Tης ZEZAΣ ZHKOY
Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, από Β+ σε CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αξιολογώντας πλέον το ελληνικό χρέος ως «υψηλού κινδύνου». Η βαθμίδα στην οποία βρίσκεται πλέον η Ελλάδα αντιστοιχεί σε «πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας» σύμφωνα με την αξιολόγηση της Fitch και βρίσκεται ένα μόλις επίπεδο πάνω από την αξιολόγηση των υπό πτώχευση οικονομιών.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε επίσης στο C από B, ενώ η Fitch γνωστοποίησε ότι αφαιρεί από το καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative). Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση έρχεται υπό το φως της έκθεσης του ΔΝΤ για το Μεσοπρόθεσμο, καθώς και την απουσία ενός νέου, πλήρως χρηματοδοτούμενου και αξιόπιστου προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αυτά είναι τα σπουδαία επιτεύγματα ενός υπουργού Οικονομικών που λέγεται Ευ. Βενιζέλος.
Στη σύγχρονη ιστορία, τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας-μέλους της Ζώνης του Ευρώ θεωρούνται πλέον πιο ριψοκίνδυνα και από αυτά των «πεινασμένων» χωρών, μετά τη νέα υποβάθμιση «χαστούκι» από τη Fitch. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ζώνης του Ευρώ που υφίσταται αυτή την ταπεινωτική μεταχείριση της υποβάθμισης σε αυτό το επίπεδο. Προφανώς αυτοί ξέρουν καλά το πώς παίζεται το παιχνίδι. Το να αφεθεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του χρέους του, θα έχει καταστροφικές συνέπειες ντόμινο επί των τραπεζών που διατηρούν κρατικούς ομολογιακούς τίτλους. Εάν ένα ευρωπαϊκό κράτος χρεοκοπήσει ή εάν κάνει στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος του, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες που διατηρούν ομόλογα του κράτους αυτού με βαρύ κόστος. Ισως, αυτό να είναι το πείραμα των οίκων αξιολόγησης και εμείς το πειραματόζωο.
Ενα από τα κρίσιμα προβλήματα είναι τα κρατικά χρέη και ο κίνδυνος χρεοκοπιών κρατών. Μέχρι πρόσφατα ακόμη και αφού είχε ξεσπάσει το δημοσιονομικό σοκ της Ελλάδας, οι τράπεζες στον δυτικό κόσμο δεν ανησυχούσαν και τόσο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς θεωρούνταν απόλυτα βέβαιο ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ασφαλής.
Οι τρεις μεγάλοι αγγλοσαξονικοί οίκοι -Standard & Poor’s, Μoody’s και Fitch- επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, καθώς απέτυχαν να αξιολογήσουν σωστά τις υποχρεώσεις ενυπόθηκων δανείων (CBOs), των αμερικανικών τραπεζών. Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει έντονα τους οίκους αξιολόγησης. Αλλωστε, είναι προφανώς σκόπιμο να μη συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων που καθιστά αναγκαία τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της κήρυξης στάσης πληρωμών, είναι υπαρκτός και αυτό γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας. Μοιραίως, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα, θα επηρεαστούν. Στην πράξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλήρως εξαρτημένο από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παγιδεύτηκε από την κρίση του χρέους που έχει οδηγήσει την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταρρέουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Επειδή στα βιβλία τους έχει αυξηθεί η περιεκτικότητα σε «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Επειδή η φυγή των μεγάλων διεθνών μετόχων από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ραγδαία. Και επειδή ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κλείσει τις γραμμές αναχρηματοδότησης γιατί φοβούνται την κατάπτωση των τιτλοποιημένων ελληνικών δανείων.
Υπό κανονικές συνθήκες το ερώτημα πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται το ρίσκο των εγγυήσεων που λαμβάνουν από τους άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που συνεργάζονται, δεν ενδιαφέρει τους κοινούς θνητούς. Ομως δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ρίσκου στις τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοκαριστικές δυσκολίες, γεγονότα που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβούν.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, απέρριψε κάθε συζήτηση για την επιλεκτική χρεοκοπία και τις εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού χρέους. «Η σύνεση επιβάλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε» είπε. Πρότεινε ως εναλλακτική λύση το ευρωομόλογο ή την επαναγορά ομολόγων, ενώ επανέλαβε ότι θα είναι καταστροφική η συμμετοχή των ιδιωτών.
Πλησιάζει η μοιραία ώρα
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Αγρια σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μαινόμενη πλέον κρίση του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της υπόθεσης της Ελλάδας.
Το πρώτο αποτέλεσμα των διαφωνιών αυτών είναι η αναβολή της αρχικά σχεδιαζόμενης για αύριο έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης. Κατά τις χθεσινές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας “Φιγκαρό”, που προέρχονται κατευθείαν από το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, η σύνοδος μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα – είτε για τη Δευτέρα είτε για τα τέλη της. Η δεξιά γαλλική εφημερίδα απέδιδε από την πρώτη κιόλας φράση του ρεπορτάζ της την αναβολή της έκτακτης συνόδου κορυφής στις διαφωνίες Βερολίνου και Παρισιού, αποδίδοντας μάλιστα την πρωτοβουλία μετάθεσης για αργότερα της συνόδου στη Γερμανία: “Δεν υφίσταται αντικείμενο για μια τέτοια σύνοδο” δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ, επισημαίνοντας την ανυπαρξία οποιασδήποτε προκαταρκτικής συμφωνίας των δεκαεπτά χωρών της Ευρωζώνης ως προς το τι δέον γενέσθαι.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της γενικής αναστάτωσης, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τ’ αβγά και τα καλάθια.
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη μακροσκελέστατη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επέσειε την απειλή ότι η γερμανική θέση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κόστος λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος “θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για την Ελλάδα και ελλιπής ή ανεπαρκής για την αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους και με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως να μην αποφευχθεί στο τέλος η επιλεκτική χρεοκοπία”.
Την Τρίτη, ένα μόλις 24ωρο αργότερα αλλά μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε μια φαιδρή διάλεξη, ότι δήθεν “η επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο”, ότι “δεν είναι χρεοκοπία” και ότι δήθεν “δεν ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS”, αφήνοντας όλους τους Ελληνες και τους ξένους να σχηματίσουν την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αποδεχθεί τη λύση της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”.
Ο υπουργός Οικονομικών προκάλεσε επίσης την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει υποχωρήσει πλέον κατά κράτος και στο θέμα των “εμπράγματων εγγυήσεων” για να πάρει το νέο δάνειο από την ΕΕ – με άλλα λόγια στο να βάλει υποθήκη… κάποιο νησί ή τον Παρθενώνα!
Το σχήμα φυσικά χρησιμοποιείται καθ’ υπερβολήν, αλλά η ουσία είναι πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη πια να βάλει ως υποθήκη δημόσια γη αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων για να πάρει το δάνειο. Ενα δάνειο μάλιστα που είναι εξαιρετικά πιθανό πως δεν θα μπορέσει το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει, οπότε νομικά οι δανειστές θα έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν την ελληνική γη που θα έχει παρασχεθεί ως “εμπράγματη εγγύηση”, ασχέτως του αν τελικά θα το κάνουν ή όχι, βάσει των πολιτικών και μόνο σκοπιμοτήτων που θα υπάρχουν τότε!
Χθες πάντως το γερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ” στην ηλεκτρονική του έκδοση είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο “Οι σωτήρες του ευρώ σχεδιάζουν να σπάσουν το ταμπού”, αναφερόμενο και σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” που αφορά στις προτάσεις για την Ελλάδα.
Κάποιοι γερμανικοί κύκλοι λοιπόν -προφανώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος- προωθούν την ιδέα να δώσει λεφτά ο μηχανισμός στήριξης, δηλαδή τα κράτη της ΕΕ, για να αγοραστούν από τη δευτερογενή αγορά στο 50% της τιμής τους ελληνικά κρατικά ομόλογα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό το σενάριο είναι υπέροχο για τις τράπεζες που έτσι θα ξεφορτωθούν, αν θέλουν και όσα ομόλογα θέλουν σε τιμές αγοράς, ενώ όλο το κόστος θα το πληρώσουν τα κράτη της Ευρωζώνης και οι Ελληνες φορολογούμενοι.
Το αίσχος
Βρώμικο παιχνίδι με τα δισ. των CDS
Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ρόλος των οίκων αξιολόγησης, που οποιαδήποτε πρόταση διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους την ονομάζουν εκ των προτέρων χρεοκοπία με κάποιο επίθετο μπροστά, οφείλεται στο ότι έτσι επιχειρούν να εκβιάσουν τα κράτη για να πληρώσουν μόνο αυτά τις ζημιές.
Εκβιάζουν ουσιαστικά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επειδή τέσσερις αμερικανικές τράπεζες και η γερμανική Ντόιτσεμπανκ ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς CDS. Θα χάσουν έτσι κολοσσιαία ποσά, αν η διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνει με τρόπο που θα υποχρεωθούν αυτές οι πέντε τράπεζες να πληρώσουν τα CDS! Εχουν τέτοιο θράσος δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα, που δεν θέλουν να χάσουν όχι τα λεφτά που τη δάνεισαν, πράγμα θεμιτό, αλλά ούτε τα λεφτά που τζογάρισαν, πράγμα εξωφρενικό!
Την ανάρτηση έκανε ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ στις Πέμπτη, Ιούλιος 14, 2011
3 Comments
Θέλετε να ξαναδημοσιεύσω το άρθρο που περιέγραφα με κάθε λεπτομέρεια τι πρόκειται να γίνει με το “χρέος” της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης;
Θα βρουν τρόπο να το μηδενίσουν και θα ΤΥΠΩΣΟΥΝ ΦΡΕΣΚΟ, ΠΛΗΘΩΡΙΚΟ ΧΡΗΜΑ αλα αμερικανικά. Περιμένετε λίγες μέρες
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το χοντρό τον λένε ο κ. Τίποτα.
Αφού κατάφερε να ξεπεράσουμε και τις τρικοσμικές χώρες, αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα
Κάνετε λάθος! Ο Τεό αποκάλεσε “κ. Τίποτα” τον Δημήτρη – Δεν τα Φάγαμε- Αβραμόπουλο τότε που είχε βάλει υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και …έχασε απ’ τον Τίποτα