Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ, Ελευθεροτυπία

Δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ ούτε και φέτος η Εθνική Τράπεζα για την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι και το 2011 οι τράπεζες θα παραμείνουν μεταξύ σφύρας και άκμονος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης φυγής των καταθέσεων και των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Φέτος προβλέπουν ότι από τις καταθέσεις θα κάνουν φτερά άλλα 16 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» που έχει προκληθεί στο σύστημα, στα 56 δισ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «κουρεύει» κατά 35% τα ομόλογα και τις εγγυήσεις του Δημοσίου που της καταθέτουν οι τράπεζες ως ενέχυρο έναντι της ρευστότητας που τους παρέχει.

Ετσι από τις πρόσθετες εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ που θα δώσει το Δημόσιο θα εισρεύσουν στα ταμεία των τραπεζών μόνο τα 19,5 δισ. ευρώ. Επομένως, μετά την εκτιμώμενη εκροή των καταθέσεων των 16 δισ., από τα 19,5 που θα λάβουν οι τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν φέτος νέα δάνεια μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Ανάκαμψη από το 2012

Η ανάκαμψη των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα αρχίσει σταδιακά από το 2012 παρακολουθώντας την πορεία της οικονομίας συνολικά. Το σενάριο της Εθνικής προβλέπει ότι το 2013 οι καταθέσεις θα αυξηθούν κατά 13 δισ. ευρώ δίνοντας έτσι περιθώρια στις τράπεζες να απεξαρτηθούν από το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ οι χορηγήσεις των νέων δανείων θα είναι ανάλογες με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Ετσι με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό για φέτος το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να μειωθεί μεταξύ 1,5% και 2,2%, προκύπτει ότι και η πιστωτική επέκταση (καθαρές νέες χορηγήσεις) θα κινηθεί φέτος σε αρνητικό έδαφος οξύνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

* Επίσης οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα μέσα Απριλίου εναλλακτικά σχέδια άντλησης ρευστόστητας και περιορισμού των δανείων (94 δισ. ευρώ σήμερα) που έχουν λάβει από την ΕΚΤ.

Από την Εθνική πάντως διαπιστώνουν ότι ο βασική αιτία συρρίκνωσης των καταθέσεων μέχρι στιγμής κατά 40 δισ. ευρώ ήταν η φυγή στο εξωτερικό. Αρκετοί καταθέτες, είτε για φορολογικούς λόγους είτε επηρεασμένοι από τη σπερμολογία περί πτωχεύσεως, υπολογίζεται ότι έβγαλαν στο εξωτερικό περίπου 34 δισ. ευρώ.

Ετσι μόνο περίπου 6 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις οδηγήθηκαν στην κατανάλωση στην προσπάθεια των νοικοκυριών να διατηρήσουν αλώβητο το επίπεδο διαβίωσής τους μετά την επιβολή των σκληρών μέτρων του Μνημονίου.

Παρατηρείται πάντως ότι σημείο καμπής για τη μείωση των καταθέσεων ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 κυρίως για τις καταθέσεις των μη κατοίκων. *

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

5 Comments

  1. Επιτέλους οι πολίτες και οι επιχειρπησεις έλαβαν το μύνημα και τιμωρούν τους Αργυραμοιβούς. Η κρυφή μου ελπίδαείναι ότι, κάποια στιγμή, θα βρεθεί ένα πολιτικός ηγέτης που θα τις εθνικοποιήσει και θα στείλει τους τραπεζίτες να δουλέψουν στα ορυχεία της Βεύης ή, καλύτερα, στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μην τους αφήσετε ούτε ευρώ! Όσο για το …2012 ξανασκεφτείτε το. Μπορούμε ίσως να φτιάξουμε και στην Ελλάδα μία Ηθική Τράπεζα

    1. Κώστας

      Να φτιάξουμε “Ηθική Τράπεζα” ;
      Μπορούμε ίσως λιγότερο ανήθικη, λιγότερο άπληστη.
      Εχετε προσέξει τα βλέμματα των Διοικούντων τις Τράπεζες ;
      Ετοιμοι να σας κατασπαράξουν.

      1. Πριν φτιάξουμε την Ηθική Τράπεζα πρέπει να συγκροτήσουμε το commando. Με μπαντάνες και χρώματα παραλλαγής. Με ένα Rafael Korea επικεφαλής… Και ξύπνησα

  2. C_GRIP

    Αυτό θα ήταν πλήρως σωστό, με την προϋπόθεση ότι οι ξένοι Τραπεζίτες (στους οποίους οι Ελληνες καταθέτουν πλέον τα λεφτά τους), είναι καλύτεροι και ηθικότεροι από του “ντόπιους”.
    Ειλικρινά πιστεύετε ότι είναι?
    Δείτε πόσα δεινά έχουν προκαλέσει παγκοσμίως με την απληστία τους (π.χ. ντόμινο της Lehman, σκάνδαλο της UBS στις ΗΠΑ κλπ.).
    Ανεξάρτητα από τις προσωπικές (πιθανώς δυσάρεστες) εμπειρίες κάθε ενός μας από τις ελληνικές Τράπεζες, η πραγματικότητα είναι πως είναι καλύτερο για όλους μας τα χρήματά μας να παραμένουν στη χώρα μας. Διαφορετικά πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι μας καθόμαστε.
    Οσο για την εθνικοποίηση, μήπως ξέρει κανείς μία (1) εθνικοποιημένη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας μας, που να πήγε καλά σε βάθος χρόνου? Εκτός και αν πρόθεσή μας είναι να γίνουν όλες σαν την … Αγροτική Τράπεζα, που παλεύει να βρει αγοραστή για το καράβι της, λίγο πριν πέσει στην “ξέρα” (μεταξύ μας, έχει ήδη πέσει και κατεβάζουν με πανικό τις βάρκες…).
    Φυσικά και πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό, αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους. Η εθνικοποίηση όμως, μόνο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, κάνοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όργανα για τις πελατειακές σχέσεις του κάθε πολιτικάντη.

    Bottom line: Ηθικές τράπεζες θα υπάρξουν όταν υπάρξουν και (πολλοί) ηθικοί άνθρωποι για να γίνουν πελάτες τους. Οσο οι περισσότεροι επιζητούν τον εύκολο πλουτισμό και οδηγούνται μόνο από τη ματαιοδοξία και την απληστία τους, οι Τράπεζες (όπως και κάθε άλλη επιχειρηματική αγορά) θα ικανοποιούν αυτά που ο κόσμος ζητά. Πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι για κανέναν, του στυλ: “δεν ήξερα, με παρέσυραν οι διαφημίσεις, δεν ήξερα τι υπέγραφα για το διακοποδάνειό μου κλπ.”.

    Εύχομαι μία καλή μέρα σε όλους

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.