Οκ, ομολογώ. Παρακολουθούσα Mega και Καμπουράκη-Οικονομέα στο τμήμα που, ένας δικηγόρος μίας μονής του 11ου αιώνα έλεγε ότι, οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα μακρυά ενοχλούν τη …προσευχή τους και, γι’ αυτό η εταιρία (ΤΕΡΝΑ) δεν μπορεί να τις λειτουργήσει 10 χρόνια τώρα!
Όπως ήταν αναμενόμενο “κόλλησα”! Είμαι εθισμένος με το θέμα. Τοξικομανής. Κάθε φορά που ακούω δικηγόρο, “οικολόγο”, κάτοικο που “ανησυχεί για την υγεία των παιδιών του”, φορέα που μάχεται για την “πολιτιστική κληρονομιά”, σταματάω ότι κάνω για να πάρω τη “δόση” μου! Την ώρα που ακούω τα “επιχειρήματά” τους διαβάζω τις προσφυγές τους στο ΣτΕ και η ευχαρίστηση μεγαλώνει.
Δεν υπάρχει πιο ισχυρή ουσία από τα επιχειρήματα των πολέμιων των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Το τι λένε (χωρίς να ντρέπονται) δεν λέγεται. Από τις κα΄λόγριες που δεν μπορούν να προσευχηθούν, μέχρι τις γίδες που δεν μπορούν να γεννήσουν και από τα πόβατα που γίνονται gay μέχρι τη “προσβολή” στον ιερό τόπο που έχεζε ο Κολοκοτρώνης και τον άλλο που λουζόταν η νύμφη Ευανθία.
Όλα τα ‘χει ο μπαξές των πρακτόρων των πετρελαϊκών ετιαριών που, κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και να κρατήσουν τη χώρα δέσμιο του πετρελαίου και του λιγνίτη.
Και δεν υπάρχει ένας να τους στείλει απ’ εκεί που ήθλθαν εξαπολύοντας μία ομοβροντία επιχειρημάτων υπέρ των ΑΠΕ. Το μόνο που κάνουν (σαν τον συμπαθητικό Καμπουράκη) είναι να που ότι, “οι ανεμογεννήτριες τους ενοχλούν …αισθητικά”! Σε μία χώρα με 3500 ανεξέλεγκτες χωματερές, με ρημαγμένες θάλασσες, καμμένα δάση, νεκρούς ποταμούς, χωριά και πόλεις χτισμένα με τσιμεντόλιθους και ελενίτ, η αισθητική τους μάρανε!
Ξέρω ότι, θα κατηγορηθώ ότι είμαι “υπηρέτης” των εταιριών ΑΠΕ.
Στις κοχόνες μου.
Ότι και να πουν οι ΑΠΕ είναι καλύτερες απ’ το πετρέλαιο και τον λιγνίτη και στη διάθεσή τους για δημόσιο διάλογο ενώπιον του κοινού και όχι μέσα απ’ τα ιστολόγια και τα άρθρα μου στις εφημερίδες…
Ούρτ ρε!

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

39 Comments

  1. D. Michalos

    Απορια:

    Γιατι “οι πετρελαικες εταιρειες κανουν τα παντα για να σταματησουν την αναπτυξη των ΑΠΕ …” ΜΟΝΟ στην Ελλαδα και οχι σε αλλες χωρες οπως η Αμερικη και η Δανια, για παραδειγμα? (απ’ οτι γνωριζω εκει αναπτυσσονται σημαντικα)

    Ειναι τοσο μεγαλη, και επομενως σημαντικη, η ελληνικη αγορα πετρελαιου για τις πετρελαικες εταιρειες? Τι ποσοστο του συνολικου κερδους της (π.χ.) ΒΡ πραγματοποιειται στην Ελλαδα? 0.5%? 1%?

    Και αν ναι, τοτε γιατι εγκαταλειπουν την ελληνικη αγορα? (θυμιζω: Mobil, Texaco, και συντομα Shell και BP)

    Υπαρχουν αλλα, πολυ πιο σοβαρα πραγματα, να καταλογισουμε στους πετρελαιαδες.

    1. Ιωσήφ Τ

      το κανουν στην Ελλάδα διότι ειναι πιο εύκολο να χειραγωγήσεις μια μικρή αγορά…βέβαια και η Δανία μικρή είναι, αλλοί οι Δανοί εχουν μυαλό…

    2. Κώστας Σανταμάς

      Μην ανησυχείτε! Και στην Κύπρο τα ίδια γίνονται.

      Με την αγαστή «συνεργασία» και συνέργεια Κυβέρνησης, Οικολόγων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολεοδομίας και άλλων πατριωτικών δημοκρατικών δυνάμεων καταφέραμε:

      α. Να πληρώσουμε πρόστιμο 50 εκ. για ρύπους στην ΕΕ με την δεύτερη δόση των 100 εκ. να έρχεται. Και αυτό χωρίς ουσιαστικά να έχουμε βαριά βιομηχανία.

      β. Το ταμείο πληρωμών για τις ΑΠΕ είναι ήδη μείον, οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά να λιμνάζουν στα γραφεία του ΥΠ. Εμπορίου και Βιομηχανίας, λόγω έλλειψης χρημάτων, και τα αιολικά πάρκα, παρά την σκανδαλώδη εκ των υστέρων αναθεώρηση στην τιμή αγοράς της Κιλοβατώρας, να μην έχουν ακόμη μπει στην διαδικασία της κατασκευής λόγω κυρίως των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης που απαιτούν «αντισταθμιστικά οφέλη».

      γ. Το φυσικό αέριο είναι προς το παρόν όνειρο θερινής νυκτός και η ΑΡΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, παρά τα πανάκριβα τιμολόγιά της, είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έντονα ελλειματική.

      δ. Σημειώσατε ότι η Κύπρος είναι η πιο αποδοτική περιοχή του πλανήτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών λόγω του ιδανικού συνδυασμού ηλιοφάνειας, ηλιακής ακτινοβολίας και θερμοκρασιών.

      ε. Ο γράφων πρόλαβε πέρυσι και εγκατέστησε, μετά από βάσανα 1 χρόνου, φωτοβολταϊκά 7KWp τα οποία απέδωσαν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, παρά την βροχερή χρονιά, 10.5% του αρχικού κεφαλαίου που επενδύθηκε.
      Δυστυχώς η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική για περαιτέρω επενδύσεις αφού οι αιτήσεις κινδυνεύουν να σαπίσουν στα κυβερνητικά γραφεία.

  2. Ομολογώ ότι το είδα κι εγώ αυτό… Το ομολογώ μετα ντροπής, και άλλαξα κανάλι άμεσα μετα βδελυγμίας. Τα πήρα…
    Είναι τραγική η κατάσταση, και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να είναι τραγική.

  3. Panos

    Η Ελλαδα εχει και τα πετρελαια του Αιγαιου, τα οποια εχουν βαλει στο ματι οι Πετρελαϊκες εταιρειες με την Τουρκια.
    Να αφησουν την Ελληνιτσα να αναπτυξει τις ΑΠΕ τοσο πολυ ωστε να μην εχει αναγκη για εξορυξη πετρελαιου και να τους χαλασει τα σχεδια? Για τοσο χαζους τους εχετε?
    Οποτε φτιαχνουν μερικες “οικολογικες” ΜΚΟ για την προστασια των νεογνων της Κουκουβαγιας και της ερωτικης διαθεσης της γιδας, βαζουν και επικεφαλης “επαγγελματιες οικολογους” (λεγε με Τρεμοπουλο) και μπαινει το σχεδιο σε εφαρμογη.
    Η αναπτυξη των ΑΠΕ ειναι μοναδικης σημασιας για την Ελλαδα, η οποια μετα απο μερικα χρονια (αν η μπανανια ειχε πραγματικους ηγετες και οχι διεφθαρμενους καραγκιοζηδες) θα μπορουσε να εξαγει τεχνογνωσια και τεχνολογια στο εξωτερικο, φερνοντας και πολυτιμο συναλλαγμα στην υπερχρεωμενη οικονομια.
    Συν τοις αλλοις η παραγωγη ενεργειας απο ΑΠΕ, απο ενα ποσοστο και μετα της συνολικης παραγωγης, θα βοηθουσε αποτελεσματικα και στην προστασια του περιβαλλοντος. Κι αυτο γιατι τα εργοστασια που παραγουν τεχνολογικο εξοπλισμο ΑΠΕ, θα αρχισουν κι εκεινα να καλυπτουν τις αναγκες τους με ενεργεια που παραγεται απο τις ιδιες τις ΑΠΕ και οχι απο πετρελαιο ή λιγνιτη.

    1. Κάθε άλλο παρά για χαζούς τους έχω αλλά, δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος που διαθέτει έστω και 2 δράμια μυαλό μπορεί να είναι εναντίον των ΑΠΕ -εκτός αν είναι σε κάποιο payroll, είναι ανόητος, σνομπ ή και βλάξ

  4. george ..

    και εγώ είμαι σαφώς με την ανάπτυξή των ΑΠΕ… αλλά κάτι δεν μου κολλάει στο όλο σκηνικό, παγκοσμίως…. γνώμη μου σε έναν ώριμο παγκόσμιο πολιτισμό το μέλλον είναι στην πυρηνική ενέργεια….

  5. george ..

    παρεμπίπτοντος .. κάπου είχα διάβαση κάτι για την ιστορία του μολύβδου στην βενζίνη super άλλα ήταν παλαιοτέρα και έχω χάσει την πηγή.. εσείς έχετε κάποια άποψη..?

  6. Κωνσταντίνος

    Κύριε Καββαθά, ειλικρινά με εκπλήσσει η ευκολία με την οποία χαρακτηρίζετε ώς βλαξ όποιον εναντιώνεται των ΑΠΕ.
    Συνήθως οι φανατικοί υπέρμαχοι των ΑΠΕ αποτελούν τα “παραπλανημένα Ελληνόπουλα” ή τους μισθοσυντήρητους συγκεκριμένων συμφερόντων.
    Δεν περίμενα να λαμβάνατε σοβαρά υπόψή σας το αισθητικό κομμάτι γιατί όπως λέει και ο λαός περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
    ‘Οπως δεν περίμενα να γνωρίζατε και για τις επιπτώσεις των υποήχων και τις υψίσυχνες εναλλαγές φωτεινότητας στην υγεία των έμβιων όντων.
    Ούτε περίμενα να θεωρείτε σημαντικό το θάνατο πουλιών που αδυνατούν να δουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.
    Σαν τεχνολογικής κατεύθυνσης σκέψη όλα αυτά (κακώς κατ’ εμέ) δεν αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού.
    – Θα περίμενα όμως να γνωρίζετε λίγο περισσότερο τεχνολογικά το αντικείμενο ΑΠΕ στις πραγματικές τεχνολογικές του βάσεις και όχι στις μυθωδίες που παπαγαλίζουν τα συμφέροντα.
    α) Θα περίμενα να γνωρίζεται ότι οι ΑΠΕ αποτελούν μέθοδο ενεργειακής υποδούλωσης από συγκεκριμένες χώρες των τεχνολογικά υποανάπτυκτων χωρών όπως η Ελλάδα με τρείς τρόπους.
    1) Πολλαπλασιάζουν το κόστος κιλοβατώρας (0.04 για τον άνθρακα, 0,15 για τον ήλιο, 0,3-0.4 για τον άνεμο) μέ όλα τα συνεπακόλουθα για την βιομηχανική ανάπτυξη μίας χώρας
    2) Εφόσον το καύσιμο (ηλιακή ενέργεια) είναι δωρεάν όλο το κόστος της ενέργεια πηγαίνει στον κατασκευαστή της ΑΠΕ. Εφόσον η ενέργεια είναι απολύτως απαραίτητη δημιουργούν οι χώρες αυτές τον τρόπο να τα αρπάζουν στην κυριολεξία από εμάς.
    3)Δημιουργούν τεχνητό κορεσμό στην αγορά κάνοντας αδύνατη την είσοδο νέων εγχώριων πιο παραγωγικών τεχνολογιών. Ποιός θα δεχόταν να πετάξει μία ανεμογεννήτρια που του κόστισε 500000 ευρώ για να βάλει μία άλλη πιο αποδοτική;

    β) Θα περίμενα να γνωρίζετε την πραγματική απόδοση των ΑΠΕ και των συνθηκών παραγωγής. Θα περίμενα να γνωρίζατε ότι την ονομαστική τους ισχύ πολύ σπάνια την πιάνουν οι ανεμογεννήτριες λόγω του περιορισμένου φακέλου απόδοσης. Θα περίμενα να γνωρίζατε ότι χώρες όπως η Δανία, η Βρετανία κ.α. που δέχονται μόνιμους ανέμους ικανοποιητικής έντασης λόγω του gulf stream έχουν πιο σταθερή παραγωγή ενέργειας εν σχέση μίας χώρας όπως η Ελλάδα.

    γ) Θα περίμενα να γνωρίζετε την ανάγκη δομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάγκη εφεδρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας με ότι σημαίνει αυτό για το κόστος παραγωγής ενέργειας.

    Τέλος σαν δημοσιογράφος θα περίμενα να γνωρίζετε για την πραγματική ενεργειακή εικόνα της Δανίας όπως και το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία ενώ παράγει το 1/3 της ενέργειάς της από ΑΠΕ έχει τριπλασιάσει την κατανάλωση καυσίμων.

    Πρίν πουν οι διάφοροι σχολιαστές για εγκάθετους των πετρελαϊκών να τονίσω ότι έχοντας τρεις πατέντες ανεμογεννητριών στο ενεργητικό μου και ευρισκόμενος στην φάση αναζήτησης κεφαλαίων ο “πυρετός των ΑΠΕ” μάλλον με συμφέρει παρά μου χαλάει το οικονομικό μου μέλλον.
    Και αυτά γιατί τρέφω έναν απέραντο σεβασμό στο πρόσωπό σας σε σημείο να σας θεωρώ πνευματικό μου πατέρα και πληγώνομαι αφάνταστα να μου γκρεμίζετε το είδωλο που έχω.

    1. Επαναλαμβάνω… Εσείς έχετε δίκιο και οι ευρωπαϊκοί λαοί κάνουν λάθος

      ΥΓ. “Χαρακτηρίζετε ως βλάκα” και όχι “χαρακτηρίζετε ως βλάξ”.

      1. Νίκος Βασιλείου

        Η απάντησή σου είναι χαρακτηριστική της κούρασής σου να πολεμάς τον καθένα που λέει το μακρύ και το κοντό του. Όλα όσα ανέφερε ο ανώνυμος απο πάνω μπορούν να καταριφθούν… αλλα πόσες μάχες να δώσεις.

        “Εντάξει… ότι πείς εσύ”

      2. Κωνσταντίνος Μπράτσας

        Αντιλαμβάνομαι το υπεροπτικό υφάκι, στην τελική στο σπίτι σας βρίσκομαι και τολμώ να μην σας χειροκροτήσω αλλά να έχω τις διαφωνίες μου, αλλά περίμενα απάντηση με επιχειρήματα.

        Νομίζω ότι συμφωνώ με τους περισσότερους λαούς της Ευρώπης μιας και οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι οι Ευρωπαίοι δοκίμασαν την πρώτη γενεά των ΑΠΕ και την απόρριψαν ως μη συμφέρουσα.
        Τουλάχιστο αυτό λέει ο τομέας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
        Αν εσείς έχετε άλλες πηγές πιο αξιόπιστες μπορούμε να το συζητήσουμε.
        Γι’αυτό πλέον οι Ευρωπαίοι κινούνται σε άλλους δρόμους. Η Γερμανία στις κυψέλες καυσίμου άνθρακικών, η Ολλανδία και η Ιταλία στον τομέα ανέμων μεγάλου ύψους, Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία στα φωτοβολταϊκά συγκέντρωσης με την κοινοπραξία που θα εγκαταστήσει το κέντρο παραγωγής στην Λιβυκή Σαχάρα.

        Οι ανεμογεννήτριες είναι χαμένο παιχνίδι. Τόσο ενεργειακά (ακριβή κιλοβατώρα), όσο και γιατί οι κινέζοι έχουν μπεί στον τομέα παραγωγής τους οπότε η αγορά κορέστηκε.
        Βέβαια οι homo neohellinicus στην χώρα του φραπόγαλου που δεν μπορούν να δούν πέρα από την μύτη τους στις αναλύσεις του καφενέ αυτά δεν υπάρχουν.
        Βοηθάν βέβαια και κάποια λαμόγια εθνικοί κατασκευαστές που βρήκαν που βρήκαν πεδίο φαγώματος νέων χρημάτων λαμπρό με επιδοτήσεις από τα λεφτά του κοσμάκη.

        Και κύριε Βασιλείου επειδή εγώ τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τις ΑΠΕ δεν έχω απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, εσείς που το θεωρείτε εύκολο να απαντηθούν μπορείτε να με βοηθήσετε;

      3. Νίκος Βασιλείου

        Αφου δε μπορείτε να τα απαντήσετε, ας εγκαταλείψουμε τις ανεμογεννήτριες.

        Αφου είναι ακριβές ας σταματήσουμε την εξέλιξή τους.

        Αφού τις απέρριψαν ως ακριβές, ας κάψουμε λιγνήτη που είναι παμΦΤΗΝΟΣ.
        …και αν είναι τόσο ακριβές και τις απορρίψανε, γιατί τις διατηρούν σε λειτουργία εκεί στα βόρεια και πληρώνουν την ακριβή συντήρησή τους;;;

        Όπως και να έχει, είχε το κουράγιο να σας απαντήσει ένας άλλος κύριος παρακάτω. Όχι για ‘μένα, αλλα με κάλυψε και ‘μένα.

    2. Κώστας Σανταμάς

      1.Αν θέλουμε να είμαστε «έντιμοι» με
      τους οικονομοτεχνικούς υπολογισμούς μας
      και το πραγματικό κόστος παραγωγής της
      κιλοβατώρας θα πρέπει να συνυπολογίζουμε
      το πραγματικό κόστος απορρύπανσης της
      ατμόσφαιρας που προκαλεί η κάθε μέθοδος
      παραγωγής.
      Δείτε το παράδειγμα της Κύπρου με τα
      κολοσσιαία πρόστιμα που πληρώνει στην ΕΕ
      για τους ρύπους.

      2. Με την πάροδο του χρόνου το κόστος
      κτήσης του εξοπλισμού για τις ΑΠΕ μειώνεται
      οπότε θα μειώνεται και η ανάγκη για επιχορηγήσεις.

      3. Είναι αλήθεια ότι ειδικά οι ανεμογεννήτριες παρουσιάζουν
      το πρόβλημα της μη συνεχούς παραγωγής, αρά τίθεται
      πάντοτε το θέμα ή της αποθήκευσης της ενέργειας ή
      των εφεδρικών μονάδων ταχείας παραγωγής
      ηλεκτρισμού (αεριοστρόβιλοι συνδυασμένου κύκλου).
      Εναπόκειται στην ΔΕΗ να βελτιστοποιήσει κατά τόπους
      το δίκτυο παραγωγής-διανομής ώστε να απαμβλύνει το
      σοβαρό και δύσκολο αυτό πρόβλημα.

      1. Νίκος Βασιλείου

        Αφου δε μπορείτε να τα απαντήσετε, ας εγκαταλείψουμε τις ανεμογεννήτριες.

        Αφου είναι ακριβές ας σταματήσουμε την εξέλιξή τους.

        Αφού τις απέρριψαν ως ακριβές, ας κάψουμε λιγνήτη που είναι παμΦΤΗΝΟΣ.
        …και αν είναι τόσο ακριβές και τις απορρίψανε, γιατί τις διατηρούν σε λειτουργία εκεί στα βόρεια και πληρώνουν την ακριβή συντήρησή τους;;;

        Όπως και να έχει, είχε το κουράγιο να σας απαντήσει ένας άλλος κύριος παρακάτω. Όχι για ‘μένα, αλλα με κάλυψε και ‘μένα.

  7. Αυγερινος Κ.Χατζηχρυσός

    Ετσι για “σνιφάρισμα” άλλος ένας ευαίσθητος (sic) Δήμαρχος……

    «Φρένο» από το ΣτΕ στο αιολικό πάρκο Θίσβης

    Μπλοκάρεται με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου η δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης στη Βοιωτία.
    Το πράσινο φως για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW είχε ανάψει με δύο αποφάσεις του γενικού γραμματέα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον Ιούλιο του 2009. Κατά των αποφάσεων αυτών στρέφεται με προσφυγή του ο δήμαρχος Θίσβης, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1998 και σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο θα γίνει εκχέρσωση, κοπή δέντρων κ.λπ., με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Στην ίδια προσφυγή αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ούτε μελέτη περιβαλλοντικών όρων ούτε θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ) όπως απαιτεί η νομοθεσία.
    Η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου ισχύει μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής.
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=31/05/2010&id=167883

  8. Κ.Π.

    “επιπτώσεις των υποήχων και τις υψίσυχνες εναλλαγές φωτεινότητας στην υγεία των έμβιων όντων”: επίσης, να απαγορευτούν τα κύματα της θάλασσας, τα ηφαίστεια, ο φωτισμός στις παλιές οδικές σήραγγες, οι οθόνες των υπολογιστών και η ομιλία των φαλαινών (κι΄αυτή στα 18Hz). Η βρώμα στην Μεγαλόπολη και οι τόνοι άκαυτων υδρογονανθράκων στην Κατεχάκη είναι άλλωστε πιο φιλικές στην υγεία των έμβιων όντων.
    “…το θάνατο πουλιών που αδυνατούν να δουν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών”: είναι γνωστό ότι τα πουλιά τα καταφέρνουν καλύτερα με το πετρέλαιο στην θάλασσα, την μόλυνση από θερμικά χωρίς φίλτρα κ.α., και οσονούπω, λόγω οικονομικής κρίσης, την καραμπίνα του ερασιτέχνη που θα κυνηγήσει μην έχοντας να φάει.
    “μέθοδο ενεργειακής υποδούλωσης από συγκεκριμένες χώρες των τεχνολογικά υποανάπτυκτων χωρών όπως η Ελλάδα”: ναι, αν τα εισάγεις.
    “Πολλαπλασιάζουν το κόστος κιλοβατώρας” Κανένα κόστος δεν πολλαπλασιάζεται, μπερδεύεις μέτρο policy για κίνητρα παραγωγής με τα τιμολόγια. Εκτός των άλλων, δεν γουστάρω στο τιμολόγιο ΔΕΗ Κρήτης, την διαφορά κόστους – εσόδων, να την πληρώνω εγώ μέσω φόρων.
    “ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν όλο το κόστος της ενέργεια πηγαίνει στον κατασκευαστή της ΑΠΕ”: δεν μας αναγκάζει κανείς να τα εισάγουμε, έχουμε και στο Ελλάντα κατασκευαστές.
    “Δημιουργούν τεχνητό κορεσμό στην αγορά κάνοντας αδύνατη την είσοδο νέων εγχώριων πιο παραγωγικών τεχνολογιών. Ποιός θα δεχόταν να πετάξει μία ανεμογεννήτρια που του κόστισε 500000 ευρώ για να βάλει μία άλλη πιο αποδοτική;”: τεχνητό κορεσμό; Μα αφού είπες ότι είναι ακριβές. Α, που ‘σαι, πιο αποδοτική θα πάρει ο “επόμενος”, όχι αυτός που περιμένει να αποσβέσει και να βάλει κανα φράγκο (βασική αρχή marketing).
    “πραγματική απόδοση των ΑΠΕ και των συνθηκών παραγωγής… “ονομαστική τους ισχύ πολύ σπάνια την πιάνουν οι ανεμογεννήτριες… Δανία, η Βρετανία κ.α. που δέχονται μόνιμους ανέμους …έχουν πιο σταθερή παραγωγή ενέργειας εν σχέση μίας χώρας όπως η Ελλάδα”: Πώς; Α, υπάρχει κι ένα Αρχιπέλαγος που ονομάζεται Αιγαίο με ισχύ ανέμου της τάξης του “κάτσε καλά”. Εκεί, μπορούμε να πάμε τα χωρικά κλπ ως τα 12 ν.μ. και να το γεμίσουμε Α/Γ. Ως γνωστόν, ο ΔΕΣΜΗΕ κατά την έγχυση στο δίκτυο λαμβάνει υπ’ όψη του την στοχαστικότητα. Το πρόβλημα ανακύπτει από έλλειψη αναβαθμίδων οι οποίες εκτός από αποθήκευση ενός κατά βάση non-durable good θα συγκρατούσαν και τα σαθρά νησιωτικά εδάφη. Βαριέμαι να συνεχίσω.
    “ανάγκη δομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάγκη εφεδρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας” : το κόστος των ancillary systems ήδη επιμερίζεται. Επίσης χρησιμοποιούνται σε όλο τον πλανήτη Γη .
    “έχει τριπλασιάσει την κατανάλωση καυσίμων”: δηλ. σαν να κάνω οικονομία στο κάπνισμα ενώ έχω αρχίσει να καρφώνω ηρωίνη.
    Απορώ κ. Καββαθά με το φλέγμα σας. Φαντάζομαι τι θα έγραφε αν δεν ήταν πνευματικός σας γιός. _Κ.Π.
    Υ.Γ. Θα μας δείξεις καμιά πατέντα ή θα μας αφήσεις στο σκοτάδι;

  9. Κωνσταντίνος Μπράτσας

    Επειδή τα βέλη πέφτουν πανταχόθεν και είναι δύσκολο να αντικρούσεις εδραιωμένες αντιλήψεις που έχουν άτομα που στερούνται της αντίληψης της γενικής εικόνας αλλά και των βασικών γνώσεων φυσικής και στηρίζουν την άποψή τους σε μύθους, μέσα σε λίγες γραμμές θα προσπαθήσω επιγραμματικά να πώ κάποια στοιχεία και ο καθένας έχει το μυαλό που του αναλογεί να βγάλει συμπεράσματα.

    Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 120 κιλοβατώρες την ημέρα. Αυτές είναι 30 με 40 κιλοβατώρες σε ηλεκτρισμό και 80 με 100 κιλοβατώρες σε καύσιμα (αυτοκίνητο) και άλλες δραστηριότητες (θέρμανση, εμπόριο, καλλιέργεια τροφής, εθνική άμυνα κ.α.)
    Το σύνολο ενέργειας που καταναλώνει η Ελλάδα είναι περίπου 56 τεραβατώρες ( δισεκατομμύρια κιλοβατώρες η εκατομμύρια μεγαβατώρες) το χρόνο σε ηλεκτρισμό και 180 τεραβατώρες σε καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). (η διαφορά είναι λόγω του ότι χρησιμοποιούμε καύσιμα για παραγωγή ενέργειας στα νησιά και την Κρήτη). Πηγή CIA factbook.

    Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την εξάρτηση από το εξωτερικό στην παραγωγής ενέργειας και με τα νέα δεδομένα την ελάττωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και του θείου και άλλων βλαβερών ουσιών (ραδιενεργών σωματιδίων, διοξίνες κ.α.).
    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.
    Πρώτον ελάττωση κατανάλωσης ενέργειας. Ένας εφικτός στόχος χωρίς μεταβολές στο επίπεδο ζωής είναι οι 80 κιλοβατώρες την ημέρα όσες ξοδεύει ο κάτοικος του Χονγκ Κονγκ και μπορεί να επιτευχθεί με συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++, κτήρια κατηγορίας platinum LEED, αυτοκίνητα με μηχανές νέας τεχνολογίας και αυτοκίνητα ή μηχανές μικρού κυβισμού ή υβριδικά στις πόλεις κ.α που δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσω.
    Ο δεύτερος τρόπος είναι η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας.
    Οι μέθοδοι παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν είναι οι ακόλουθοι.
    Α) Παραδοσιακές μέθοδοι.
    – Ατμοηλεκτρικά εργοστάσια. (Κόστος μεγαβατώρας 40 με 80 ευρώ ανάλογα με το καύσιμο)
    Χρησιμοποιούν για καύσιμο άνθρακα ή οποιαδήποτε οργανική ένωση (υδρογονάνθρακες, βιομάζα, απορρίμματα, αποξηραμένη ύλη). Θερμαίνουν τον λέβητα με το νερό και αυτός με τη σειρά του γυρνάει την τουρμπίνα με την γεννήτρια και παράγει ηλεκτρισμό. Το νερό στη συνέχεια ψύχεται στα μεγάλα φουγάρα με τον άσπρο ατμό που βλέπουμε και ξαναμπαίνει στον κύκλο.
    Η απόδοση είναι 38% (δηλαδή το 38% του καυσίμου θα γίνει χρήσιμη ενέργεια) η οποία μπορεί να αυξηθεί στο 60% με χρήση τηλεθέρμανσης.
    Η ενέργεια που παράγουν είναι ανάλογη του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσουμε ( ένας τόνος άνθρακα πχ παράγει διπλάσια ποσότητα ενέργειας από ένα τόνο βιομάζας)
    Προβλήματα που δημιουργούν:
    Παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Η νέα μόδα είναι η σύλληψη του διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Storage) και η αποθήκευσή του ή χρήση του σε θερμοκήπια ή για την παραγωγή βιοκαυσίμων ή άλλων ουσιών όπως φαρμακευτικά με φύκια.
    Παραγωγή τέφρας από νανοϊνες άνθρακα, πυριτίου και άλλων στοιχείων πολλά από τα οποία είναι ραδιενεργά. Δεσμεύεται σε μεγάλο ποσοστό άνω του 60% από τα ηλεκτροστατικά φίλτρα που υπάρχουν στην καμινάδα, Η τέφρα χρησιμοποιείται από την YTONG για την κατασκευή τούβλων AAC και σαν προσθετικό στο τσιμέντο σε ποσοστό 1/3.
    Παραγωγή διοξειδίου του Θείου και Διοξειδίου του Αζώτου που μετατρέπονται σε Θειικό και Νιτρικό οξύ στην ατμόσφαιρα. Δεσμεύονται σε μεγάλο ποσοστό από την «πλύση» με το υγρό ψύξης και παράγουν γύψο.
    Τέλος έχουμε παραγωγή Διοξινών και Όζοντος.
    Μία άλλη μορφή Ατμοηλεκτρικού Εργοστασίου είναι τα πυρηνικά (Κόστος μεγαβατώρας 50 ευρώ). Αυτά για καύσιμο χρησιμοποιούν Ουράνιο ή Πλουτώνιο που υπόκεινται πυρηνική σχάση και θερμαίνουν μία ρητίνη που με την σειρά της θερμαίνει το νερό και κάνει τον κύκλο.
    Η απόδοση είναι πάλι 40% που μπορεί να φτάσει στο 60%.
    Τα βασικά τους προβλήματα είναι η ραδιενέργεια που εκλύουν στον περιβάλλοντα χώρο που όμως είναι όση ραδιενέργεια εκλύει και ένα Ατμοηλεκτρικό που καίει άνθρακα και βέβαια το κύριο πρόβλημα τα ραδιενεργά απόβλητα που δυστυχώς συνεχίζουν να εκλύουν ραδιενέργεια για εκατοντάδες χρόνια και δεν ξέρουμε που να τα πετάξουμε. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται η μέθοδος του «λαγκαδιού». Βρίσκουμε ένα βαθύ φαράγγι στη θάλασσα ή μία φτωχή χώρα που έχει παλαιά μεταλλεία και τα πετάμε μέσα.
    – Τα Υδροηλεκτρικά εργοστάσια. (Κόστος μεγαβατώρας 50 ευρώ)
    Σε αυτά έχουμε συλλογή νερού σε ένα φράγμα το οποίο κατευθύνεται σε μία τουρμπίνα και παράγει νερό.
    Η απόδοσή του είναι 60%.
    Η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από το ύψος του φράγματος και την ποσότητα νερού που συλλέγει το φράγμα.
    Τα προβλήματα που προκαλεί είναι η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από την σήψη του οργανικού υλικού στα τοιχώματα της τεχνητής λίμνης και η διακοπή και απομόνωση φυσικών οικοσυστημάτων.
    – Οι Ηλεκτρογεννήτριες. (Κόστος μεγαβατώρας 80 ευρώ)
    Πρόκειται για απλές μηχανές ντήζελ ή φυσικού αερίου μεγάλου κυβισμού που κινούν μία γεννήτρια.
    Η απόδοσή τους είναι 40%.
    Τα πρόβλημα που έχουν είναι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίων του θείου και αζώτου όπως και διοξίνες και όζον αλλά και νέφος νανοσωματιδίων (Carbon black) που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ελαστικών.
    Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται στα νησιά.

    Β) Νεώτερες μέθοδοι παραγωγής.
    – Ανεμογεννήτριες. ( Κόστος μεγαβατώρας 120 με 180 ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία).
    Οι ανεμογεννήτριες χωρίζονται σε χαμηλού ύψους και υψηλού ύψους.
    Η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από την διάμετρο των πτερυγίων και από την ταχύτητα του ανέμου.
    Οι ανεμογεννήτριες χαμηλού ύψους πρώτης γενεάς (οι γνωστές μας με τις φτερωτές) παράγουν ενέργεια σε ταχύτητες ανέμου μεταξύ 4 και 6 μποφώρ. Πάνω από αυτό το όριο κλειδώνουν τις φτερωτές γιατί δημιουργούνται μεγάλες δυνάμεις αεροδυναμικής αντίστασης που μπορεί να γκρεμίσουν την ανεμογεννήτρια ή να σπάσουν τα πτερύγια και κάτω από αυτό το όριο απλά δεν αναπτύσσεται αρκετή αεροδυναμική δύναμη να γυρίσουν τα πτερύγια και να παράγουν ηλεκτρισμό.
    Την ονομαστική τους ισχύ την πιάνουν σε ταχύτητα ανέμου 4.5 μποφώρ. Κάτω από αυτή παράγουν λιγότερη ενέργεια και πάνω από αυτή έχουμε μερική απώλεια στήριξης στις πτέρυγες που μειώνει την αεροδυναμική δύναμη.
    Τα βασικά προβλήματα που έχουν είναι η δημιουργία υποήχων και εναλλαγών φωτεινότητας που η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά δημιουργεί σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις, Η χρήση μεγάλων εκτάσεων γης με ότι αυτό συνεπάγεται και τέλος η θανάτωση πτηνών λόγω ότι αδυνατούν να δουν τις πτέρυγες και προβλήματα στην αεροναυσιπλοϊα λόγω του θορύβου λόγω αντανάκλασης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που δημιουργούν.
    Για να λύσουν τα παραπάνω προβλήματα η πρώτη κίνηση ήταν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Έτσι είχαμε αύξηση της ταχύτητας του ανέμου λόγω έλλειψης φυσικών εμποδίων, και συνεπώς αύξηση της παραγωγής με τιμή κιλοβατώρας να αγγίζει τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα.
    Άλλες λύσεις που έχουν προταθεί και πωλούνται στην αγορά είναι γεννήτριες με εντελώς καινούριες αεροδυναμικές επιφάνειες (με πρωτεργάτες στην κατασκευή τους Τούρκους και τους Κορεάτες) και οι κάθετες ανεμογεννήτριες Darius (με κατασκευαστές τους Βρετανούς) με τιμή κιλοβατώρας τα 120 ευρω το μεγαβάτ και σχεδόν εξάλειψη του προβλήματος υποήχων και της φωτεινότητας, αύξηση του φακέλου χρήσιμης ταχύτητας ανέμου και εξάλειψη θανάτου πτηνών.
    Νεότερα σχέδια χρησιμοποιούν διατάξεις σαν τουρμπίνα αεροσκάφους για να αντέξουν ανέμους της τάξης των 8 και 9 μποφώρ και να εξαλείψουν πλήρως τα προβλήματα των κλασικών ανεμογεννητριών αλλά όλα τα σχέδια είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
    Τέλος η σύγχρονη τάση είναι η χρήση ανεμογεννητριών μεγάλου ύψους (πάνω από 3000 πόδια).Το πλεονέκτημα μίας τέτοιας διάταξης είναι ότι οι άνεμοι είναι πιό ισχυροί όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε και είναι πιο σταθεροί οπότε η παραγωγή ηλεκτρισμού είναι μεγαλύτερη και το ότι η χρήση εδάφους περιορίζεται σε ελάχιστα τετραγωνικά της αγκύρωσης. (όσο ένα αυτοκίνητο)
    Τα σχέδια που διατίθενται στην αγορά είναι ανεμογεννήτριες που στηρίζονται σε αεροδυναμικές επιφάνειες και περιστροφική κίνηση (Καναδάς, Ολλανδία) και σε χαρταετούς (Ιταλία). Τα μοντέλα υπόσχονται κόστος μεγαβατώρας 80 ευρώ.
    – Ηλιακή Ενέργεια. (Κόστος μεγαβατώρας 200 με 400 ευρώ).
    Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να δεσμευτεί με δύο τρόπους.
    α) Με φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για ημιαγωγούς που όταν προσπίπτει ηλιακή ενέργεια απελευθερώνουν ηλεκτρόνια και παράγουν ρεύμα.
    Η απόδοσή τους κυμαίνεται από 10% μέχρι 15%. Καινούρια πειραματικά μοντέλα με εξωτικά υλικά υπόσχονται απόδοση 20% με 25%.
    β) Με κάτοπτρα συγκέντρωσης. Κάτοπτρα συγκεντρώνουν τις ακτίνες του Ηλίου σε ένα σημείο και εκεί είτε με θερμοηλεκτρικούς ημιαγωγούς, είτε με μηχανές Stirling, είτε με παραγωγή ατμού, παράγουν ενέργεια. Η απόδοσή τους είναι 35% με 60% και σε ορισμένες περιοχές (έρημος Σαχάρα ή Μοαχαβε) φτάνουν το κόστος μεγαβατώρας στα 80 ευρώ ή και στα 60 ευρώ.
    Το βασικό πρόβλημα με την ηλιακή ενέργεια είναι ότι η παραγωγή εξαρτάται από την ενέργεια το ήλιου η οποία διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι ένα φωτοβολταϊκό που θα παράγει 2 μεγαβατ στην Κρήτη θα παράγει 1,5 μεγαβάτ στην Αθήνα και 0,95 μεγαβατ στην Ορεστιάδα στις ίδιες συνθήκες ηλιοφάνειας παρόλο που ο κατασκευαστής θα λέει ότι είναι δυναμικότητας 2,5 μεγαβατ. Αυτό από μόνο του κάνει την τιμή μεγαβατώρας να παίζει πάρα πολύ και αρκετά δύσκολο τον υπολογισμό παραγωγής.
    Την μέγιστη ενέργεια που μπορούμε να πάρουμε σε κάθε τετραγωνικό μέτρο μέσα σε ένα χρόνο στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά απόδοσης 20% είναι 2.3 μεγαβατώρες στην Κρήτη και στην Ρόδο που σταδιακά μειώνεται όσο πάμε πιο βόρεια για να φτάσει στις 0,98 μεγαβατώρες για τον Έβρο.
    Στην Αμερική προσφάτως παρουσιάστηκαν και low tech οικιακές συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα με βασικότερο το χαμηλό κόστος. Ουσιαστικά πρόκειται για τους γνωστούς μας ηλιακούς θερμοσίφωνες που ζεσταίνουν το νερό και το μεταφέρουν σε μία συσκευή που χρησιμοποιεί το κύκλο του Ρανκιν με 60% απόδοση και ψύχει το νερό στους 4 βαθμούς Κελσίου. Η απόδοση του όλου συστήματος υπολογίζεται στο 55%. Λόγω του ότι το νερό ψύχεται στους 4 βαθμούς χρησιμοποιείται μέσα από σύστημα θέρμανσης – ψύξης οροφής (αντίστοιχη του καλοριφέρ δαπέδου) για τον κλιματισμό του οικήματος χωρίς την χρήση κλιματιστικού. Το δεύτερο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι πέρα από την οροφή μπορεί να χρησιμοποιήσει και παρακείμενες επιφάνειες όπως τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο ή το πάρκινγκ με μεθόδους όπως η γεωθερμία αυξάνοντας την επιφάνεια συλλογής. Οι κατασκευαστές υπόσχονται κόστος μεγαβατ 90 ευρώ σύν το κέρδος από την ψύξη το καλοκαίρι.
    – Γεωθερμία. (Κόστος μεγαβατώρας 30 με 90 ευρώ ανάλογα την πηγή).
    Απλή λύση για ηφαιστειογενείς περιοχές. Τοποθετούμε ένα σωλήνα μέσα στην ζεστή πηγή, ζεσταίνουμε το νερό και με την σειρά του το οδηγούμε σε θερμοηλεκτρικό ημιαγωγό, μηχανή στιρλινγκ ή τουρμπίνα ανάλογα με την θερμότητα που μπορεί να μας δώσει η πηγή. Όσο πιο ζεστή η πηγή τόσο πιο μεγάλη παραγωγής ενέργειας.
    – Ενέργεια Κυμάτων
    Πολλά σχέδια έχουν προταθεί για την συγκομιδή της ενέργειας των κυμάτων της θάλασσας και αρκετές εταιρίες προσφέρουν λύσεις. Καμία δεν αναφέρει κόστος κιλοβατώρας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το Παλαμίς που δυστυχώς σε διάστημα 6 μηνών δεν κατάφερε ούτε μία φορά να πιάσει την ονομαστική του ισχύ. Μία δεύτερη προσπάθεια γίνεται από την Βρετανική Κυβέρνηση, την ΕΟΝ και το πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ άλλα τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
    Μία παράκτια εγκατάσταση που υπάρχει στο Ισραήλ αναφέρει παραγωγή 30μεγαβάτ στα 200 μέτρα αλλά δεν διευκρινίζει αν είναι η μέγιστη ονομαστική ισχύς ή η μέση παραγωγή.
    – Κυψέλες καυσίμου (Κόστος μεγαβατώρας 25 με 60 ευρώ).
    Πρόκειται για συσκευές που διαχωρίζουν δύο θαλάμους με ειδική μεμβράνη δια μέσω της οποίας περνάει το καύσιμο ή το οξυγόνο και με την διέλευσή του αυτή παράγεται ρεύμα.
    Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
    Στις κυψέλες υδρογόνου που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο καθαρό υδρογόνο. Ήταν τις μόδας τα τελευταία χρόνια και σιγά σιγά άρχισαν να ξεφτίζουν λόγω των προβλημάτων τους που είναι σπάνια και ακριβά υλικά κατασκευής (πλατίνα) και δυσκολία παρασκευής υδρογόνου που ήταν και το καύσιμο.
    Στις κυψέλες ανθρακικών. Αποτελούν την ελπιδοφόρα εξέλιξη των κυψελών καυσίμου για δύο λόγους. Πρώτον γιατί χρησιμοποιούν ότι καύσιμο έχει βάση τον άνθρακα (άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, βιομάζα, υδρογονάνθρακες κ.α.) και δεύτερο γιατί τα υλικά κατασκευής τους είναι πάμφθηνα (τσίγκος, μαγειρική σόδα, άμμος).
    Η απόδοση τους αγγίζει το 85% πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογα με το καύσιμο το κόστος μεγαβατώρας μπορεί να φτάσει στα 2/3 της σημερινής τιμής μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου στο μισό. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι δεν εκλύει διοξίνες και νανοσωματίδια αλλά και οξείδια του αζώτου αλλά εκλύει οξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου αν χρησιμοποιήσουμε βιομάζα.
    Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από την Google, τον αμερικάνικο στρατό, την πολιτεία της Καλιφόρνια, την Γερμανία, την Κίνα και την Σιγκαπούρη.
    – Βιοαέριο. (Κόστος μεγαβατώρας 20 με 70 ευρώ).
    Το βιοαέριο είναι καθαρό μεθάνιο που παράγεται κατά την αναερόβια χώνεψη των οργανικών απορριμάτων (αποχέτευσης και απορριμάτων). Ανάλογα με την ποσότητα των απορριμάτων έχουμε και ανάλογη ποσότητα παραγόμενου βιοαερίου. Το βιοαέριο συλλέγεται και πηγαίνει σε παρακείμενο ατμοηλεκτρικό σταθμό. Το βασικό πρόβλημα είναι η έκλυση των προϊόντων της καύσεως τα οξείδια του άνθρακα και του αζώτου, όπως και διοξίνες αλλά και νανοσωματίδια κυρίως πυριτίου.
    Βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυψέλες καυσίμου και να ελαττώσουμε τις εκπομπές αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα.
    Το υπόλειμμα από την χώνεψη χρησιμοποιείται σαν λίπασμα για βιομηχανικά φυτά ( βαμβάκι, καπνός, λινάρι, τριαντάφυλλο, φυτά βιομάζας κ.α.).

    Η παρουσίαση όλων των μορφών παραγωγής ενέργειας έγινε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

    Για να πάμε στο θέμα της χώρας μας.
    Η χώρα μας όπως και κάθε χώρα χρειάζεται φτηνή ενέργεια ώστε τα προϊόντα της να είναι φτηνά, χρειάζεται τα καύσιμα να είναι εγχώρια, και τέλος χρειάζεται να ελαττώσει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων ρύπων.
    Τα καύσιμα που παράγει η χώρα μας είναι άνθρακας, βιομάζα, ουράνιο και ίσως πετρέλαιο, ικανοποιητική ηλιοφάνεια και ικανοποιητική ισχύ ανέμου.
    Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδος, μοιράζοντας 6 δις ευρώ και διπλασιάζοντας την τιμή της μεγαβατώρας με το σύνθημα «βάλε και συ μία ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό, μπορείς».
    Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν τις πλέον ακριβές μεθόδους παραγωγής ενέργειας και τα λεφτά που θα ξοδευτούν σύν τα επιπλέον που θα προκύψουν σαν ελλείμματα της ΔΕΗ λόγω των τιμών της ΔΕΣΜΗΕ δεν θα αποφέρουν σχεδόν τίποτα στην Ελλάδα. Και αυτό διότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τα μέσα αυτά και οι εταιρίες που κατασκευάζουν κάποια από αυτά είναι υπεργολάβοι μεγάλων εταιριών του εξωτερικού οπότε βάζουν μικρό ποσοστό Ελληνικού ΦΠΑ ή η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι αυτή που έχει χάσει την πατέντα και συνεπώς κατασκευάζεται και στο Τιμπουκτού οπότε δεν έχουν αγορά να κινηθούν εξαγωγικά και θα κλείσουν μόλις κορεστεί η Ελληνική αγορά.
    Αντίθετα τα λεφτά που θα δαπανηθούν και θα πληρωθούν από το σύνολο του Ελληνικού Λαού μέσω της φορολογίας και της αυξημένης τιμής ρεύματος θα πάνε πέρα από τις εταιρίες του εξωτερικού , σε Ελληνικές κατασκευαστικές άρα θα διαφύγουν στο εξωτερικό σαν εμβάσματα στις οικογένειες των μεταναστών εργατών, και σε δύο τρεις εταιρίες παραγωγής ρεύματος που ως γνωστό τα κέρδη τους δεν τα γυρίζουν στην αγορά αλλά τα βάζουν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
    Και σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε πάλι πώς η ΔΕΗ με τέτοια τιμή ρεύματος φαλιρίζει και έχει τέτοια ελλείμματα και που πήγαν τα λεφτά του αυξημένου ΑΕΠ και της πράσινης ανάπτυξης.
    Προσωπικά όποιον εναντιώνεται στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου έστω και για λόγους δευτερευούσης σημασίας τον στηρίζω απεριόριστα γιατί ελπίζω στις καθυστερήσεις μπορεί να βρεθεί ο από μηχανής θεός που θα ανατρέψει το αποτέλεσμα.
    Θεωρώ ότι αν τα 6 δίς ευρώ τα χωρίζαμε στα 3 και δίναμε τα δύο δις σε επιδοτήσεις δημιουργίας πρωτοτύπων μέσων παραγωγής ενέργειας με κόστος κάτω του 80 ευρώ η μεγαβατώρα, τα δύο δις σε άτοκα δάνεια 10ετίας για την δημιουργία γραμμής παραγωγής συσκευών παραγωγής ενέργειας με κόστος κάτω των 80 ευρώ η μεγαβατώρα και τέλος τα άλλα 2 δις σε ερευνητικά προγράμματα στους τομείς κυψέλες καυσίμου, τρόποι αποθήκευσης ενέργειας, συγκομιδής αιολικής, ηλιακής και ενέργειας κυμάτων και διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων σίγουρα τα λεφτά μας θα γύριζαν πίσω σαν θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εσόδων του κράτους και τότε θα μιλούσαμε για πραγματική πράσινη ανάπτυξη.

    Ζητώ συγνώμη για το σεντόνι αλλά δυστυχώς χωρίς να παρατεθούν τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι δυνατό να μπορούμε να στηρίξουμε καμία άποψη και απλά πετάμε τσιτάτα και γενικολογίες

  10. Κ.Π.

    1. Νέο, τα βέλη έπεσαν πανταχώθεν λόγω του ύφους σου, της αλαζονείας σου και της ασχετοσύνης σου. Αν θέλεις να πεις κάτι, μπορείς… απλά να το πεις, δεν χρειάζεται να προσβάλλεις. Από ότι βλέπω, συνεχίζεις να προσβάλλεις παρότι δεν με/ μάς γνωρίζεις, δεν γνωρίζεις τι είναι αυτά που αντιγράφεις από την Wikipedia και το… CIA factbook(!!! – και γαμώ τα references), σίγουρα δεν ξέρεις standards, μονάδες μέτρησης, Φυσική, Μηχανική, Οικονομικά, δεν είχες ποτέ την τύχη να γνωρίσεις/ δουλέψεις/ διδαχτείς από τον κ. Καββαθά, το θράσσος σου πάντως ξεχειλίζει από όλες τις “μπάντες”. Θα σου συνιστούσα να μην αυθαδιάζεις χωρίς λόγο. Χαλάρωσε, κατέβασε 2-3 ταχύτητες, πάρε το πτυχίο σου, γράψου στο ΤΕΕ, παρακολούθησε καμιά διακοσαριά σεμινάρια, κάνε μάστερ και διδακτορικό στην ενέργεια, δούλεψε σαν είλωτας με “ταβάνι” και “δίχως αύριο” για λίγες δεκαετίες με σπίτια, αφεντικά, επιχειρήσεις, δάνεια, πιτσιρίκια, πάνες, αρρώστιες, θανάτους, έναν στρατό από εφοριακούς, δασάρχες, αρχαιολόγους, πολεοδόμους, νομάρχες, δημάρχους, δεητζήδες, αεριτζήδες, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και τοπογράφους αγρονόμους και αν αντέχεις ακόμη, το ξανασυζητάμε.
    2. Γενικολογίες περιείχε το πρώτο σου σχόλιο, με γενικολογίες σου απαντήσανε και οι εν Διαδικτύω συμπολίτες σου. Τώρα με το να πετάς ένα σεντόνι με ότι ξέρεις και δεν ξέρεις, είναι και πάλι ασέβεια προς τους μεγαλύτερους και δεν είναι σωστό. Και δεν μας απαντάς και στο ζητούμενο: ποιό είναι το χαμηλότερο οριακό κόστος στην παραγωγή διάταξης ή module ΑΠΕ, ποιό το μέσο κόστος (για να βγει και το κέρδος) και με ποιό εργαλείο marketing θα βγείς “εκεί έξω” για να “κατακτήσεις” τις αγορές δοξάζοντας την Ελλάδα με τις πατέντες σου -που ακόμη τις περιμένω, μπας και σε χρηματοδοτήσω. Επίσης, εξακολουθείς να μπερδεύεις τα bid στον ΔΕΣΜΗΕ, την επιλογή από τον ΔΕΣΜΗΕ, την χρέωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς. ΑΛΛΟ Η ΖΗΤΗΣΗ, ΑΛΛΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Και όπως σωστά είπε ο κ. Σανταμάς, η επιδότηση θα πέσει όπως έγινε στην Ισπανία.
    3. Σε ένα ολιγοπώλιο, ένα προϊόν θα είναι ή χαμηλής, ή μεσαίας ή υψηλής τεχνολογίας. Αν θέλεις να βγάλεις λίγα λεφτά στο Ελλάντα για να φας, να ντυθείς, να ζεσταθείς και να πληρώσεις… την ΔΕΗ, στοχεύεις στο 2ο, συνήθως τα “γκαφρά” δεν φτάνουν να βγάλεις τον μήνα, όχι για να ρισκάρεις με βασική έρευνα. Αν τώρα είσαι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία με εξαιρετικό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει την αφρόκρεμα των δικηγόρων δια τα περαιτέρω μετά την παντέντα για να μην στην φάει τσάμπα ο Κινέζος (π. χ. Intel) τότε προχώρα ακάθεκτος στο 3ο.
    4. Όσοι επιμένουν να εργάζονται και να παράγουν σε αυτό το μπορντέλο, επιλέγουν συνήθως 2nd best λύσεις (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία στην Δύση). Δεν μπορείς από το 0 ή το 1 να πας στο 10, υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια.
    5. Πολλά λεφτά σε “ξένους”, “κακούς” “καπιταλιστές” δεν πρόκειται να φύγουν διότι ούτως ή άλλως είναι και γαμώ τα δύσκολα να φτιάξεις ακόμη κι ένα παρκάκι 20kW. Δεν ξέρω πότε ήλθες τελευταία σε επαφή με Δασαρχείο, Πολεοδομία, ΕΚΠΑ και ΟΤΑ για να αναφέρω τα πιο ανατριχιαστικά μέρη που μπορεί να βρεθεί κανείς, δεν νομίζω πάντως με τόσο γ@@ήσι που τρώμε να συνεχίσουμε για πολύ.
    6. Οι συντελεστές απόδοσης που παραθέτεις από την Wikipedia δεν είναι σωστοί. Η ονομαστική ισχύς δεν είναι αυτό το οποίο θέλεις να εκφράσεις. Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει η ονομαστική ισχύς! Τέλος, παραλείπεις πληροφορίες που δεν υπάρχουν στο Internet. Καλό το Διαδίκτυο, όμως τελικά ισοπεδώνει τα πάντα. Προτείνω να τελειώσεις την σχολή σου, να πιάσεις δουλειά στο αντικείμενο σου και ξανασυζητάμε.
    7. Ουράνιο; Δηλ. σύμφωνα με τα του νέου που διαβάζει sites, το factbook της C.I.A. και Wikipedia, όσοι ασχολούνται για τον επιούσιο με μεσαία τεχνολογία στο Ελλάντα είναι βλάκες, διώχνουν έξω συνάλλαγμα και δεν ακολουθούν την υψηλή τέχνη του R and D, αλλά αύριο κιόλας θα μπορέσουν να εξορύξουν… ουράνιο, μετά να το εμπλουτίσουν και μετά να γίνουμε κάτι σαν Ιράν! Η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπάρχει ουράνιο στην Ελληνίτσα όπως και ραδόνιο, παλλάδιο, πλατίνα, χρυσός κ. α., έλα όμως μαζί μου, νέο, στο ορυχείο να δεις τι θα αντιμετωπίσεις (όχι τεχνικά, με τον δήμαρχο και τον τοπικό περιβαλλοντολόγο και το “συνδικάτο” τι θα κάνουμε).
    8. Εγώ επίσης εντελώς αυθαίρετα λέω -έτσι δεν κάνουν όλοι στο Ελλάντα, και εσύ μαζί;- τα 6 δις να μην τα χωρίσουμε στα τρία, να τα πάμε στον Τζίζας και να μας τα κάνει 16. Σε μια άλλη “οικονομοτεχνική” κουβέντα με υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που είναι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό (η τράπεζα, όχι το στέλεχος), άκουσα ότι ένα καλό πλάνο δεν “χρειάζεται” ανάλυση κόστους – ωφέλειας πριν χρηματοδοτηθεί, αρκεί να είσαι λεπτός, ψηλός και να έχεις τα κότσια να πηδ@ς την ασχημομούρα την διευθύντρια.
    9. Έχοντας λάβει μέρος στην ομάδα που σχεδίασε το ένα από τα δύο πατρινά εργοστάσια παραγωγής στοιχείων, πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα των στοιχείων ΑΠΕ, των υβριδικών αυτοκινήτων και εν γένει των φιλικών προς το περιβάλλον αγαθών είναι το προβληματικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή τελικού προϊόντος/ ενεργειακής απόδοσης τελικού προϊόντος, τα τεράστια πάγια και το αναπόφευκτο sunk cost, αν αλλάξουν τα κόζια και η κυβέρνηση δεν είναι πια πράσινη αλλά λουλακί. Αλλά είπαμε, στην δεδομένη κατάσταση, πρώτα πυροβολάμε, μετά ρωτάμε. Σίγουρα είναι καλύτερο από το να μαλακιζόμαστε.
    10. Ο βασικός λόγος που κάθομαι και τα γράφω όλα αυτά είναι για να ξεχαρμανιάσω ύστερα από μια πολύ κουραστική ημέρα όπου για πρώτο σέρβις FIAT Sedici με χρεώσανε στην Λάμδα 270 ευρώ! (φυσικά και παρακολουθούσα μέσα από την χαραμάδα στο τέλι για φίλτρα, λάδια, έλεγχο κλπ. μετά ιστορίες με αόρατα λάδια και φίλτρα κυρίως με V.A.G.). Για αυτό, δηλ. επειδή απλά και ειλικρινά “ξεχαρμανιάζω”, σε παρακαλώ Κωνσταντίνε Μπράτσα αν απαντήσεις, απλά βρίσε με και μην ξαναπαραθέσεις σεντόνια και μαξιλαροθήκες._Κ.Π.

    1. Κωνσταντίνος Μπράτσας

      Σε ευχαριστώ που ενισχύεις την άποψή μου ότι όποιος φωνάζει με τέτοιο πάθος υπέρ των ΑΠΕ στην χώρα μας είναι αυτός που γνωρίζει ότι θα φάει χρήμα.

      Δυστυχώς ανώνυμε Κ.Π. ούτε νέος είμαι, και το πτυχίο μου το έχω πάρει πολλά χρόνια τώρα όπως και το διδακτορικό μου.

      Και επίσης δυστυχώς για σένα φίλε ανώνυμε Κ.Π. εγώ δεν έχω
      “λάβει μέρος στην ομάδα που σχεδίασε το ένα από τα δύο πατρινά εργοστάσια παραγωγής στοιχείων,” όπως εσύ για να μου έρχονται αυτά τα 6 δις ως μάνα εξ ουρανού.

      Αντίθετα όταν είδα ότι το Ελλαδιστάν κυβερνάται από μεταπράτες σαν και του λόγου σου που νομίζουν ότι ανάπτυξη είναι να φτιάχνουμε δρόμους και γιοφύρια την έκανα από την χώρα με ελαφρά πηδηματάκια για να μην χάσω την ικανότητα να δημιουργώ.

      Έχοντας συμμετάσχει στην συγγραφή του παρακάτω βιβλίου http://www.inference.phy.cam.ac.uk/sustainable/book/tex/cft.pdf επίτρεψέ μου να γνωρίζω αρκετά για την φυσική πίσω από τις ΑΠΕ.
      Το αν σε ένα μπλογκ παρουσιάζω σε γενικές γραμμές τις σκέψεις μου και χρησιμοποιώ πηγές εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο, αυτό είναι γιατί αυτοί που θα τις διαβάσουν δεν είναι το ειδικό κοινό και συνήθως έχουν γνώσεις φυσικής επιπέδου γυμνασίου και σε τέτοιο επίπεδο θα πρέπει να μιλήσω.
      Για άτομα σαν εσένα που, θεωρητικά, έχουν τις γνώσεις της φυσικής μπορείς πολύ εύκολα να διασταυρώσουν τα λεγόμενα μου βάζοντας τα δεδομένα στους τύπους που γνωρίζουν ( ή μήπως δεν τους γνωρίζουν; ).

      Από την άλλη παρά το κατεβατό σου δεν απαντάς σε βασικά ερωτήματα.
      α) Πως η εταιρία σου που κατασκευάζει τους ανεμόμυλους μπορεί να συναγωνισθεί τους Κινέζους που κατασκευάζουν ανεμόμυλους με το μισό κόστος από εσένα;
      Τι θα εμποδίσει τον καθένα που δημιουργεί αιολικά πάρκα να προτιμήσει τους κινέζικους ανεμόμυλους;
      β) Αφού βάλουμε ανεμόμυλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και σε κάθε νησάκι μετά οι εταιρίες που τους κατασκευάζουν τι θα κάνουν;
      Σε τι θα μας βοηθήσει η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουμε;
      γ) Εφόσον διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται το κόστος της κιλοβατώρας τι κέρδος θα έχει η οικονομία της Ελλάδος όταν θα διπλασιαστεί το κόστος όλων των προϊόντων που χρειάζονται ηλεκτρισμό για να παραχθούν και να συντηρηθούν;
      δ) Το δικό σου κέρδος θα καλύψει τις χασούρες όλων των άλλων εταιριών;
      Λες για πιο συμφέρουσα λύση.
      ε) Τι είναι αυτό μου κάνει απαραίτητη την αλλαγή του ενεργειακού πλάνου της χώρας;
      στ) Εφόσον ο σκοπός είναι η μείωση της παραγωγής ρύπων της χώρας γιατί δεν αντικαθιστούμε όλους τους καυστήρες των πολυκατοικιών (όπως έκανε η Google) και των ΑΗΣ με κυψέλες καυσίμου που αυτόματα θα μειώσουν τους ρύπους στο μισό και θα παράγουν ενέργεια στο σημερινό κόστος και με κόστος τοποθέτησης γύρω στα 2 δις;
      ζ) Γιατί πρέπει να καταστρέψω τεράστιες περιοχές δάσους και να βάλω αυτά τα εκτρώματα στα βουνά μου και να διαταράξω τα φυσικά οικοσυστήματα, την στιγμή που μπορώ να βάλω τρείς ανεμογεννήτριες της kitegen ή της magenn σε κάθε γήπεδο ποδοσφαίρου και να παράγω πολλαπλάσια ενέργεια με το ίδιο κόστος και να μην καταστρέφω το φυσικό περιβάλλον;

      Δυστυχώς δεν πρόκειται να μου απαντήσεις γιατί εσύ απλά αγωνίζεσαι να ανοίξεις αγορά για τα προϊόντα που παράγεις ενώ οι δικοί μου αντικειμενικοί σκοποί είναι άλλοι και όχι να συμμετάσχω στο φαγοπότι των 6 δις.

      Επειδή ξέρω ότι το δικό σου θα περάσει σου εύχομαι καλή όρεξη και καλή χώνεψη και περαστικά στους υπολοίπους που θα πληρώσουν το δικό σου φαγοπότι.

      1. Κ.Π.

        Μεταπράτης; Φαγοπότι; Συγγνώμη, για ποιόν με περάσατε; Για δες, μετράω τα φράγκα ένα – ένα για να δω μέχρι ΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΜΗΝΑ ΒΓΑΙΝΩ και αγοράζω στα παιδάκια μου ότι πιο φθηνό υπάρχει, μόνο και μόνο επειδή δεν την κοπάνησα για ΗΠΑ για “σπουδές” και εύκολη ζωή στην ΝΥ, περιμένω αν θα την βγάλουμε γενικώς ως χώρα έως τον Σεπτέμβρη και βρέθηκα στα 43 μου να μου την λέει κάποιος που την κοπάνησε από την Ελλάδα, αφήνοντας όλους εμάς τους ηλίθιους να του προσέχουμε το μαγαζί μέχρι την μέρα που θα ‘ρθει για διακοπές. Φιλαράκι, δυστυχώς γεννήθηκα άφραγκος και δεν είχα ποτέ την πολυτέλεια να με “σμπρώξει” ο μακαρίτης ο μπαμπάς μου και η χαμηλοσυνταξιούχος μαμά μου κάπου στην καποτία, μηχανολόγος μηχανικός και οικονομολόγος είμαι και πάντα δούλευα, ακόμη κι όταν σπούδαζα. Και επίσης είμαι Έλληνας που ζει στην Ελλάδα, γι’ αυτό και βάζω αρχικά, όπως πιθανόν θα κατάλαβες’ εδώ είμαστε μικρή παρέα και έχω και μικρά παιδάκια, όταν μεγαλώσουν λίγο θα βάζω όλο το ονοματάκι μου. Το πιάνεις, έ; Το free book που παράθεσες είναι καλό εισαγωγικό για μέτρα πολιτικής, είναι για να το καταλάβει κάποιος σαν τον Μαντέλη, το όνομα σου πάντως δεν το είδα να αναφέρεται πουθενά. Περιμένω να παραθέσεις papers και journals στα οποία δημοσιεύτηκαν, και πάνω από όλα τις πατέντες σου (abstracts). Δεν σε γνωρίζω, δεν θα ήθελα να σε γνωρίσω και δεν με ενδιαφέρει αν και τι έχεις σπουδάσει και αν και με τι ασχολείσαι, λόγω του χαρακτήρα που διαφαίνεται. Μηχανική πάντως δεν γνωρίζεις και σίγουρα δεν ξέρεις τι σου γίνεται από Εφαρμοσμένα Οικονομικά (Economics, Finance, Marketing). Εντώ στο Ελλάντα έχουμε το εξής πρόβλημα: εισάγουμε τα πάντα. Επίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεκινήσουμε σχεδόν από το μηδέν για να πιάσουμε το άριστα, με βάση την δική σου κλίμακα μέτρησης. Ακόμη, κυβερνώμαστε από διάφορα διεθνή ινστιτούτα (πλέον, και επίσημα), που δεν δίνουν δεκάρα για τον λαουτζίκο, πόσο μάλλον για την σύνταξη μελέτης κατανομής επένδυσης για ΑΠΕ. Το ενεργειακό πλάνο της χώρας δεν αλλάζει: in fact, δεν υπάρχει πλάνο. Δεν υπάρχουν ούτε καν τα παλιά πενταετή της ΔΕΗ. Φυσικά και προτιμώ να γεμίσουμε τα πάντα με Φ/Β και Α/Γ Ελληνικής κατασκευής από το να εισάγω μπρεντ και ηλεκτρόνια και τις υγροποιημένες μπόμπες στην Ρεβυθούσα. Θα προτιμούσα βέβαια όπως και εσύ πιθανώς οι Α/Γ να μπουν μόνο στο Αιγαίο και δη σε όλο το αρχιπέλαγος, αλλά δεν θα μας αφήσει ο Μινεσότα Γκούφι και τα φιλαράκια του, τα μογγολάκια από απέναντι. Ακόμη, το δασαρχείο δεν αφήνει Α/Γ μέσα στο δάσος (στο ξαναλέω, έχεις ασχοληθεί με το θέμα;) Ούτε όμως και ο δήμαρχος της Ικαρίας, κ. Σπύρος Τέσκος αφήνει την… δεύτερη (2η) μας ανεμογεννήτρια να εγκατασταθεί στην φαλακρή και αθέατη από κατσίκες, τους πέντε άφραγκους γερμανούς τουρίστες και τα χίλια μαστουρωμένα φρικιά που πέρσι ήρθαν στο νησί, κορυφή. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι είναι ο κινέζικος ανεμόμυλος και τι δουλειά έχει με ότι κατασκευάζεται εδώ και πως μπορώ να συγκρίνω εντελώς ανόμοια modules αλλά ακόμη και έτσι, γιατί θα πρέπει να προτιμώ το βρετανικό πετρέλαιο από τον κινέζικο ανεμόμυλο; Πρέπει να μάθεις και κάτι: Οι εταιρείες που σχεδιάζουν/ κατασκευάζουν ήδη στο Ελλάντα, κάνουν κάτι συγκλονιστικό: εξάγουν!!! Έτσι δεν περιμένουν τι θα γίνει όταν θα κορεστεί η αγορά. Αν και μέχρι τότε, θα έχουν βγάλει νέα μοντέλα (η διαφοροποίηση προϊόντος και ο μηχανισμός των τιμών είναι η μόνη κινητήρια δύναμη του γ@μημένου του καπιταλισμού, για τα υπόλοιπα, κλάφτα Κωνσταντίνε Μπράτσα). Η αγορά όμως δεν θα προλάβει να κορεστεί και για άλλο λόγο: οι Ο.Τ.Α. δεν αφήνουν κανέναν επενδυτή να κάνει εγκατάσταση και μάλλον θα σταματήσουν οι προσπάθειες εκτός των αφανησθέντων μικρών, και εκ των μεγάλων ομίλων. Επίσης, το “κράτος” δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ, οπότε μάλλον όσοι μ@λ@κες απόμειναν να προσπαθούν να εργαστούν τίμια στον τόπο τους, θα βάλουν λουκέτο. Ακόμη κάνεις το ίδιο λάθος: μετακυλίεις την τιμή στην οποία πληρώνεται ΟΤΑΝ παράγει το πάρκο στο τιμολόγιο που πληρώνει ο καταναλωτής! Πως λέμε “καμία σχέση”; ΑΛΛΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ (ΕΓΩ, ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΥ), ΑΛΛΟ Η ΖΗΤΗΣΗ (ΕΓΩ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ). ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΔΕΗ, ΑΓΟΡΑΖΕΙ Ο ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΜΗΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ “ΚΡΑΤΟΥΣ” ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΤΟ ΕΝΑ ΑΦΟΡΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΦΟΡΑ ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. Ο ΣΚΟΠΟΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Κ.Ο.Κ. ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Ο ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ Κ. Κ. ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΚΕ, ΟΥΤΕ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙΣ ΑΝΤΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ; ΡΕ ΦΙΛΕ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ;_Κ.Π.

  11. netakias

    Καλά, σε μια χώρα που θα είχε Μινιστέρο κάποιον σαν τον Κ.Κ. τις ελικες θα τις κατασκεύαζε μια εταιρεία με το όνομα ΕΑΒ, λόγω τεχνογνωσίας, του πύλωνες μια Χαλυβουργική, και τους μετασχηματιστές κάποια Ιντρακόμ, επίσης λόγω τεχνογνωσίας και χαμηλής προστιθέμενης αξίας, και τις εγκαταστάσεις θα τις έκανε ο Στρατός. Η επιλογή του τόπου θα γινόταν κατα το κοινό συμφέρον με την βοήθεια τοπικών παραγώντων, οικωλόγων και κατοίκων “ευαίσθητων”.

    ΕΥΤΥΧΩΣ τέτοια χώρα δεν υπάρχει! Κάθε σχέση με υπαρκτές εταιρείες είναι συμπτωματική. Οι Υπουργοί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι κι όλες οι μίζες θα ρέουν όπως έρρεαν.

  12. Κ.Π.

    Από Factorx | Τετ. 02 Ιουν 2010, 23:09 στην/στις κατηγορίες Antimagazine, Πρώτη Σελίδα. Η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από τη διαρροή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να εξοντώνει το οικοσύστημα της περιοχής. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της έχουν ουσιαστικά αποτύχει ενώ τα ποσά που έχουν δαπανηθεί ήδη ξεπερνάνε τα 750 εκατομμύρια δολάρια. Η ζημιά υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις δολάρια για την τοπική αλιεία ενώ ο τουρισμός θα ζημιωθεί τουλάχιστον κατά 3 δις δολάρια. Η οικολογική καταστροφή απλά δεν μπορεί να υπολογιστεί. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η πανίδα του Κόλπου εξοντώνονται καθώς η κηλίδα επεκτείνεται προς τις ακτές των ΗΠΑ. Αυτό το τραγικό ατύχημα υπενθυμίζει ότι η μόλυνση που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα δεν περιορίζεται μόνο κατά την καύση τους αλλά και σε όλη την διαδρομή τους, από την εξόρυξη μέχρι την διανομή τους στα πρατήρια. Ουσιαστικά οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης των ορυκτών καύσιμων δεν έχουν προσδιοριστεί ποτέ επακριβώς γιατί τα συμφέροντα πίσω από τις μεγάλες αδελφές εταιρίες του πετρελαίου είναι τεράστια. Αντίθετα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να συκοφαντηθούν τα βιοκαύσιμα, ακριβώς από τα προαναφερόμενα συμφέροντα, υπολογίζοντας κάθε πραγματική και φανταστική πιθανότητα πρόκλησης μόλυνσης, από την στιγμή που παράγεται το . λίπασμα που χρειάζονται τα ενεργειακά φυτά μέχρι και την τελική τους καύση. Οι οικολογικές οργανώσεις πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να βεβαιώσουν ότι για την παραγωγή βιοκαυσίμων θα προκληθεί η ελάχιστη δυνατή μόλυνση κατά την διάρκεια όλου του κύκλου παραγωγής και χρήσης τους. Καλά κάνουν γιατί οι μεγάλες πετρελαϊκές αδελφές που είχαν αφεθεί να λειτουργούν ανεξέλεγκτα ουσιαστικά κατέστρεψαν τον πλανήτη στο βωμό του κέρδους. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε τα φύλλα και να χάνουμε το δάσος. Μεταξύ των επιπτώσεων χρήσης ορυκτών καυσίμων και βιοκαυσίμων απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Η πρόσφατη καταστροφή είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες τραγικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την ανάγκη απεξάρτησης από το αργό πετρέλαιο.

  13. Κωνσταντίνος Μπράτσας

    Κ.Π. Κατανοώ την μπουγάτσα στο μυαλό σου.
    Ίσως και εγώ να είχα την ίδια μπουγάτσα αν παιζόταν το ψωμάκι μου.

    Όσο για το ξανθοπούλειο δράμα σου και τον “ηρωισμό” σου να μείνεις στην Ελλάδα να μου θυμίσεις να σου δώσω ένα παράσημο.
    Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο Ξανθόπουλος Κ.Π. που γεννήθηκε άφραγκος ξαφνικά βρέθηκε με το κεφάλαιο να ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών ενώ όσοι άλλοι το προσπαθήσαμε δεν κατορθώσαμε να πάρουμε ούτε ένα φράγκο από τις τράπεζες γιατί δεν είχαμε ακίνητα να βάλουμε ενέχυρο.
    Αντίθετα καθίσαμε σαν βλάκες να πάρουμε πτυχίο που θα μας εξασφαλίσει δουλειά παντού στον κόσμο και με κεφάλαιο τα λεφτά που βγάλαμε ένα καλοκαίρι δουλεύοντας σαν χαμάληδες στο λιμάνι το πρωί και σαν γκαρσόνια το βράδυ φύγαμε στο εξωτερικό για να σπουδάσουμε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν, δουλεύοντας ταυτόχρονα.

    Και χωρίς να γνωρίζετε τον αγώνα του καθενός, στηριζόμενοι στα στερεότυπά σας λέτε ότι θέλετε. Πρόβλημά σας.

    Όσο για τις οικονομικές σας αναλύσεις, πώς είναι δυνατό ο ΔΕΣΜΗΕ να αγοράζει κάτι 140ευρώ , να το πουλάει η ΔΕΗ 80ευρώ στον καταναλωτή και τα 60 ευρώ διαφορά να μην πληρώνονται από πουθενά; Δεν ξέρω με τα οικονομικά που μάθατε εσείς αλλά με τα δικά μου οικονομικά κάποιος αυτή την διαφορά την πληρώνει. Και συνήθως είναι ο καταναλωτής είτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ σαν τέλος ΑΠΕ είτε στην Εφορία με πράσινα τέλη.

    Όσο για τον κύριο Καββαθά, τα γραφόμενα του τα πρωτογνώρισα το 1983 στην ΠΤΗΣΗ και σταμάτησα να τον διαβάζω το 1994 που έφυγα από την Ελλάδα.
    Αυτό που μου έμεινε από τα γραφόμενα του ήταν αγάπη για την αέναη προσπάθεια για νεωτερισμό και για τεχνολογική ανάπτυξη που θα ωφελήσει τον τόπο μακροπρόθεσμα που αντιτίθεται στην λογική του “κρατικοδίαιτου” επιχειρηματία και πάντα τα λεγόμενα του βασιζόταν στο συμφέρον της Ελλάδος και κριτική γνώση όλων των παραμέτρων μίας τεχνολογίας.
    Δυστυχώς η ευκολία με την οποία χαρακτήρισε “δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος που διαθέτει έστω και 2 δράμια μυαλό μπορεί να είναι εναντίον των ΑΠΕ -εκτός αν είναι σε κάποιο payroll, είναι ανόητος, σνομπ ή και βλάξ” χαρακτηρίζοντας μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων μεταξύ των οποίων είμαι και εγώ αλλά και πολλοί σοβαροί άνθρωποι που έχουν αρκετά δράμια μυαλό, χωρίς να έχει γνώση των παραμέτρων του θέματος ειλικρινά με έβρισε δύο φορές. Μία άμεση με τα λεγόμενα του και μία γιατί αποτελούσε τον “φάρο” στην σκληρή προσπάθεια που έκανα όλα αυτά τα χρόνια με εκατοντάδες στερήσεις.
    Αυτό με ώθησε να γράψω σε αυτό το ποστ ενώ παρακολουθώ το μπλογκ αρκετό καιρό και το υπεροπτικό, αλαζονικό και επιθετικό ακόμα ακόμα ύφος πηγάζει από αυτό το δεδομένο.

    Επειδή αρκετά ασχολήθηκα με εσένα Κ.Π. που τα μόνα επιχειρήματά σου είναι οι αστήριχτες βρισιές και οι ανόητες φωνασκίες σταματάω εδώ.
    Για όλα τα άλλα google me
    Όσο για την χρηματοδότηση που ήθελες να μου κάνεις να ξέρεις ότι πουλάω το 25% της επιχείρησης για χρηματοδότηση της γραμμής παραγωγής και υποχρέωση του επενδυτή να αναλάβει το μάνατζμεντ και το δίκτυο προώθησης του προϊόντος.
    Αν εσύ είσαι έτοιμο να μου δώσεις το 30% της εταιρίας και το 40% στους εργαζόμενους της εταιρίας και να ανοίξεις ένα εργοστάσιο στην περιοχή που κατάγομαι οι πατέντες είναι δικές σου.

  14. Τα διάβασα όλα. Με προσοχή αν και, με τίποτα δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι ειδικός. Απλά παρακολουθώ (με επιμέλεια) όσα γίνονται στο κόσμο και διαπιστώνω ότι, οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δανειοδοτούν τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις με 25ετή δάνεια και τόκο …1,3% για να εγκαταστήσουν Φ/Β ή Α/Γ. Στο ευρωπαϊκό νότο (Ισπανία, Πορτογαλία) γίνεται το ίδιο.
    Τι βλέπω λοιπόν; Ότι η μοναδική χώρα που πολεμάει λυσασμένα τις ΑΠΕ είναι η Ελλάδα επειδή α, είναι πιο “ευαίσθητη” περιβαλοντικά απ’ όλους τους άλλους λαούς β. επειδή “ξέρει καλύτερα”

    Η δική μου θέση για τις Α/Γ είναι ότι μοιάζουν πολύ με τα μηχανήματα τηλεομοιοτυπίας (φαξ).
    Ο διευθυντής υπαγορεύει την επιστολή στη γραμματέα, αυτή την πληκτρολογεί, την τυπώνει, τη στέλνει στον άλλο διευθυντή. Η γραμματέας την δίνει να την διαβάσει, εκείνος της υπαγορεύσει την απάντηση που την πλκτρολογεί, τη τυπώνει και την στέλνει τον πρώτο με …φαξ και όλα αυτα επειδή οι δύο μα@άκες, σνομπ ή βαριεστημένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν να στείλουν e-mail!
    Πιο απλά οι Α/Γ είναι πολυδάπανες, ίσως θορυβώδεις, κάνουν τα πρόβατα και τις κατσίκες γκέι, σοδομίζουν την “πολιτιστική κληρονομιά” ενός λαού που δεν διαθέτει (πλέον) πολιτισμό και κληρονομιά, πνιγμένος καθώς είναι στις χωματερές, τα πανωσηκώματα και τα ελενίτ και, αυτό που τον “μαραίνει” είναι η …αισθητική “ζημιά” που προξενεί μία Α/Γ στη κορυφή ενός φαλακρού ή χιλιοκαμένου (για οικιστιική “ανάπτυξη”) βουνού.
    Γι’ αυτό, πολλές φορές λέω ότι, σαν λαός είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στις κότες. Όσο για την “πράσινη ανάπτυξη” που κοάζει ο Τζέφρι χωρίς να ανακοινώνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, θα τα κάνουμε θάλασσα.
    Όμως, όλα θα μπουν στη θέση τους όταν η Τουρκία ολοκληρώσει την εγκατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, η FYROM στο, ένας Αλλάχ ξέρει που, η Αλβανία στον βορρά και η Βουλγαρία φτιάξει ακόμα ένα Κοζλοντούι
    Όταν γίνουν αυτά και, εκτός απ’ τα καυαέρια απ’ τα πετρελαιοειδή, λαμπυρίζουμε τη νύχτα από την ατομική ενέργεια τότε, και μόνο τότε, θα βγει κάποιος και θα πει: τι κρίμα που δεν αναπτύξαμε τα αιολικά πάρκα ακόμα και αν ενοχλούσαν την αισθητική των δημάρχων Κωλοπετινίστσας, Μικροθίσβης, Μεγαπάρου, Ικαρίας και, πέρα και πάνω απ’ όλα, Μυκόνου που είχε ανεμογεννήτριες αλλά, ήταν “γραφικές” όχι σαν τις σύγχρονες που δεν είναι!
    Τότε όμως θα είναι πολύ αργά και, η ελληνίτσα δεν θα καταφέρει να περάσει απ’ την τηλεομοιτυπία στην focused τεχνολογία και στις γεννήτριες kitegen. Θα πει κάποιος ότι δεν θα υπάρχει πλέον τέτοια ανάγκη α. επειδή θα προμηθεύεται ρεύμα απ’ τη Μητέρα Πατρίδα β. επειδή δεν θα υπάρχει σαν κράτος αλλά, σαν περιοχή νότια του Ελ Πάσο.
    Για όλα αυτά και για άλλες δέκα χιλιάδες συν το γεγονός ότι, στο επόμενο πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θα επιβαίνει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντοάν με κάνουν να πιστεύω ότι, πραγματικά, το “πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όπου το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, πραγματικά, πρέπει ν’ αλλάξει και εμείς είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία” και πισ’ τ’ αυγό και κούρευτο

  15. Κ.Π.

    Αγαπητέ κ. Καββαθά, το ζητούμενο για την ταπεινότητα μου είναι να απαντήσει στο άρθρο σας κάποιος βλαχοδήμαρχος, να δει ο κόσμος που σας διαβάζει εξ’ ιδίοις όμμασι τα επιχειρήματα τού εν λόγω δημοτικού άρχοντα και να φρίξει. Είναι η καλύτερη διαφήμιση υπέρ των Α.Π.Ε. στην Πατρίδα μας. Έχω να παρατηρήσω ότι πολύ σημασία έδωσα στον αγενή που έχει τόση σχέση με το θέμα όση εγώ με την αστρολογία και εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει όχι μικροοικονομική και μακροοικονομική ανάλυση, αλλά το εξής απλό: άλλο πράγμα είναι η χρέωση στον καταναλωτή από τον τελικό εμποροδιανομέα Verbund και ΔΕΗ κι άλλο πράγμα η πίστωση στον παραγωγό (ΔΕΗ -ξανά, ΤΕΡΝΑ – Ήρων κλπές ΤΕΡΝΟεταιρείες, ΗΛΕΚΤΩΡ – Βιοσάρ, Ρέστης – Φειδάκης, Έντισον οσονούπω, μικροί όπως εγώ, εισαγωγές από Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία και την αυτοαποκαλούμενη “Τούρκιε Τζουμχουριετί” – για να συνηθίζουμε) από τον TSO. Άλλο η παραγωγή, άλλο η μεταφορά, άλλο η Αγορά (ελληνιστί, market) ηλ. ενέργειας με ωριαία δημοπρασία, επιδοτήσεις, παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου για την μια, την άλλη ή και για τις δυο πλευρές κλπ, άλλο η διανομή – εμπόριο, άλλο ο Βοσκόπουλος, άλλο ο Πουλόπουλος. Επίσης, κάποιος που δεν είναι παντελώς βλαξ θα καταλάβει ότι ξεκινάμε να πονάμε από την τιμή της ισχύος και όχι της ενέργειας. Ρώτα και στην οδό Αριστείδου: Αυτοί, Ξέρουν! Επίσης, ο ελληνικός TSO σαφώς και δεν διαχειρίζεται ηλ. ενέργεια η οποία έχει παραχθεί 100% άπό ΑΠΕ, θα ήταν τρομακτικά ακριβή. O καλός regulator κρατά ένα «καλάθι» με όλα τις πηγές και αν δεν ονομάζεται Τζέφρι, Γκούφι, Κωστάκης, γκαντεμόσαυρος ή “κινέζος”, προχωρά κατόπιν ανάλυσης των κατάλληλων χρονοσειρών και εύρεσης της κατάλληλης μεθόδου βελτιστοποίησης (βλ. υπάρχοντα data) στην άριστη κατανομή εί δυνατόν και ανά ημίωρο αντί για ώρα, κατά περίπτωση, και ανά την επικράτεια (άριστη ως προς το πορτοφόλι του κράτους, το πορτοφόλι του καταναλωτή, το πορτοφόλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι τον κορβανά του εβραιοαγγλοσάξωνα και του μογγόλου). Επίσης, ο καλός regulator θα πάθαινε ντουβρουζά αν κάποιος πανίβλακας του έλεγε ότι θα αγοράζει ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ. Δεν θα μπορούσε ποτέ να την διαχειριστεί και να την διανείμει σε πραγματικό χρόνο λόγω στοχαστικότητας εκτός αν επέλεγε να αυτοκτονήσει με ακριβές “αποθήκες” & ancillaries. Κι αυτό βέβαια είναι σχετικό στην χώρα των Γιουνάν, αφού στο μη διασυνδεδεμένο, στην πρώτη φουρτούνα θα μείνεις από «μαζούτ», ακόμη και στα πανηγύρια του δεκαπενταύγουστου, και πιθανόν να μείνεις με το κλαρίνο στο χέρι (κι όχι μια φορά), γι’ αυτό και ο εφέντης μάς προτείνει να συνδεθούμε με το φοβερό σε power quality δίκτυο του. Έτσι κι αλλιώς 20 μύρια θα πάρει ο Σπανός για αναβαθμίδες – λίμνες – στην ουσία μεγάλες μπαταρίες στο νησάκι της μανούλας μου, που θα ξαναγεμίζουν από αντλίες, οι οποίες θα ταίζονται από τις τοπικές, μοβόρες Α/Γ. Για όποιον έχει ασχοληθεί με το θέμα επαγγελματικά και όχι μέσα από «ψαγμένες» αναζητήσεις στην Wikipedia, ζήτημα είναι αν ο παραπάνω συνάδελφος ρεφάρει έστω με το ΓΕΟΕ, επιταγές μάλλον θα γυρίσει. Μπορεί βέβαια αν τα καταφέρει οι τοπικές κατσίκες οσονούπω να αρχίσουν να τρέχουν στα gay parade, από την άλλη όμως ο χαρούμενος λαός μας θα μπορεί να ανοίγει όλα τα κλιματιστικά τέρμα, με τα παράθυρα «τέντα», όπως κάνει έως και σήμερα. Συνεπώς, ένας σοφός άρχων θα επέτρεπε την εγκατάσταση σχετικά φθηνών ΑΠΕ, κατασκευασμένων στην γ@μημένη την Πατρίδα του, απλώς για να μειωθεί η εξαγωγή ελληνικών ευρώ, να σβήσει το σενάριο για μελλοντική εξάρτηση των νησιών και των βόρειων – ανατολικών εδαφών από τους μογγόλους και να δώσει δουλειά στους ντόπιους δουλοπάροικους μελετητές και μικροπαραγωγούς, μικροαστούς, μικρομεσαίους και ψιλομαλάκες, αποφοίτους της γνωστής σχολής Ξανθόπουλου, για να μπορούν να ζήσουν χωρίς να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο γειτονικό Αφγανιστάν (κορόμηλο το δάκρυ). Περιττό: η ηλ. ενέργεια πωλείται ακόμη ΦΘΗΝΑ στην Ελλάδα. Δεν μας πειράζει ότι: μεγάλο μέρος του λογαριασμού ΔΕΗ πάει σε Δημοτικά Τέλη για γιορτές των βράχων / βλάχων, σε ΕΡΤ για να βλέπουμε γιουροβίζιον και τις περιπέτειες της δρακώνας στην δημοκρατία της γκιουμουλτσίνας (είπαμε, σιγά – σιγά πρέπει να μαθαίνετε και να συνηθίζετε) και… σε επιδόματα των τελωνειακών που πράγματι από εκεί πλέον θα παίρνουν αυτά που δήθεν τους έκοψαν. Τέλος, σημείωση για πραγματικά κάφρους: το όποιο έλλειμμα, σε όλη την ιστορία των Πολιτειών της ανθρωπότητος πάντα εκαλύπτετο από τον προϋπολογισμό μέσω φορολογίας, ως μέτρο επιδιωκόμενης πολιτικής για την μείωση του μέσου κόστους του προωθούμενου προϊόντος, της π.χ. φωτοβολταϊκής κυψέλης, και σταδιακά αυτή η δαπάνη μειωνόταν/ μειώνεται όσο μειώνεται το μέσο κόστος προϊόντος (υπό την προϋπόθεση πάντα ότι στο υποτιθέμενο εργοστάσιο π. χ. μηχανών ΑΠΕ, υπάρχει αύξουσα οικονομία κλίμακας) λόγω αύξησης της παραγωγής προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που προέκυψε από τις επιδοτήσεις στους μικροπαραγωγούς κ.ο.κ. Αυτά θεωρητικά. Κι αυτό διότι και οι φόροι στην Ελλάδα, θεωρητικά μαζεύονται. Πρακτικά, πιθανότερο είναι αυτή η διαφορά να γραφεί ως έλλειμμα του προϋπολογισμού και να χρηματοδοτηθεί από υψηλότερη φορολογία του χρόνου στις συνταξιούχες γιαγιάδες, από το ΔουΝουΤου και από τον εφέντη ΡετζέπΤαγίπ (αν και όχι απόλυτα, αυτός γουστάρει περισσότερο πετρέλαιο και πυρηνικά, είναι λιγότερο σοφιστικέ). Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η καλύτερη μακράν λύση είναι η πατέντα του Καθ. Παπαγεωργίου με τον περίφημο Αερο-ηλεκτρικό σταθμό με αιωρούμενη ηλιακή καμινάδα, 400% σύμφωνα με τον ίδιο οικονομικότερη λύση από τα παραβολικά κάτοπτρα του Desertec του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος παρότι χρηματοδοτείται από την… Siemens. Ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής, κυρίως για τον τελευταίο λόγο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μεταμορφώσω το ξανθοπουλικό και “βρώμικο” FIAT Sedici σε οικολογική και εστέτ Ferrari HY-KERS vettura laboratorio. Το Desertec Foundation, που έχω διαφημίσει σε όλα τα κόμματα, μπας και τα πάρω από την Siemens, είναι ενδιαφέρον για το Ελλάντα, μόνο και μόνο επειδή έχοντας εξασφαλίσει λόγω δικτύου HVDC απώλειες από μεταφορά ηλεκτρονίων από Σαχάρα σε Ευρώπη μόλις 10%, μπορούμε να το περάσουμε πάνω από ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ του Αιγαίου, ξεκινώντας από Κύπρο, προχωρώντας σε Καστελλόριζο και συνεχίζοντας ως και την συμπατριώτισσες εν Ε.Ε. Βουλγαρία και Ρουμανία. Μετά θα είναι κάπως πιό δύσκολο για τα ερπετοφασιστοειδή να στείλουν τον ξελιγωμένο αναλφάβητο βρωμίλο από την Ανατολία στα Καρντάκ και το Σεσμέ (Κως) για να κάνει τα μπάνια του σε στιλ «τούρκος» έποικος Κύπρου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τα πυρηνικά. Η χωροθέτηση υπάρχει, η τεχνογνωσία υπάρχει, επιστημονικό προσωπικό υπάρχει, bollocks δεν υπάρχουν και ενδεχομένως οι μίζες στον κλάδο αυτό να είναι πιο “επικίνδυνες” (αν, και εκτός των γαλλορώσων, παίζει κι εκεί η Siemens). Συν του ότι με μια καλή συμφωνία με τα παιδιά από τις βόρειες μονές, μπορεί η χαίνουσα πληγή στα ανατολικά να μεταβληθεί σε ένα απέραντο χωράφι με ηλίανθους (απορροφούν 3 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από τα επίσης ανθεκτικά σόγια και καλαμπόκι), ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αν βέβαια ξανακοιταχτούμε μια μέρα απότομα στον καθρέφτη και λυθούν τα μάγια. Αλλά ξέχασα! Τί ανόητος που είμαι! Απαγορεύεται να πάρουμε ηλεκτρόνια από τεχνολογία σχάσης. Εκτός του ότι δεν είναι politically correct και θα κλάψουν όλοι οι οικολόγοι που δεν ανήκουν στο γνωστό κλαμπάκι των εκβιαστών που πληρώνονται κάθε μήνα για λίγες και μεθοδευμένες αλλά επιτηδευμένα “κούφιες” δράσεις ώστε τελικά να συνεχίσουν την δουλειά τους αυτοί που τους τα χώνουν, πρέπει να περιμένουμε να μανιπουλαριστεί επιτέλους το πλάσμα από τους μ@λ@κες τους Γάλλοευρωπαίους μπουλκουμέδες και τα άπειρα, κρυφά και αόρατα εργαστήρια σε όλη την Ελληνική Αυτοκρατορία ώστε να προχωρήσουμε πρώτοι εμείς σε όλο το Μπάλκαν, το Μιντλ Ιστ και το Μίλκι Γουέι στην Σύντηξη. Πιθανόν ως τότε να μην έχουμε όχι δευτέριο ή τρίτιο αλλά ούτε καν νερό στο Αιγαίο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έχοντας διευθύνει, διοικήσει (μεγάλες) και ιδρύσει (πολύ μικρές) εταιρείες που ασχολούνται με την σύγχρονη τεχνολογία, και χρωστώντας ένα σημαντικό τμήμα της εμπειρίας μου στον ίδιο τον Κ. Κ. (απίστευτος ορθολογισμός και ευρύτητα γνώσεων – λίγα σχετικά μπινελίκια για τις μ@λ@κίες που έκανα ως νέος και ΄γω και ούτε μια σφαλιάρα), σας διαβεβαιώ ότι δεν πρέπει να ξεκινήσετε να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε τον παγκόσμιο αντίπαλο του Lexus RX 450 h στην χώρα της άκρατης μεγαλομανίας, κοιτάξτε μπας και αναστήσετε το “καββαθικό” Farma, με τα ίδια πανέμορφα μούτρα, με μικρό ντιζελάκι σταθερών στροφών, 3+1πλαϊνή πόρτες, πάτωμα – μπαταρία συρταρωτή για άμεση αντικατάσταση στο «μπαταριάδικο» «πρατήριο» αντί αναμονή για επαναφόρτιση (μελέτη μου το 1994 στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Royall College of Art όπου έφαγα πόρτα, πραγματικότητα από την Nissan το… 1947), 4Χ4 λόγω ενός ηλεκτροκινητήρα/τροχό, πέδηση επαναφόρτισης όπως το ηλεκτρικό Rio E-240 στου οποίου τον σχεδιασμό και την κατασκευή είχα συμμετάσχει με την Διπλωματική μου και με την πλάτη μου (κουβαλώντας ανταλλακτικά) πριν 20 χρόνια στην Πολυτεχνική της Πάτρας, και σταδιακά χτίστε πάνω στην γερή αυτή βάση κάτι που να διαφέρει και να ενδιαφέρει και να γεμίζει το ταμείο και να μην κρέμεσθε από τα @ρχ@δια μάντολες τραπεζιτών και μαντέληδων. Κάτι θα ξέρει και ο Ινδός που δεν ξεκίνησε να σχεδιάζει Jaguar, Nano έβαλε τους προδότες της ιταλικής IDEA ο άνθρωπος να του σχεδιάσουν, την Jag την πήρε για marketing και αποδοχή από τους Μεγάλους και τους τραπεζίτες τους. Παιδιά ψυχραιμία, μην τρελλαθούμε, REVA πουλάνε οι Ινδοί, όχι Honda FCX. Και εμείς τα καταφέραμε πιο κοντά στην Ασία να γείρουμε και όχι στην Ευρώπη με τους τσαρλατανισμούς μας και ακόμη και την Ινδία την κοιτάμε πια με κυάλια. Άρα δεν θα αρχίσουμε στην παρούσα κατάσταση να μελετάμε το επόμενο υλικό αντιβαρύτητας, εδώ κοτζάμ Τάμπερε τα παράτησε. Για να γίνεις η ισπανική Acciona πρέπει να έχεις ήδη αποταμιεύσεις ή να ανοιχτείς χοντρά στην τραπεζική αγορά κι’ αυτό είναι θέμα ρίσκου και εγώ ως γνήσιο τέκνο του Ξανθόπουλου δεν ρισκάρω μεγάλα κεφάλαια, μπορεί να μην έχω μετά να πληρώσω τα κοινόχρηστα, κάτι βαθιά αντιαισθητικό. Σταματάω όμως εδώ να γράφω (τις ανοησίες μου), θέλω να ζεστάνω λίγο την μπουγάτσα στον εγκέφαλο. Πείνασα βλέπετε και πρέπει ως το βράδι να ξεπετάξω μια μελέτη και να μαζέψω και τα παιδάκια μου από την μητέρα μου. Ευτυχώς πάντως, που αντίθετα από τον κινηματογραφικό Ξανθόπουλο (ο πραγματικός έχει σπιταρώνα στην Φιλοθέη), μου προέκυψε ξαφνικά και από το πουθενά, κοτζάμ εργοστάσιο ανεμογεννητριών! Κάτι είναι κι αυτό._Κ.Π.

  16. Κ.Π.

    P.S. Ξέχασα να σας πω ότι επειδή οι πολιτικοί μας γενικώς δεν ενδιαφέρονται για πεζά θέματα, η παρούσα σχεδίαση του Desertec πάει από Κρήτη… Τουρκιά και από Κύπρο ξαναματαμανά Τουρκιά. Θα μου πεις, εδώ δεν ενδιαφέρονται για ΑΟΖ, FIR και EUR, για το… Desertec θα ενδιαφερθούν;_Κ.Π.

  17. Χρειάστηκα πολύ ώρα για να μελετήσω τα κείμενα των αναγνωστών αλλά, άξιζε τον κόπο. Ένα ερώτημα όμως παραμένει: όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί που αγκαλιάζουν την μεταβατική τεχνολογία των ΑΠΕ (μέχρι να επιτευχθεί η σύντηξη) κάνουν λάθος και μόνο ο Δήμαρχος Κωλοπετινίτσας έχει δίκιο;

  18. Κ.Π.

    Προφανώς όχι, όμως γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο κύκλωμα στην Ελληνίτσα είναι αυτό των υγρών καυσίμων – λιπαντικών. Στην ουσία πρόκειται για ένα αχανές καρτέλ όπου συμμετέχουν οι δεξαμενούχοι σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, Αστακό και σε όλα τα άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας και των σκατόνησων όπως το δικό μου, τα παιδιά από τα διυλιστήρια, οι μάγκες με τις παράνομες δεξαμενές με το λαθραίο, οι “δικοί” μου μάγκες με τα φαραωνικά high-ways και τα άπειρα χιλιόμετρα άχρηστης ασφάλτου, τα “ξαδελφάκια” τους με τα διόδια, οι αντιπρόσωποι φορτηγών, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ανταλλακτικών, μηχανημάτων έργων – φίνισερ – ασφαλτικών, οι λαστιχάδες, οι πρατηριούχοι, οι ταρίφες, τα συνεργεία, οι λεβητάδες, οι καυστηρατζήδες, οι διαχειριστές πολυκατοικιών, οι δεητζήδες των νησιών. Μόνο στην σαλάτα μας δεν βάζουμε πετρέλαιο._Κ.Π.

  19. Κ.Π.

    Κ.Κ., γιατί λέτε δεν έχει προχωρήσει εν έτει 2010 η ηλεκτροκίνηση στον ΟΣΕ; Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι η “υπερσύγχρονη” γραμμή που φτάνει ΟΛΠ – COSCO θα κινείται από ντιζελάμαξα ως το Θριάσιο; Για πάντα;_Κ.Π.

    1. Διότι το Γιάννη Μπλακογιάννη ακουμπάει το χέρι του Τάκη Καραμάνη, που ακουμπάεει το δάχτυλο του Γιάννου, που πιάνει το αυτί του Άκη, που μπαίνει στη μύτη του Μάκη, που τα “πιάνει” απ’ τον Κώστα για να πέσει ο Ανδρέας, να έλθει ο Κωνσταντίνος, να φάει τον Γιώργο, που έφαγε το gollum, που διαθέχτηκε τον κόμη Δράκουλα, η κόρη του οποίου συναντήθηκε 464 φορές με τον Μιχάλη, που πήγε στο Γερμανιικό Γκραν Πρι με τον αριστερό που έγινε δεξιός και μετά κεντρώος αφού πρώτρα πέρασε απ’ το Μπαραόντα και το αιλαντ αλλά, και με τον herr dendrios και την frau hellenitsa, που πήρε φούρνο μικροκυμάτων και τηλεφωνικό κέντρο 15-100 για να μπορεί να μεταφέρει χρήσιμες πληρωμές στον Ωραίο Λεωνίδα, που έφυγε απ’ τη Νύφη του Θερμαϊκού, πήγε sth δυτική Γερμανία, γνώρισε τον Andrew, που τον σύτησε στον Socrates, που τον γνώρισε στον Μιχάλη, που ψώνισε S500 και τα πήγε στη Νήσο των Αζορών παρακάμπτωντας το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα…

      Να γιατί!

  20. Κωνσταντίνος Μπράτσας

    Κ.Κ. οι χώρες που αναφέρετε έχουν μία φοβερή υποδομή έρευνας και τεχνολογίας με άμεση διασύνδεση με τον τομέα παραγωγής από τον οποίο και χρηματοδοτείται και για αυτό προσπαθούν να ανοίξουν την αγορά για τα προϊόντα τους με τις επιδοτήσεις.
    Δεν είναι τυχαίο που άμα ψάξετε θα δείτε ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν εκατοντάδες διαφορετικά μοντέλα ανεμογεννητριών με δικές τους πατέντες.
    Εμείς τι κάνουμε;
    Και κανένας δεν μου απαντάει, πέρα από το εργοστάσιο του φίλου Κ.Π. και καναδυό άλλα εργοστάσια που θα δουλέψουν για 5-6 χρόνια τι άλλο θα κερδίσουμε;

    Κ.Π με τόσα που γράφεις και μετακινούμενος από το ένα θέμα στο άλλο είναι αδύνατο να ακολουθήσω εύκολα τις σκέψεις σου.
    Μου βάζεις λόγια που δεν έχω πεί και σε πολλά πράγματα βγάζεις συμπεράσματα στηριζόμενος σε καθαρά νεοελληνικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.
    Φαίνεται από το παράδειγμα που δίνεις για τα αυτοκίνητα.
    Οι Ινδοί πιάσαν το trend της αγοράς και φτιάξουν το Nano και όχι γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες να φτιάξουν κάτι άλλο. Τους ακολουθούν κατα πόδας και οι κινέζοι.
    Στο αυτοκίνητο το νέο ρεύμα είναι μικρο αυτοκίνητο πόλης χαμηλού κυβισμού ή και υβριδικό ή και ηλεκτροκίνητο. Όταν η μητροπολιτική αστυνομία πχ αλλάζει όλα της τα περιπολικά σε ηλεκτροκίνητα smart και όλες οι εταιρίες έχουν ένα ή δύο μοντέλα micro αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αγοράς που υπάρχει.
    Αλλά αφού εσύ πιστεύεις μόνο στα μεγάλα αυτοκίνητα νομίζεις ότι ένα αυτοκίνητο όπως αυτά της TESLA με ή χωρίς κυψέλες καυσίμου δεν είναι στο πλαίσιο του εφικτού να κατασκευαστούν στην Ελλάδα;

    Από εκεί και πέρα. Για να πάμε στο θέμα μας.
    Εσύ το βλέπεις από την μεριά του παραγωγού που πρέπει να πουλήσει το προϊόν του, εγώ το βλέπω από την μεριά του πολίτη που ψάχνει την πιο συμφέρουσα λύση για την χώρα του.
    Αν πας πχ να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να υπολογίσεις τις ανάγκες σου, τα χρήματά σου και την χρήση που θα του κάνεις.
    Πρέπει να έχω υπόψη μου όλα όσα μου προσφέρει η αγορά και να αποφασίσω ποιο ταιριάζει στις ανάγκες μου.
    Σαν πολίτης- αγοραστής και έχοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες της χώρας μου όσο τις οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας μου θεωρώ ότι οι ανεμογεννήτριες με την μορφή που τις παράγεις εσύ δεν αξίζει να τις αγοράσω.

    Επειδή δεν είμαι εναντίων των ΑΠΕ όσο και αν θέλεις να μου το φορτώσεις αλλά εναντίων των ανεμογεννητριών με την μορφή που τις παράγεις εσύ, η δική μου άποψη γνωρίζοντας όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και περιορισμούς που έχει η κάθε μία θεωρώ ότι το σωστότερο ενεργειακό πλάνο για την χώρα θα πρέπει να είναι κυψέλες καυσίμου για τα μεγάλα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια με καύσιμο άνθρακα και βιόμαζα και για τους μικρούς καταναλωτές και τα νησιά θα πρέπει να είναι βιολογικοί σταθμοί λημμάτων με παραγωγή βιοαερίου με κυψέλες καυσίμου, ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μεγάλου ύψους πάνω από 3000 πόδια σε αστικές περιοχές.
    Αυτό το πακέτο είναι που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από άποψη τιμής παραγόμενης ενέργειας, χρήση εγχώριων πηγών ενέργειας, οικολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
    Συν φαντάσου τι υπερπτήσεις θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι όταν πάνω από τη πόλη του Αγαθονησίου πχ έχεις 6 “μπαλόνια” στα 5000 πόδια.

    Δεν ξέρω για την απόδοση της ηλιακής καμινάδας που έχει σχεδιάσει ο καθηγητής σου αλλά από τα αποτελέσματα της μοναδικής ηλιακής καμινάδας που έχει χτιστεί στην Ισπανία έχω τις επιφυλάξεις μου.

    Εφόσον είσαι στο DESERTEC όλο και κάπου θα βρεθούμε.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.