Εξαιρετικό!
ΠΗΓΗ: FT.com
euro2day.gr

By Martin Wolf
Εποχές απόγνωσης, μέτρα απόγνωσης. Μετά από μήνες δαπανηρής καθυστέρησης, η ευρωζώνη κατέληξε σε ένα ογκώδες πακέτο μέτρων στήριξης της Ελλάδας. Με την συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθ’υπόδειξη της Γερμανίας, εξασφάλισε κάποια επιπλέον μέτρα και ένα καλύτερο πρόγραμμα. Θα δουλέψει όμως; Αλίμονο –προσωπικά έχω τεράστιες αμφιβολίες.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόγραμμα;

Σε γενικές γραμμές, είναι ένα πρόγραμμα 110 δισ. ευρώ (ανάλογο με ελαφρώς περισσότερο από το ένα τρίτο των ελληνικών δανείων σε εκκρεμότητα), τα 30 δισ. ευρώ των οποίων θα προέλθουν από το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα από την ευρωζώνη. Θα είναι αρκετά για να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από την αγορά, αν είναι απαραίτητο, για πάνω από δύο χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί δημοσιονομική σταθεροποίηση στο 11% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, με στόχο έλλειμμα 3% το 2014, από 13,6% το 2009.

Από πολλές και σημαντικές απόψεις, το πρόγραμμα είναι πολύ περισσότερο ρεαλιστικό από το αμιγώς ευρωπαϊκό προηγούμενό του. Η φαντασίωση ότι θα εκδηλωθεί ήπια οικονομική συρρίκνωση φέτος και θα ακολουθήσει επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη, έχει σβήσει. Το νέο πρόγραμμα προφανώς προβλέπει μια συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 8%, αν και αυτές οι προβλέψεις είναι, φυσικά, πολύ αβέβαιες. Αναλόγως, το προηγούμενο σχέδιο πρόβλεπε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012. Το νέο σχέδιο θέτει το 2015 ως στόχο.

Δύο άλλα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά απ’όσα αποφασιστηκαν. Πρωτον, δεν θα γίνει αναδιοργάνωση χρέους και δεύτερος, η ΕΚΤ θα αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου πιστωτικού ορίου αξιολόγησης για τα αξιόγραφα με ελληνική εγγύηση στους μηχανισμούς ρευστότητας, προσφέροντας ένα σωσίβιο στις ευάλωτες ελληνικές τράπεζες.

Είναι, λοιπόν, το πρόγραμμα λογικό, είτε για την Ελλάδα είτε για την ευρωζώνη; Ναι και όχι, και στις δυο περιπτώσεις.

Ας αρχίσουμε με την Ελλάδα. Εχει πια χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Γι’αυτό, η εναλλακτική λύση από το να αποδεχτεί το πακέτο (είτε μπορεί να εφαρμοστεί είτε όχι) θα ήταν χρεοστάσιο. Η χώρα τότε δεν θα πλήρωνε πλέον τοκοχρεολύσια, αλλά θα έπρεπε να κλείσει το πρωταρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις πληρωμές τόκων), του 9-10% επί του ΑΕΠ, μονομιάς. Θα ηταν μια πολύ πιο σκληρή σύσφιξη απ’όσο αυτή που δέχεται τώρα η Ελλάδα. Επιπλέον, με το χρεοστάσιο, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Η Ελλάδα έχει δίκιο να υπόσχεται το φεγγάρι, για να κερδίσει χρόνο ώστε να μειώσει το πρωταρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα γρηγορότερα.

Είναι όμως δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την αναδιοργάνωση χρεών. Πρώτον, ας σκεφτούμε για μια στιγμή ότι όλα πηγαίνουν όπως έχει προγραμματιστεί. Ας υποθέσουμε επίσης ότι ο μέσος τόκος για την αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα είναι χαμηλός στο 5%. Η χώρα θα πρέπει να έχει τότε ένα πρωταρχικό πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, με έσοδα αντίστοιχα στο 7,5% του ΑΕΠ αποκλειστικά για την πληρωμή τόκων. Θα αντέξει ο ελληνικός λαός, δύσκολα χρόνο με το χρόνο, αυτό το βάρος;

Δεύτερον, ακόμη και οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ μου φαίνονται αισιόδοξες. Με δεδομένη την τεράστια δημοσιονομική υπαναχώρηση που προγραμματίζεται και την απουσία συναλλαγματικής ισοτιμίας ή πιστωτικής πολιτικής να αντισταθμίζουν, η Ελλάδα πιθανότατα θα βρεθεί σε παρατεταμένη ύφεση. Θα κάνουν το θαύμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Όχι αν δεν συνοδευτούν με μεγάλη πτώση στο κόστος εργατικής μονάδας, αφού η Ελλάδα θα χρειαστεί παρατεταμένη μεγάλη αύξηση στις καθαρές εξαγωγές για να ισοφαρίσουν το δημοσιονομικό σφίξιμο. Η εναλλακτική θα ήταν μια τεράστια επέκταση στο χρηματοπιστωτικό έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θεωρείται ασύλληπτο κι επιπλέον, αν οι πραγματικοί μισθοί πράγματι μειώνονταν, το δανειακό βάρος θα γινόταν χειρότερο απ’όσο προβλέπεται.

Ο Willem Buiter, σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, σημειώνει, σε μια εκπληκτική νέα έκθεση, ότι κι άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδίως ο Καναδάς (1994-98), η Σουηδία (1993-98) και η Νέα Ζηλανδία (1990-94), πέτυχαν την δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ξεκίνησαν όμως με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Η Ελλάδα καλείται να κάνει ό,τι έκανε η Λατινική Αμερική στην δεκαετία του ’80. Ακολούθησε μια χαμένη δεκαετία, οπου οι μόνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι πιστωτές. Επιπλέον, καθώς οι πιστωτές πληρώνουν για να ξεφεύγουν, ποιος θα τους αντικαταστήσει; Αυτό το πακέτο σίγουρα δεν θα καταφέρει να επαναφέρει την Ελλάδα στην αγορά με διαχειρίσιμους όρους, μέσα σε λίγα χρόνια. Πιο πολλά λεφτά θα χρειαστούν αν η αναδιοργάνωση χρέους, άσκεφτα, αποδειχτεί.

Για άλλα μέλη της ευρωζώνης, το πρόγραμμα αποτρέπει ένα άμεσο σοκ στα ευάλωτα χρηματοπιστωτικά συστήματα: ήταν ολοφάνερα μια διάσωση της Ελλάδας αλλά καλυμμένα μια διάσωση των τραπεζών. Αλλά μόνο ξεκάθαρο δεν είναι ότι θα βοηθήσει τα άλλα μέλη που βρίσκονται τώρα στην γραμμή του πυρός. Οι επενδυτές μπορεί κάλλιστα να καταλήξουν στο ότι η κλίμακα του πακέτου που απαιτείται για την μικρή Ελλάδα και η υπερβολική δυσκολία να συμφωνηθεί και να επικυρωθεί αυτό, ειδικά από την Γερμανία, δείχνουν ότι είναι ουτοπικό να περιμένουμε κι άλλα τέτοια πακέτα.

Τα άλλα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να καταλήξουν να αφεθούν στη μοίρα τους. Κανένα δεν βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση όσο η Ελλάδα και κανένα δεν έχει δείξει την ίδια κατάχρηση. Αλλά πολλά έχουν αβάσταχτα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη που αυξάνονται ραγδαία. Σε αυτό, η κατάστασή τους δεν διαφέρει από της Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Αλλά δεν έχουν τις ίδιες επιλογές στρατηγικής.

Με δυο λόγια, η ιστορία δεν τελείωσε.

Για την ευρωζώνη, δύο μαθήματα είναι ξεκάθαρα:

Πρώτον έχει μια επιλογή –είτε να επιτρέψει χρεοκοπίες μελών της, όσο μπερδεμένες κι αν θα είναι, είτε να δημιουργήσει μια πραγματική οικονομική ενοποίηση, με σοβαρή πειθαρχία και κεφάλαια επαρκή ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς της διόρθωσης σε οικονομίες που καταρρέουν. Ο κ. Buiter συστήνει να ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με 2.000 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, η διορθωση στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν δεν αντιμετωπιστούν οι διορθώσει σε κύρια κράτη-μέλη. Αν η ευρωζώνη έχει την πρόθεση να ζήσει με σχεδόν στάσιμη εσωτερική ζήτηση, θα γίνει μια αρένα με εσωτερικό ανταγωνιστικό αποπληθωρισμό και αυξανόμενη εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές για να εξασφαλίσει πλεόνασμα. Ελάχιστοι θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα.

Η κρίση που τώρα εκτυλίσσεται, επιβεβαιώνει την σοφία όσων είδαν το ευρώ ως εάν πολύ ριψοκίνδυνο πείραμα. Αυτά τα σοκ ήταν κάπου αναμενόμενα. Ο φόβος ότι η ένωσης τόσο διαφορετικών κρατών, θα αύξανε τις εντάσεις αντί να τις μειώσει, φαίνεται ότι ήταν επίσης ορθός: αρκεί να δούμε την έκρηξη στην αντι-ευρωπαϊκή ψυχολογία εντός της Γερμανίας. Όμως, τώρα που η ευρωζώνη έχει δημιουργηθεί, πρέπει να λειτουργήσει καλά. Η απόπειρα της διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι παρά η αρχή. Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, σε απάντηση στην άμεση κρίση και στην μεταρρύθμιση της ίδιας της ευρωζώνης, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

3 Comments

  1. Μήπως η πτώχευση (δεν είμαι οικονομολόγος) ήταν το καλύτερο;
    Μήπως εμείς θα δούμε σκληρά μετρά και με τα δύο (πτώχευση ή ΔΝΤ), αλλά με το ΄προγραμμα κερδίζουν το ΔΝΤ;
    Μήπως δι αυτό μας έχουν τρομοκρατήσει με την πτώχευση ως επιλογή; Οπως στο σχέδιο Αναν;

    Γιατί έστω ότι πτωχεύουμαι. Αυτομάτως οι δανειστές χάνουν τα χρήματα τους, εμείς τι είχαμε τι χάσαμε; Αυτοί θα προσπαθήσουν να μας κάνουν διακονισμό, το κράτος όμως δε σταματάει να δουλεύει, συνεχίζουμε να μαζεύουμαι φόρος, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ να πηγαίνουν τα λεφτά σε δώσεις αλλά στα ταμεία! Αυτά το 8δις που θα δώσουμε το Μαιο φεύγουν χωρίς να μπούν καν στην αγορα! Οταν και στις δυο επιλογές η πείνα είναι στο τραπέζι, προτιμώ να ζήσω εστώ και με χαρούπια από καθόλου.

    Τι να το κάνω να πάω σε πτώχευση χρωστόντας αλλά 110δις

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.