Δηλώνοντας απ’ την αρχή πως αν οι λαοί σταματούσαν να εξοπλίζονται ενεργειακό πρόβλημα δεν θα υπήρχε τουλάχιστον για τα επόμενα 1000 χρόνια, βγάζουμε τα ροζ γυαλιά του ευχολογίου για να αντικρίσουμε την πραγματικότητα.

Σε πείσμα του ελληνικού κράτους αλλά και των καταναλωτών- πολιτών της χώρας αυτής η ενεργειακή πραγματικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται στην Ελλάδα. Ξένοι που έρχονται στη χώρα μας μένουν έκπληκτοι μπροστά στο μέγεθος της σπατάλης που βλέπουν παντού, στην έλλειψη ενεργειακής πολιτικής αλλά και στην απουσία κάθε προσπάθειας για τη δημιουργία ενεργειακής συνείδησης στο λαό.

Δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης σπαταλώνται κάθε χρόνο στις ισόπεδες διαβάσεις όπου συναντώνται οκτώ δρόμοι και δυο γραμμές τραίνου, σε μποτιλιαρίσματα από το κλείσιμο των διασταυρώσεων που με περίσσια μαεστρία- και αναισθησία- επιδίδονται οι Έλληνες οδηγοί, σε αποσυντονισμένα «φανάρια» που σε αναγκάζουν να σταματήσεις 17 φορές ανεβαίνοντας τη Λεωφ. Συγγρού…

Η ενεργειακή σπατάλη δεν περιορίζεται στις οδικές μεταφορές αλλά επεκτείνεται και στις σιδηροδρομικές με τη μη εκμετάλλευση των τραίνων, απλώνεται στα σπίτια με τη χρήση αντιοικονομικών μεθόδων θέρμανσης (ένας λέβητας ανά πολυκατοικία αντί ένας για πενήντα), στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, στις πράξεις τους: για τις συνήθειες αυτές ΔΕΝ είναι υπεύθυνος ο λαός αλλά εκείνοι που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει το έργο της πληροφόρησής του.

Κάθε φορά που βλέπω 1000 αυτοκίνητα να στέκουν με τις μηχανές τους αναμμένες σε μια μπλοκαρισμένη από δύο άσχετους «οδηγούς» διασταύρωση, δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου τα όσα διαβάζω για τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των καθεστώτων της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ!

Ήδη έχουν συλληφθεί- και εκτελεστεί- δεκάδες μέλη απελευθερωτικών μετώπων που προσπάθησαν να ανατρέψουν τους πρίγκιπες που κυβερνούν τις περιοχές αυτές… Τι θα συμβεί σ’ αυτό τον κόσμο αν το πετρέλαιο σταματήσει να ρέει απ’ τις δυο αυτές χώρες;

Ακόμα και τα καλύτερα βιβλία των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν προβλέψει τις σκηνές της φρίκης που θα ξετυλιχτούν στους δρόμους μιας χώρας χωρίς δικές της ενεργειακές πηγές (ο Πρίνος ανήκει, μέσω των υπερτιμολογήσεων, στη Βίζενταλ). Ας δούμε πώς έχει η ενεργειακή εικόνα στον κόσμο ολόκληρο και στην ΕΟΚ ειδικότερα.

Το 1979 η παραγωγή πετρελαίου σ’ ολόκληρο τον κόσμο έφτασε τα 65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 4% περισσότερο από την παραγωγή του 1978. Παρά τη μείωση της παραγωγής της Περσίας, οι χώρες του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους κατά 3%, ενώ οι χώρες εκτός του ΟΠΕΚ παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης. Το 1979 η τιμή του πετρελαίου διπλασιάστηκε* τον Απρίλη του 1980 κατά… 122% μεγαλύτερη απ’ ό,τι τον Δεκέμβρη του 1978!

Το 1980 υπολογίζεται ότι θα έχει υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στη ζήτηση. Αν όμως οι χώρες του ΟΠΕΚ προχωρήσουν στη μείωση της παραγωγής που έχουν ήδη εξαγγείλει, τότε, οι προ- ατομικές κοινωνίες θ’ αντιμετωπίσουν άμεσο τον κίνδυνο της εξαφάνισης μέσω τοπικών πολέμων έστω κι αν ακόμα η Σαουδική Αραβία συνεχίσει να παράγει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (1.5 εκατομμύριο περισσότερα απ’ όσα είχε εξαγγείλει ότι θα παράγει).

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να δει κανείς τις εξελίξεις με μια ισλαμική επαναστατική κυβέρνηση στο Ριάντ!

Τον ίδιο χρόνο (1979) η κατανάλωση πετρελαίου στις χώρες- μέλη της ΕΟΚ αυξήθηκε κατά 2,7%, σε 525 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ίσως λόγω του κύματος της κακοκαιρίας που έπληττε την Ευρώπη στις αρχές της χρονιάς. Για το 1980, οι ειδικοί υπολογίζουν μείωση της κατανάλωσης κατά 2%, κάτι που είναι άμεσο αποτέλεσμα της σωστής κι υπεύθυνης ενημέρωσης του κόσμου για τα ενεργειακά προβλήματα.

Το 16% των πετρελαιακών αναγκών της ΕΟΚ καλύφθηκε από μια ενδοκοινοτική παραγωγή (89 εκατομμύρια τόνοι) που, το 1979, αυξήθηκε (πετρέλαιο Βόρειας θάλασσας) κατά 40%.

Οι εισαγωγές έμειναν στα ίδια επίπεδα μ’ εκείνα του 1978 (475 εκατομμύρια τόνοι, έναντι 472).

Για το 1980 όμως αναμενόταν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου θα έπεφταν στους 460 εκατομμύρια τόνους για ένα συνολικό κόστος… 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 75 δις το 1979 και 15 δις το 1973!

Τι είναι όμως όλοι αυτοί οι αριθμοί και τι σημαίνουν για τον απλό άνθρωπο;

Αν τους παρομοίαζε κανείς μ’ έναν ακροβάτη που περπατάει πάνω σ’ ένα τεντωμένο συρματόσχοινο απ’ την Ακρόπολη ως τον Λυκαβηττό δεν θα ’πεφτε πολύ έξω.

Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 ήταν περίοδοι ιδιαίτερα… ειδεχθούς σπατάλης για τις «πλούσιες» χώρες, σπατάλης στην οποία όλοι λάβαμε μέρος. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια περίοδο κατά την οποία η έλλειψη ενέργειας θα μεταβάλει δραστικά τον τρόπο ζωής και ανάπτυξης, τις τιμές και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι οι βιομηχανικές χώρες της Δύσης «απώλεσαν» πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 1978 μέχρι σήμερα στην αγορά πετρελαίου. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τη φτώχεια να δείχνει το άσχημο πρόσωπό της* και δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα φτωχύνουν πρώτοι στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της Δύσης!

Τα σενάρια που ετοιμάζουν οι οικονομολόγοι της ΕΟΚ οδηγούν όλα προς την κρίση.

«… Η κατάσταση αυτή επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους για τις δυτικές δημοκρατίες» λέει ο Δρ Γκίντο Μπρούνερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΟΚ, και συμπληρώνει: «… αν δεν ξεχάσουμε την κοινωνία της αφθονίας τώρα αμέσως, αν δεν περιορίσουμε τις ανάγκες μας στο απόλυτα ελάχιστο, κι αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, τότε μια διεθνής κρίση (πόλεμος) δεν πρέπει να αποκλείεται…» Πάλι ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι, αν δεν παρθούν αμέσωςμέτρα στις χώρες- μέλη του, τότε, το 1985 θα λείπουν 200 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και το 1990, 400 εκατομμύρια τόνοι …

Φυσικά και υπάρχουν λύσεις…

Είναι απόλυτη ανάγκη ν’ ακολουθηθεί νέα ενεργειακή πολιτική, γεμάτη φαντασία, βασισμένη πάνω σ’ επιστημονικά δεδομένα. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο το γεγονός ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξεχάσει την πετρελαιακή κοινωνία, να κοιτάξει- σοβαρά- την ατομική ενέργεια, τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα… Ακόμα περισσότερο, η νέα αυτή ενεργειακή πραγματικότητα πρέπει να γίνει συνείδηση στο κράτος. Κι εδώ είναι που πάλι τα χαλάμε… Κι αν δεν το πιστεύετε, ανοίξτε την εφημερίδα σας στο σημερινό πρόγραμμα της τηλεόρασης.

Για σήμερα (27.1) λέει:

6.30 Ειδήσεις

6.40 Εικόνες

Ρεπορτάζ για τις εικαστικές τέχνες με τη Μαρία Καραβία.

6.55 Τώρα με την Ευρώπη

Ενημερωτική εκπομπή.

7.35 Λίγη μουσική

7.55 Να η ευκαιρία

Διαγωνισμός ταλέντων με τη Ρένα Καπιτσαλά.

9.00 Ειδήσεις- Πανόραμα

9.35 Μπάρνεϋ Μίλλερ (Χ)

Χιουμοριστικά στιγμιότυπα, από την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των αντρών ενός αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης.

10.10 Το φως του Αυγερινού (Χ)

Ερωτικό δράμα, του Αλέξη Πάρνη. Σκηνοθεσία Ερρ. Ανδρέου. Πρωταγωνιστούν: Αγγ. Αντωνόπουλος, Τζ. Ρουσέα, Αλμπ. Εσκενάζυ, Εύα Κοταμανίδου.

11.10 Ντάλλας (Χ)

Κοινωνική σειρά, αμερικανικής παραγωγής. Πρωταγωνιστούν: Λ. Χάγκμαν, Β. Πρίνσιπαλ, Π. Ντάφυ, Λ. Γκρέυ, Μ. Κρόσμπυ.

12.00 Ειδήσεις

Τα ίδια έλεγε και χτες και προχτές… Τα ίδια θα λέει κι αύριο κι αντιμεθαύριο. Δεν είναι κρίμα να χαθούμε όλοι έτσι χωρίς να ’χουμε δώσει ούτε μια μάχη;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΘΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.