Politis.gr. Ημερομηνία ανάρτησης: 28 Μαρτίου 2010.
Τα νέα που έρχονται από την Γερμανία είναι αποκαλυπτικά. Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ.
Πρόκειται για τα υποβρύχια που -παρότι ελαττωματικά- αποφάσισε να παραλάβει η σημερινή κυβέρνηση , όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν αρνηθεί -λόγω των ελαττωμάτων τους- να τα παραλάβουν.
Μια σύμβαση κατά την οποία η τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έδωσε το ….75% των χρημάτων ως προκαταβολή , σημειώνοντας παγκόσμια …πρωτοτυπία στην διεθνή αγορά πολεμικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασαν το 5%, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» κατεβλήθησαν , σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, μίζες 10 -12 εκατομμύρια ευρώ .
Οι παράνομες πληρωμές της Ferrostaal προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου στη μητρική της εταιρεία ΜΑΝ και έφοδο την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας στο Εσσεν..
Όλες τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας κατέθεταν στον εισαγγελέα. Για την περίπτωση της χώρας μας κομβικό σημείο για την πληρωμή των «μιζών» ήταν το Λονδίνο. Εκεί η Ferrostaal είχε δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρεία για να διαχειρίζεται τις παράνομες πληρωμές. Αυτή εκταμίευε και τις πληρωμές προς την Ελλάδα μέσω ενός 60χρονου Ελληνα, ο οποίος διατηρούσε «εταιρεία συμβούλων».
Αυτή ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της Εισαγγελίας, που τροφοδότησε Ελληνες αξιωματούχους . Συνολικά η σύμβαση ξεπέρασε τα 1,8 δισ… Στελέχη της εταιρείας που ανακρίθηκαν επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, κατεβλήθησαν μίζες σε αξιωματούχους που ελάμβαναν τις αποφάσεις για την παραγγελία των υποβρυχίων.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας χαρακτήρισαν τις παράνομες πληρωμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, «παιδικό σταθμό» μπροστά σε όσα γίνονταν στην Ελλάδα

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. Σπύρος

    Νόμιζα ότι η προκαταβολή ήταν 7 0 % αλλά ανέβηκε στο αβασάνιστο 7 5 % δηλαδή να υποθέσω αυτοί που αποδέχτηκαν τον παραπάνω διακανονισμό έχουν τους ίδιους συμβούλους και στα σπίτια τους, α π λ ή ερώτηση ενός ανώριμου πολίτη.

  2. Δημητρης M.

    Χρονια τωρα προσπαθω να δωσω μια απαντηση στο ερωτημα “γιατι αυτη η χωρα εχει πιασει πατο σε ΟΛΟΥΣ τους τομεις?”
    Οι συνηθισμενες απαντησεις ειναι η διαφθορα και η ανικανοτητα των πολιτικων μας. Συχνα ο ΚΚ γραφει οτι το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι και οτι οι αθλιοι πολιτικοι μας κατορθωσαν να κανουν και το λαο σαν τα μουτρα τους.
    Ομως, διεφθαρμενοι δεν ειναι μονο οι Ελληνες πολιτικοι. Διαβαζα σημερα, στη New York Times, οτι ΜΟΝΟ η “Wall Street” εχει δαπανησει τα τελευταια δεκα χρονια 3.9 δις $ για το περιφημο “lobbying”. Ειναι σιγουρο (λεω εγω) οτι ενα μεγαλο μερος αυτου του ποσου πηγε σε τσεπες Αμερικανων πολιτικων. Μετα, για να ερθουμε πιο κοντα, σκεφτειτε τη γειτονικη Ιταλια και τον Μπερλουσκονι. Ο ανθρωπος αυτος ειναι ο ορισμος της διαφθορας.
    Γιατι, λοιπον, στις χωρες αυτες τα πραγματα λειτουργουν πολυ καλυτερα απ’ οτι στη χωρα μας και γιατι αυτοι οι πολιτικοι δεν εκαναν και τους αντιστοιχους λαους σαν τα μουτρα τους?

  3. Η φράση “παιδική χαρά” το εξηγεί απόλυτα.
    Αισθάνομαι ΑΗΔΕΙΑ, όχι για τα καλόπαιδα που τ¨αρπάζουν πιθανόν(?)και για το κόμμα τους, αλλά για το λαό που τους ψηφίζει,τους εμπιστεύεται και πίνει νερό στο όνομά τους. Και το χειρότερο είναι οτι ποτέ δεν θα μάθουμε(ονομαστικά)σε ποιούς πήγαν τα λεφτά έτσι να του ζητήσουμε μια δωρεά βρε αδελφέ. Πως να το εξηγήσω στα παιδιά μου?
    Βρε ούστ λεχρίτες…

  4. Απόστολος

    Τα σοβαρότερα θεωρώ ότι δεν τα έχουμε μάθει. Ίσως να μην τα μαθουμε και ποτέ.
    Το οικοδόμημα όμως που διοικεί την Ελλάδα (πολιτικοί, μεγαλοσυνδικαλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφοι, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι), δεκετίες τώρα, είναι τελείως σάπιο και στο παραμικρό “κούνημα” θα πέσει.
    Πιστεύω ότι θα είναι κάπως οδυνηρή η κατάστασή μας τότε, αλλά ο ασθενής όταν είναι σοβαρή η κατάστασή του, πρέπει να εγχειρισθεί προκειμένου να γίνει καλά!

  5. coyoteracing

    Eλα καντε χωρο ερχεται ο σιφουνας με το ιταλικο μοτερ…Κωστα μου καλα εισαι?Καλα.
    Οπως οι μπουληδες δεν απογαλακτιζονται απο τις μαναδες τους ακομα και στα 60,ετσι και αυτος ο γελοιος λαος δεν ξεχασε το ενδοξο αρχαιο παρελθον.Με το οποιο βεβαιως βεβαιως δεν εχει και καμια σχεση.Ομως καλλιτεχνης χωρις εργο δεν γινεται και ετσι δεν μπορεις να χεις για παρασημο οτι εισαι ο κανακαρης της αρχαιας Ελληνιτσας.Χορτασαν κουτοχορτο τα ζωντανα και εκει τελειωνει και η ευθυνη του τροφοδοτη(οποιασδηποτε προπαγανδας δηλαδη και με την καλη την εννοια στο κατω κατω).Οκ επρεπε να ειχαμε καποιες αναφορες αλλα οχι και κληρονομικα δικαιωματα και γονιδιακες μεταλαμπαδευσεις της των αρχαιων ημων προγονων σοφιας.
    Η γυναικα πρεπει να εχει παρελθον και ο ανδρας(οπως και οι λαοι)πρεπει να εχει μελλον.Που κολλαει αυτο?Στον κανακαρη της διπλανης πορτας ντε.
    βζνννν…εφυγα…δεν πιστευω να μην εγινα κατανοητος?βζνννν…ξαναγυριζω αμα ειναι…το πουστοπουλο και το κηνυγι της ουτοπιας με εχει κανει λωλο.Ομως εχω οραμα και ταλεντο πραγμα σπανιο στα υπολοιπα διποδα γυρω τριγυρω.Α ρε πιλοτε…κρατα γερα θα τους βαλουμε μυαλο.Εσυ εισαι ο μετρονομος.

      1. coyoteracing

        ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΤΣΑΣ ΓΙΟΣ
        (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, ΑΠΟ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ)
        Με στελνε η μανα μου σχολειο να μαθω λιγα γραμματα
        μα το μυαλο μου ηταν αλλου κι ηθελε μεροκαματα
        και η μαμα που με βλεπε μουντζουρη μες το γρασο
        ευθυς το αποφασισε πως θα με κανει ασσο,
        στον υπνο,στη καλη ζωη,στο ευκολο το χρημα
        να μεινω ησυχος εγω, αλλος θα χει το κριμα
        και ετσι δεν θα χρειαστει τιποτα να πληρωσω
        να ειναι καλοφαγωτα αρκει να τα τσεπωσω.
        Και φυσικα φαλιρισα χρωσταω στο κοσμο ολο
        τι να γενει που γραμματα δεν επαιρνα το δολιο
        ειμαι για το κορυδαλλο και μεσα στην φυλακα
        μανουλα μου τετοια παιδια τα κανουνε σουβλακια.
        Γιε μου γενναια να τον φας μου ειπε η κακομοιρα
        και γω την ιδια με εσε θελουν να εχω μοιρα
        μου το πανε οι δικαστες φυσαω μα δεν κρυωνει
        πως για να σωσω εσενανε πρεπει να γινω πορνη.
        ΥΓ. ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ.

  6. Γεώργιος

    Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη το θέμα “μίζες”, και ασχοληθούμε με το επιχειρησικό μέρος της υπόθεσης, τελικά τι συμβαίνει; Μόνο το “Παπανικολής” ως βιομηχανικό πρωτότυπο παρουσιάζει προβλήματα ή και τα υπόλοιπα; Αν χρειαστεί (λέμε τώρα…) θα ρίξουν καμιά τορπίλη;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.