Αρθρο που πρέπει να διαβαστεί
ΕΤΆΡΤΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2010
της Ελίνας Γαληνού
Η μεταπολεμική εποχή στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας . Το γεγονός αυτό οφείλεται αφ΄ ενός στην ιδιωτική πρωτοβουλία και αφ΄ ετέρου σε συγκεκριμένες ευνοϊκές πολιτικές όπως το καθεστώς δασμοπροστασίας (προστατευτικοί δασμοί που αποθάρρυναν τις εισαγωγές και ευνοούσαν την παραγωγικότητα εγχώριων προϊόντων) καθώς και τον νόμο που θέσπιζε «το αφορολόγητο των κερδών της βιομηχανίας» υπό τον όρο να επενδύονται πάλι τα κέρδη στην βιομηχανική δραστηριότητα (Ν 2687/53 και Ν 4171/61). Αυτό αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας η οποία πραγματοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις, χρηματοδοτούσε παράλληλα και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Από το 1974 και μετά που δρομολογείται η ένταξή μας στην ΕΟΚ, το καθεστώς δασμοπροστασίας δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί πλέον, ενώ ορισμένες βιομηχανίες που είχαν ευνοηθεί απ΄ αυτό θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας. Εκείνη την εποχή, εμφανίζονται και τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας με την βίαιη απαλλοτρίωση κάποιων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και την απαρχή κλυδωνισμού κάποιων άλλων. Το φαινόμενο αυτό συμπίπτει με την δυναμική ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και την δημιουργία ενός διαβρωτικού κλίματος για τους δημιουργούς του πλούτου.
Από το 1981, η πολιτική γραμμή αποσκοπεί να θέσει υπό σκληρό έλεγχο την ιδιωτική πρωτοβουλία περιορίζοντας σημαντικά την δυναμική της. Η απελευθέρωση τιμών και η παραγωγικότητα τίθενται υπό τον έλεγχο του κράτους υπό το επιχείρημα ότι αυτή η τακτική «θα απέβαινε προς όφελος της οικονομίας της χώρας»… «Πρέπει να ελέγχουμε τις παραγωγές ώστε να καθοδηγείται η ιδιωτική πρωτοβουλία ως προς το τι θα παράγει και πού θα το διαθέτει…» δήλωναν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Ταυτόχρονα αρχίζει να εφαρμόζεται ο σχεδιασμός «εξυγίανσης των επιχειρήσεων». Τα μέτρα εξυγίανσης του παραγωγικού μηχανισμού όμως, συνοδεύονται από δραστική παρέμβαση του κράτους όσον αφορά την δημιουργία και λειτουργία βασικών βιομηχανιών.
Η κοινωνική πολιτική επιβάλει αύξηση κατωτάτων ημερομισθίων, μείωση των ωρών εργασίας σε 40 ώρες και αυτόματη τιμαριθμική αύξηση αποδοχών (ΑΤΑ). Αυτά βέβαια αποσκοπούσαν στην βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος και γι΄αυτό χαιρετίστηκαν με αγαλλίαση από την εργατική τάξη, δικαιολογημένα κατά κάποιον τρόπο. Παράλληλα όμως παραχωρήθηκαν προνόμια στους συνδικαλιστές, καθώς αποφασίστηκε να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις για το συνδικαλιστικό τους έργο, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν στην παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Εφαρμόζονται μέτρα προστατευτικά για την απεργία, απαγορεύεται η ανταπεργία και το κλίμα γενικά, ευνοεί ανεξέλεγκτα το εργατικό αίτημα ακόμα και αν είναι καταχρηστικό.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο επιχειρήθηκε η «αναδιάρθρωση της Οικονομίας, ενώ είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζεται πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και τα προβλήματα των βιομηχανιών πολλαπλασιάζονταν. Οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κλάδου επιχείρησαν να συζητήσουν με την κυβέρνηση ζητώντας σαφείς εξηγήσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις συνεπαγόμενες συνέπειές της για την ελληνική βιομηχανία και την εν γένει Οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση όμως προχωρούσε ακάθεκτη στο πρόγραμμα «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων Συνέστησε τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων εντάσσοντας σ΄αυτόν έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών βιομηχανικών μονάδων της χώρας (κάπου 152), τις οποίες χαρακτήρισε «προβληματικές». Αυτή η μέθοδος αποσκοπούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι όλα γίνονται για τον έλεγχο εθνικών πόρων και την ισοκατανομή του πλούτου. Κάθε επιχείρηση που κρινόταν επιβαρυντική για την οικονομία της χώρας, κυκλωνόταν. Σε κάθε «προβληματική» επιχείρηση θα εφαρμοζόταν καθεστώς εντατικών διαχειριστικών ελέγχων, καταγραφή αδυνάτων σημείων της και ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανσή της. Αυτό το πρόγραμμα προωθήθηκε «ως πολύ αποδοτικό», όμως η πράξη απέδειξε το εντελώς αντίθετο. Οι βιομηχανίες που εντάχθηκαν στον ΟΑΕ άρχισαν να υπολειτουργούν, τα χρέη τους άρχισαν να διογκώνονται και το χειρότερο- να συσσωρεύονται στους ώμους του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο μεταξύ ενώ οι τιμές προϊόντων έμεναν καθηλωμένες λόγω της αγορανομικής πολιτικής που δεν επέτρεπε αναπροσαρμογή τιμών, το κόστος πρώτων υλών και εργατικών αυξανόταν, δεδομένου ότι με την υποτίμηση του 1983 είχαμε και νέες τιμές συναλλάγματος. Η πολιτική των Τραπεζών, όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στην εξόφληση χρεών και την διευκόλυνση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων των βιομηχανιών, ήταν αρνητική. Οι συνδικαλιστικές πιέσεις ενέτειναν το αρνητικό κλίμα. Ετσι, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε σημαντική ύφεση καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγήθηκε σε μεγάλη συρρίκνωση. Οι προβληματικές βιομηχανίες έγιναν ακόμα πιο προβληματικές μέσα στον ΟΑΕ καθώς οι διαχειριστές που είχαν οριστεί δεν ήξεραν να τις λειτουργήσουν και αυτοσχεδίαζαν συνεχώς. Πολλές άλλες βιομηχανίες που δεν μπήκαν στον ΟΑΕ, αναγκάστηκαν σιγά-σιγά να κλείσουν για να μην παγιδευτούν μέσα στον φαύλο κύκλο δυσλειτουργίας λόγω συνθηκών –απαγόρευσης απολύσεων-συσσώρευσης χρεών-χρεωκοπίας.
Λογικά κάποιοι συμπεραίνουν «αν το σκάνδαλο Κοσκωτά ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο 30 δις, τι θα έπρεπε να ειπωθεί για τη ζημιά που προκάλεσε η ένταξη των «προβληματικών» στον ΟΑΕ, η οποία επιβάρυνε το κράτος μέσα στην δεκαετία του 80, κάπου δύο τρισεκατομμύρια ; Γι΄αυτήν την τόσο ζημιογόνα στρατηγική, ποιος θα λογοδοτήσει ποτέ; Τι θα έπρεπε ακόμα να ειπωθεί για την πολιτική γενικής αποθάρρυνσης της εγχώριας βιομηχανίας και τις επιπτώσεις της στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας κυρίως;
Το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα που διαπιστώθηκε με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή σειρά από παραγωγική άποψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική της αυτοδυναμία
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/1980-2000.html#ixzz0gWfqoph5

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

5 Comments

  1. Το Σχόλιο του I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ στην ανάρτηση “Η αποδόμηση της ελληνικής βιομηχανίας (1980-2000)”:
    Ακόμα λουζόμαστε τα τοξικά απόνερα της χούντας. Μία χούντα – θίασος γελοίων εθελόδουλων αμερικανολάγνων, γνήσια τέκνα της αμερικανοκρατίας. Στο ηλίθιο μυαλό τους νόμιζαν ότι ήταν πατριώτες. Στην πράξη ξεπούλησαν την Κύπρο και ξεφτύλισαν κάθε αξία του ελληνικού έθνους, απλά και μόνο ταυτίζοντας τον εαυτό τους με αυτές τις αξίες. Κι όταν τέλειωσε ο ρόλος τους απλά καταρρεύσανε. Η χώρα έπρεπε να ξεπλυθεί καλά από όλα αυτά και γι’ αυτό χρειαζότανε δυνατό (και τοξικό) “απορρυπαντικό”.
    Έτσι, μας ήρθε μετά το άλλο παιδί της αμερικανοκρατίας, ο κουλτουροσοσιαλισμός made in USA. Η αποστολή διπλή: πρώτα να λειτουργήσει σαν ανάχωμα για να συγκρατήσει το εύλογο κοινωνικό ρεύμα προς τα αριστερά, ύστερα από μια καταστροφική δεξιά δικτατορία, και μετά να δώσει το τελικό χτύπημα σε όλες τις αξίες που είχε ήδη δυσφημήσει η χούντα πιο πριν.
    Έτσι, το πατρίς – θρησκεία – οικογένεια θεωρήθηκε φασιστικό. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρήθηκε ίδιον του συστήματος που εξέθρεψε τη χούντα και ξαφνικά “οι καιροί” απαιτούσαν τη σοσιαλμανία του εθνάρχα στην αρχή και τον 3ο δρόμο για το σοσιαλισμό στη συνέχεια. Η ελληνική γλώσσα, αφού είχε γελοιοποιηθεί από τους χουντικούς με τον τρόπο που τη μεταχειρίστηκαν, έπρεπε να “εκδημοκρατισθεί” κι αυτή και άρχισε το ξήλωμα.
    Και βέβαια οι αμερικανοσοσιαλιστικές πρακτικές κορυφώθηκαν επί ΑΓΠ με το τσάκισμα της βιομηχανίας, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ανάρτηση. Και όλα αυτά στο όνομα του ότι έπρεπε να αλλάξουμε τις αξίες που δημιούργησαν χούντες και καταστροφές (λες και η χούντα γεννήθηκε από τις ελληνικές αξίες και δεν φυτεύτηκε από τους Αμερικάνους). Για να γίνουν εύπεπτα όλα αυτά, έπρεπε πρώτα να κάνουμε δήθεν “αναδιανομή εισοδήματος”, όχι παράγοντας εισόδημα, αλλά ξεσκίζοντας τη χώρα στα δανεικά. Έτσι μοιραία, μέσα στην πρώτη μόλις οκταετία του αμερικανοσοσιαλισμού το χρέος της χώρας από το 30% εκτοξεύτηκε στο 90%.
    Παράλληλα, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πακέτων και η άφθονη ροή δανεικού χρήματος (που δεν κουραστήκαμε για να αποκτήσουμε) διέφθειρε συνειδήσεις, αξίες και ιδεολογίες. Όποιος πήγαινε να πει κάτι για αξίες που εγκαταλείψαμε ήταν αυτόματα χουντικός και ντεμοντέ. Τα ξεριζώσαμε όλα και έμεινε μόνο το χωράφι. Ακόμα χειρότερα, το χωράφι ήταν πλέον τίγκα στο made in USA τοξικό “απορρυπαντικό” και το μόνο που φύτρωνε πια ήταν τα μεταλλαγμένα “άνθη” του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης.
    Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δρόμος είχε ανοίξει για να κυβερνήσει ο κάθε λογιστάκος και ο κάθε θλιβερός απόγονος και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ακόμα λουζόμαστε τα τοξικά απόνερα της χούντας. Μία χούντα – θίασος γελοίων εθελόδουλων αμερικανολάγνων, γνήσια τέκνα της αμερικανοκρατίας. Στο ηλίθιο μυαλό τους νόμιζαν ότι ήταν πατριώτες. Στην πράξη ξεπούλησαν την Κύπρο και ξεφτύλισαν κάθε αξία του ελληνικού έθνους, απλά και μόνο ταυτίζοντας τον εαυτό τους με αυτές τις αξίες. Κι όταν τέλειωσε ο ρόλος τους απλά καταρρεύσανε. Η χώρα έπρεπε να ξεπλυθεί καλά από όλα αυτά και γι’ αυτό χρειαζότανε δυνατό (και τοξικό) “απορρυπαντικό”.
    Έτσι, μας ήρθε μετά το άλλο παιδί της αμερικανοκρατίας, ο κουλτουροσοσιαλισμός made in USA. Η αποστολή διπλή: πρώτα να λειτουργήσει σαν ανάχωμα για να συγκρατήσει το εύλογο κοινωνικό ρεύμα προς τα αριστερά, ύστερα από μια καταστροφική δεξιά δικτατορία, και μετά να δώσει το τελικό χτύπημα σε όλες τις αξίες που είχε ήδη δυσφημήσει η χούντα πιο πριν.
    Έτσι, το πατρίς – θρησκεία – οικογένεια θεωρήθηκε φασιστικό. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρήθηκε ίδιον του συστήματος που εξέθρεψε τη χούντα και ξαφνικά “οι καιροί” απαιτούσαν τη σοσιαλμανία του εθνάρχα στην αρχή και τον 3ο δρόμο για το σοσιαλισμό στη συνέχεια. Η ελληνική γλώσσα, αφού είχε γελοιοποιηθεί από τους χουντικούς με τον τρόπο που τη μεταχειρίστηκαν, έπρεπε να “εκδημοκρατισθεί” κι αυτή και άρχισε το ξήλωμα.
    Και βέβαια οι αμερικανοσοσιαλιστικές πρακτικές κορυφώθηκαν επί ΑΓΠ με το τσάκισμα της βιομηχανίας, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ανάρτηση. Και όλα αυτά στο όνομα του ότι έπρεπε να αλλάξουμε τις αξίες που δημιούργησαν χούντες και καταστροφές (λες και η χούντα γεννήθηκε από τις ελληνικές αξίες και δεν φυτεύτηκε από τους Αμερικάνους). Για να γίνουν εύπεπτα όλα αυτά, έπρεπε πρώτα να κάνουμε δήθεν “αναδιανομή εισοδήματος”, όχι παράγοντας εισόδημα, αλλά ξεσκίζοντας τη χώρα στα δανεικά. Έτσι μοιραία, μέσα στην πρώτη μόλις οκταετία του αμερικανοσοσιαλισμού το χρέος της χώρας από το 30% εκτοξεύτηκε στο 90%.
    Παράλληλα, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πακέτων και η άφθονη ροή δανεικού χρήματος (που δεν κουραστήκαμε για να αποκτήσουμε) διέφθειρε συνειδήσεις, αξίες και ιδεολογίες. Όποιος πήγαινε να πει κάτι για αξίες που εγκαταλείψαμε ήταν αυτόματα χουντικός και ντεμοντέ. Τα ξεριζώσαμε όλα και έμεινε μόνο το χωράφι. Ακόμα χειρότερα, το χωράφι ήταν πλέον τίγκα στο made in USA τοξικό “απορρυπαντικό” και το μόνο που φύτρωνε πια ήταν τα μεταλλαγμένα “άνθη” του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης.
    Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δρόμος είχε ανοίξει για να κυβερνήσει ο κάθε λογιστάκος και ο κάθε θλιβερός απόγονος και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Κάπως έτσι το χάσαμε το κορμί πατριώτη…
    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_6614.html#ixzz0gWhZr2us

  2. Σπύρος

    Υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες επιδείνωσης.
    Κάτι που δεν αναφέρετε γενικά στις αναλύσεις είναι η επίδραση των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του ’70 ε! όσο να είναι κάποια βύθιση στην πραγματική οικονομία θα επέφερε, εδώ σήμερα γίνετε ο χαμός.
    Στα παλαιά Eν λευκό υπάρχουν αναφορές.
    Πόσοι άλλαξαν τα μεγάλα τους αυτοκίνητα λόγο κόστους χρήσης τότε.
    Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις χτύπα, είχαν πολλά χρήματα να μοιράσουν, πολλά τα δανεικά, πολλοί οι ψήφοι.
    Και μερικές κρατικές τράπεζες κατάλληλες για χέρι!

  3. Νίκος Βασιλείου

    Αντε απο κεί… άπλυτοι… ο Αντρίκος βρέ, την έσωσε τη χώρα απο τα χειρότερα!!!
    είναι απίστευτο… είναι πραγματικά θαυμα που μετά απο τόσα χρόνια τέτοιας νοοτροπίας (Αντρέας & Σια), αυτή τη χώρα δε την έχει πάρει ακόμα ο Διάολος…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.