Ο Παναγής Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς…

«Τα τελευταία περίπου 2 χρόνια σπουδάζω και δραστηριοποιούμαι στην Τουρκία. Είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και με αρκετά μειονεκτήματα. Παρ΄ όλα αυτά είναι ένας τόπος με Όραμα και Σοβαρότητα, εν ολίγοις ‘όλοι δουλεύουν και θέλουν να πάνε μπροστά’ .
Όραμα… αυτή η λέξη που τόσο έχει ξεφτιλιστεί στη χώρα μας. Γραφικός όρος κάθε πολιτικής ομιλίας που απλά πέφτει στο πάτωμα για να τον σκουπίσουν μετά οι καθαριστές μαζί με όλα εκείνα τα χαρτάκια του ψηφο-παραλληρήματος και μαζικού οργασμού αυτών των συγκεντρώσεων… Όραμα εννοώ μια ματιά για το πώς θέλουμε να είμαστε στο μέλλον ή πιο απλά να ΄παραγγέλνουμε΄ το αύριο.

Σοβαρότητα δεν εννοώ την κομπορρημοσύνη ή παλικαριά ορισμένων Ελλήνων πολιτικών σε διεθνή γεγονότα ή στην τηλεόραση. Σοβαρότητα εννοώ την αντίληψη του οράματος, της εργασίας και των πόρων για την επίτευξή του, ή απλά αυτό που μας έλεγε ο μαθηματικός και διευθυντής στο Γυμνάσιο που φοιτούσα ΄Είμαι, Έχω, Θέλω΄.

Θα προσπαθήσω, αν και δύσκολο να μην ενδώσω στον πειρασμό της γκρίνιας που τόσο πολύ ερεθίζει, να περιγράψω την εμπειρία μου εδώ -στους ΄άλλους΄, κυρίως στο χώρο του Πανεπιστημίου, και θα αποδείξω γιατί απλά δεν ξαναγυρνώ. Τα συμπεράσματα και η διήγηση είναι προσωπική και εκ των πραγμάτων όχι αντικειμενική, δεν είναι πορίσματα επιστημονικής έρευνας παρά μόνο προβολή μιας οπτικής, ενός φοιτητή που πάτησε το πόδι του στη γείτονα πριν 2 χρόνια και συνεχίζει να διαβιεί εκεί, της δικιάς μου οπτικής.

Πώς ξεκίνησαν όλα. Οι Τούρκοι γείτονες μας μου απέδωσαν μία συνδυασμένη Υποτροφία το 2009. Συγκεκριμένα η όλη διαδικασία ξεκίνησε από τα Rotary Clubs της Τουρκίας τα οποία σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yeditepe και με σκοπό την προώθηση της ελληνο-τουρκικής φιλίας και κατανόησης (μέσα από τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από τις Υποτροφίες) κατόπιν διαγωνισμού που διεξήχθη και υποβολής αιτήσεων με επέλεξαν να είμαι Πρέσβης Καλής Θελήσεως και να σπουδάσω στη χώρα τους. Αρχικά δε διστάζω να πω, εξαιτίας ορισμένων προκαταλήψεων λόγω κόμπλεξ κατωτερότητας που ανθίζει σε μικρές χώρες όπως και η δική μας, …ήμουν επιφυλακτικός, γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα και πόσο με ωφέλησε η εν λόγω υποτροφία καθώς και πόσο μεγάλη τιμή ήταν το ότι μου αποδόθηκε.

Να γυρίσω πού; Στους σκοτεινούς εκείνους διαδρόμους που θυμίζουν την μεταπολεμική Ευρώπη… Στους περίεργους εκείνους τύπους που πουλάνε ‘ιδεολογική πραμάτεια’ από τα Κομματικά Τραπεζάκια τους. Στους Φιντέλς και Ζαπατίστα του ελληνικού πανεπιστημίου που χτίζουν πόρτες Γραφείων Επιχειρηματικότητας (περίπτωση Πανεπιστημίου Πατρών) ή στους Νέο-Ναζί διαφόρων ομάδων που έχουν κάθε δικαίωμα να σταματούν ομιλίες να μπαίνουν… να βγαίνουν, να θερίζουν, να ΄βιάζουν΄ και ό,τι βάζει ο νους. Να ζηλέψω τι από αυτά;

Το πανεπιστήμιο που φοιτώ (Yeditepe Üniversitesi) είναι Ιδιωτικό ίδρυμα. Ναι μάλιστα οι Τούρκοι φίλοι μας έχουν από αυτά, ναι αυτά που τόσο απειλούν το ένδοξο δημόσιο (σοβιετικού τύπου) Πανεπιστήμιο της Χώρας μας… Είναι ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός φορέας λοιπόν που Σέβεται τον εαυτό του και πάνω από όλα τους Φοιτητές του. Πρώτη φορά ένιωσα πως «μετράω» και πρώτη φορά είχα εντατική ‘εργασία για το σπίτι’. Και ναι μου άρεσε! Γινόμουν καλλίτερος, ξαφνικά είχα κίνητρο, ό,τι ποτέ δεν είχα στην Ελλάδα δυστυχώς. Ενδεικτικά αναφέρω πως η παρακίνηση για τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή μας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις NGOs είναι συνεχής από τους καθηγητές, ορισμένες φορές και προϋπόθεση για να ΄περάσεις΄ το μάθημα.

Οι πολιτικές παρατάξεις είναι άλλη μια ελληνική πατέντα, εδώ δεν υπάρχουν, γιατί απλά δε χρειάζονται. Τα παράπονα των φοιτητών λαμβάνονται σοβαρά από τη διεύθυνση κάθε τμήματος και επιλύονται σε χρόνο μιας εβδομάδας (για σοβαρά θέματα). Φυσικά υπάρχουν όμως Ομάδες ΑΠΟ το Πανεπιστήμιο ΓΙΑ το Πανεπιστήμιο, από ομάδες φιλοσοφικές, ερασιτεχνικής φωτογραφίας, καταδύσεων-extreme sports, χορού μέχρι ομάδες Επιστημονικής φαντασίας και ό,τι βάζει ο νους. Ναι αυτές οι «παρατάξεις» μου αρέσουν πολύ και μάλιστα χρηματοδοτούνται αφειδώς από το Πανεπιστήμιο.
Τις εγκαταστάσεις δεν θα τις σχολιάσω ιδιαίτερα διότι είναι η ποιότητα που μετράει και όχι η εμφάνιση, συνοπτικά θα πω όμως πως συναγωνίζονται εγκαταστάσεις 5αστερου ξενοδοχείου.

Επίσης εντός του πανεπιστημίου πραγματοποιούνται ημέρες Καριέρας ναι! Καριέρας όπου έρχονται Εταιρείες και συνδιαλέγονται και ναι γιατί όχι ΄Στρατολογούν΄ φοιτητές! Σενάρια επιστημονικής φαντασίας αυτά για τη χώρα μας… Ακόμα, το πανεπιστήμιο έχει εφαρμόσει το σύστημα των Credits που σημαίνει ότι τα μαθήματα που «περνάω» εδώ αναγνωρίζονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο… Βέβαια όχι στη χώρα μας, της οποίας παρεμπιπτόντως το πτυχίο μου αναγνώρισε πλήρως η τουρκική κυβέρνηση εντός 2 μηνών.

Αλλά μήπως όλα αυτά συμβαίνουν διότι το Yeditepe είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ καθώς έχω επισκεφθεί και Δημόσια Πανεπιστήμια λόγω Τούρκων και Αμερικανών. Ναι! Αμερικανών φίλων που σπουδάζουν εκεί και έχω συμμετέχει σε διαλέξεις. Εν ολίγοις υπάρχει Σοβαρότητα. Δηλαδή οι σκοποί των Πανεπιστημίων είναι σαφώς ορισμένοι και όλοι επιτελούν λειτούργημα, με Πλεονασματικούς (ιδιωτικά αλλά και ορισμένα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα) ή Ισοσκελισμένους (κυρίως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα). Για να μην παρεξηγηθώ, ελλείψεις και μειονεκτήματα υπάρχουν και δεν περιγράφω κάποιον παράδεισο. Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι η Σοβαρότητα και το Όραμα ως προς την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, κάτι που λείπει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα εξωστρεφής, ανοιχτή. Ναι! Ανοιχτή. Ανοιχτή σε ξένους φοιτητές, σε ιδέες που θα την πάνε μπροστά. Ανοιχτή στους τουρίστες. Οι Έλληνες μπορούμε να την επισκεφθούμε μόνο με την ταυτότητά μας σε αντίθεση με τους Τούρκους που για να έρθουν στη χώρα μας το μόνο που δε ζητούν –χωρίς αυτό να είναι βέβαιο– είναι Πιστοποιητικό Φρονημάτων. Ανοιχτή σε επενδύσεις και στο επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις εδώ δεν είναι κακές αλλά οι ιδιοκτήτες – μέτοχοί τους είναι πρόσωπα σεβασμού διότι προσφέρουν παραγωγή πλούτου αντί να μοιράζουν τη μιζέρια. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και ασυμμετρίες και σαφώς μπορεί να αποδειχθεί ένα δύσκολο μέρος να διαβιώσεις, όμως οι ευκαιρίες υπάρχουν. Η ανάπτυξη είναι μεγάλη και το ηθικόν υψηλό. Αυτά μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Θέλετε κι άλλα;

Γερμενής Παναγής

Master in Political Science, Yeditepe Üniversitesi- Turkiye
Bachelor in Bussiness Administration, University of Patras Greece»

Υπεύθυνος φιλοξενίας:

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

ΥΓ: Πριν δέκα χρόνια η κατάσταση στα τουρκικά πανεπιστήμια δεν ήταν αυτή που περιγράφει ο φίλος μας. Σήμερα η Τουρκία τρέχει σε όλους τους τομείς με ταχύτητες ασύλληπτες για τα ελληνικά δεδομένα. Δέκα χρόνια μεσολάβησαν για να αρχίσει να μεταμορφώνεται η Τουρκία. Γιατί όχι κι εμείς και γιατί όχι γρηγορότερα;

Πηγή:www.capital.gr

(μέσω Ινφογνώμων Πολιτικά”

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

20 Comments

  1. always in doubt

    Mη μου φωνάξετε πάλι! Δεν διάβασα όλο το άρθρο αλλά καταλαβαίνω τι θέλει να πεί. ‘Εχω πάει, σαν τουρίστας στην Τουρκία, δηλ. Κωνσταντινούπολη, Προύσσα, Καππαδοκία μέχρι Χαράν. Απλώς χρησιμοποιούσα τα μάτια μου και παρατηρούσα, δεν υπάρχουν σκουπίδια (ή άν υπάρχουν, λιγότερα πάντως από εδώ), πόλεις σαν το Ικόνιο, Μερσίνα(!) κλπ. ακόμη και Χαράν, δεν υπάρχουν σπασμένα πεζοδρόμια, λακκούβες κλπ. κλπ. τα παιδιά του σχολείου με ποδιές!!!!! όχι με σινιε συνολάκια…. Με αυτά δεν εννοώ τίποτε παραπάνω, από μία σύγκριση και τι σκέψη εμείς κάνουμε? Τώρα ο ανωτέρω φοιτητής έρχεται να μιλήσει και για τα παν/μια. Και εμείς ασχολούμαστε με το Βερέμη τον Κολονακιώτη (δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει), και το Σορος κλπ. που ό,τι και να πω αυτοί θα υπάρχουν, αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και με τη γκρίνια δεν θα αλλάξει τίποτε, οι “απέναντι” ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ, και εμείς ασχολούμαστε με το Εθνος και το Κράτος και πράσινα άλογα! και εμείς προχωρούμε σαν καθαροαιμοι ‘Ελληνες, πίνοντας Κοκα Κόλα, οδηγώντας Καγιέ, μερσεντέ και μπεμβε, τζιπούρες, παρνασσός, μυκονοι με εξοχικά 1000 τ.μ. και “δεν πληρώνω δεν πληρώνω”. Και τώρα κάτι άσχετο και σχετικό μαζί, ο κ. Λοβέρδος ανέβαλε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το 2012 (ή 3012!), είναι αυτός που είπε ότι θα παραιτείτο αν δεν το κατάφερνε. Εν τω μεταξύ θα αλωνίζουν φαρμακοποιοί+γιατροί+νοσοκομεία…. Αυτό που θέλουν οι συμπατριώτες μας είναι η “βασιλεία του χάους”, έτσι θα μπορούμε όλοι να αλωνίζουμε…. γενικεύω μπορεί…. αλλά δεν είναι αλήθεια? Μη με πάρετε με τις πέτρες!!!

  2. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιστολή του Έλληνα Μεταπτυχιακού φοιτητή (by the way, φοβερή ειδικότητα –
    Master in Political Science – οι νέοι προύχοντες της αυτοκρατορίας ετοιμάζονται. Αν και πιστεύω ότι πολλοί από τους Τουρκους καθηγητές να είναι πιο αντικειμενική από πολλούς συναδέλφους τους της Παντείου, τον Βερέμη κλπ).
    Πηγαίνω στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Τσεκάρω κατ’αρχήν τα δίδακτρα (fees).

    http://www.yeditepe.edu.tr/student-admission/fees

    Aφορούν προπτυχιακούς φοιτητές (συνήθως τα μεταπτυχιακά είναι ακριβότερα – πολύ ακριβότερα)!!ι Η πιο κοντινή ειδικότητα που βρήκα είναι commerce kai arts and sciences. Το ετήσιο κόστος 18,000 Λίρες (με ισοτιμία 2 περίπου 9000 ΕΥΡΩ το χρόνο). Όπως όλοι καταλαβαίνουμε επίπεδα εξαιρετικά προσιτά για τον μέσο Τούρκο (φυσικά και Έλληνα – συγγνώμη γκιαούρη)!!!!

    Πάρακατω
    http://www.yeditepe.edu.tr/home/soz.dot?catId=about-yeditepe&id=general-information&language_id=2

    και το κείμενο ξεκινάει
    Yeditepe University, following Atatürk’s renaissance … more

    Να μην ξεχνάμε και το μέγα πατέρα του Έθνους (άριστα πρατουν οι άνθρωποι τιμούν την παράδοση και την ιστορία τους!!)

    Και για να μένουν τα διδάγματα του Κεμαλισμού αιώνια

    http://www.yeditepe.edu.tr/education/graduate

    Με ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα
    Institute of Ataturk Principles and Revolution History

    * Ataturk Principles and Revolutions Program

    Οι αρχές του Κεμάλ και το επαναστατικό του πρόγραμμα!!!

    Ainte ορε γκιαούρηδες δείτε τι χάνετε τόσα χρόνια και ετοιμαστείτε να γυρίσετε στην αγκαλιά του “πατερούλη” που αγαπά και συγχωρεί τα παιδιά του…. Αφερίμ

  3. Σπύρος

    Φίλτατε Κώστα
    Νομίζω αξίζει να προβληματιστεί κανείς για ποιούς λόγους η επιστολή δεν έχει τύχει της επιδοκιμασίας που θα περίμενε κάποιος σ ο,τι αφορά στην αξιολόγησή της.
    Φούντ φορ θότ που λένε

  4. george..

    Ο Γκράχαμ Φούλερ του Rand Corporation παρείχε ένα μοντέλο και ο Πολ Κένεντι του Yale το εξευγένισε στο σύγγραμμά του «Κρίσιμα κράτη». Και οι δύο συνέστησαν κατεδάφιση του κεμαλισμού και της κοσμικότητας, συγχώνευση εθνικισμού και Ισλάμ σε ένα νέο κράμα που βαφτίστηκε «Νεο-Οθωμανισμός», που προτιμάται για την αναστήλωση της τουρκοαραβικής φιλίας. Αυτό θα επέτρεπε στην Αγκυρα να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο εκτός συνόρων, εκτεινόμενο από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Σαράγιεβο, ένα ρόλος πολύ δύσκολο υπό κεμαλικό εθνικισμό. Τέτοια δύναμη, σύμφωνα με τους νέους κηδεμόνες, δεν πρέπει «να αποτελεί τη φούντα της ουράς της Ευρώπης» αλλά της ανήκει ρόλος περιφερειακού τοποτηρητή. Σε αυτό το μοντέλο, δυσοίωνα αποκαλούμενο «Στρατηγικός Χώρος στην Εγγύς Ανατολή», η Ελλάδα, ξανά, αντιμετωπίζεται ως «μία ανωμαλία» διότι ανήκει στην Ε.Ε. και όχι στη «Μέση Ανατολή» που παραδόξως ανήκε υπηρεσιακά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι το 1972. Ευρισκόμενη ακριβώς στο κέντρο του «Βαλκανικού τμήματος» της Εγγύς Ανατολής, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται μερικοί, αλλά ανήκοντας στην Ε.Ε., περιπλέκει την αναγέννηση του Οθωμανισμού και τη νοσταλγία όσων ονειρεύονται νέους σουλτάνους να επιβλέπουν έφιπποι τους Αραβες.

  5. G APO CT

    Οτι δεν φθανει ο μεσος ελληνας το λοιδωρει.Τι μασονιες και εξωγηινοι ρε παιδες?οποιος εχει βγει λιγο παρα εξω θα ξερει οτι καθε γειτονια εχει και απο ενα ροταρυ κλαμπ οπου συμμετεχει ο μπακαλης .ο μαναβης και οι συνταξιουχες για να περναν την ωρα τους με φιλανθρωπιες,εκδηλωσεις και κουτσομπολιο.Στην δε αμερικη και αγγλια,ιδιως στην αγγλια,ο μεσος μασωνος ειναι γκαραζιερης.
    Οσο για τον φιλο μας τον φοιτητη,γιατι πρεπει σωνει και καλα να εχει εξαγορασθει απο την ΜΙΤ?και να μην λεει απλα αυτο που βλεπει?

      1. tasos

        Ομάδες εξυπηρέτησης συμφερόντων υπάρχουν πολλές και παντού. Το ζήτημα είναι η ηθική και το γεγονός ότι η ισχυρή εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας κλειστής ομάδας ίσως δεν προάγει την αξιοκρατία και τα συμφέροντα των πολλών. Πάντως οπωσδήποτε δεν πρόκειται αποκλειστικά για συνταξιουχες που περναν την ωρα τους με φιλανθρωπιες, εκδηλωσεις και κουτσομπολιο.

        Σύμφωνα με τα γραπτά τους:
        “Η ιδρυτική αρχή του Ρόταρυ ήταν να δώσει ένα βήμα για τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Σήμερα, οι Ροταριανοί είναι οι ηγέτες στις επιχειρήσεις, στην βιομηχανία, στα επαγγέλματα, στις τέχνες, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στο στρατό και την θρησκεία, που λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές. Το Ρόταρυ προσφέρει την ευκαιρία να συναντήσεις ανθρώπους υψηλού επιπέδου και να συνεργασθείς μαζί τους, προσφέροντας σε άλλους. ”

        “Η συμμετοχή στο Ρόταρυ εξασφαλίζει την συνεχή προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Οι Ροταριανοί έχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να προωθήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες, καθώς κερδίζουν εμπειρίες από δημόσιες ομιλίες, επικοινωνία, οργάνωση και σχεδιασμό, ομαδική εργασία, συλλογή χρημάτων και εκπαίδευση.”

        “Οι Ροταριανοί όμιλοι δίνουν νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και συμβουλών σε μελλοντικούς ηγέτες.”

        Σύμφωνα με τα παραπάνω πρόκειται για διεθνή σύλλογο ισχυρών και πλουσίων που φροντίζουν γι’ αυτούς (“που λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές”) και τα παιδιά τους που παίρνουν τη θέση τους.

        Πηγή:
        http://www.rcanatolia.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=37

      2. G APO CT

        Φιλε Τασο εγω ειμαι μονιμος κατοικος εξωτερικου και ταξιδευω πολυ επισεις.Παρακατω απο το σπιτι της πρωην μου,ειναι το Ροταρυ κλαμπ. Μεσος ορος ηλικιας ειναι T-REX.Oso για επαγγελματα μπορεις να βρεις οτι σου ερθει στο μυαλο απο γιατρο,συνταξιουχο λιμεναρχη καθως και εναν ελληνα μπακαλη!!!!!
        Οσο για τους μασωνους οπως σου ειπα παραπανω οι περισσοτεροι γινονται μελη για επαγγελματικους λογους ( πελατες) και για κοινωνικους.

      3. tasos

        Είσαι σίγουρος πως παντού είναι ίδια η δράση? Το πνεύμα που διέπει τα κείμενα του ροταρυ-σάιτ που παρέθεσα, δε μου περνά καθόλου απαρατήρητο. Πως γίνεται οι άνθρωποι που λες να “είναι οι ηγέτες στις επιχειρήσεις, στην βιομηχανία, στα επαγγέλματα, στις τέχνες, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στο στρατό και την θρησκεία, που λαμβάνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές” μέσω της οργάνωσης? Λαμβάνουν αποφάσεις στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στο στρατό και την θρησκεία και διαμορφώνουν πολιτικές? Μα ποιοί είναι τέλος πάντων? Ίσως πρέπει να τροποποιήσουν το σάιτ, μπορεί να παρεξηγηθούν.

  6. C_GRIP

    Φοβάμαι ότι τα έχετε μπλέξει φίλτατοι. Οι Ρόταρυ δεν έχουν καμία σχέση με τους Τέκτονες. Και θυμίζω ότι Τέκτονες ήταν ο Βενιζέλος και ο Καζαντζάκης, οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας. Μακάρι κάποιος σαν και αυτούς να κυβερνούσε σήμερα, η μοίρα μας θα ήταν σαφώς καλύτερη.
    Η συνομωσιολογία το μόνο που κάνει, είναι να μας αποπροσανατολίζει και αυτό είναι το τελευταίο που μας χρειάζεται αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

    Και ναι, αντί να αντιδρούμε, καλό θα ήταν να μαθαίνουμε από τις σωστές επιλογές των αντιπάλων μας (το Τουρκικό κράτος ήταν και θα είναι αντίπαλος του δικού μας). Φροντίζοντας για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους, φιλοξενούν νέους από γειτονικές χώρες ώστε να «εξωραΐζουν» έτσι την εικόνα τους και να αποκτούν «πρεσβευτές» τους, μέσω της πολιτισμικής όσμωσης που προκαλείται με την επιστροφή των αποφοίτων πλέον στις χώρες τους. Και θα ήταν σοφό να τους αντιγράφουμε όταν κάνουν έξυπνες κινήσεις.
    Για παράδειγμα, πόσοι μεταπτυχιακοί Τούρκοι φοιτούν στα δικά μας ΑΕΙ? Από ένας έως … κανένας? Εκτός και αν θεωρούμε πως οι μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι της δεκαετίας του ’80 που «φοιτούσαν» δωρεάν στα ΑΕΙ & ΤΕΙ μας, αρκούν για να ερχόμαστε σε επαφή με τους γειτονικούς μας λαούς και να προωθούμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.
    Ο δε συγκεκριμένος μεταπτυχιακός φοιτητής, είναι αναμενόμενο να είναι θετικά προδιατεθειμένος προς τους έξυπνα φιλόξενους χορηγούς του, γιατί του δίνουν σημασία, αξία, ελπίδα και προοπτική. Από την άλλη, τα δικά μας ΑΕΙ είναι προβληματικές νησίδες φασιστικά λειτουργόντων Κομματικών (και όχι Φοιτητικών νεολαιών), που απαξιώνουν κάθε προσπάθεια εύρυθμης λειτουργίας τους. Η σύγκριση στα μάτια ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απογοητευτική?

  7. Giorgos

    Φίλοι του ιστολογίου σχετικά με αυτή την επιστολή έχει γίνει μεγάλος ντόρος – όχι μόνο στο internet. Φίλος μου είπε ότι πρωινή εκπομπή του ΣΚΑ(Ε)Ι – τυχαίο άραγε – στο ραδιόφωνο τον είχε τηλεφωνική συνέντευξη και ο φοιτητής καλημέρισε τον παραγωγό από την Ινσταμπούλ και όταν ο παραγωγός ψέλισε κάτι αυτός είπε οκ καλά πάμε παρακάτω !! Το υπόλοιπο της συνομιλίας ήταν λιβανιστήρι και απαξιωτικά σχόλια περί ελληνικών πεπραγμένων – όχι άδικα – αλλά πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Οι καιροί είναι πονηροί…

  8. Thunderbolt

    “…Ο κατώτερος μισθός στην Τουρκία είναι 300 (298 για την ακρίβεια) ευρώ μηνιαίως, η περιστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων παραμένει σε πλήρη ισχύ , ο εθνικισμός κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα από την εκπαίδευση μέχρι την καθημερινότητα, το κουρδικό παραμένει ένα ανοικτό θέμα, ο σκληρός αντιτρομοκρατικός νόμος λειτουργεί σε βάρος των ελευθεριών, τα «λευκά κελιά» υπάρχουν, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το βιοτικό επίπεδο η ανισομέρια από περιοχή σε περιοχή είναι εμφανής, δηλαδή με λίγα λόγια, άλλη είναι η εικόνα που θα συναντήσει κανείς στην Κωνσταντινούπολη και άλλη στα βάθη της Ανατολίας.

    Η Τουρκία είναι η χώρα η οποία διαθέτει 19 διαφορετικούς τύπους φυλακών, περισσότερες από 650 φυλακές και δεκάδες φυλακές τύπου F, δηλαδή φυλακές που ονομάζονται «λευκά κελιά».
    Σε ότι έχει δε να κάνει με την περιβόητη οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2009 το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση της τάξης του 4,7%. Αυτή είναι η «δημοκρατική, πολύ πλουραλιστική και, τελικά, σύγχρονη» Τουρκία…”

    Όλο το άρθρο εδώ (για να σας λυθούν και οι απορίες για την ραδιοτηλεοπτική/εκδοτική σειρά 1821 που χρηματοδοτεί η Εθνική Τράπεζα μέσω της…Finansbank!)….

    http://www.newscode.gr/diplwmatia/story/otan-o-economist-h-kathhmerinh-kai-to-eliamep-anakalypsan-thn-toyrkia

  9. alcotest

    Κι εμείς έχουμε πάει τουρκία αλλά δεν το κάναμε θέμα. Στην Αττάλεια πχ βλέπεις μόστρα τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ακριβώς πίσω από αυτά όλοι οι δρόμοι και τα σοκάκια θυμίζουν Αθήνα αρχές του 70. Παντού λασπόνερα, σαπουνάδες και άστρωτοι δρόμοι! Όσο για την Κωνσταντινούπολη, όποιος έχει περπατήσει καλοκαίρι στα παράλια, η μπόχα του Βοσπόρου δεν διαφέρει σε τίποτα από βυτίο εν ώρα εργασίας του γνωστού σε όλους μας “αχόρταγου”. Εάν σταθείς τυχερός και βρείς το ποτό που θέλεις να πιείς να παρακαλάς να διαθέτει περίσσευμα για δεύτερο γύρο! Όσο για τις… περιβόητες μάντρες πηγαίνετε μεταμεσονύχτια από περιέργεια. Στον προαύλιο χώρο συνωστίζονται περισσότερα από 150 άτομα και οι κυρίες που προσφέρουν σαρκική εκτόνωση δυστροπούν στην χρήση προφυλακτικού. Η τιμή για ξένους, διπλασιάζεται!!!

  10. always in doubt

    Kάπου τα έχω ξανακούσει, συνομωσίες, Βερέμης Τουρκόφιλος, Σκαι, Finanzbank, κλπ. κλπ. Να μας πάρουν τα πετρέλαια. Τόσο καιρό κοιμόμαστε στις δόξες μας (τι είχαμαν και τι δεν είχαμαν..). Δηλαδή, κάναμε την πάπια μήπως και οι απέναντι ξεχάσουν το Αιγαίο (πριτς), το έθνος μας….. γιατί άραγε το συζητάμε αν είμαστε αρραγής συνέχεια του έθνους των Ελλήνων, αρχαιότητα-Ρωμαίοι-Βυζάντιο κλπ. εγώ λέω ναί είμαστε, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός λαού που δεν θέλει να κυτταχτεί στον καθρέφτη, ανωριμότητα, αισθήματα κατωτερότητας που εκδηλώνονται με αισθήματα ανωτερότητας.. φθονος, ανυπακοή, ατομισμός, άρνηση της πραγματικότητας κλπ. κλπ. Το μόνο που βλέπει ο συνάνθρωπός μας σήμερα είναι το χρήμα…. και όταν του το μειώσουν ή του το πάρουν, τότε θυμάται την πατρίδα, και την καταγωγή και τις παραδόσεις, που τις κατάντησε φολκλορ, και σημαία. Ipod, iphone, wifi και φρεντο και όλα καλά….. Εγώ θα πρότεινα να ακούμε, και να σκεφτόμαστε και μετά να καταλήγουμε σε συμπεράσματα. “χρωστάμε και στης Μιχαλούς” αν δεν το καταλάβατε και όσο τα παίρναμε όλα μια χαρά. Ποιός είδε την ταινία του Κούλογλου “η μαρτυρία ενός οικονομικού δολοφόνου”. Μας μπουκώσανε όταν τους περίσσευαν και τώρα ήλθαν και τα ζητάνε. Εν τω μεταξύ οι δικοί μας, εκείς ξέρετε που, φάγανε για τα καλά, και τρώνε βέβαια, και εμείς για τη συνέχεια του έθνους…… Ο Μαμμωνάς είναι ο θεός μας. γειά χαρά

  11. ‘ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΟΣ”,ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ…

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

    ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΜΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΠΟΛΥ Ο κ.ΓΕΡΜΕΝΗΣ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ …!!!ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑΤΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ…!!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ …ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑΜΗΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΘΗΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΕΥΡΥ ΠΝΕΥΜΑ ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ…ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΟΝΩΜΑΣΤΕ…

    ΜΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ”ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΟΙ”…ΜΑΣ ΠΟΝΕΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΩΡΑ…Η ΤΟΥΡΚΙΑ…!!!ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙΣ…
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ….???
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΥΡΙΟΙ,ISTANBUL ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…??? Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ…???
    ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 Η 10 ΧΡΟΝΙΑ…ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…ΝΑ ΜΕ”ΣΦΑΞΕΤΕ”ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ…
    ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ…ΘΥΜΗΘΕΙΤΕΤΟ…
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ” ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ”…
    Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ…ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ…

    1. always in doubt

      Ναί, ναί, ναί, αν πιστεύουμε ότι είμαστε “ανώτερη φυλή” κλπ. κλπ. κλπ. πρέπει να έχουμε τα χαρακτηριστικά του “ανωτέρου” (τρομάρα μας!). Σήμερα διαβάζω στο διαδίκτυο για έναν “γιατρό” στη Χαλκίδα που παραπέμπει την κυβέρνηση για “εσχάτη προδοσία”. Πολύ θα ήθελα να ήξερα τι πληρώνει στην εφορεία και πόσες αποδείξεις έχει κόψει, χωρίς αυτό βέβαια να τον απαλλάσσει από την “πανέξυπνη” κίνησή του. Ο Σόρος και τα λοιπά hedge funds”, που διαφεντεύουν τον κόσμο ξέρετε την κίνηση κάνουν, όχι, όχι την κακιά, την άλλη με το χέρι ανοιχτό στη μύτη. Αλλά φαίνεται ότι ο εν λόγω ξύπνησε από το λήθαργο την άνοιξη του 2010. Μήπως κύτταξε ποτέ το κουτάκι με τις καρφίτσες που φτιάχνεται, ή το ποδήλατο του παιδιού του? ή το χαρτί περιτυλίγματος (σοβαρά το λέω). Βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια…….

  12. Αγαπητέ Παναγή Γερμενή,
    έχω πολλά ερωτήματα και σχόλια για την επιστολή σου που φρόντισες να δημοσιευθεί στην εφημερίδα Απογευματινή της Πόλης (1/2/2011).
    Πρώτα πρώτα αναρωτιέμαι, θεωρείς τον εαυτό σου Πρέσβη Καλής θελήσεως της Ελλάδας στην Τουρκία ή της Τουρκίας στην Ελλάδα; Aπό όσο γνωρίζω εγώ ένας Πρέσβης δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει δύο Κράτη.
    Την τακτική των υποτροφιών την “δίδαξαν” πρώτοι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι και οι Τούρκοι πολύ καλά κάνουν για το δικό τους το συμφέρον, ενώ η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμη δυστυχώς σε τέτοιο επίπεδο κρατικού σχεδιασμού.
    Για ό,τι λες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο που δεν πρέπει εμείς οι Έλληνες να τα φορτώνουμε όλα στο Κράτος, δεν φταίνε μόνο οι Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, φταίνε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και οι φοιτητές, ίσως ακόμη περισσότερο οι γονείς αυτών των φοιτητών.
    Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς από τα θέματα της Παιδείας καταλήγεις στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους. Αλίμονο αν οι Τούρκοι τουρίστες που θέλουν “τόσο πολύ!” να έλθουν στην Ελλάδα για τουρισμό και άρα να ξοδέψουν και κάποιο χρηματικό ποσό , εμποδίζονται από τα 50 ευρώ που κοστίζει η βίζα. Μήπως το πάγιο αυτό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης, το οποίο εσύ ξεκούδουνα υποστηρίζεις, εξυπηρετεί άλλους σκοπούς;
    Όσο αφορά τις επιχειρήσεις, δεν αναρωτήθηκες ακόμη γιατί η Ziraat Bank ζητάει επιμόνως να ανοίξει υποκαταστήματα στην Ρόδο και στην Κώ , σε συνδυασμό με συνεχείς τουρκικές ανακοινώσεις, ότι υπάρχει πολυπληθής τουρκική μειονότητα στα νησιά αυτά;
    Τέλος, πάντα θα υπάρχει για όλους μας ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε, σκέφτηκες όμως εσύ, τί θα γίνει η Ελλάδα, αν όλοι μας ακολουθήσουμε το δικό σου παράδειγμα;
    Και κλείνοντας, για να μην παρεξηγηθώ , δηλώνω ευθαρσώς, ότι είμαι υπέρ της Ελληνοτουρκικής φιλίας , αρκεί αυτή να μην είναι μονόπαντη. Αρκεί να ισχύει το: Τα δικά μου – δικά μου και τα δικά σου – δικά σου, και όχι το: τα δικά μου – δικά μου και τα δικά σου – δικά μου, που μας δείχνουν οι Τούρκοι πως πιστεύουν τόσα χρόνια.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.