Ο όμιλος ΔΕΗ ΑΕ και η κινεζική εταιρία Sinovel Wind Energy Group Co Ltd, η 2η παγκοσμίως βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, ανακοινώνουν την υπογραφή Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα.

 

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ καθηγητής Αρθούρος Ζερβός και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sinovel Wind Energy Group Co Ltd κ. Han Junliang, στην κινεζική πρωτεύουσα.

 

Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, με ενδεικτική αναφορά στην άμεση ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200-300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, στην από κοινού διερεύνηση ανάπτυξης θαλάσσιου αιολικού πάρκου, αλλά και την κατασκευή μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών. Η συμφωνία αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και τη συνδυάζει με αυτή της 1ης στην Ασία και 2ης σε μέγεθος στον κόσμο εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών την Sinovel Wind Energy Group Co., Ltd (http://www.sinovel.com/).

 

Στόχος της συνεργασίας αποτελεί τόσο η επιτάχυνση της ανάπτυξης και διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, όσο και η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας που συνεπάγεται.

Οπως τονίστηκε, η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Sinovel, σηματοδοτεί την απόφαση του Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, και αποτελεί συνέχεια ανάλογων επιτυχημένων πρωτοβουλιών όπως η σύναψη συμφωνίας με την EDF Energies Nouvelle, την EP Global Energy, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την ΕΛΙΚΑ.

Κέρδος online 13/4/2011 10:06

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. Ζητήσατε τη γνώμη του κ. Τρεμάμενου; Του κ. Βολτάϊτς; Του Ορνιθοπτέρυγου; Πως τολμάτε να σκέπτεστε την εγκατάσταση Α/Γ; Δεν λυπάστε τα πρόβατα που γίνονται gay και τις γίδες που δεν μπορούν να συλλάβουν; Ντροπή…

  2. C_GRIP

    Συγγνώμη για την αφελή ερώτηση αλλά … τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τη ρώτησαν?
    Ειλικρινά απορώ πως οι Κινέζοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των Ανεμογεννητριών, από τη στιγμή που κάθε συνδικαλισμένη, ευαίσθητη, ρομαντική & περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη ψυχή (sic) που σέβεται τον εαυτό της, γνωρίζει ότι αυτές οι προπέλες του Σατανά καταστρέφουν το … CHI του χώρου.
    Ασε που με αυτό το βούπα-βούπα διαταράσσουν την ενέργεια και τη ροή των τελουρικών ρευμάτων στην ιερή αυτή χώρα.
    Τέλος μπορεί να αποτελέσουν εν κρύπτω κεραίες-πομπούς του προγράμματος HAARP για τον έλεγχο των φυσικών φαινομένων, ή και συσκευές καθοδήγησης εν είδη VOR για την καθοδήγηση των μυστηριωδών αεροσκαφών που μας ψεκάζουν ανενδοιάστως με … ChemTrails.
    Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ενισχύσουν τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ένα γενναιόδωρο ποσό, ώστε να κατευνάσει τους ένδοξους μαχητικούς συνδικαλιστές μας, που σίγουρα θα αντιδράσουν δυναμικά σε μία τέτοια ανίερη συνεργασία.
    Και για όσους θέλουν να γελάσουν λίγο (ή να θλιβούν…), δείτε και το :
    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/635342/Article.aspx

  3. tasos

    Μακάρι να γίνουν υγιείς επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έχουμε και έσοδα από πλεόνασμα ηλ. ενέργειας. Ελπίζω βέβαια να μην πρόκειται για “πράσινες” επενδύσεις που θα αποπληρωθούν χωρίς ρίσκο από το “ειδικό τέλος ΑΠΕ” των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    1. Υγιείς; Μόνο επένδυση δεν είναι. Θα σου ανεβάσει το ρεύμα 60-100%, ΔΕΝ Παράγουν ρεύμα αλλά βγάζουν διακιώματα ρύπουν που είναι τα συγωροχάρτια για να μην πληρώνουμε πολύ φόρο υποτέλειας στο Ράιχ.

      Υπάρχουν ΜΟΝΟ από για την επιδότηση, διώχνουν τουρισμό και μελάτες σε Ισπανία και Αγγλία λένε ότι για κάθε πράσινη θεση εργασίας (πχ σε συναρμολογητήριο φτερωτών) χάνονται 2-4 συμβατικές απο το ακριβό ρεύμα και την καταστροφή της περιοχής. Η δε καταστροφή είναι για πάντα. Σε τουριστικές περιοχές, ο τυορισμός πέφτει περί το 40%

      Οι Ισπανοί που τα προωθούν μέσω Ιμπερντρόλα, αποδόδυν ένα μέρος της ύφεσής τους στα πολλά αιολικά.

      Πεταμένα λεφτά και πεταμένη Ελλάδα.

      1. Έχουμε ξαναμιλήσει (στο δικό σας ιστολόγιο). Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω ποία είναι η πρόταση σας. Πως θα καλυφθούν οι -όποιες-ενεργειακές ανάγκες; Με λιγνίτη; Πετρέλαιο; Πυρηνικά εγοστάσια;
        Καλοπροαίρετα πασχίζωνα καταλάβω τι είναι αυτό που σας κάνει να λέτε ότι, οι ΑΠΕ είναι αντιοικονομικές.

      2. tasos

        Υπάρχει στην αρχιτεκτονική της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο κανόνας ότι αναλόγως της ζήτησης ενέργειας πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό προσφοράς ενέργειας από “σταθμούς βάσης”. Αυτοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σταθερή ισχύ στην κατανάλωση ώστε να αποφεύγονται τα μπλακ αουτ. Με απλά λόγια, όσο η κατακεφαλήν κατανάλωση ενέργειας αυξάνει πρέπει υποχρεωτικά να αυξάνεται η ισχύς των “εργοστασίων βάσης”. Τέτοια είναι τα θερμικά και τα πυρηνικά. Επίσης κάποια που εκμεταλλεύονται τις τακτικές παλίρροιες όπως πχ την κίνηση του νερού στην Εύβοια. Σε περιπτώσεις που έχει γίνει πολύ καλός προγραμματισμός της χρήσης του νερού ή είναι άφθονο, μπορούν να ενταχθούν και υδροηλεκτρικά.
        Επειδή η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών δεν μπορεί να προβλεφθεί λόγω της μεταβλητότητας του καιρού, δεν μπορεί κανείς να αυξάνει την ισχύ αυτών των ΑΠΕ χωρίς παράλληλη αύξηση της ισχύος των εργοστασίων βάσης. Κινδυνεύει με κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα σε περίπτωση υψηλής ζήτησης (πχ καλοκαίρι λόγω κλιματισμού) σε συνδυασμό με… άπνοια οπότε δεν θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες.
        Επειδή λοιπόν η αύξηση αιολικής ισχύος απαιτεί και αύξηση της συμβατικής, καταλήγουμε σε μεγάλο κόστος που ίσως δεν συμφέρει τελικά.
        Η λύση του προβλήματος είναι πάντα η ίδια: Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, είτε ηλεκτρικής είτε πετρελαίου. Με χρήση και επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατα, με τα… πόδια κλπ. Να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνάμε νωρίτερα ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια και να παράγουμε περισσότερο. Η κατακεφαλήν κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί. Στο ακραίο σενάριο, θα γεμίσει ο τόπος ανεμογεννήτριες και πάλι δεν θα μας φτάνει η ενέργεια. Δεδομένου ότι στο τέλος κάθε είδος ενέργειας καταλήγει θερμότητα, καταλαβαίνετε ότι η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στη μείωση των ενεργειακών αναγκών και όχι σε αύξηση της προσφοράς. Ο καταναλωτισμός επίσης συμβάλει πολύ στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή των αγαθών. Η υπερκατανάλωση ενέργειας είναι προφανώς συνέπεια αλλά και τροφοδότης του… καπιταλισμού!!!

      3. “ενεργειακές επιλογές”

        http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html

        Αυτή η παραπάνω ανάρτηση νομίζω λέει ξεκάθαρα τι προτείνω.

        Θα το πω και εδώ συνοπτικά

        Εάν ΔΕΝ θέλουμε να παράγουμε ρεύμα, δηλαδή έαν θελουμε να εισάγουμε, ή να ζούμε βουκολικά, πάω πάσο.

        Εάν θέλουμε ρεύμα, οι λύσεις είναι 3,5

        1) εισαγόμενο κάρβουνο ή/και εγχώριος λιγνίτης (με φίλτρα και αποθειωτές– εύκολα και απαραίτητα). Φτηνό, σίγουρο, σχετικά απλό.

        2) πυρηνική (δεν είμαι κατά, αλλά ο κόσμος το φοβάται). Ανακαλύπτω ότι υπάρχει πυρηνικό λόμπυ στην Ελλάδα! Εκδηλώθηκαν με την Ιαπωνία!

        3) αέριο. Ειδική περίπτωση. Υπάρχει αλλού, αλλά σε αντίθεση με το κάρβουνο έχει πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή αγωγούς και γεωπολιτικα. Πανάκριβο για ισχύ βάσης, και δεν ενδεικνυται για ισχύ βάσης.

        3,5) Υδροηλεκτρικά. Στην Νορβηγία θα ήταν Νο 1, αλλά σε εμάς περιορίζονται από διαθέσιμες γεωμορφίες και νερά. Δεν είμαι κατά, αλλά εάν το έκαναν στην περιοχή σας θα αντιδρούσατε.

        Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται μόνο ελάχιστα για ηλεκτροπαραγωγή, σε μέρη όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, ή μικρά νησιά. Παγκοσμίως χρησιμοποιείται για μεταφορές

        Παρενθετικά αναφέρω ότι χάρη στον λιγνίτη και τα Υ/Η φτάσαμε εως εδώ και έχουμε από τα φτηνότερα ρεύματα στην Ελλάδα

        Ο λόγος που υποτίθεται δεν θέλουμε κάρβουνο ή λιγνίτη είναι επειδή εκλύουν το αέριο που έχει η μπύρα και ότι αυτό υπερθερμαίνει τον Πλανήτη. Το τελευταίο, πιστέυω ότι είναι από υπερβολή έως απάτη, αλλά το προωθούν οι 2-3 μεγάλοι Γερμανοί. Δικιά τους είναι η πατέντα του θερμοκηπίου, πιστέυω, για να επίβάλουν πυρηνικά

        Θα με ρωτήσετε που είναι οι ΑΠΕ… Οι ΑΠΕ, για ηλεκτροπαραγωγή, είναι ασήμαντες. Όχι επειδή το λέω, αλλά επειδή φαίνεται στα παγκόσμια και στα μεμονωμένα στατιστικά. Η Γερμανία έχει ΜΟΝΟ 1,5% της ενεργειακής της κατανάλωσης από όλες της ΑΠΕ, και ΜΟΝΟ 6,3% της ηλεκτροδότησης από 22.000 (!) εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ. Και εάν βάλει άλλα 22.000 δεν θα πάει στο 12,6% αλλά στο 8 ή 9%. Το λέει και η Ε.ΟΝ (η Γερμανική ΔΕΗ). Έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δίκτυα προϋποθέτουν αδιάλειπτο ρεύμα, και τα αιολικό είναι στοχαστικό. Μόνο όταν φυσάει.

        Το αιολικό ρεύμα είναι και 2 ή 3 φορές πιο ακριβό. Τώρα με την Ιαπωνία, οι Γερμανοί λένε δεν θέλουν πυρηνικά, αλλά ένα πυρηνικό των 1000 μεγαβάτ δεν υποκαθίσται ούτε με 1000 αιολικά μεγαβάτ, ούτε με 100.000 αιολικά μεγαβάτ. Με φαραωνικά σχήματα παγκόσμιας διασύνδεσης και πολλών υδροηλεκτρικών που να δουλέυουν σαν αντλησιοταμίευση, το ποσοστό πιθανής συμβολής στην ηλεκτοδότητηση μεγαλώνει, αλλά με εκθετικά αυξανόμενο κόστος.

        Τα φ/β είναι και αυτά ΜΟΝΟ για την επιδότηση. Είναι 10 φορές πιο ακριβά από το συμβατικό ρεύμα, αν και έχουν το καλό ότι παράγουν υποτίθεται σε ώρα αιχμής, δηλαδή καπως συμπίπτει ζήτηση με προσφορά — που δεν συμβαίνει στα αιολικά.

        Γεωθερμίες για την Ισλανδία που έχει το μαγμα στην επιφάνεια, βιοκαύσιμα για πονηρούς. Αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο και υποκαθιστας φαγητό για …καύσιμο

        Δείτε το και αλλιώς. Μπορείτε να ζειτε σε ένα σπίτι πχ αυθαίρετο, χωρίς ρεύμα από το δίκτυο. Αυτοί που το κάνουν έχουν και αιολικό και φ/β, και μπαταρίες και ανορθωτές, και γεννήτρια. Δεν νοείται να έχει ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνο ή ψυγείο… Πετρογκάζ (έχω και ένα παλιό θερμοσίφωνο που πάιρνει ξύλα ή …εφημερίδες!). Οι καλές μπαταρίες κρατάνε 3-4 χρόνια. Χαλάτε και έναν ανορθωτή κάθε 5… Καλά για περιπέτειες, αλλά όχι για το δυάρι στο Παγκράτι.

        Οι ΑΠΕ είναι αντιοικονομικές επειδή (1) απαιτούν περισσότερα αρχικά κεφάλαια για κάθε εγκατεστημένο μεγαβάτ από ότι αντίστοιχες μονάδες κάρβουνου (και πυρηνικού !!!) και (2) παράγουν πιο ακριβές μεγαβατώρες από ότι από κάρβουνο ή πυρηνικό (ακόμα και με φόρο άνθρακα — που είναι άλλο μείζον πολιτικό όμως θέμα). Περισσότερα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/02/2.html
        όπου έχει και λινκς με πηγές, αγνοείστε παρακαλώ τα χιουμοριστικά.

        Και δεν το λέω μόνο εγώ ή οι μελέτες, το λένε και οι τιμές που πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ για ρεύμα. Χοντρικά 35-45 €/μεγαβατώρα για λιγνιτικό, 90-100 για αιολικό, 390-400 για φ/β. 40<100<400!! Χώρια αυτά που πληρώνουμε γενικά σαν φορολογούμενοι σε δρόμους, διασυνδέσεις κλπ. Χώρια η απώλεια γης και δασών.. Χώρια οι επιπτώσεις στον τουρισμό. Και τα περί θέσεων εργασίας, σρην Αγγλία και Ισπανία κατέληξαν ότι για κάθε πράσινη θέση εργασίας χάνουν 2-4 κανονικές.

        Γιατί λοιπόν όλη η συζήτηση? Έχουν όλοι άδικο και έχω εγώ ο ψευδώνυμος δίκιο? Πρώτον δεν είμαι ο μόνος που τα λέει αυτά. Δεύτερον, η παραδοχές αυτών που προωθούν αυτό που εγώ ονομάζω "Πράσινη Απάτη" είναι ότι 1) υπάρχει Φαινόμενο Θερμοκηπίου – αμφισβητείται, 2) ότι είναι ανθρωπογενές – αμφισβητείται έντονα, 3) μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό – αμφισβητείται ακόμα και από αυτούς που πιστέυουν ότι υπάρχει και 4) ότι "πρέπει" να κάνουμε "κάτι". Το "κατι" είναι τα αιολικά και τα πυρηνικά. Στο "πρέπει" κύριε Καββαθά έχω σοβαρό πρόβλημα. Μου θυμίζει ότι πρέπει να αγοράζω συγχωροχάρτια για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μου. Το 1300 μΧ κανείς δεν θα αμφισβητούσε ούτε τις αμαρτίες ούτε τα συγχωροχάρτια (και εάν τα αμφισβητούσε θα τον …έκαιγαν). Κάπως έτσι και τώρα…

        Να διευκρινήσω ότι δεν είμαι ούτε "σκεπτικιστής" ούτε υπάλληλος πετρελαϊκών συμφερόντων.

        Σας καλύπτω?

        Και συγγνώμη για το μακροσκελές… Πρέπει μέσα στο Πάσχα να φτιάξω μια αναγνώσιμη περίληψη της ιστοσελίδας…

        1. Με καλύπτετε. Θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο για μελέτη. Πολλά απ’ αυτά που λέτε είναι σωστά. Η ιδανική λύση θα ήταν η επιστροφή στις βουκολικές κοινωνίες ή, αν αυτό δεν είναι πλέον δυνατό (επειδή οι ΗΠΑ καταβροχθίζουν τα ενερηειακά αποθέματα του πλανήτη) ηυρηνική σύτντηξη. Δγλεα δει Paradise Lost -and Found!

      4. george..

        Φίλε είσαι σωστός εν μέρει, μόνο που για να γίνει κάτι στην κοινωνία ή θα πρέπει να επιβληθεί με το ζόρι ή θα πρέπει να επιλεγεί από το λαό, αν έχουμε δημοκρατία.. οπότε μέσα στο παιχνίδι του έλεγχου για την τάξη και την ασφάλεια του λάου από την αναρχία του όχλου, κάθε φορά το πολίτικο κατεστημένο όσο και διαπλεκομενο και αν είναι το κυρίαρχο μέλημα του είναι η φροντίδα της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιτυγχάνεται πολλές φορές με λύσεις και επιλογές που αν και δεν 100% συμφέρουσες βοηθούν άλλους σκοπούς παράπλευρους με το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν, γιατί η κοινωνία αποτελείται και από αφελής ευκολόπιστους θρησκόληπτους ρατσιστές κόλακες και ανόητους. Όσο αφορά την αιολική και τα φωτοβολταικα μπορεί να είναι ακριβά αλλά με αυτόν τον τρόπο όμως επιδοτείτε και η έρευνα στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που μπορεί να μας εκπλήξει στο μέλλον, εξάλλου τι έχουμε να χάσουμε… τώρα αν είχαμε επενδύσει όλοι στην πυρηνική ενέργεια, για φαντάσου τι θα γινόταν στην περίπτωση της Λιβύης της Τυνησίας της Συρίας και σε ανάλογες περιπτώσεις? Όπως εξάλλου δείχνει καθαρά και η Ιαπωνία, παρόλο που είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένη….. Όταν η κοινωνία απελευθερωθεί από τα δεσμά της ανοησίας της απληστίας και των υπόλοιπων 7 θανάσιμων αμαρτημάτων, τότε θα είναι ώριμη και ασφαλής η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, εκτός και αν έχει πρώτα απελευθερωθεί καμία άλλη ποιο δυναμική και ασφαλή τεχνολογία η οποία θα βγει μέσα από τα εργαστήρια που επιδοτούμε εμείς σαν λαός, σαν πολίτες με ελαττώματα. Αναρωτήθηκες ποτέ πόσες χιλιάδες άνθρωποι ζουν από τα ωδεία μουσικής ? για ποιο λόγο? Γιατί δεν τα καταργούμε αφού τα περισσότερα παιδιά δεν σκαμπάζουν μια… μα όλοι αυτοί επιδοτούν την δυνατότητα να εμφανιστεί ένας Μότσαρτ κάθε εκατό χρόνια και να μην χαθεί…

  4. Panos_ts

    Καλώς τες τις φτερωτές … να δω μετά που θα τις βάλουμε !! Σε δασική έκταση μάλλον, έ ? Και επειδή για την ώρα είμαι ολίγον τι μπατίρης, θα προτιμούσα να αναβάλλω λίγο το κελεπούρι για όταν θα έχω να πληρώσω …
    Για τα αιολικά ενημέρωση απο τον φοβερό και κατατοπιστικό αρχαιοπτέρυγα : http://archaeopteryxgr.blogspot.com/

    1. Για φοβερός ή κατατοπιστικός δεν ξέρω, αλλά χωρίς να έχω προλάβει την Κατοχή, όλι αυτοί οι αιολικοί πρέπει να είναι το σύγχρονο πράσινο αντίστοιχο των Κατοχικών μαυαργοριτών. Πληρώνουμε για να μην έχουμε ρεύμα.

      Και δεν με νοιάζει τόσο αυτό, όσο του ότι χάνουμε την χώρα μας.

  5. babis

    Μας βλέπω σε λίγο Δανία της Μεσογείου, αφού πρώτα πάρουμε την έγκριση από τους αδελφούς γείτονες μας για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων!!!
    Αλήθεια αντί να κάνουμε συνεργασίες για κατασκευή ανεμογεννητριών και να κατασκευάζουμε τα καράβια μας στην Κίνα, θα ήταν δύσκολο να είχαμε ελληνικές εταιρίες κατασκευής (ιδιωτικές, κρατικές) ανεμογεννητριών και πλοίων!!
    Αλλά τι λέω, στην χώρα που γεννήθηκε η μίζα, που καιρός για τέτοια!!

  6. C_GRIP

    Οι ΑΠΕ είναι δυνητικά χρήσιμες αρκεί το κόστος τους να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος χρόνου, κάτι που προϋποθέτει σωστές συμβάσεις συνεργασίας, με δικλείδες ασφαλείας και σαφείς όρους και ρήτρες.
    O (σαφώς ρυπογόνος) λιγνίτης, θα χρησιμοποιείται ακόμα για πολλά χρόνια στη χώρα μας, μιας και είναι άφθονος & φθηνός. Οσο και αν δεν μας αρέσει, η παύση χρήσης του θα εκτοξεύσει το κόστος του ρεύματος στα ύψη, μαζί με τις τιμές των περισσοτέρων προϊόντων. Αραγε θα το δεχόμαστε αυτό ως κοινωνία?
    Η συνεχής λοιπόν άρνηση μεσοπρόθεσμων εναλλακτικών λύσεων που σαφώς θέλουν χρόνια για να ωριμάσουν τεχνολογικά, χωρίς αντι-προτάσεις, δεν νομίζω ότι είναι επικοιδομητική, ούτε βοηθά την κοινωνία μας.
    Ας μην δαιμονοποιούμε λοιπόν (ούτε φυσικά να εξιδανικεύουμε) τίποτα και κανέναν.

  7. george..

    με τοσες βραχονησιδες που εχουμε, αν εκμετελευομαστε σωστα το αιολικο δυναμικο ουτε που θα τις βλεπαμε.. ασε που σαν θεαμα εγω το βρισκω εντυπωσιακο και ενδιαφερων . βεβαια οι οικολογοι μπορει να εχουν διαφορετικη αποψη αλλα αν σκεφτουμε οτι αν υπηρχαν, και τους ακουγε ο Περικλης μπορει και να μην ειχε κτιστει και η ακροπολη και πως θα ξεχρεοναμε τωρα..?

    1. Κόστος, κόστος, κόστος και ειδικά στις βραχονησίδες πρόσθετο κόστος διασύνδεσης και απώλειες μεταφοράς. Ακόμα και στην Μακρόνησο που είναι κοντα, το αιολικό ρεύμα θα κοστίζει στον ΔΕΣΜΗΕ πάνω από 90 ευρώ την μεγαβατώρα, όταν το λιγνιτικό κοστίζει περί τα 40.

      Φυσικά, θα πούνε στο ΥΠΕΚΑ ότι θα γλυτώσουμε φόρους κάρβουνου. Θα παντούσα στο ΥΠΕΚΑ ή στο ΥΠΕΞ να διαπραγματευτούνε για μηδενικούς φόρους κάρβουνου, εάν μη τι άλλο γιατί κανένας μας δεν τους ψήφισε!

      1. george..

        απαντω ποιο πανω… αλλα οσο αφορα το κοστος … ε και … μην βλεπεις το τελικο ποσο … να βλεπεις τι αφορα αυτο το κοστος την προστηθεμενη αξια, και τι εγινε δηλ αν πληρωνω 100 ευρω το χρονο παραπανω? τι θα τα κανω τα λεφτα? θα αγορασω τι? θα παω διακοπες? αρα θα καταναλωσω πετρελαιο αρα ?

  8. Δυστυχως μας εχουν εκβιαστικα βαλει στη γωνια οι φιλοι μας στην Ε.Ε.

    Ο κος 16.22 εδωσε μια πολυ καλη και καθαρη απαντηση στον κο Καββαθα για αιολικα και φ/κ.
    Θα σταθω στους ”σταθμους βασης”,οπου ειναι βασικα πυρηνικοι η θερμικοι. Τους πυρηνικους τους ξεχναμε προς το παρον.
    Θερμικοι οπως το πετρελαιο ειναι ακριβοι λογω των τιμων αλλα και της εξαρτησης.
    Θερμικοι οπως το φυσικο αεριο το ιδιο,γιατι το αγοραζουμε απο
    Αλγερια η Ρωσια και παντα θα ειμαστε απο αυτους εξαρτημενοι.
    Θερμικοι οπως ο λιγνιτης που εχουμε στη χωρα μας τζαμπα ειναι και οι φθηνοτεροι σαν ”σταθμοι βασης” και οχι μονο.
    Τους ρυπους τους περιοριζουμε με φιλτρα.
    Η γνωμη μου ειναι οτι σημερα η Ελλαδα σε περιοδο οικονομικης εξαθλειωσης , εχει απολυτη αναγκη την φτηνη ενεργεια που παντα μας εδινε ο λιγνητης και τα Η/Κ οταν εχουμε νερα.
    Οταν με το καλο τα ”οικονομισουμε” τοτε αγοραζουμε μερικα ακομα και Αιολικα κα φ/κ και φτιαχνουμε και μερικα θερμικα εργοστασια φυσικου αεριου για τις αναγκαιες εφεδρειες.
    Βεβαια πρεπει καπως να γλυτωσουμε απο τα προστιμα ρυπων που οι ”φιλοι” μας στην Ε.Ε.μας εχουν επιβαλλει.

    1. tasos

      Όπως λέτε, πρέπει να απαλλαγούμε από τα πρόστιμα CO2. Αυτός ο ρύπος είναι μια μεγάλη απάτη για… “τηλεοπτικές ανάγκες”. Το συστατικό αυτό είναι στοιχείο του ατμοσφαιρικού αέρα από την ύπαρξη του πλανήτη σε ποσότητα 0,04% η οποία δεν μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου ότι και να κάνουμε, επειδή… “έτσι της αρέσει”! Υπάρχουν μετρήσεις. Είναι απαραίτητο για τη ζωή τόσο για τη χλωρίδα όσο και την πανίδα. Ρύποι και μάλιστα σημαντικοί, είναι τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα που ποντίζουν στους ωκεανούς αυτοί που βάζουν φόρο CO2, τα πυρηνικά ατυχήματα, το φθόριο στις οδοντόκρεμες, ο υδράργυρος στις “λάμπες οικονομίας” και στις οθόνες κλπ.
      Πάντως η χρήση λιγνίτη μη νομίζετε πως μας απαλλάσσει από το πετρέλαιο. Ο λιγνίτης δεν καίγεται αν δε γίνει προηγουμένως διάβρεξή του με πετρέλαιο σε κάποιο ποσοστό. Στα θερμικά του Ν. Κοζάνης η σιδηροδρομική γραμμή στην οποία κινούνται τα βυτιοφόρα τρένα(!) φτάνει μέχρι τις τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου δίπλα στους σταθμούς παραγωγής. Ο ανεφοδιασμός είναι τακτικότατος. Καταλαβαίνετε για τι ποσότητες μιλάμε?
      Καλό είναι να επισκεφθεί κανείς την περιοχή για να δει κανείς και το μέγεθος μιας επιχείρησης που οι εγκαταστάσεις της απλώνονται ως εκεί που “φτάνει το μάτι”. (Αυτό για όσους οραματίζονται ιδιώτες μεγαλομπακάληδες να διαχειρίζονται αυτές τις εγκαταστάσεις με παρτ ταϊμ εργαζόμενους…)

      Τονίζω όμως ότι απαιτείται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
      Με την ανόητη κατασκευή των κτιρίων και των πόλεων ελέω αντιπαροχής όπου απαιτείται ηλεκτροφωτισμός κτιρίων στις 3 το μεσημέρι Ιούλιο μήνα(!), φτάνουμε να έχουμε ελληνικά κτίρια που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για φωτισμό από κτίρια που βρίσκονται στον αρκτικό κύκλο! Η τσιμεντοποίηση των άθλιων μεγαλουπόλεών μας χωρίς ίχνος πρασίνου καθιστά αναγκαία μια τρομακτική ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό κατά τους θερινούς μήνες. Ένα κτίριο που περιβάλλεται από κήπο και δέχεται τη σκίαση από ένα δέντρο, έχει αρκετούς βαθμούς διαφορά από τα υπόλοιπα. Παρατηρήστε τη διαφορά σε συνοικίες της περιοχής σας όπου υπάρχουν μεγάλα δέντρα κατά μήκος του δρόμου. Φανταστείτε να υπήρχαν και κήποι και περισσότερα πάρκα με πράσινο.
      Αλλά επειδή αυτά θα αλλάξουν όταν γίνουμε… “Δανία του νότου”, προς το παρόν ας σβήνουμε τουλάχιστον το φως και τις συσκευές όταν δε χρειάζονται, ας κάνουμε μπάνιο με δροσερό νερό (κάνει καλό και στην υγεία), και ας μην ανοίγουμε την τι-βι τα βράδια (κάνει καλό στην κριτική ικανότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις).

      1. Για την απατη με το CO2 συμφωνουμε απολυτα.
        Δεν προκειται για”ρυπο”αλλα για αναγκαιο συστατικο της ατμοσφαιρας.
        Δυστυχως ομως τοσα χρονια εντεχνης προπαγανδας εναντιον των εκπομπων CO2 ,μας εκαναν να αποδεχομαστε τις ενοχες μας και να πληρωνουμε για αυτο.
        Ομως πιστευω οτι ειναι πλεον θεμα καθαρα πολιτικο.
        Δεν γνωριζα τον τροπο καυσης του λιγνητη και ευχαριστω για την πληροφορηση.
        Ισχυριζομαι ομως οτι σαν πρωτη υλη παραγωγης ενεργειας (μαζι με το πετρελαιο που απαιτειται οπως μου γραφετε ) δινει φθηνο ρευμα.
        Και σαν φθηνοτερη λυση πρεπει να την επιλεξουμε σημερα αποκλειστικα, διοτι δεν εχουμε πια λεφτα.
        Αιολικα, φ/κ,φυσικο αεριο ισως βαλουμε οταν θα εχουμε λεφτα.”Πρασινη ενεργεια” σε περιοδο κρισης ειναι πολυτελεια.
        Συμφωνω απολυτα μαζι σας οτι η οικονομια στην καταναλωση στα ορια του εφικτου , ειναι επισης προτεραιοτητα.
        Η κινηση της ΔΕΗ με τους Κινεζους ειναι εκτος χρονου.

  9. Γ νωμες σαν αυτες που εκφραζονται για το θεμα απο τον αρχαιοπτερυγα ,για την πρασινη ενεργεια πρεπει να αποτελουν,
    οδηγο για πολλους.
    Τουλαχιστον παντα να λαμβανονται σοβαρα υπ’οψιν.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.