Ημερομηνία: (21-07-2008)
Στη μία ραχούλα οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν τις γίδες να τεκνοποιήσουν, στην άλλη κορφή κάνουν τα πρόβατα gay. Στην Άνδρο «προσβάλουν την αισθητική», στη Μύκονο δεν αφήνουν τις μοδίστρες να ησυχάσουν, στην Εύβοια δεν μπορούν να εγκατασταθούν γιατί, ο τοπικός καταπατητής θέλει να φτιάξει καφετέρια και ο θόρυβος θα «διώχνει τους πελάτες». Δεν υπάρχει βουνό, ραχούλα, ρεματιά στην Ελλάδα που να μην παρακολουθείται από τα αετίσια μάτια του Τάγματος των Ηλιθίων για την Προστασία του Περιβάλλοντος από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο αρχείο μου έχω ολόκληρη συλλογή προσφυγών στο ΣτΕ από μέλη του εν λόγω Τάγματος που δεν είναι το μόνο του είδους στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα της δράσης των μελών του είναι οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις των έργων (και σχεδίων επενδύσεων) ΑΠΕ. Τα εμπόδια που φέρνουν άτομα, σύλλογοι για την …προστασία του περιβάλλοντος και «φορείς» που, στη πλειοψηφία, αποτελούνται από άσχετους και ανεπάγγελτους, είναι τόσο πολλά ώστε η προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο να μοιάζει με νεοελληνικό ανέκδοτο.
Και καλά με τους γραφικούς ηλίθιους και τους, κάθε λογής καταπατητές δημόσιας γης που, για να κρατήσουν αυτά που άρπαξαν, χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα όπου ο καθ’ ένας είναι ότι δηλώσει, η κοπάνα από τα μαθήματα αποκαλείται «αγώνας για την Παιδεία» και η καταστροφή του περιβάλλοντος αποκαλείται προστασία, η στείρωση των γιδοπροβάτων από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών είναι, ακόμα μία «χαριτωμένη» ανοησία. .
Όταν όμως το ίδιο το Κράτος κάνει ότι μπορεί για να ανακόψει την προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τηλεκατευθυνόμενους «βλάχους» και κουτοπόνηρους μπούρτζους αλλά με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προέδρους οργανισμών, γενικούς γραμματείς ακόμα και υπουργούς.
Πρόσφατο παράδειγμα οι εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα για το νέο νόμο για τις ΑΠΕ (Ν. 3468/06). Ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή, υποτίθεται ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα αλλά, η «ελληνική πραγματικότητα» έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει βαριά σκιά στον τομέα. Οι ανακοινώσεις των Οργανισμών που πασχίζουν να αναπτύξουν τις ΑΠΕ στην Ελλάδα δείχνουν ότι οδηγούνται σε μαρασμό:
1. Η διαδικασία για τις άδειες
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 3468/06 με την απόφαση 136/20.07.2006 της ΡΑΕ,, διακόπηκε επ’ αόριστον η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων για άδειες παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πολλών χιλιάδων MW και ιδιαίτερα για …αιολικά πάρκα! Κι αυτό μέχρι, οι επενδυτές που ζητάνε άδεια παραγωγής από αιολικό πάρκο να προσκομίσουν νέες ανεμολογικές μετρήσεις, διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους, από πιστοποιημένο φορέα. Στην πράξη, η τελευταία απαίτηση σημαίνει αναστολή αξιολόγησης όλων των αιολικών έργων για αρκετά χρόνια, κι’ αυτό γιατί θα υπάρξει ατελείωτο «μποτιλιάρισμα», λόγω των εκατοντάδων έργων που θα περιμένουν να πάρουν σειρά για μετρήσεις από τους 3 πιστοποιημένους φορείς που υπάρχουν σήμερα (ΚΑΠΕ και δύο 2 ιδιώτες.
Πέρα από τις καθυστερήσεις και το «πάγωμα» όλων των αιολικών επενδύσεων, είναι παράλογο και αντιεπιστημονικό να ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων οι έγκυρες ανεμολογικές μετρήσεις ετών, που έχουν εκτελεσθεί από έμπειρους επιστήμονες, τεχνικούς και εταιρείες. Ο παραλογισμός φθάνει στα άκρα στην περίπτωση του ΚΑΠΕ, αφού δεν γίνονται πλέον αποδεκτές ως έγκυρες και επαρκείς οι μετρήσεις που οι επενδυτές είχαν αναθέσει ή αγοράσει από το Κέντρο και βασίζονται στον ανεμολογικό χάρτη που το ΚΑΠΕ εκπόνησε, στα πλαίσια του Ε.Π.Ε /Β’ ΚΠΣ, με δίκτυο 120 ανεμολογικών ιστών σε όλη την Ελλάδα, την περίοδο 1997-1999, δηλ. πριν από την πιστοποίησή του ως επίσημου φορέα μετρήσεων το 2001-2002!!!
2. Χωροταξικός Σχεδιασμός
Με την Απόφαση 2569, το Σεπτέμβριο του 2004, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και την άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου, με βασικό σκεπτικό την έλλειψη συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δεδικασμένο, βάσει του οποίου έχουν ανασταλεί, ουσιαστικά και τυπικά, όχι μόνο η υλοποίηση αλλά και οι αδειοδοτικές διαδικασίες όλων σχεδόν των αιολικών πάρκων. Ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (983/05, 1688/05 και 1186/06) έχουν πρακτικά αναστείλει και την υλοποίηση υδροηλεκτρικών έργων, μεταξύ αυτών και των έργων ισχύος < 15 MW (ΜΥΗΕ). Με δεδομένο τοπ γεγονός ότι στη χώρα που ανθεί φαιδρά η πορτοκαλέα οι ΑΠΕ δεν είναι και τόσο …απαραίτητες το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε έναν χρόνο να «ξυπνήσει», και να αναθέσει (σε ιδιώτη μελετητή) την εκπόνηση ενός πρώτου σχεδίου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, σε εθνική κλίμακα. Όμως η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν χρειάζεται να πω πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για την θεσμική διαδικασία έγκρισης σε κυβερνητικό επίπεδο του Χωροταξικού Σχεδίου. Ο κ. Σουφλιά με δηλώσεις του στις 25/07/2006 είπε ότι, το Σχέδιο δεν θα θεσμοθετηθεί πριν από την άνοιξη του 2007. Τι σημαίνει αυτό; Καθυστέρηση ή ματαίωση επενδύσεων, απώλεια Κοινοτικών πόρων, αποτυχία επίτευξης δεσμευτικών εθνικών στόχων, κ.α.). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός είχε δεσμευθεί στις 30/05/2005 ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ θα ήταν έτοιμο το Μάρτιο του 2006. Σαν να μην έφθαναν αυτά, έρχεται η ΚΥΑ της 05/09/2006 με την οποία θεσμοθετείται η υποχρεωτική κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ). Τι σημαίνει αυτό; Απλά ένα ακόμα μέγα χαρτοβασίλειο, για μέγα πλήθος Σχεδίων και Προγραμμάτων, εθνικού-περιφερειακού-τοπικού χαρακτήρα.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μοναχικές ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες κοσμούν τις κορυφογραμμές και τα λιβάδια. Στην Ελλάδα τα βουνά είναι γεμάτα από τη βρώμα και τη δυσωδία των σκουπιδιών και των χωματερών του περιούσιου λαού των Νεοελλήνων. Να είμαστε όλοι καλά._Κ.Κ.