Επειδή τον τελευταίο καιρό όλο και περισσόροι διανοούμενοι αλλά και “λεζάντες¨της πολιτικής ανακαλύπτουν τα αίτια της (διεθνούς) κρίσης ξαναδημοσιεύω ένα άρθρο που έγραψα για το τεύχος Δεκεμβρίου του 2006 του περιοδικόυ …STATUS
12.06
MOTORHEAD
Πάει καιρός τώρα που λέω ότι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και πως, κάθε μέρα που περνάει, οι συγκρούσεις θα γίνονται πιο άγριες. Σε αυτόν τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα αντιμέτωποι είναι ο 1ος και ο 3ος Κόσμος. Οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ φτωχοί. Οι κατακτητές και οι λεηλατημένοι. Οι βιαστές και οι βιασμένοι. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σε 4-5 χρόνια αλλά θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με κάθε προηγούμενο, είναι πόλεμος ασύμμετρων απειλών, όπως εύστοχα τον αποκάλεσαν μετά την 9/11 τα γεράκια στην Ουάσινγκτον. Από την μία υπάρχουν οι οπλισμένες με όλα τα σύγχρονα όπλα στρατιές των Νέων Σταυροφόρων και απ’ την άλλη οι ζωσμένοι με εκρηκτικά, αποφασισμένοι παρίες του πλανήτη από τους οποίους οι πρώτοι αφαίρεσαν τα πάντα, από τη γη που καλλιεργούν μέχρι τα γάλα των παιδιών τους για να μην αναφερθώ στους 600.000 νεκρούς από την εισβολή στο Ιράκ και τις 18 γυναίκες και μωρά που εκτελέστηκαν από τους ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους από την εκστρατεία εναντίον της Τροίας μέχρι το τελευταίο «δίκαιο» πόλεμο, ο 3ος είναι αποτέλεσμα των φοβερών, απάνθρωπων ανισοτήτων που, ο δυτικός άνθρωπος επέβαλε στα δισεκατομμύρια που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα -που δεν θα ξεχάσω. Πριν 10 χρόνια στην παρουσίαση στη Στουτγάρδη ενός πανάκριβου μοντέλου της Μercedes Benz με κινητήρα V12 o υπεύθυνος ανακοίνωσε με υπερηφάνεια στους δημοσιογράφους ότι «η εξέλιξη μόνο του συστήματος που ανοίγει και κλείνει τις πόρτες κόστισε 5 εκατομμύρια μάρκα»! Λίγοι απ’ τους δημοσιογράφους κατάλαβαν την ύβρη. Πέντε εκατομμύρια μάρκα (ήταν πριν του ευρώ) για μία μπετούγια! Ο υποψιασμένος αναγνώστης δεν έχει παρά στην μία πλευρά της ζυγαριάς να βάλει το κλείθρο και στην άλλη τη κλοπή πλουτοπαραγωγικών πηγών από τις χώρες του, αποκαλούμενου 3ου Κόσμου που επιτρέπουν στον Γερμανό μηχανικό (και στον Έλληνα λωποδύτη, μεταπράτη ή κομπραδόρο) να κυκλοφορεί οδηγώντας την Ύβρη.
Χαμένοι στον ωκεανό των πιστωτικών καρτών, της φαινομενικής πραγματικότητας και του life style τζατζίκι με καγιέν δεν είμαστε σε θέση, δεν θέλουμε ή δεν μας αφήνουν να δούμε την ανισότητα. Και δεν μας αφήνουν γιατί, αν καταλάβουμε τι γίνεται, αν τρομάξουμε, συγκινηθούμε, συμπαρασταθούμε θα χαλάσουμε τη σούπα των διεθνικών. Γι’ αυτό φροντίζουν να στέλνουν τους στρατούς τους σε χώρες που, ακόμα, διαθέτουν αποθέματα (ουρανίου, πετρελαίου, χρυσού, φθηνού δυναμικού κλπ) τα οποία αρπάζουν για να μη χάσει ο βλάχος την «μερσεντέ» και ο γιάπης την Πόρσε.
Τα πράγματα εξελίσσονται όπως είχαν προβλέψει οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Τρομοκρατημένοι από τα εγκλήματα τους οι «πολιτισμένοι» της Δύσης αναζητούν τρόπους για να προφυλαχτούν από τα χτυπήματα. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Φ. Φρατίνι πρότεινε να ψηφιστεί νόμος που να επιβάλει τη «…καταγραφή και διατήρηση για ένα τουλάχιστον χρόνο όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τουλάχιστον για έξη μήνες του συνόλου της εμπορικής δραστηριότητας των πολιτών στο Ίντερνετ για κάθε χρήση…». Στον νέο Μεσαίωνα μία μικρή ομάδα ανθρώπων (όχι πάνω από 2.000.000) θα ελέγχει το σύνολο των πολιτών πρώτα του αναπτυγμένου και, σιγά-σιγά, του 3ου Κόσμου. Με πρόφαση το «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» οι εχθροί της δημοκρατίας και της ελευθερίας απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Οι χαρτογιακάδες των Βρυξελών λένε ότι είμαστε (όλοι) ύποπτοι για «τρομοκρατική ενέργεια» και, γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούν κάθε μας κίνηση. Πανίσχυρα (και πάμφθηνα πλέον) συστήματα όπως το Echelon καταγράφουν σε τεράστιες βάσεις δεδομένων κάθε τηλεφώνημα, φαξ, e-mail αλλά, με τα εκατομμύρια κάμερες που έχουν τοποθετήσει στους δρόμους και στα κτίρια, παρακολουθούν κάθε κίνηση ακόμα και λέξη που λέμε. Οι τεχνολογίες παρακολούθησης κάνουν τον Μεγάλο Αδελφό να μοιάζει με Μικρό Εξάδελφο ιδιαίτερα αν κανείς κάνει το λάθος να ταξιδέψει στη κοιτίδα της …δημοκρατίας, τις ΗΠΑ. Όπως μου λένε ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι απόλυτος και αυτό στη χώρα που διαθέτει το απόλυτα καλύτερο Σύνταγμα στον κόσμο. Πολλές φορές αναρωτιέμαι που πήγαν οι νέοι του Μάη του ’68, τι απέγινε η γενιά του Πολυτεχνείου, που χάθηκε ο Αντρέας, ο Φοίβος, ο Γιώργος και η Καίτη (Γώγου). Γιατί ανταλλάξαμε τα όνειρά μας με Γκραν Τσέροκι, Καγιέν και BMW Χ5; Τι κάνει τον νέο να θέλει να γίνει πορτιέρης σε ξενυχτάδικο και τη κοπελιά γλάστρα σε πρωϊνάδικο; Τι είναι αυτός ο εφιαλτικός κόσμος που λες και ξεπήδησε μέσα από τις (χειρότερες) σελίδες των βιβλίων της επιστημονικής φαντασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι της δικής μου και της επόμενης γενιάς, αναρωτιούνται που πάμε. Μα που αλλού παρά στον …διάβολο!
0 Comments
Το 2006…
Κάποιοι τα έβλεπαν, τα έλεγαν και αυτοί ήσαν… γραφικοί…
Αν δείτε το ψαχτήρι θα διαβάσετε παρόμοια άρθρα από το 03 και 04 -για να μην αναφερθώ στα προφητικά της δεκαετίας του 80…
Καμία από τις γαλάζιες και πρ΄λασινες λεζάντες δεν έδινε σημασία προφανώς επειδή “ο Κωστάκης έγραφε για γιωταχί”
Όσο περνάει ο καιρός και διαβάζω τις μετά θάνατον “διαπιστώσεις” των εκλεκτών του Συστήματος τόσο περισσότερο αισθάνομαι την ανάγκη να τους εξευτελίσω με κάθε τρόπο μπορώ…
Η Καιτη (Γωγου) εγραψε : Τη βλεπεις εκεινη τη ραχουλα ;
Ποσο μπροστα “εβλεπε” ,για αυτο δεν αντεξε και εφυγε νωρις…
Με την Καίτη είμαστε στο ίδιο σχολείο… Στο Λύκειο Γκιζελή. Σε ένα κιτρινισμένο τετράδιο έχω ένα στοιχάκι της… Στη καρδια μου την εικόνα της
Εδώ είναι, ποτέ δεν “έφυγε”
Προφητικός όπως πάντα!!!
Τελικά είναι κατάρα, μια χώρα να διαθέτει ορυκτό πλούτο γιατί αν για παράδειγμα η Μέση Ανατολή δεν είχε αυτά που έχει θα την βλέπαμε σαν την Γροιλανδία.
Αλλά τι να λέμε, εδώ ούτε την Ισλανδία αφήσαν στην ησυχία της, αλλά εκεί τουλάχιστον κατοικούν σκεπτόμενοι άνθρωποι σε σχέση με κάποιους άλλους που για να κάνουν τον 1ο αυτοκινητόδρομο (λέμε τώρα) έπρεπε να πάρουν το 9ο ΚΠΣ!!!
Την καλημέρα μου, και μιας και σωστά χρησιμοποιείς την λέξη ΎΒΡΗ, συπληρώνω για να μην ξεχνιόμαστε, ότι μετά ακολουθεί η ΝΕΜΕΣΗΣ…
@Giorgos: Νέμεσις (κατά το “ύβρις”). Εμείς, οι παλαιοί των ημερών τα θυμόμαστε ακόμα.
Αντί να πάμε στο Διάβολο γιατί δεν μετακομίζουμε στο Εξωτερικό? Ενας φίλος με καλή θέση σε μεγάλο Δημοσιογραφικό Οργανισμό απολύθηκε και θα πάει αύριο να μείνει για κανά δίμηνο στη Νέα Υόρκη αναζητώντας καλύτερη τύχη (έχει συγγενείς εκεί). Πόσο εύκολο είναι να ξανα-βγούν οι 4Τ (ή να εργαστεί ένα στέλεχος με πείρα) σε αμερικανικό ή βρετανικό έδαφος? Τό έχετε ψάξει με τα δεδομένα της νέας τεχνολογίας και με τις γνωριμίες που έχετε? Γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να μείνουμε εδώ και να λουζόμαστε τα “κουστούμια” κάθε μέρα?
Μόνο αν βρθεί ένας Λευκός Ιππότης και μας βοηθπησει οικονομικά.
O “Λευκός Ιππότης” και τα “προφητικά της δεκαετίας του ΄80” μου θύμισαν εκείνη την καταπληκτική ιστορία σύγκρισης Ελλάδας και Ιταλίας στο Εν Λευκώ του Γενάρη του 1982: F-104 vs Ferrari 126CK (τι εξώφυλλο!) με τον αξέχαστο Gilles (με τη λευκή φόρμα) να κερδίζει ένα τζετ – λίγες βδομάδες πριν αποφασίσει να αναχωρήσει κι αυτός… Εμείς το 2082 ίσως αποφασίσουμε αν στο Ελληνικό θα γίνει επιτέλους Λευκή ή Πράσινη Ανάπτυξη ή… απλώς Πράσινα Άλογα!
Ευχαριστώ Τάσο, η δύναμη της… συνήθειας, και να σκεψτείς ότι “πρόλαβα” και την μπλε Γραμματική του Τριανταφυλλίδη πριν την αποσύρουν οι φωστήρες της παιδείας…
Καλησπέρα,
το πετρέλαιο εξαντλείται. Μή[ως όμως εξαντλείται και το κάρβουνο της Κίνας; Δίνει εδώ μια ανάλυση για την κορυφή του κάρβουνου της Κίνας. Θα την βρείτε ενδιαφέρουσα:
http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_21.html#axzz1K6sn5nTM
Ποτέ δεν με ενεθουσίασαν οι Mercedes. Αυτοκίνητα πλουσίων μεγαλογιατρών, χασάπηδων και ιδιοκτητών αλυσσίδας σουβλακερί, καθώς και νταβατζήδων …!
Όταν, διάβασα γι’ αυτήν την “Windschnittige Italienerin” στο περιοδικό “VDI Nachrichten” όργανο της Ένωσης Γερμανών Μηχανικών (Vereines Deutscher Ingeniure) και αργότερα “Οι 4Τροχοί” ενός Κώστα Καββαθά παρουσίασαν το 1978 σε ένα άρθρο τους (*) την Alfa Romeo Giulietta σε χρώμα Avorio και αργότερα το ίδιο περιοδικό, συγκρίνοντάς την με όλα τα άλλα οικογενειακά αυτοκίνητα, βρήκε ότι είναι το καλλίτερο οικογενειακό αυτοκίνητο, μαζί με την συζυγό μου ξεπουληθήκαμε και την αγοράσαμε (Οκτώβριος 1978, 610.000 Δρχ. μια περιουσία!) σε χρώμα Blue Pervinca Metalise και 1,6 lt.κινητήρα.
Τον Οκτώβριο 2010, με μεγάλη μου θλίψη, την πήγα για απόσυρση.
Είχα κουραστεί πια να την περιποιούμαι και μετά από 33 ολόκληρα χρόνια, είχα γεράσει και εγώ κάπως.
Μόνο το βγάλσιμο και επανατοποθέση των τροχών το 2004, προκειμένου να τρίψω με τη βούρτσα και να … σαπουνίσω τους θόλους για να τους περάσω μετά με Teroson, προκάλεσε την απαρχή της κήλης μου που αργότερα “επισκεύασα” στο χειρουργείο.
Μην μου μιλάτε λοιπόν για BMW ή για Mercedes. Δε μπάνε να είναι τεχνολογικά θαύματα, εγώ για 20 συναπτά έτη τις έσκιζα με την Alfa Romeo Giulietta μου.
Φιλικά
Ευμένης ο Καρδιανός