Τον τελευταίο καιρό διαβάζω (πάλι) κάποια από τα βιβλία που οι δάσκαλοι μου στο “Κλασικό” Γυμνάσιο προσπάθησαν να μας βάλουν στη κεφάλα μας -με περιορισμένη -πρέπει να ομολογήσω- επιτυχία! Το λάθος δεν ήταν δικό τους αλλά, δικό μας. Παρ’ όλα αυτά, οι μαθητές εκείνης της εποχής έμαθαν πολλά. Όσο περίεργο κι’ αν ακούγεται αν κάνω λίγη προσπάθεια μπορώ να καταλάβω κατά 50-60%, το αρχαίο κείμενο του Πλάτωνα στον “Τίμαιο” ή στην “Πολιτεία”. Ψάχνοντας για εκδόσεις και σχόλια έπεσα πάνω σε αυτά τα φιλμάκια που  συστήνω να δείτε με το χιούμορ αλλά και προβληματισμό

Θα πείτε… Ρε Καββαθά εδώ ο κόσμος καίγεται κι’ εσύ χτενίζεσαι με την …νεκρή γλώσσα της Ρεπούση; Αν σας πω ότι ο μόνος τρόπος να σβύσουμε τη φωτιά είναι με το να επιστρέψουμε στους παλιούς μας δάσκαλους θα με πιστέψετε;

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

5 Comments

  1. The Ambassador

    Ειναι αληθεια πως ολοκληρη η Αρχαια Ελληνικη Γραμματεια, καθως και κειμενα αναλογα με τα αναγνωσματα του Καλχα, αποτελουν διεξοδους του νου απο τη σηψη και την παρακμη που μας περιβαλει και απειλει συνεχως να μας μολυνει. Κι οταν καμμια φορα μαζευεται πολυ υλικο που βαραινει τη σκεψη, υπαρχουν παντα και καποιες παλαιες εκδοσεις με αρωμα τεχνολογιας που ελαφρωνει το φορτιο.

    Δυστυχως, ομως, ολα αυτα ειναι ενα ευχαριστο διαλειμμα του οποιου η συχνοτητα και η διαρκεια συνεχως μικραινουν. Οταν αναγκαζεσαι να δουλεψεις στην αλλη πλευρα της γης και συνειδητοποιεις οτι ακομα και αυτη η δουλεια εχει ημερομηνια ληξης μεσα στο 2012, δεν μενει πολυς χωρος για παληους καθηγητες, Πλατωνα και Ισοκρατη.

    Εκτος απο τον “αορατο μαντη”, ξερω και μερικους αλλους συνεπεις και σοβαρους επαγγελματιες που καθενας τους ειναι εξ’ ισου αορατος στον τομεα του. Παραμενουν (ακομα) ψυχραιμοι, αγωνιζονται να επιβιωσουν αξιοπρεπως και να στηριξουν τις οικογενειες τους, και καταφερνουν να ξεκλεψουν και λιγο χρονο για “επιστροφη σε παληους δασκαλους”.

    Εκεινο που δεν ξερω ειναι ποτε θα απασφαλισουν και τι ειδους μπαλα θα παρει αμπαριζα τους δασκαλους, τον Πλατωνα, την Πολιτεια, τις Τεχνικες Εκδοσεις, τον PuppetDimos, και οποιον αλλον βρουν στο δρομο τους. Και τοτε θα δουμε πως οι “αορατοι” γινονται “εμφανεστατοι”!!

  2. Ανώνυμος

    «Οι σοφοί άνθρωποι μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν.Οι
    ανόητοι άνθρωποι μιλούν επειδή πρέπει να πουν κάτι» .
    Πλάτων

    τις διπλές εκλογές του 2012 προ-έβλεπε ο Πλάτωνας ;
    Και τις ομίλούσες κεφαλές – αρχηγούς κομμάτων που παριστάνουν τους πολιτικούς ,που δήθεν νοιάζονται για την Ελλάδα ;

  3. Γιάννης Π.Μ

    «Οι σοφοί άνθρωποι μιλούν επειδή έχουν κάτι να πουν.Οι
    ανόητοι άνθρωποι μιλούν επειδή πρέπει να πουν κάτι» .
    Πλάτων

    τις εκλογές του 2012 προ-έβλεπε ο Πλάτωνας ;
    Τις ομιλούσες κεφαλές των πολιτικών αρχηγών που δήθεν νοιάζονται για την Ελλάδα μας ;

  4. george..

    Αναρωτηθείτε ποιος μπορεί να είναι ο φυλακισμένος και ποια μπορεί να είναι η ζωή έξω από το σπήλαιο…? Είναι η ηθική που είναι φυλακισμένη και η ζωή έξω είναι η ζωή με την ηθική… ? είναι η αγάπη..? Είναι η γνώση..?

  5. tasos

    Στον πραγματικό κόσμο τώρα, υπάρχουν οι αλυσσοδεμένοι του σπηλαίου και κάποιοι άλλοι που ζουν στο σπήλαιο, δεν έχουν βγει ούτε αυτοί έξω ποτέ να δουν τι υπάρχει, αλλά λεν παραμύθια στους αλυσσοδεμένους για κάτι “πολύ ωραίο” εκεί έξω. Ανάβουν όμως τη φωτιά και παίζουν το θέατρο σκιών συστηματικά. Αυτοί είναι οι πολιτικοί (άρχοντες) και οι παπάδες. Λένε στους αλυσσοδεμένους: “Κάνε αυτό που σου λέω και θα σου βγάλω τις αλυσσίδες”. Ακόμα πιο θρασείς οι παπάδες, υπόσχονται να τις βγάλουν “μετά θάνατον”. Και ο καιρός περνάει…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.