Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, Από την e-net
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι στρατιωτικοί επιτελείς σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και τις απειλές που εκτοξεύονται εμμέσως πλην σαφώς από την τουρκική πλευρά.
Για «διπλασιασμό του αριθμού των τουρκικών φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων» στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο (φωτ. ΑΠΕ) Ζώνη υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος τόσο από τους Ελληνες όσο και από ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων αλλά και τις διαρροές που γίνονται από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης στις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή τα ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήμερα ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη ανώτατων επιτελών για εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνονται φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις διαρροές που γίνονται από τον τουρκικό Τύπο για διπλασιασμό της ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», «διπλασιάζεται ο αριθμός των φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων που ασκούν καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία “Μεσογειακή ασπίδα”». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Η επιχείρηση προβλέπει επίσης και αποστολή πλοίων στην Αδριατική, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
Βλέπουν ένταση
Ελληνες αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας εξέφραζαν φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, θέση που συμπίπτει και με τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών κύκλων. Από την άλλη πλευρά, μεγάλος αριθμός αξιωματικών που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης και τι αυτό θα σημαίνει, απέφευγαν να απαντήσουν, λέγοντας ότι «μας βρίσκει σε μια πολύ κακή περίοδο οικονομικά, με μεγάλα προβλήματα σχεδόν σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ελλείψεις σε υλικά είναι μεγάλες και σε συνδυασμό με τα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζουν τελευταία οι αξιωματικοί όλων των κλάδων, έχουν δημιουργήσει αρκετά αδιέξοδα και κακή επικοινωνία μεταξύ τους, που πλέον είναι εμφανέστατη σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και η κίνηση παροπλισμού μιας φρεγάτας που γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό για οικονομικούς κυρίως λόγους, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μη συμμετοχή με στρατιωτικές δυνάμεις σε διεθνείς αποστολές, κάποιοι προσπαθούν να τις «μεταφράσουν» και τις χρησιμοποιήσουν ως όπλο συναδελφικής αλληλοϋπόβλεψης.
Στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο οι επιτελείς παρακολουθούν τις εξελίξεις ο κάθε ένας από τη δική του σκοπιά. Ακόμα και αξιωματικοί που εμπλέκονται με τις επιχειρήσεις και το σχεδιασμό τους δεν είχαν, τουλάχιστον μέχρι χθες, μια γενική εικόνα, δεν τους είχε ζητηθεί η εκτίμησή τους και δεν είχαν ενημερωθεί για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ηλπιζαν, όπως έλεγαν, αυτό να γίνει σήμερα, να υπάρξει κατ’ αρχήν μια συνεργασία όλων των αρμόδιων τμημάτων, ώστε η εικόνα να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές που να είναι ρεαλιστικές
- Για το ίδιο θέμα
- Δεν ανακατεύεται το ΝΑΤΟ στον καβγά Τουρκίας-Ισραήλ
6 Comments
Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μέντης Μποσταντζόγλου με την χαρακτηριστική (ανο)ορθογραφία του, “κουνιθόμεν, λιγισθώμεν, δίσκολα παραδοθώμαιν” αλλά, να είσαστε βέβαιοι ότι, για μία ακόμα φορά, και θα παραδοθώμεν και θα ευχαριστήσουμε τους Αμερικανούς, τον Τρισέ, τον Γιουνκέρ, την Λαγκάρντ, τον Στρος Κάν και κάθε φίλο των πρωθυπουργών των “δύο μεγάλων κομμάτων” που έφεραν τη χώρα στα τέσσερα
Κώστα ποσα αεροπλάνα είναι σε θέση να επιχειρήσουν? πόσα καράβια είναι αξιόμαχα? πόσο εκπαιδευμένο είναι το ανθρώπινο δυναμικό? Από ανταλλακτικά πως πάμε?, από πυρομαχικά επίσης? από συμμάχους πως πάμε? θα μας στηρίξουν? και με τι ανταλλάγματα? λοιπόν ….
Αγαπητέ είναι πολύ δυσκολο να δοθούν οι πραγματικοί αριθμοί…Ειδικά στην Πολεμικη Αεροπορία καθε μερα είναι και μια καινούργια εκπληξη σε οτι αφορά τις διαθεσιμότητες……
Το άρθρο πάντως τεχνηέντως περνάει το μήνυμα οτι λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα, οπότε τι ΑΟΖ και πράσινα άλογα, καθήστε στ’ αυγά σας και ελπίζετε οτι το Ισραήλ θα καθαρίσει για μάς και αφήστε και την Κύπρο να τα βρεί μόνη της.
Πάει αυτό το παλιό Ταν ή επί τας. Κάπως έτσι δεν το έλεγαν και το έπραταν;