από το: netakias.wordpress.com

Οι Ισλανδοί με 58% έδειξαν  στο χθεσινό δημοψήφισμα έδειξαν τους Γεννετήσιους Αδένες τους στους Δανειστές!

Εμείς στην Ελλάδα, ακόμη περιμένουμε τον Σαμαρά να πει στον Μιχελάκη να βγάλει ανακοίνωση για τα φρουτάκια, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη να είναι στην Αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δεν υπάρχει ΝΔ και την Παρασκευή να ψηφίζουν με τα δύο χέρια την κυβέρνηση.

Οι Ισλανδοί με τους οποίους έχω ξανασχοληθεί στο Παρελθόν (Οι Ισλανδοι είπαν όχι στο ΔΝΤ, και…ΣΩΘΗΚΑΝ!) όσο κι αν εγχώρια ΜΜΕ υποβαθμίζουν την πολιτική τους έκαναν απλώς το αυτονόητο!

Οσοι στην Ελλάδα μιλούν για “μονόδρομους”, για “αναθεωρήσεις” συνήθως λένε ότι άλλο Ελλάδα κι άλλο Ισλανδία, μα εσκεμμένα ξεχνούν τις ομοιότητες! Φυσικά και δεν χρωστάμε τα ίδια, ούτε έχουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα, όπως το Δημόσιο, γραφειοκρατία, συνδικάτα, ελλείμματα, φακελάκια, μίζες κτλ.

Αλλά όπως είπε κι ο Ogmundur Jonasson, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας το περασμένο φθινόπωρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ (σ.σ.Λοβέρδο μην κλαίς ΑΚΟΥ!)  : “Αυτή είναι μια διαφορά μεταξύ ανθρώπων και του Κεφαλαίου, το δικαιώμα ιδιοκτησίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως χρειαζόμαστε λίγο επανάσταση – αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι Οικονομίας (σ.σ.ΛΑΜΟΓΙΑ) αντιπαθούν το δημοψήφισμα, γιατί είναι συμβολικό. Είναι άνθρωποι ΠΟΥ αμφισβητούν το δικαίωμα του Κεφαλαίου. “

Αυτό ακριβώς είναι που μας ενώνει με τους Ισλανδούς, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι!

Οι ανθρώπινοι πόροι είναι οι ΜΟΝΟΙ που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, αλλά αυτό προυποθέτει πρωτίστως να επιβιώνουν! Αν υπήρχε λογική στο Κεφάλαιο οι ανθρώπινοι πόροι, θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα του, η ευημερία κι η ανάπτυξη ξεκινάει από αυτούς , δεν υπάρχουν φόροι χωρίς … φορολογούμενους!

Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι σκέφτηκαν κι οι Ισλανδοί. Οι αγορές ρισκάρουν χωρίς όμως να θέλουν να αποδεχθούν ότι το ρίσκο εκτός από υπερκέρδη σε περιόδους ανάπτυξης (αειφόρου την έλεγαν!) έχει και την χασούρα, πως να το κάνουμε! Ακόμη και στα αμοιβαία που βλέπουμε στις διαφημίσεις γράφουν “ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Τι ακριβώς δεν έχουν καταλάβει κι εδώ στην Ελλάδα οι Δανειστές μας; Οταν πχ η Γερμανική Τράπεζα έδινε δάνεια-μίζες για τα υποβρύχια όσο το κόστος ενός ακόμη υποβρυχίου, δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα πάρει πίσω όλο το κέρδος που υπολόγιζε;

Γιατί κέρδος υπήρξε! Ολά αυτά τα χρόνια με τα swaps, τα Τ+3 στην δευτερογενή αγορά, έχουν βγάλει πολλαπλάσιες φορές το κέρδος τους από το αρχικό κεφάλαιο! Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν και τα αποφάγια!

Αυτός ακριβώς είναι κι ο συμβολισμός του ΟΧΙ των Βίκινγκς , πρώτα προστατεύουν την αγορά και την κοινωνική συνοχή τους κι αργότερα, αν έχουν, θα αποκαταστήσουν και τους δανειστές-τζογαδόρους. Εδωσε κανένας πίσω τα λεφτά σε όποιον έχασε στο χρηματιστήριο; Τώρα πως έρχονται με ένα μνημόνιο να αφαιμάξουν την χώρα;

Το πρόβλημα του μνημονίου, εκτός από το ότι “δεν βγαίνει” μαθηματικά, είναι ότι χτυπάει και την μόνη ελπίδα διαφυγής από την καταστροφή. Γιατί αλλιώς αντιμετωπίζεις την ύφεση με λεφτά κι αλλιώς εξαθλιωμένος και το σπίτι σου, στον πλειστηριασμό.

Σκεφτείτε μόνο όλα τα λεφτά που τράβηξαν από την Αγορά μόνο το 2010! Περαίωση, αυξήσεις φόρων, αυξήσεις καυσίμων, μείωση μισθών και συντάξεων, πληθωρισμός και που κατέληξαν; Σε ύφεση και μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων. Το 2011 τι θα κάνουν κι άλλες αυξήσεις φόρων; Το 2013 με την ανεργία στα ύψη;

Ακόμη και την αναδιάρθρωση που πολλοί οραματίζονται, ακόμη κι αυτή, θέλουν να την κάνουν στα μέτρα τους , δηλαδή μόνο με δικές μας απώλειες πάνω στο ήδη χαμένο μας εισόδημα!

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, αν ήταν οικονομικό η λύση θα είχε βρεθεί πριν μπούμε στο μνημόνιο, πτωχεύσεις και αναδιανομές του πλούτου γίνονται από την εποχή που ζούσαμε στις σπηλιές, από το Κυλώνειον Αγος στον Δράκοντα κι από εκεί τελικά ο Σόλων.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά πολιτικό, η πολιτική ελίτ και οι εργολάβοι προσπαθούν να επιβιώσουν, αλλά και να κερδίσουν (Real Estate) συνάπτοντας μια ανίερη συμμαχία-μνημόνιο με τα μεγάλα λαμόγια του εξωτερικού. Τραβάνε όλο το ρευστό από την αγορά και τις καταθέσεις μας, μέσω της φορολογίας και θα αγοράσουν μετά γη κι μετοχές για συμβολικά ποσά.

Το μνημόνιο δεν απέτυχε, η οικονομία ίσως, αλλά το μνημόνιο κι αυτοί που το ψήφισαν πέτυχαν όλους τους στόχους τους.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

    1. Δεν παριστάνω τον …Βερουχάκη αλλά, έχω την αίσθηση ότι μας ζητάνε να επιλέξουμε ανέμσα στο εκτελεστικό απόσπασμα και την αγχόνη. Και εγώ λέω ότι επιλέγω τον διάβολο

  1. Γιώργος

    Αγαπητέ μου Κώστα Καββαθά,
    σας σέβομαι ως δάσκαλο μου στην ζωή (δεν το αναλύω τώρα γιατί θα βγω εκτός θέματος) αλλά φοβάμαι ότι έχετε λάθος. Η Ισλανδία έχει τρεις σημαντικότατες οικονομικές διαφορες με την Ελλάδα: 1ον δεν ανήκει στην Ευρωπαική Ένωση, 2ον έχει δικό της νόμισμα (Κορώνες όχι Ευρώ) και 3ον έχει ένα μικρό πληθυσμό 300.000 ανθρώπων με πλούτο που παράγεται κυρίως από την αλιεία. Εμείς αν είχαμε τα κότσια (που δεν τα έχουμε) να δείξουμε τα @@ στους δανειστές, τι θα κάναμε την επόμενη ημέρα; Μπορούμε να φύγουμε από το Ευρώ; Κι άντε και τα καταφέραμε και φύγαμε (αν μας αφήσουν γιατί καλώς ή κακώς έχουμε υπογράψει ως χώρα) τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα; Να πουλήσουμε τις BMW και τα σπίτια με τις πισίνες και να ζήσουμε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα, αλλά φάρμακα από που θα αγοράζουμε; πετρέλαιο; Αν κόψουμε δραχμή από 340 θα φτάσει στις 34.000 η ισοτιμία με το Ευρώ σε ελάχιστες μέρες. Τι θα κάνουμε τότε, θα γίνει νέος εμφύλιος και θα τρώει ο ένας τον άλλον, θα σκοτώνονται άνθρωποι στο δρόμο για μια μπουκιά ψωμί! Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχω, αν έχετε εσείς θα ήθελα πολύ να την ακούσω (μιλάω απολύτως σοβαρά χωρίς ίχνος ειρωνίας).

    1. netakias

      Μα δεν χρειάζεται καν να φύγουμε από το Ευρώ! Το κοινό νόμισμα σημαίνει κοινή πολιτική, άρα κοινή μοίρα, αυτό που έγινε τώρα είναι ότι στους καιρούς των παχιών αγελάδων κάναμε Εθνικές θυσίες για το κοινό καλό πχ κοινή Αγροτική πολιτική, αλλά την ώρα της κρίσης βγάζουν όλοι την ουρά τους απέξω!

      Παράδειγμα.

      Για να μην υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός θυσιάσαμε τα αγροτικά μας προϊοντα, θυμάστε τις κομπόστες που μοιράζανε στα σχολεία για να μην πετάνε τα ροδάκινα; Θυμάστε τα πορτοκάλια στις χωματερές;

      Θυμάστε την υπουργό Σπυράκη που απαγόρευσε τα βαριά τσιγάρα που είμασταν η ΜΟΝΗ χώρα παραγωγής κι εξαγωγής στην Ε.Ε.(Αιγυπτο, Λιβύη, Λιβανο κτλ). Τι συνέπεια είχε αυτό; Πουλήθηκαν όλα τα εργοστάσια και κατέρρευσε όλη η καπνοβιομηχανία άρα κι όλοι οι καπνοπαραγωγοί.

      Το ίδιο κι οι βαμβακοπαραγωγοί κτλ.

      Δεν λέω ότι είμαστε αθώες περιστέρες (κλαδικές, συνεταιρισμοί κτλ) αλλά ούτε κι η Φεροσταλ είναι παρθένωπη! Ολοι μαζί στην μάσα αλλα….

      στις υποχρεώσεις τώρα στην κρίση βγάζουν όλοι οι άλλοι την ουρά τους απέξω.

      Το πρόβλημα είναι πολιτικό λοιπόν, όχι οικονομικό.

  2. TakisCH

    Όταν μια ιδιωτική επιχείρηση χρωστάει, είναι αναγκασμένη να πληρώσει τόκους-δόσεις. Αν δεν το κάνει, οι δανειστές θα κάνουν κατάσχεση.

    Σε μια χώρα δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αν δεν τους πληρώσουμε θα πάψουν να μας δίνουν λεφτά και φαινομενικά θα φτάσουμε σε παύση πληρωμών.

    ΓΙΑΤΙ ;
    Διότι δεν θα έχουμε χρήμα για να εξυπηρετήσουμε τις εσωτερικές ανάγκες.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ ;
    Διότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός.

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΣ ;
    Διότι πολλά χρήματα πάνε στην αποπληρωμή των δανείων – δόσεις και τόκοι.

    Αν δηλαδή σταματήσουμε να πληρώνουμε δόσεις και τόκους, τότε ξαφνικά ο προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός και θα αποφύγουμε την παύση πληρωμών.
    Το πρόβλημα θα είναι ότι οι δανειστές δεν θα μας ξαναδανείσουν.
    Αλλά τότε δεν θα χρειαζόμαστε δανεικά.
    Από το περίσσευμα του πλεονασματικού προϋπολογισμού θα πληρώνουμε όσους τόκους μπορούμε και όχι όσους ζητάνε.

    Χτες άκουσα σε κανάλι οτι υπάρχει όρος στη σύμβαση του δανείου των 110 δις, οτι όλα αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν μόνο στην αποπληρωμή των δανείων!!!

    Οι άνθρωποι είναι ανεπαρκέστατοι. Και είναι γνωστό οτι ο ανεπαρκής δεν είναι σε θέση να καταλάβει το έλλειμά του. του

    1. netakias

      Ολα τα χρήματα πάνε στην αποπληρωμη του Δανείου.

      1. Τα ομόλογα που έληγαν το 2010-2013 ήταν 103 δις κι εμείς δανειστήκαμε 110 δις. Υπόλογισαν και κατιτις παραπάνω λόγω της ύφεσης!

      2. Τα εσοδα του κράτους είναι 57-59 δις (2009). Τα έξοδα είναι 56-58 δις. Με το χρέος τα έξοδα ανεβαίνουν στα 69-75 δις. Δηλαδή το χρεός δημιουργεί πρωτογενές έλειμμα!

      3.Τα 50 δις που λένε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! ! ! ! ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΘΑ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΝΑΚΙΑ ! ! ! !

      4. Αν πχ η ΔΕΗ πουληθεί στην χρηματιστηριακή αξία (το πιο πιθανό) θα αποκτήσουν οι αγοραστές ακίνητα κι ορυχεία αμυθήτου αξίας χωρίς να έχουν δώσει ούτε ένα ΕΥΡΩ (δες 3).Εχθες ο Ιγνατίου είπε ότι Ελληνικές “οντότητες” αγοράζουν Ελληνικό Χρέος εν αναμονή της Αναδιάρθρωσης; Ειναι βλάκες; Θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους;

  3. TakisCH

    netakia, λες οτι τα έσοδα του κράτους είναι 57-59 δις.
    Έχεις συνειδητοποιήσει οτι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προϊοντοποίησης και πώλησης σήμερα μελλοντικών εσόδων ;
    π.χ. για τα διόδια που θα εισπραχθούν την επόμενη 10ετία ή 20ετία, ή για τις αντίστοιχες εισπράξεις μουσείων κλπ.
    Όπως ακριβώς έχουν κάνει και στα πολιτικά κόμματά τους που έχουν προεισπράξει τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα επόμενα ν χρόνια.
    Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει.
    Όπως αναρωτήθηκε ο Θεοδωράκης …αν έχουν συναίσθηση της ιστορικής τους ευθύνης…

    Αγαπητέ netakia, αν αφαιρέσεις τα προϊοντοποιημένα και ξεπουλημένα σήμερα μελλοντικά έσοδα, πόσα νομίζεις οτι τελικά θα μείνουν για τα επόμενα χρόνια.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.