια και η χοντροκοπιά του ‘πας μη Έλλην βάρβαρος'” [δες προηγούμενο κείμενο]. Δεν ξέρω.
Απορώ πάντως για το ότι ένας έξυπνος άνθρωπος αφήνεται να συμμετάσχει στο κλίμα γενικευμένης καχυποψίας που κάποιοι διαμορφώνουν. Η τακτική τους μας πάει πίσω στην δεκαετία του 30 και στη στρεψοδικία του σταλινικού δόγματος: όποιος παρεκλίνει, ελάχιστα έστω, από την κεντρική γραμμή, εξοβελίζεται ως ύποπτος ότι “παίζει το παιχνίδι της αντίδρασης”.
Με αυτό τον τρόπο ακριβώς είναι που ακυρώνεται κάθε απόπειρα ψύχραιμης και σφαιρικής ανάλυσης, μια που μια τέτοια ανάλυση απάδει του καλλιεργούμενου δαιμονολογικού κλίματος.
Για κάποιον πάντως που αποστρέφεται, όπως εγώ, τη Χ.Α. και σφόδρα ανησυχεί με την άνοδό της, το να ακούει για “πλάγιες εκδηλώσεις συμπάθειας προς αυτήν” αποτελεί μάλλον τεκμήριο ψυχραιμίας και αντικειμενικότητας.
Επειδή σε εκτιμώ πολύ Σωκράτη ως άνθρωπο (κι ας μη σε γνωρίζω προσωπικά), ως στοχαστή και ως καλλιτέχνη, θα προτιμούσα να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα χωρία που σκυθρωπά κρατάω δυστυχώς στη μνήμη μου, αλλά, αν επιμένεις πολύ, μπορεί και να το κάνω. Η έκτασή τους πάντως είναι ασύμμετρα μεγάλη σε σχέση με τα λακωνικά σχόλια που με συγκατάβαση «επιδαψιλεύεις» ειρήσθω εν παρόδω στους φασίστες δίκην αγγαρείας. Μπορεί εσύ να τα θεωρείς αυτονόητα, αλλά για κάτι «λούμπεν» παιδάκια σαν τον Κατίδη δεν είναι καθόλου – και σ’ αυτούς κυρίως απευθύνεται η φασιστική προπαγάνδα, όχι σε μένα και σένα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσους πιστεύουν πραγματικά στο φασισμό, ο οποίος εξάλλου έχει αναδείξει και πρωτοκλασάτους στοχαστές σαν τον Σμιτ και το Χάιντεγγερ, τους οποίους εκτιμώ απεριόριστα και μελετώ μετά μανίας. Έχω μεγάλο πρόβλημα όμως με όσους καθορίζουν τη στάση τους, θετικά ή αρνητικά, με βάση το ρεύμα της εποχής και τις εφήμερες φιλίες και έχθρες, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν τελικά δουλεύουν για το νεκροθάφτη τους – ή απλά για το νεκροθάφτη. Προχτές πάντως που διάβαζα την ανακοίνωση της ΧΑ για τον Roger Waters, απόρησα πραγματικά με τον εαυτό μου που συνεχίζει να διαβάζει Παπαχατζή, τη στιγμή που ο Μιχαλολιάκος θα μπορούσε να με καλύψει και με το παραπάνω: τα ξένα κέντρα εξουσίας που επιβουλεύονται το έθνος, με επίκεντρο φυσικά τον Σόρος, τον αρχι-Τέκτονα της ομογενοποιητικής παγκοσμιοποίησης. Ο ξεπουλημένος πουρόκερ που δουλεύει για την αρπαχτή και πουλάει ανθρωπισμό εκ του ασφαλούς (με την ίδια δικαιολογία δολοφονήθηκε κι ο Λένον). Όλα ήταν εκεί, εκλογικευμένα και γλαφυρά. Ο φασισμός έχει περάσει κι αυτός στην εποχή του μεταμοντέρνου. Και για όλα φυσικά φταίνε αριστεροί κι εβραίοι – αλλά, ξέχασα, στη ελλάδα δεν υπάρχουν άλλοι εβραίοι, οπότε φταίνε απλώς οι αριστεροί. Αυτοί φταίνε για το νεοεμφύλιο, τα δάνεια, τους μετανάστες..
Με την ανοησία πάντως που όντως δέρνει την ελληνική αριστερά, και δεδομένου ότι ο μέσος έλληνας ποτέ δεν είχε κακή ιδέα για το φασισμό, αφού ζούσε σ’ αυτόν σαράντα και βάλε χρόνια, αρχίζω να φοβάμαι πως η ΧΑ δεν αποκλείεται να έρθει κάποια στιγμή στην εξουσία, οπότε σκέφτομαι ν’ αρχίσω κι εγώ καλού κακού να το βουλώνω. Δεν είναι ότι με νοιάζει τόσο για την πάρτη μου, γιατί εγώ κάπου είμαι και μαλάκας και ό,τι και να πάθω μου αξίζει. Η γυναίκα μου όμως είναι καλή κοπέλα και δε θέλω να τη δω στα να μπαίνει στα τρένα, γιατί τότε, όσο περνάει από το χέρι μου, θα τους πάρει ο διάολος και τους εθνικιστές και τους μεταμοντέρνους. Έχει βλέπεις αυτά τα κολλήματα τα κομμουνιστικά, και μόλις γυρνάω λίγο το κεφάλι στα φανάρια, δε χάνει ευκαιρία να δώσει στον πακιστανούλη το ευρώ που με νύχια και δόντια κρατάω για το χρέος..
@bruce banner
Να υποθέσω ότι πέρα από το να με εκτιμάς απεριόριστα θεωρείς επίσης ότι ανήκω στο είδος των ανθρώπων που καθορίζουν τη στάση τους, θετικά ή αρνητικά, με βάση φιλίες και έχθρες; Γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκύπτει από τα λεγόμενά σου. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε μήπως συμφωνήσουμε με τον κύριο Μιχαλολιάκο περί του αν είναι νύχτα ή μέρα, μη τυχόν και μας βγει το όνομα; Εσύ δηλαδή τι ακριβώς πιστεύεις ότι κάνει ο Roger Waters; Κοινωφελή υπηρεσία;
Sorry που δεν βάζω όσες αντιφασιστικές αιχμές θα ήθελες, που δεν γεμίζω με “απεταξάμην το Σατανά” τα κείμενά μου.
Αλλά δεν γράφω για να παραβιάσω ανοιχτές πόρτες, ούτε για να δώσω εξετάσεις “καλού αντιφασίστα”. Αν κάποιος δεν ασχολείται με την ουσία ενός κειμένου αλλά με το τι θυμίζει, ή σημαίνει γι’ αυτόν που το έγραψε, όλο και κάτι θα “εντοπίσει”.
Από τους “εγέρθητου” δεν περίμενα τίποτα, εξ ου και δεν με έχουν απογοητεύσει… Αυτοί που εκ των πραγμάτων άλλωστε μονοπωλούν τον δημόσιο λόγο είναι οι του “δημοκρατικού τόξου”, και η κριτική είναι φυσικό να στρέφεται κυρίως προς εκείνους. Και είναι μεγάλης απορίας άξιο το ότι μιλάς για συγκαλυμμένη συμπάθεια, όταν η προς αυτούς οργή εντοπίζεται ακριβώς στο ότι …η Χρυσή Αυγή είναι δημιούργημά τους.
Στο μόνο που συμφωνούμε είναι ότι ο κομμουνιστής στην καλύτερη περίπτωση είναι συνεπής με τον εαυτό του, ενώ ο φασίστας στη χειρότερη. Κατά τ’ άλλα η χαρακτηριστική σου τάση να ξεχωρίσεις από τη μάζα κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, τελευταία αφυπνίζεται μόνο όταν ο διάβολος είναι ισλαμιστής ή φασίστας. Και μένα μου τη δίνουν στα νεύρα οι μωρολογίες του ΔΟΛ για τη ΧΑ, το ίδιο όμως και περισσότερο μ’ εκνευρίζει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής (και ..κομμουνιστικής) αρθρογραφίας στρέφεται κατά του παντοφταίχτη Τσίπρα και της παρδαλής παρέας του, για τους οποίους επίσης δεν τρέφω καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση – δεν ξεχνάω όμως ότι μέχρι και την κατάργηση της δημοκρατίας από τον Χίτλερ, οι απογοητευμένοι αριστεροί της Γερμανίας θεωρούσαν ως υπ’ αριθμόν 1 εχθρό τούς σοσιαλδημοκράτες – δεν ξέρω αν το ξανασκέφτηκαν όταν άρχισαν να βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα. Τις προάλλες χαράμισες δυο σελίδες για να υποστηρίξεις το δίκιο του «αμυνόμενου» Κασιδιάρη (στην ελλάδα ζούμε, αν ήταν να βαράμε κάθε θηλυκό που μας βγάζει γλώσσα..) απέναντι στις κουτοπόνηρες καρακάξες, τα συστηματικά όμως ad personam «επιχειρήματα» του φασισταδερφάτου κατά πάντων διαφωνούντων δεν φαίνεται να σ’ ενοχλούν, ίσως γιατί δεν έτυχε ποτέ να «συζητήσεις» πολιτικά μαζί τους για να δεις τη γλύκα. Για σένα άξιος συμπάθειας είναι ο εκάστοτε εχθρός των αριστερών, των αμερικανών, των εβραίων και της μαζικής δημοκρατίας/πληροφορίας. Ο Waters πουλάει ανθρωπισμό για να προικίσει τα εγγόνια του, ενώ ο sir Mick πουλάει μούρη για την ψυχή της μάνας του. Εγώ πάντως δεν έχω πρόβλημα να ακούω ανερυθρίαστα την υπέροχη μουσική του σεσημασμένου νεοναζί δολοφόνου Burzum, χωρίς να ενοχλούμαι από το γελοίο ρατσιστικό παγανισμό του – εσύ γιατί τόση πια ευαισθησία για τον «ψευτοανθρωπισμό» του Waters (που δεν είναι δα και κανένας σπουδαίος μουσικός), επειδή σου έθιξε το έθνος, στο οποίο ούτε καν πιστεύεις; Και μην παραπονιέσαι που «βλέπω πράγματα» και «σκοτεινά κίνητρα» πίσω από τα μονόπλευρα σχόλιά σου – από σένα το έμαθα που μυρίζεσαι παντού ξένο δάκτυλο και συνωμοσίες. Εγώ εξάλλου το λέω ότι μπορεί να είμαι και μαλάκας. Εσύ πια είσαι τόσο σίγουρος ότι με την ηθελημένη ή τυχαία σύμπλευσή σου με το Μιχαλολιάκο δεν εξυπηρετείς συμφέροντα που σε υπερβαίνουν;
Σωκράτηηη, θα σε μαλώσω!
Τα ΝΕΑ είναι δημοκρατικό τόξο;
Κάνεις κοτζάμ ποστ για να μας πείς οτι ο ΔΟΛ είναι ο Γκαίμπελς;
Τσκ, τσκ!
Τι λες βρε παιδί μου… “Κάποιοι δουλεύουν, είναι σίγουρο, για τη δημιουργία στην Ελλάδα εμφυλιοπολεμικού κλίματος.”.
Μα τα τελευταία 68 χρόνια, γι’ αυτό το πράμα δουλεύει όλο το πολιτικοεξουσιαστικό σύστημα σε συνεργασία με τους πάτρωνές του. H καλλιέργεια του εμφυλιοπολεμικού κλίματος είναι η μόνη μέθοδος επιβίωσης ενός συστήματος όπου τα δανεικά δε φτάναν για να καλοπερνάν όλοι μαζί ταυτόχρονα οπότε έπρεπε η μάσα να γίνεται με βάρδιες.
@bruce banner
Να υποθέσω ότι πέρα από το να με εκτιμάς απεριόριστα θεωρείς επίσης ότι ανήκω στο είδος των ανθρώπων που καθορίζουν τη στάση τους, θετικά ή αρνητικά, με βάση φιλίες και έχθρες; Γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκύπτει από τα λεγόμενά σου. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε μήπως συμφωνήσουμε με τον κύριο Μιχαλολιάκο περί του αν είναι νύχτα ή μέρα, μη τυχόν και μας βγει το όνομα; Εσύ δηλαδή τι ακριβώς πιστεύεις ότι κάνει ο Roger Waters; Κοινωφελή υπηρεσία;
Sorry που δεν βάζω όσες αντιφασιστικές αιχμές θα ήθελες, που δεν γεμίζω με “απεταξάμην το Σατανά” τα κείμενά μου.
Αλλά δεν γράφω για να παραβιάσω ανοιχτές πόρτες, ούτε για να δώσω εξετάσεις “καλού αντιφασίστα”. Αν κάποιος δεν ασχολείται με την ουσία ενός κειμένου αλλά με το τι θυμίζει, ή σημαίνει γι’ αυτόν που το έγραψε, όλο και κάτι θα “εντοπίσει”.
Από τους “εγέρθητου” δεν περίμενα τίποτα, εξ ου και δεν με έχουν απογοητεύσει… Αυτοί που εκ των πραγμάτων άλλωστε μονοπωλούν τον δημόσιο λόγο είναι οι του “δημοκρατικού τόξου”, και η κριτική είναι φυσικό να στρέφεται κυρίως προς εκείνους. Και είναι μεγάλης απορίας άξιο το ότι μιλάς για συγκαλυμμένη συμπάθεια, ότι η προς αυτούς οργή εντοπίζεται ακριβώς στο ότι …η Χρυσή Αυγή είναι δημιούργημά τους.
Αν κατάλαβα καλά, την τελευταία μου απάντηση την έφαγε η μαρμάγκα.. Δεν πειράζει, πάνω απ’ όλα καλή καρδιά.
Bruce my dear…
Η μαρμάγκα τρώει προσωπικές επιθέσεις που δημοσιεύονται μόνο αν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του κρίνοντος…
Μην ανησυχείς ΚΚ, την ταυτότητά μου έσπευσα ήδη από το πρωί να τη γνωστοποιήσω στο Σωκράτη (ελπίζω να έλαβε το mail), με τον οποίο εξάλλου παλαιότερα διατηρούσα επώνυμη αλληλογραφία, οπότε ίσως και να είχε αναγνωρίσει το χαρακτηριστικό μου ύφος. Τα υπόλοιπα στοιχεία μου υπάρχουν στον τηλεφωνικό κατάλογο και εν πάση περιπτώσει δεν θα με πείραζε να συνεχίσω τη συζήτησή μας κι από κοντά, αν το επιθυμούσε, παρόλο που το θέμα έχει πλέον χάσει για μένα κάθε ενδιαφέρον.
Μπράβο! Διαθέσιμοι και οι δύο
@bruce banner
¨Εχω απαντήσει, στέλνοντας μέχρι στιγμής απ’ το πρωί δυο mail. Δεν ξέρω αν τα έλαβες.
Messages received!
Ο κ. Καμίνης, που προς τιμήν του έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο άκρα του φάσματος, έχει οργανώσει επί των ημερών του το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής μερίδων φαγητού που είχε ποτέ ο δήμος Αθηναίων. Η διαφορά είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι καραγκιόζης και δεν ψηφοθηρεί με πατάτες και μακαρόνια στην πλατεία Συντάγματος. Όπως φαίνεται όμως ενοχλεί κάποιους. Που σε εμετικά τους άρθρα είτε αποκαλούν τις δηλώσεις του εμετικές, είτε τον λοιδωρούν προσωπικά (το «Καμίνι»).
@black beauty
Ομολογώ ότι, είμαι ένας από αυτούς που “ενοχλούνται” από φυσιογνωμίες τύπου καμίνι αλλά, για λόγους που σας διαφεύγουν. Στο καμίνι ενοχλούμαι από την αισθητική και τις επιλογές του οι οποίες έχουν να κάνουν με μερίδες, “πολιτιστικές” εκδηλώσεις και οργανώσεις ημερίδων. Η Αθήνα είναι μία πόλη που ζει ο μισός πληθυσμός του κρατιδίου και, ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων (και όχι ο Δήμος Αθήνας όπως την αποκαλεί) πρέπει να πρωτοστατεί σε τεχνολογικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες για τις εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που είναι χαμένα στο άπειρο. Το καμίνι (όπως και το μπουτάρι) ανήκουν στην κατηγορία των πολυπολιτισμικών, πολυφυλετικών, πολυμορφικών μη-προσώπων που έχουν συλλάβει το δέντρο και τους ξεφεύγει το δάσος. Ας μη το παρακάνουμε όμως Ομορφιά μου. Οι χαρακτηρισμοί μου ενέχουν μία ισχυρή δόση μοντυ-παϊθενικού χιούμορ!
@BLACKBEAUTY ΜΕ Τ’ ΌΝΟΜΑ…
Πράγματι, που να ψηφοθηρίσει ο Καμίνης. Η αφύπνιση της ευαισθησίας του με τα “σισίτια μίσους” εν όψει δημοτικών εκλογών, με πιθανό αντίπαλο …Κασιδιάρη [εκεί φτάσαμε…] είναι τελείως συμπτωματική.
χιουμορ στα λατινικά σημαίνει υγρασία…σίγουρα θα μας χρειαστεί με τόση αφυδάτωση…
μα τι εχει πάθει ο κόσμος;
Προς killing joke: Aν είναι έτσι ο κ. Καμίνης έχει έναν παράξενο τρόπο να ψηφοθηρεί. Για τη διάλυση των καταλήψεων διάφορων χώρων έχει μπει στο στόχαστρο των αναρχικών, για την αντίστασή του στα εθνικοσοσιαλιστικά αίσχη «μόνο για Έλληνες» έχει μπει στο στόχαστρο των ακροδεξιών, για την υποστήριξη που έχει δώσει στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει ενοχλήσει την «Αριστερά», για το άνοιγμα των φαρμακείων τα Σάββατα έχει ενοχλήσει το συνδικάτο των φαρμακοποιών, ενώ το έργο του Κόμβου αλληλοβοήθειας πολιτών γίνεται διακριτικά και αμφιβάλλω πόσοι έχουν αντιληφθεί τη συμβολή του. Πολύ πρωτότυπη ψηφοθηρική μέθοδος ομολογουμένως.
@black beauty
Καθόλου πρωτότυπη. Αυτό έλειπε να “ψηφοθηρεί” προς τη μεριά της ΧΑ ή των κουκουλοφόρων. Όσα γράφεις τον φωτογραφίζουν αβίαστα ως εκλεκτό του “δημοκρατικού τόξου”. Άλλωστε το εγκώμιο που πλέκεις δεν αποτελεί απάντηση σ’ αυτό που έγραψα.
Δεν αναφέρθηκα στο αν ο Κ. ψηφοθηρεί “γενικώς και αορίστως”, αλλά στο αν η συγκεκριμένη “κήρυξη πολέμου” στη ΧΑ έχει να κάνει [χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει] με την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Μα με τον Σαμαρά πρωθυπουργό δεν χρειάζεται και πολύ για να καλλιεργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα…
όμως αν αρχίζω να του τα χώνω θα συμβάλλω και γω(ξανά είναι η αλήθεια) στην πόλωση …
όχι no nein, το coyote δεν θέλει να ερεθίσει τα αντανακλαστικά κανενός καλού πατριώτη…
και άμα έχεις περιουσία ρε παιδί μου και ενα μέρος της πατρίδας είναι τα οικοπεδάκια σου, τα χωραφάκια σου,τα σπιτάκια σου,χρειάζεσαι ενα ψημένο αγόρι,που ξέρει τι θα πει κόπος,για να φροντίσει για όλους και να κανει τα κουμάντα(να μην μπορώ να κρατηθώ,έστω μια φορά βρε παιδί μου)…
γελάκια ακούω από τον αριστερό εξώστη…γιατί παρακαλώ κακός είναι ο Αντωνάκης μου;τα δικά σας τα οικοπεδάκια(είτε πραγματικά είτε ιδεολογικά) με ποιον συνασπιζόμενοι θα κληθείτε να τα υπερσπίσετε…
ο καπιταλισμός της Δύσης μαζί με τον Στάλιν νίκησε τον Xίτλερ…(το κρατάμε αυτό)
ο φασισμός είναι το σπέσιαλ καθεστώς για τους μικροαστούς…τα οποία μικροαστά δυο πράγματα φοβούνται,τους ανθρωποφάγους καπιταλιστές αλλά και τους κομμουνιστές που και οι μεν και οι δε,ανακόπτουν την πορεία τους προς τα πάνω της κοινωνικής διαστρωμάτωσης…
και καθώς τα μικροαστά έχουν καβαντζώσει τα προς τα κάτω της νόησης και της λογικής,από ενα και μόνο θα γοητευτούν…
τον λαϊκισμό που είναι φασισμός (καθώς κι ο φασισμός είναι λαϊκισμός),και που αγαπάει το μικρομεσαίο κεφάλαιο αν και τον γεννάει το μεγάλο,το πολύ μεγάλο κεφάλαιο…αλλά είπαμε ο φασισμός αγαπάει το μικρομεσαίο…
γι αυτό και ο κάθε χάλιας μικροαστός,που ονειρεύεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα,να απαλλαγεί απο το “μικρό”και να γίνει αστός σκέτος,λάτρεψε και τον Μεταξά και τον Μουσολινι και τον Φρανκο και τον Χιτλερ…
ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ
…και σεις αστοί και προλετάριοι αγκαλιασμένοι να τους περιμένετε…έρχονται με φούρια και με κουστουμιά καινούργια…
ΥΓ. k.j. αναρωτιέμαι μήπως το εμφυλιοπολεμικό κλίμα,αποτελεί νομοτέλεια στις μέρες μας…
Το “πολύ μεγάλο κεφάλαιο” γεννάει την ακροδεξιά όντως, με συγκεκριμένη πάντα στόχευση. Στην παρούσα φάση, την χρειάζεται για να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”, κόντρα στην μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης που επιδιώκουν οι “Αμερικάνοι”. Εξ ου η ενθάρρυνση/έξαρση των φασιστοειδών ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στα καθ’ ημάς, δεδομένης της “εθνικής μας ιδιαιτερότητας’, νομοτέλεια it is…
Έτσι “πρέπει” να γίνει κι έτσι θα γίνει.
“μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης”
Σωκράτη, θα ήθελες να εξηγήσεις τι εννοείς με τον άνωθι όρο;
Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι το επιδιώκουν οι Αμερικάνοι;
Εννοώ ότι ενθαρρύνουν και ενισχύουν το παιχνίδι της “ειρηνικής ισλαμικής διείσδυσης” επί σκοπώ αποδυνάμωσης της ΕυρωπαΪκής Ένωσης. Πρόκειται για την αόρατη πλευρά ενός παιχνιδιού που ορατή [και ενδεικτική των αμερικανικών σχεδιασμών] όψη έχει την σταθερή εκ μέρους τους υποστήριξη της …”ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας”.
Σωκράτη, τους όρους “μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης” και “ισλαμικής διείσδυση” τους χρησιμοποιούν εθνικιστικοί κύκλοι για να περιγράφουν το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη. Αυτό εννοείς;
Την Τουρκία, αν θυμάμαι καλά, αρχικά την ήθελαν ευρωπαϊκοί κύκλοι, αλλά, όπως αποδείχθηκε, όχι ισότιμα. Μόνο για φτηνά εργατικά και διελεύσεις αγωγών. Τότε πίεζαν για είσοδο και οι Αμερικάνοι, μάλλον κάνοντας εκδούλευση στους Τούρκους (call me Insirlik). Λίγο μετά την οριστική χυλόπιτα που έριξαν οι Ευρωπαίοι στους γείτονες, το πήραν πρέφα οι Τούρκοι οτι δεν θα μπούν ποτέ, σταμάτησαν να το επιζητούν και σταμάτησαν και οι Αμερικάνοι να πιέζουν. Αυτή τη στιγμή δε νομίζω να πιέζει κανείς να μπεί στην ΕΕ η Τουρκία.
Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά, πόσες δεκαετίες πριν έχω προβλέψει (μελετώντας τα γεωστρατηγικά της περιοχής μας) ότι, η Τουρκία δεν πρόκειται να γ´ινει μέλος της ΕΕ – για τον απλό λόγο ότι, είναι περιφερειακή υπερδύναμη και θα πράξει συτό που θωωρέι ότι, έιναι καλύτερο για τα συμφέροντα της;
Άντε πάλι με τους εθνικιστικούς κύκλους. Υπάρχουν στοιχεία αδιαμφισβήτητα που αποδεικνύουν τα της “ειρηνικής ισλαμικής διείσδυσης” ως φαινομένου, που οι καταβολές του ξεπερνούν τις ανθρωπιστικές παραμέτρους του μεταναστευτικού ρεύματος. Εννοείται ότι οι τελευταίες αποσιωπούνται εντέχνως και ενόχως από τους “εθνικιστικούς κύκους”, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Μιλώντας για αμερικανούς δεν αναφερόμουν στο τι κάνουν σήμερα ή προχτές, αλλά σε κάποιες σταθερές της πολιτικής τους.
Γιατί άλλωστε έριξαν “χυλόπιτα” οι Ευρωπαίοι στους γείτονες; Ένα από τα βασικά εναντίον της ένταξης επιχειρήματα αφορούσε σε “δυσπιστία και αμφιβολία για την πολιτισμική συμβατότητα της Τουρκίας με την Ευρώπη”. Για ποιο πράγμα ακριβώς ανησυχούσαν;
Το ότι η Τουρκία με τα πρώτα εμπόδια αλλάζει προσανατολισμό διευρύνοντας τις βλέψεις της [σύμφωνα με τη ρητά διατυπωμένη όντως πρόβλεψη του ΚΚ] δεν νομίζω ότι αναιρεί στο ελάχιστο κάτι από τα παραπάνω.
@kj
Σωκράτη, μην “γκαζώνεις” όταν σου λέει κάποιος οτι αυτό που λές το λένε κι οι εθνικιστές, γιατί αυτό συμβαίνει. Αν εννοείς κάτι διαφορετικό, εξήγησέ το μας. Αλλά κάνε ένα googling βάζοντας “μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης” και δές τι θα πάρεις. ΟΚ?
Τουλάχιστον θεώρησα καθήκον μου να σε ρωτήσω για να μην γίνει παρεξήγηση.
Στο θέμα μας τώρα.
1) Μιλάς για σχέδιο μουσουλμανοποίησης υποκινούμενο από Αμερικάνους. Δλδ. θες να μας πείς οτι τους χριστιανούς μετανάστες τους κρατάνε για πάρτη τους και στέλνουν σ’ εμάς μόνο τους μουσουλμάνους; Ισχυρίζεσαι οτι το κοινό συστατικό των μεταναστών είναι το Ισλάμ και όχι η ανέχεια;
2) Ισχυρίζεσαι οτι υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν οτι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή μετανάστευση, αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον της Ευρώπης. Τι στοιχεία είναι αυτά;
Η άποψή μου είναι οτι όταν οι πολυεθνικές δυνάμεις (και εμείς είμασταν Ιράκ-Αφγανιστάν) διαλύουν Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι μετανάστες από αυτές τις χώρες δεν έχουν καμιά 10ριά προορισμούς να επιλέξουν για να πάνε! Ευρώπη μπορούν να πάνε και άντε και κάνα Ντουμπάι. Δεν χρειάζεται να έρθει ο Αμερικάνος να τους δώσει κάποιο επιπλέον κίνητρο για να μας έρθουν, γιατί δεν έχουν και πού αλλού να πάνε. Τι να κάνουν, να μπούνε σε πιρόγες και να πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες;
3) Όσον αφορά την Τουρκία, θεωρώ εκτός θέματος το τελευταίο σχόλιό σου (το “γιατί την απέρριψαν”), εκτός κι αν δεν κατάλαβε τι εννοουες. Στο προηγούμενό σου σχόλιο είχες γράψει οτι οι Αμερικάνοι ήταν που ήθελαν την Τουρκία στην ΕΕ. Εγώ (κι ο ΚΚ) σου γράψαμε οτι η Τουρκία κάνει ότι θέλει. Όταν ήθελε να μπεί στην ΕΕ, έβαλε τους Αμερικάνους να πιέσουν. Όταν σταμάτησε να θέλει, τους είπε να σταματήσουν. Αν οι Αμερικάνοι έχουν πράγματι σχέδιο να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ μέσω της ένταξης της Τουρκίας, τότε γιατί δεν πιέζουν αυτή τη στιγμή για την ένταξή της;
Δεν γκαζώνω, απλώς με ενοχλεί πάντα το “αυτό το λέει ο τάδε…” ως επιχείρημα. Θα συμφωνήσεις ελπίζω ότι δεν προάγει τον διάλογο. Ούτε το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι εθνικιστής ελέφαντας.
Ως προς τη Τουρκία πάντως, για να ξεκινήσω από το τέλος, ένα περίεργο πράμα.
Το μόνο που δεν θίγεις είναι το ΓΙΑΤΙ δεν τη δέχτηκαν. Έτσι για πλάκα ζήτησε αρχικά να μπει; Κι έτσι για πλάκα “σταμάτησε να το θέλει”, στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής κυκλοθυμίας; Ή μήπως αυτό συνέβη επειδή, εκτός των άλλων, εγέρθηκε το ζήτημα της ασυμβατότητάς της, ζήτημα που αποτελούσε ακριβώς το βασικό λόγο για την υποστήριξη της εισδοχής της από τις ΗΠΑ; Αυτό πιστεύω, και κάθε άλλο παρά αναιρεί τα περί Τουρκίας – περιφερειακής δύναμης που εννοεί να κάνει ό,τι θέλει.
Το κύριο πρόβλημα των Αμερικανών με τους μετανάστες αφορά τις λατινικές χώρες και είναι διαφορετικής υφής από εκείνο της Ευρώπης.
Εννοείται ότι κοινός παρονομαστής της μετανάστευσης είναι η “αναζήτηση καλύτερης τύχης”. Δεν μιλησε κανείς για … σκοτεινή μουσουλμανική [κατά το “σιωνιστική”] συνωμοσία. Από τη στιγμή όμως που θα συντελεστεί η μετανάστευση επακολουθεί η γκετοποίηση και η κάθετη, εν ονόματι του Ισλάμ, άρνηση ενσωμάτωσης στις δυτικές κοινωνίες. Πρόκειται για [χρηματοδοτούμενη από διεθνείς ισλαμικούς φορείς] πολιτισμική διείσδυση, η οποία εκμεταλλευόμενη τις θεωρίες περί “πολυπολιτισμού” και “σεβασμού στη διαφορετικότητα” φτάνει να εγκαθιστά στις δυτικές κοινωνίες θύλακες ΜΗ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, εν ονόματι της …ανεκτικότητας. Και, όχι σπάνια, βρίσκεται σε …διάλογο με εξτρεμιστικά “κινήματα”.
Λες: “Η άποψή μου είναι ότι όταν οι πολυεθνικές δυνάμεις (και εμείς είμασταν Ιράκ-Αφγανιστάν) διαλύουν Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι μετανάστες από αυτές τις χώρες δεν έχουν καμιά 10ριά προορισμούς να επιλέξουν για να πάνε! Ευρώπη μπορούν να πάνε και άντε και κάνα Ντουμπάι. Δεν χρειάζεται να έρθει ο Αμερικάνος να τους δώσει κάποιο επιπλέον κίνητρο για να μας έρθουν, γιατί δεν έχουν και πού αλλού να πάνε. Τι να κάνουν, να μπούνε σε πιρόγες και να πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες;”
Συμφωνώ. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον χορό τον σέρνουν πάντα τα αμερικανά. Που σημαίνει ότι με ένα σμπάρο πετυχαίνουν δυο τρυγόνια: από τη μια επιβάλλουν καθεστώτα της αρεσκείας τους, ή έτσι νομίζουν, από την άλλη διαβρώνουν ακόμα περισσότερο την όποια, minimum έστω, πολιτισμική ομοιογένεια έχει κατακτήσει η Ευρώπη.
@kj
Σωκράτη, για την Τουρκία σου έγραψα (αλλά μάλλον δεν το πρόσεξες) οτι δεν τη δέχτηκαν σαν ισότιμο μέλος επειδή ΠΟΤΕ δεν την ήθελαν ισότιμο μέλος. Απλά άργησε η Τουρκία να το καταλάβει. Δεν επεκτάθηκα στο γιατί έφαγε την πόρτα, γιατί το θέμα μας ήταν αν οι Αμερικάνοι την έβαλαν να διαλύσει την Ευρώπη ή η Τουρκία ήθελε να μπεί από μόνη της. Και οι λόγοι που απέρριψαν την Τουρκία σαν ισότιμο μέλος ΔΕΝ έχουν σχέση μ’ αυτό.
Θές, όμως, να συζητήσουμε για τους λόγους που την απέρριψαν; ΟΚ. Εσύ πιστεύεις οτι την απέρριψαν για πολιτισμικούς λόγους. Εγώ σου λέω οτι αυτό ήταν πρόφαση. Αποκλείεται να έλαβαν απόφαση όπου το χρήμα δεν έχει λόγο. Αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής δεν λαμβάνονται με βάση πολιτισμικούς λόγους. Λαμβάνονται καθαρά για οικονομικούς και ενεργειακούς λόγους. Οι κουβέντες για σαρίες/μαντήλες/αγιατολλάδες κλπ. είναι για να ταΐζουνε κουτόχορτο τα πλήθη και νά ‘χουνε κάτι να πούν σε μια συνένετευξη τύπου.
Πάμε τώρα στη μετανάστευση. Συμφωνείς, βλέπω, οτι η μετανάστευση δεν έχει να κάνει με το θρήσκευμα, αλλά με την οικονομική κατάσταση.
Το επόμενο βήμα λές οτι είναι η γκετοποίηση των μεταναστών. Ούτε αυτό έχει σχέση με το θρήσκευμα. Γιατί στην Αθήνα έχουν γκετοποιηθεί και οι Κινέζοι, οι Μαλαισιανοί, οι Αλβανοί κλπ. ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Το ίδιο γίνεται παντού στον κόσμο. Και οι Έλληνες όπου μετανάστευσαν γκετοποιήθηκαν στην αρχή, σωστά; Άρα ούτε κι εδώ παίζει ρόλο το θρήσκευμα. Μάντεψε τι παίζει πρωτεύοντα ρόλο… Η οικονομική κατάσταση, βέβαια! Και δευτερυόντως η καταγωγή (είναι φυσικό οι εξαθλιωμένοι Φιλιπινέζοι να ψάξουν βοήθεια σε ήδη εγκατεστημένους Φιλιπινέζους).
Άρα μας μένει το τελευταίο βήμα, ο προσηλυτισμός στο εξτρεμιστικό ισλάμ από διεθνείς ισλαμικούς φορείς. Ισχυρίζεσαι οτι οι ισλαμικοί αυτοί φορείς είναι αμερικανοϋποκινούμενοι και έχουν στόχο την διάλυση της Ευρώπης. Έλα όμως που οι ίδιοι φορείς έχουν δράση και στις ΗΠΑ. Οπότε τι συμβαίνει, χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ τη διάλυσή τους; (όχι οτι το θεωρώ απίθανο…) Για να μη λέμε πολλά λόγια, η στάση της Ευρώπης στο Παλαιστινιακό είναι ανάλογη με τον εξτρεμισμό που αντιμετωπίζει.
Όσον αφορά την ανεκτικότητα, οι μετανάστες δείχνουν την ίδια ανεκτικότητα που υφίστανται από τους ευρωπαίους. Και θεωρώ οτι ούτε σ’ αυτό παίζει ρόλο το θρήσκευμα. Αν οι μετανάστες που μας έρχονταν ήταν ζάμπλουτοι, τότε κανείς δεν θα είχε πρόβλημα. Ούτε εμείς, ούτε αυτοί. Η ανεκτικότητα στην Ευρώπη έχει κυρίως οικονομικές καταβολές κι όχι θρησκευτικές. Το ίδιο σκατάδες είμαστε απέναντι στα παιδιά των φαναριών, είτε μουσουλμανάκια είναι είτε χριστιανάκια.
Για τέλος, προσθέτω κάτι ακόμα στη συζήτηση. Πιστεύω οτι η ανάλυση που κάνεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι πολύ ψυχροπολεμική, της εποχής του Κίσσινγκερ. Πιστεύω οτι έχει αρχίσει και εκλίπει αυτός ο τρόπος δράσης. Τώρα δρούν κυρίως κατά το νεοφιλελεύθερο δόγμα (=take the money and run), Ramsfeld, Cheney κλπ. Στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι να καταστρέφουν χώρες ώστε οι εταιρείες μετά να παίρνουν τα συμβόλαια ανοικοδόμησης. Και οι συνέπειες (νεκροί, περιβάλλον, μετανάστευση κλπ.) να πά να γαμηθούν. It’s not our business! Αυτό κάνανε στο Ιράκ κι αυτό κάνουνε τώρα στις αραβικές ανοίξεις. Ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε τίποτα.
Kavvathas ‘’Ομολογώ ότι, είμαι ένας από αυτούς που “ενοχλούνται” από φυσιογνωμίες τύπου καμίνι αλλά, για λόγους που σας διαφεύγουν. ….
… πρέπει να πρωτοστατεί σε τεχνολογικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες για τις εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που είναι χαμένα στο άπειρο.’’
Το πέτυχα στο ιστό Μάστερ …. προσωπικά το βρήκα εξαιρετική ιδέα …
TechShop, gives creative people access to the tools for innovation.
TechShop: An Inventor’s Paradise in San Francisco
Techshop in Europe (Mark Hatch, CEO Techshop)
http://www.youtube.com/watch?v=qpPOPF9HbSM
TEDxYouth@Castilleja – MARK HATCH
Το είχα προτείνει για το Γκάζι όταν ήμουν στο Δήμο επί Τρίτση. Με κοίταξαν απαξιωτικά και ούτε που το συζήτησαν
Υ.Γ Για τις φυσιογνωμίες. Όπως ίσως έχεις καταλάβει η Φυσιογνωμική είναι το …πάθος μου. Το καμίνι ανήκει στην ίδια συνομοταξία που είναι τα μπεγλίτι, μπουτάρι, στρατούλι, τζάκρι, Η1Ν1, παπακόστα κ.α -που περιμένω να υποδείξουν οι αναγν΄σωτες
ανανεωμένο
Ακριβώς αυτό είχα προτείνει αλλά, προφανώς, το “φαί” ήταν καλύτερο με τα κλαπατσίμπαλα
Σήμερα το πρωί είδα το σχόλιο μου και σκέφτηκα ότι, λίγα είπα. Η εμπειρϊα μου 4χρονη θητεία στον Δήμο Αθηναίων είναι “βιβλίο”. Το τι φαγοπότι έπεφετε δεν λέγεται. Από τις θερινές και χειμερινές “στολές” των εργαζομένων (και “εργαζομένων” τους άλλους), μέχρι τους διαγωνιοσμούς των δισεκατομμυρίων δραχμών (τότε) για την προμήθεια αποριμματοφόρων, αυτοκινούμενων σκουπών και την κατασκευή πεζοδρομίων σε οικίες των δικών τους παιδιών. Μία σιχαμάρα που εμφανίζονταν παντού από τα τιμολόγια “επισκευής” των σκουπιδιάρικων μέχρι την κατασκευή του Επισκευαστικού Συγκροτήματος στα Λιόσια. Ναι, δεν πιστεύω ότι, το καμίνι, το πάγκαλο, το Η1Ν1 έδωσαν λύση. Μη με τσιγκλάτε λοιπόν γιατί θα σταματήσω να είμαι ευγενής