Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.
Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες «στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον» και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.
Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα – όχι ως κυβέρνηση – το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin « έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι «σώζουμε τις τράπεζες τώρα», αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία για την οποία, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει μοντέλο, καθώς – και με ευθύνες της ΕΕ – όπως ανέφερε, στηριζόταν μέχρι τώρα στις επιδοτήσεις.
Επικαλούμενος το ζήτημα που έχει προκύψει με τα σιτηρά, αλλά και με την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής. Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το πρωί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι, αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία.
Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ & το infognomonpolitics.blogspot.com/

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

8 Comments

    1. Σπύρος

      Αυτό το σκηνικό λέτε να ολοκληρωθεί;

      Πως αλλάζουν οι καιροί σαν παραμύθι που γράφει ιστορία.
      Καταφέραμε η σύγκληση χωρών βάση της εξέλιξης για εμάς να δείχνει προς τα πίσω!

      Και μη χειρότερα.

  1. tasos

    “Επικαλούμενος το ζήτημα που έχει προκύψει με τα σιτηρά, αλλά και με την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής.” …. η οποία θα αντικατασταθεί με φωτοβολταϊκά πάνελ αγορασμένα με δανεικά.

    1. Κ.Π.

      Τάσο, έχεις δίκιο. Νέος, αγρότης ψάχνει, επιδότηση με άλλον τρόπο. Η τελευταία μάλιστα ανακοίνωση της ΔΕΗ για τους φωτοαγρότες αναφέρει πως “οι ως άνω αιτήσεις (σσ. των αγροτών), ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους, θα εξεταστούν από τις περιοχές της ΔΕΗ κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους που υποβλήθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του Ν.3851/2010”. (!!!)
      Ο Ν.3851/2010 όμως αναφέρει ρητά (άρθρο 15) ότι οι αιτήσεις των αγροτών εξετάζονται κατά προτεραιότητα μόνο για την περίοδο μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει περαιτέρω κάποια θέματα. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα πάλι με το νόμο (άρθρο 1) θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 4-9-2010. Η ορθή ερμηνεία του νόμου λοιπόν είναι ότι όσοι αγρότες υποβάλουν αίτηση ως τις 4-9-2010 προηγούνται, αλλιώς ακολουθούν τη σειρά προτεραιότητας μαζί με όλους τους άλλους επενδυτές. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το νόμο. Siko Andra gia na deis, to paidi tis allagis._Κ.Π.

  2. george..

    το μόνο σίγουρο ειναι οτι απο ζώα δεν θα ξεμείνουμε ποτέ… δεν εξηγείτε αλλιως. Πως με 300δις δανεικα και δεν παραγουμε τιποτα για να εξαγουμε..?
    η μονη λυση ειναι να δινουμε στους κινεζους οτι γουσταρουν αλλα αντι για λεφτα να μας κανουν μετουχους σε κινεζικες εταιριες στην κινα… ετσι και το ΑΕΠ θα μεγαλωσει και κερδος θα εχουμε …και προπαντως δεν θα εχουν τα λαμογια λεφτα να τρωνε…

    1. Κ.Π.

      george, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει Κινέζος μέτοχος σε κινεζική εταιρεία στην Κίνα, θα γίνει Έλληνας; (και δεν μιλάω για joint venture, αυτές είναι απλά βδέλες που ρουφούν τζάμπα το know-how των δυτικών προς ώφελος της Γηραιάς Ασιατικής Αυτοκρατορίας). Η λύση είναι μια: ναυτιλία. Και λίγο τουρισμός. Και λίγο κι από τα δύο μαζί. Εκεί, ακόμη και οι Κινέζοι, μας σέβονται.

      Δεν σου έκανε εντύπωση η λύσσα του ΠΑΜΕ εναντίον των εταιρειών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, της Βιομηχανικής Περιοχής Σχιστού, των τοπικών Logistics, του ΟΛΠ, της COSCO, της άρσης καμποτάζ, των πολυτελών κρουαζερόπλοιων, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του Αστακού, του Νεώριου Σύρου;

      Λες η κυρά Αλέκα να μην ξέρει;_Κ.Π.

      1. Κ.Π.

        Και πριν αλέκτωρ λαλήσει:

        http://kavvathas.wordpress.com/2010/09/03/%ce%b5%ce%bd%cf%8e-%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%af%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

        Εδώ είναι που η κυρά Αλέκα θα λαλήσει (κλειστά ναυπηγεία, κλειστά σωματεία).
        _Κ.Π.

  3. Θανάσης Βαρούτσος

    Λίγο “αλλυλεγγύη” ΡΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ! ! !(δι αυτό θα σας αλλάξουμε με άλλους “ιθαγενείς”)

    Είπε ο ΓΑΠ εχθές

    …[…]…Και ο φόρος, γι’ αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κλπ…[…]…

    και του είπε κι ο Σαμαράς (τα καλά να λέγονται..)

    …[…]…Ο Πρωθυπουργός του Μνημονίου βάφτισε τους φόρους “αλληλεγγύη”.

    Σε λίγο θα βαφτίσει τα λουκέτα “ευκαιρίες ανάπτυξης” και την ανεργία “κοινωνική δικαιοσύνη”.

    Όμως, η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο με τις λέξεις.

    Παίζει με τον πόνο του Ελληνικού Λαού…[…]…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.