Παρακολουθώ τα ρεπορτάζ από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα τελευταία δάση της Αττικής -και της χώρας. Το φαινόμενο δεν είναι “ελληνικό”. Καίγεται η Αμερική στη Καλιφόρνια, στο …Χόλιγουντ. Χτυπιέται από τυφώνες, καταγίδες και χιονοπτώσεις. Χιλιάδες πένουν χωρίς σπίτια και εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους από τις φυσικές καταστροφές. Καίγεται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι πάντες. Λες και η φύση αποφάσισε να τελειώνει με τον εισβολέα που λέγεται άνθρωπος. Όμως η δική μας καταστροφή έχει μία διαφορά: τη κοινωνική και πολιτική χυδαιότητα.
Βλέπω, και ομολογώ πως χαίρομαι να καίγονται οι αυθαίρετες γαϊδουρόβιλες και τα αισχρά βλαχοτριώροφα που, είναι φανερό ότι, τα χτίστηκαν σε καταπατημένα δάση με νόμους και διατάξεις της χούντας ή των πολιτικάντηδων που αναζητούν ψήφους
Τα βλέπω και από ψηλά 40 χρόνια που, πετάω πάνω απ’ τη Πάρνηθα και την βορεανατολική Αττική. “Βίλες” με αγριοπισίνες στις παριές του βουνού, φαραωνικά ανάκτορα με γήπεδα τένις και ιδιωτικούς χώρους πλατσουρίσματος στα αλβανοχώρια, αποψιλωμένες πλαγιές στους Θρακομακαδόνες, αεροδρόμια (Τατόι) που τα νεάτερνταλ θέλουν να μετρέψουν σε …νεκροταφεία και “υπερτοπικούς πόλους αναψυχής” ου να χαθούν τα γελοία ανθρωπάκια.
Ένας εσμός που, στο όνομα των “δημοκρατικών διαδικασιών” και των “λαϊκών” αιτημάτων, επιτίθεται με μανία στο περιβάλλον, σβύνει τ’ αποτσίγαρά του στην άμμο, πετάει τα σκουπίδια του όπου βρει, διπλοπαρκάρει, διπλοχέζει, διπλοπεριδρομιάζει, διπλογκαρίζει, διπλοπυρπολεί.
Μία πανώλη που οδηγεί τζιπούρες με φιμέ τζάμια και “γιωταχί” με πετσέτες για τον ήλιο στο ταμπλό.
Και από πίσω το …κράτος! Πιστό αντίγραφο των υπηκόων -μια και, οι πολίτες είναι ελάχιστοι. Λαδωμένο, ράθυμο, εξαγορασμένο από το κεφάλι ως τα νύχια βγάζει μαύρο χρήμα πουλώντας διαγωνισμούς για ψηφιακές παροχές, παίρνοντας δωράκια απ’ τις Μίζενς, πουλώντας νταβατζιλίκι στους 100 επώνυμους τσάτσους που το κυβερνούν απ’ το παρασκήνιο.
Πολεοδομίες, “τοπικές αυτοδιοικήσεις”, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, λιμενικά και άλλα “σώματα”, αστυνομίες, υπουργεία και, πάνω απ’ όλα ορισμένοι πολιτικοί, και οι γνωστοί βάρονοι των ΜΜΕ, που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις ανάλογα με τις βιντεοκασέτες που έχουν στα αρχεία τους.
Καίγεται το σπίτι μου τσιρίζει μία γκιόσα και κανείς δεν τη ρωτάει πως στο διάβολο βρέθηκε στο ρέμα, στο δάσος, στη παραλία, στα αρχαία.

Δεν χρειάζονται εναέριες και επίγειες δυνάμεις, Καναντέρ, Έρικσον και Σκόπρπιον για να περιοριστούν οι φωτιές
Καλίτερα σχολεία χρειάζονται αλλά, που να το καταλάβει ο γίγαντας λαός; Πρέπει πρώτα να μάθει να σκέπτεται και να διαλέγεται και μετά κάποιος να τον διδάξει τη γλώσσα του, να του δείξει το μέτρο και την αισθητική, να τον μετατρέψει από δίποδο σε ανθρώπινο όν.
Όμως, οι δάσκαλοι πέθαναν, τα σχολεία έκλεισαν και, το μόνο που απόμεινε είναι τα περιττώματα που επιπλέουν στη παραλία του Parasite Beach.

Υ.Γ. Συγγνώμη για τα ορθογραφικά και άλλα λάθη που, εξακολουθώ, να κάνω. Όπως λέει και η Lady ουδείς αλάνθαστος!

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

12 Comments

  1. Anonymous

    Ειλικρινά πολύ πικρό το άρθρο σας. Δυστυχώς καθώς διαβάζω αυτό το άρθρο τα νεομαλάκια περνάνε απο τον παρακείμενο δρόμο με διαπασών τα ηχοσυστήματα του αυτοκινήτου τους, ενώ λίγο πιο μακριά ακούγονται πυροτεχνήματα από γάμο νύφης τζιπουράτης.

  2. Βασίλης Μαντάς

    Η κάθε κοινωνία παίρνει αυτό που της αξίζει σύμφωνα με τις αξίες της.Ολη η αττική μια απέρνατη θράκα…ας ψηθούμε όλοι να τελειώνουμε με μας τους νεοέλληνες.

  3. Anonymous

    Aγαπητέ κ.Καββαθά, πραγματικά εύγε για το σχόλιο. Σχολιάζαμε με φίλους, αυτό που αναφέρετε στο κείμενό σας, το οδυρμό των αγράματων και σφουγγοκωλάριων του συστήματος (που αποτελεί ΔΥΣΤΥΧΩΣ την πλειονότητα των δημοσιογράφων και ειδικά αυτών που θεωρούνται αναγνωρίσιμοι) τηλεαστέρων για τα αυθαίρετε που καίγονται, για τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κουμαρτζήδων Αττικής που "τυλιχτηκε στις φλόγες" , την φωτιά που "γλείφει" τα όρια του Συλλόγου Οικιστών οι Αδιάφθοροι, για την ΜΕΓΙΣΤΗ εθνική καταστροφή που συντελείται στην Αττική!! ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ!! Ναι θα κλάψουμε για τις περιουσίες των ανθρώπων που υπήρχαν στα όρια των κοινοτήτων ή όπου τέλος πάντων δικαίως και νομίμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, είχαν κτίση. Ναι θα κλάψουμε για την χλωρίδα και πανίδα που καταστρέφεται, αλλά δεν ξεχνάμε ότι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ είναι το τερατούργημα των ΕΞΙ και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων που αποκαλείται Λεκανοπέδιο Αττική, που καταστέφει συστηματικά και πολλές φορές νομότυπα έναν τόπο που θα μπορούσε να αποτελεί μοναδικό κόσμημα φυσικής ομορφιάς, ένα τεράστιο ανοικτό μουσείο (όπως ίσως σχεδόν όλη η Ελλάδα), τόπο πολιτισμού και ανάπτυξης των επιστημών, έναν τόπο που θ'αποτελούσε όνειρο ζωής για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να επισκεφτεί έστω και μία φορά στην ζωή του!!Ένας αμετανόητος κουμαρτζήςΥ.Γ.1 Άραγε οι κάτοχοι αυθαιρέτων θα λάβουν αποζημίωση?Υ.Γ.2 Άραγε θα δοθούν άδειες για να ξαναχτιστούν οι αυθαίρετες βίλλες???

  4. Anonymous

    αν και συμφωνω σε καποια, δηλαδη πρεπει να μενουμε ολοι ο ενας πανω στον αλλον…???καιγονται και χωρια…εκτος των αλλων!

  5. ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΒΒΑΘΑΣ

    Απάντηση σε όλους: Οπως είπα μία ματιά στη Πάρνηθα, στη Πεντέλη, στην Άνω Βούλα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι. στον Κάλαμο, στη Λούτσα, στο Κορωπί, στην Ελλάδα αρκεί να δείξει το μέγεθος της τσιφτιάς του νεοέλληνα νεάτερνταλ. Οι "βίλες" και τα πανωσηκώματα, τα γαϊδοροαυθαίρετα και τα ελενίτ, οι παράνομες χωματερές και τα σκουπίδια έξω απ' τα "εξοχικά" τους δείχνουν το επίπεδο ενός λαού ο οποίος "αναπτύχθηκε" σε μία συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική "φάτνη". Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Μία ματιά στα κουστουμάκια, στις γραβάτες και στα ταγεράκια των 300 είναι αρκετή για να δούμε τι πριμένει αυτόν τον, κάποτε, πανέμορφο τόπο. Κανείς δεν είπε πως πρέπει να "είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο" άλλά, απ' το να σέβεσαι το περιβάλλον μέχρι να το ξεσκίζεις με τη παρουσία σου υπάρχει μεγάλη απόσταση. Άσχετο: Πόσες (χιλιάδες) φορές έχω γράψρι για το έγκλημα του Αεροδρομίου Ελληνικού; Πόσες για τους αλήτες που θέλουν να κάνουν το Τατόϊ …νεκροταφείο; Πόσες είπα για το έγκλημα του Μαραθώνα με το εμγαλύτερο εκτροφείο βατράχων του πλανήτη; Για τις χιλιάδες αυθαίρετα που ξεπηδάνε σαν μανητάρια παντού; Ποιος φταίει; Εγώ; Οι αναγνώστες; Η θεία μου η Πόπη; Όλοι βλέπουμε πως δεν υπάρχει πια ελπίδα γιατί μη μου πείτε πως αν αλλάξουμε και δεν βουλιάξουμε (τώρα) δεν θα πάμε άπατοι με μία "νέα διακυβέρνηση" που θα είναι συνέχεια της προηγούμενης, που θα είναι συνέχεια της προ-προγούμενης μέχρι δημιουργίας του νεοελληνικού κρατιδίου;Και ένα σχόλιο -επί προσωπικού. Δεν σας κάνει εντύπωση που, τα όσα γράφω και λέω 50 χρόνια και που, όπως λέτε, κάτι αξίζουν δεν αναφέρονται/εμφανίζονται πουθενά;

  6. ΙΩΣΗΦ ΤΖΑΡΔΗΣ

    σίγουρα οι εμπρηστές δεν είχαν στο μυαλό τους τις πυρκαγιές, αλλά τις "πυρκαγιέν" τούρμπο που θα μπορέσουν να αγοράσουν όταν τα οικόπεδά τους πάψουν να θεωρούνται δασικά…και το CNN συνεχίζει με περίσσια αφέλεια (;) να μιλάει για τις Greek Wildfires…τι σχέση έχουν τα wildfires στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια με τις ΠΥΡ-CAYENNE της Τζουτζίας; ίσως ότι οι δεύτερες χαρακτηρίζονται "wild" για το άγριο ξέσκιμα του οικοσυστήματος της Αττικής…

  7. "Jonathan Livingston"

    Η απίστευτη ελληνική λεβεντια του ιλιαδορωμεϊκου γένους και της αμφισκέψης, η ομορφιά του ελληνότροπου-τρόπου σκέψης που μας ξελάσπωσε στα δύσκολα και που μας κάνει τόσο ξεχωριστούς, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά μας βαλτώνουν. Μέρα με την μέρα κακώς εννοούμενων ανοησιών,α-παιδεία που οδηγεί σε ημιμάθεια και φυσικά σε τρέλα ά-μορφη.Δηλαδή χωρίς μορφή κοινωνία ά-μορφη, σκέψη ά-τροπη, τρέλα του μπούρτζου του οδηγημένου από εσωτερική αναγκή εξεύρεσης του εαυτού του μέσω της υπερβολής γενικά!"Βάλε φωτιά σ'ότι σε τρώει σ'ότι σου καίει την ψυχή" ΑλΤαλ

  8. Anonymous

    Στην τέταρτη παράγραφο: "παίρνοντας" και όχι "πέρνοντας".Έλεος! Ας μην κάνουμε κριτική για τους αγράμματους αν δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι ορθογραφία.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.