Του ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΣΟΛΑ*

Το «Εθνος αποτελεί την κύρια συγκολλητική δύναμη που μας ενώνει όλους, Δεξιούς, Κεντρώους, Αριστερούς, Πλούσιους, Φτωχούς, μορφωμένους, αμόρφωτους, όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες».

 

Η περικοπή είναι από τη «Διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη», στην «Ελευθεροτυπία», 4-2-2010, και μου δίνει την ενθάρρυνση να αναφερθώ σε μια ιδέα μου-πρόταση, στο πνεύμα της περικοπής. Την πρόταση την περιελάμβανα σε μια ανοιχτή επιστολή που έστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια, στις 21 Φεβρουαρίου 2010, με τίτλο: «Στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Ελληνα». Η φράση αυτή ανήκει στον κ. Παπούλια.

 

Η επιστολή μου ήταν τιμητική για το πρόσωπο του Προέδρου. Πλην όμως το περιεχόμενό της, όσο και ‘γώ ως συγγραφέας, απαξιωθήκαμε. Καμιά αντίδραση από την Προεδρία. Ούτε μια απάντηση τυπική!

 

Με την επιστολή μου ήθελα (όπως και τα εκατομμύρια των Ελλήνων), τα «σκυλιά» της Τρόικας να μην καταξεσκίσουν τον πλούτο της χώρας μας, το μέλλον της. Βιώνοντας ίσως έτσι όλοι οι Ελληνες (έχοντες και οι μη έχοντες) τη χειρότερη που μπορεί να μας προκύψει καταστροφή της Ελλάδας από τότε που υπάρχουμε ως Ελληνες. Και πια ύστερα χωρίς λόγο, θα πλανιόμαστε. Και λόγο θα έχουν μόνο οι κερδοσκόποι. Λόγο θα έχει το σκότος τους. Ενα σκότος ικανό να σβήσει όσο φως και όσον πολιτισμό ωφελήθηκε ο κόσμος από τη μέγιστη συνεισφορά των Ελλήνων (παλαιών και νέων), χάνοντας τη «συγκολλητική» μας «δύναμη» που λέγεται Εθνος. Πατρίδα. Γλώσσα.

 

Ω κόσμε! Αν ήξεραν όλοι οι λαοί (και προπάντων εμείς οι Ελληνες) τι ζημιά θα προκληθεί από τη σκοπούμενη διάλυση της Ελλάδας.

 

«Ναι, στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Ελληνα». Ομως τι θα λέγατε, κύριε Πρόεδρε, αν για μερικές ημέρες, υπό την Αιγίδα σας, όλα τα κανάλια, κρατικά, ιδιωτικά, όλοι οι ραδιοφωνικοί μας σταθμοί και όλες οι εφημερίδες μας, οργάνωναν από κοινού μια μεγάλη εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα, αντιστεκόμενοι έτσι οι Ελληνες στην ταπείνωσή τους από τους τοκογλύφους; Απευθύνοντας εσείς μια έκκληση προς όλους τους Ελληνες να συνεισφέρουν. Κυρίως οι τράπεζές μας. Οι βιομηχανίες μας, οι επιχειρήσεις μας (εντός και εκτός Ελλάδας), οι εφοπλιστές μας, η Εκκλησία μας, οι εργολάβοι… Οι μεγαλέμποροι… Τα μεγάλα ξενοδοχειακά και εκδοτικά συγκροτήματα, ιδρύματα κ.λπ., κ.λπ. Θυμίζοντάς τους πως στον τόπο αυτόν, κατά καιρούς, υπήρξαν μεγάλοι πατριώτες, μεγάλοι ευεργέτες. Σε μια τέτοια προσπάθεια σωτηρίας της Ελλάδας, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν τα εκατομμύρια των Ελλήνων εντός και εκτός της Ελλάδας. Και θα επισημαινόταν η Βούληση των Ελλήνων να αναγεννιούνται σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο για τους εαυτούς τους.

 

Και ενώ είχα την αφέλεια να πιστεύω ότι κάποια ανταπόκριση θα έβρισκε η πρότασή μου, τίποτα δεν έγινε. Και αντίθετα έγινε αυτή η ευτελιστική τηλεοπτική εικόνα ενός μικρού παιδιού, που έσπασε τον κουμπαρά του για τη… σωτηρία της Ελλάδας!

 

Αναμένοντας λοιπόν ότι θα δινόταν κάποια συνέχεια στο θέμα μου, σκεφτόμουν ότι πέρα από τη σοβαρή οικονομική ωφέλεια που θα προέκυπτε, θα μας δινόταν η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη ξεχασμένη συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό και για τους αγώνες της υπέρ της ελευθερίας, όχι μόνο για τη δική της αλλά και όλου του κόσμου. Και οι νέοι μας θα μάθαιναν πολλά για την Ιστορία μας, από σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και από ξένους επιφανείς καλεσμένους μας. Ετσι η Τρόικα θα περιόριζε την ακόρεστη βουλιμία της και ο τόπος θα ανάσαινε ηθικά, οικονομικά, ψυχολογικά.

 

Είναι αργά τώρα για να υλοποιηθεί αυτός ο έρανος με το περιεχόμενο του πολιτισμού και της Ιστορίας μας, για να μη χαθεί η κοινή μας Πατρίδα; Η κοινή μας γλώσσα; Το κοινό μας Εθνος; Βούληση και πρωτοβουλίες χρειάζονται.

 

*«Το Γένος το Ιερό και το Βέβηλο» είναι ο τίτλος ενός μυθιστορήματός μου που εκδόθηκε το 1992.

ΤΗΝ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΈΚΑΝΕ Ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΉ, ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ 19, 2010

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

4 Comments

  1. ΜΠΕΤΤΥ

    “Τα σκυλιά της Τρόικας”! αν είναι δυνατόν, και το άρθρο του Ιγνατίου καλό και το άρθρο του κ. Κασόλα καλό? Θα πάθουμε “διχασμό προσωπικότητας”. Πάντως από ό,τι ξέρω από τον πατερούλη μου (είχε μία βιοτεχνία το παλαι ποτέ), οι δανειστές, είναι απλά τοκογλύφοι και έως ότου τους ξεχρεώσεις θα “σου πιούν το αίμα”. Σας παραπέμπω σε ένα μικρό άρθρο του Ν. Μαραβέγια “πως φτάσαμε στη σημερινή κρίση” στην “Ε” 12/12/10. ‘Οσο για το τι προσφέραμε πριν από 2000 χρόνια στους Ευρωπαίους, νομίζω ότι το εκτιμούν συνεχώς, με εκθέσεις, ομιλίες, διδάσκοντας τα Aρχαία Ελληνικά στα σχολεία τους κλπ. κλπ. δυστυχώς όμως τα Hedge funds” που κρατάνε τις οικονομίες στα χέρια τους δεν τους ενδιαφέρουν αυτά. Δεν είναι και λίγο “κακομοιριά” να επικαλούμαστε συνεχώς τι προσέφεραν οι πρόγονοι μας. Και από ότι συμπεραίνω θέλουμε να το εξαργυρώσουμε αυτό σε χρήμα!!!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.