Νίκος Κοτζιάς
Είναι γνωστή η αντίσταση που πρόβαλε ο Μακάριος στις παραλλαγές προτάσεων της Αμερικανικής Κυβέρνησης (Σχέδια ‘Ατσεσον) για εκχώρηση από την Ελλάδα της νήσου Καστελόριζο προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη τότε «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αυτή την πρωτοβουλία, φοβούμενες τόσο τυχόν στενή σύνδεση της Κύπρου με την τότε Σοβιετική Ένωση, όσο και την πρόκληση πολέμου ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία. Ανεξάρτητα το πώς αξιολογεί κανείς τις τότε προτάσεις, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω εδώ, είναι ότι για την ένωση ολόκληρης της Κύπρου με την Ελλάδα ζητιόταν η παραχώρηση του Καστελόριζου.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, προδομένη η Κύπρος από την Χούντα των Αθηνών, έγινε το μεγάλο θύμα της τουρκικής επιθετικότητας και κατοχής. Όμως, το μικρό Καστελόριζο παρέμεινε ελληνικό και μάλιστα με αυξανόμενη ρόλο. Σειρά σχετικά πρόσφατων συμφωνιών για το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης αναγνωρίζουν, πλέον, στο Καστελόριζο την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας, καθώς και δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο μικρός ελληνικός βράχος απέκτησε μέγιστη γεω-οικονομική στρατηγική σημασία. Αποτελεί φυσικό εμπόδιο για την Τουρκία που επιθυμεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και αέρια. Με άλλα λόγια έχουν γίνει ανακαλύψεις που προσθέτουν στην γεω-στρατηγική σημασία της περιοχής εν γένει, λόγο γειτνίασης με τα Πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, μια αυτοτελή γεω-οικονομική και κατά προέκταση αυτόνομη γεωστρατηγική σημασία.Η Τουρκική διπλωματία εντόπισε σύντομα τα πλεονεκτήματα που αποκτά η θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθεί δε, να προωθήσει τρεις στρατηγικές επιλογές: πρώτον να υποβαθμίσει τη σημασία και τη δυνατότητα δράσης του Ισραήλ.
Για αυτό εξάλλου και η στάση της στα πρόσφατα επεισόδια κατά την αποστολή βοήθειας προς την Γάζα. Να εμφανίσει εαυτό, αυτή η δύναμη κατοχής (αλλά για αυτό κουβέντα ορισμένοι Έλληνες ακτιβιστές…), ως εκπρόσωπο των συμφερόντων της Βόρειας Κύπρου και ότι διαχειρίζεται τα δήθεν αυτόνομα συμφέροντα των κατεχομένων εδαφών. Ενώ εμφανίζει τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως υπό επιτήρηση, εμφανίζοντας την τελευταία ως κράτος περιορισμένης κυριαρχίας. Και τρίτον, να αποκλείσει την διασύνδεση ανάμεσα σε Ηπειρωτική Ελλάδα – Ρόδο με Καστελόριζο και του τελευταίου με την Κύπρο. Δηλαδή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει δικαιώματα δια της κατοχής. Ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν καθότι καλούνται να παραιτηθούν από τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Πώς μπορεί να γίνει παραίτηση από δικαιώματα; Με μιας; Ανοικτά; Καμιά κυβέρνηση δεν θα το έκανε, διότι αυτό θα συνιστούσε εθνική προδοσία. Αυτή γίνεται από αδυναμία και δια της διολίσθησης. Επί παραδείγματι δια της αποδοχής, όπως έχει ήδη γίνει, της Τουρκικής θέσης σύμφωνα ότι στην διαπραγμάτευση ως προς το Αιγαίο δεν θα συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο. Όμως, ένα πλαίσιο συμφωνίας χωρίς το Καστελόριζο σημαίνει ότι η συνολική συμφωνία δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές και τα δικαιώματά του.Αντίθετα με όσα πράττει η ελληνική πολιτεία, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το Αιγαίο χωρίς αναγνώριση των δικαιωμάτων ΑΟΖ που απορρέουν από τη θέση που κατέχει το Καστελόριζο και η υφαλοκρηπίδα του.
Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να υπάρξει αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αμέσως δε μετά με την Αίγυπτο. Συμφωνίες που θα αναγνωρίζουν την ΑΟΖ του Καστελόριζο. Εάν η Τουρκία έχει άλλη γνώμη, ας πάει εκείνη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά το να παραιτείται η Ελλάδα εκ των προτέρων από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε αναμφισβήτητη περιοχή της, διότι έτσι το επιθυμούν οι Τούρκοι προκειμένου να διαπραγματευτούν άλλα ζητήματα στο Αιγαίο πρόκειται το λιγότερο για εθνική ηλιθιότητα!
πηγή: epirusgate.blogspot.com
Από “Αντίφωνο”
8 Comments
Η Ελλάς, πέραν του ότι πρέπει να επιβληθεί μόνη της έναντι των γελοίων τουρκικών αξιώσεων, έχει προδοθεί και από την ΕΕ, η οποία συμφώνησε ώστε η Μεσόγειος να μην έχει ΑΟΖ. Και θίγεται από αυτό το γεγονός η Ιταλία και δεν αντιδράει!!! Ενώ οι Γαλλία, Ισπανία έχουν πλευρά προς τον Ατλαντικό και οι Πορτογαλία, Γερμανία, Αγγλία, και Σκανδιναβοί μόνο στον Ατλαντικό. Ποιός ξέρει τί εκβιασμός έπεσε από ΗΠΑ μεριά. Αν έχεις μια στοιχειώδη ισχύ και αξιοπρέπεια σαν κράτος, λες στην απέναντι πλευρά “δεν ακούω τίποτα, και αν είστε μάγκες ελάτε να με εμποδίσετε από το να επεκτείνω τα χωρικά ύδατα στα 10 ν.μ. και να εκμεταλλευτώ τα όποια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο”. Στην εποχή μας όμως η ελληνική αδυναμία είναι πλήρης σε όλα τα επίπεδα. Και σε διπλωματικό, και σε οικονομικό, και σε στρατιωτικό, και κυρίως σε νοητικό επίπεδο. Ο Τσάβες δηλαδή που έχει από πάνω του την καυτή ανάσα των Αμερικανών, πώς τους έδιωξε από την Βενεζουέλα και τα εθνικοποίησε όλα και δεν τρέχει κάστανο? Αυτός έχει δίπλα τον Πούτιν όμως και την Ρωσία, ενώ εμείς φροντίσαμε μόνοι μας να τον διώξουμε από την Ελλάδα με την ακύρωση του αγωγού πετρελαίου.
Οι Τσάβες, Μοράλες, Λούλα, Πούτιν κ.α δεν “συνάδουν” με το our way of life. Εμείς ανήκωμεν είς την Δύσιν, είμεθα δεμένοι στο άρμα τοπυ ΔΝΤ και της ΕΚΤ, φοράμε κολάν, τρέχουμε μαραθώνιο και πίνουμε ούζα στου Μπαϊρακτάρη…Δεν έχουμε καμία δουλειά με τριτοκοσμικούς
η ελλαδα εχει χαθει…- (ασχετο.. αλλα χρειαζομουνα επειγοντος ενα αντιγραφο βεβαιωσης τιτλου σπουδων.. αλλα τα κωλοπαιδα των μηχανολογων κανουν καταλυψη .. φανταζομαι χωρις λογο, εξαλου κανεις δεν ασχοληται μαζι τους… ενω οι αγγλοι που τα εκαναν λαμπογιαλο μια φορα ακουστικαν σε ολο το κοσμο γιατι εχουν αιτηματα δικαια… ) μαλακ…. του δηθεν φοιτητικου κινηματος εχεται χασει την μπαλα…. εγω δυστηχως για αλλη μια φορα μπορει να χασω μια δουλεια… και εσεις ψαχνεται να βρειτε το δικαιο της θαλασσας οταν εχει χαθει η ουσια, η παιδεια….
ζητω το αριστερο κινημα της παρλαπιπας …ευχομαι να μας κυβερνησουν επιτελος οι γερμανοι και οι αμερικανοι και οσο ποιο γρηγορα γινει τοσο το καλυτερο….
Παιδεια. Εκει ειναι ολο το προβλημα της χωρας. Σκεφτειτε, οτι στη προσφατη λιστα με τα 200 καλυτερα πενεπιστημια του κοσμου, δεν περιλαμβανεται ΟΥΤΕ ΕΝΑ ελληνικο. Ολα τα αλλα, κατα τη γνωμη μου, ειναι λεπτομερειες.
Σκεφτειτε επισης, οτι εχουν δοθει πολλα χρηματα στα ελληνικα πανεπιστημια και οτι οι διοικουντες, θεωρητικα τουλαχιστον, ειναι ανθρωποι μορφωμενοι και, επομενως (παντα θεωρητικα) δεν μπορουμε να ισχυριστουμε γι’ αυτους οτι επεσαν θυματα των ΜΜΕ η των διεφθαρμενων πολιτικων.
Έχω βαρεθεί να διαβάζω παρόμοια άρθρα περί εθνικής κυριαρχίας και άλλα τέτοια γραφικά. Η “ηρωϊκές” κυβερνήσεις Σημίτη έβαλαν για τα καλά τα θεμέλια της υποτέλειας και ο Καραμανλής το αποτελείωσε. Και τώρα ο ΓΑΠ…
Αν είχαμε ηγέτες τώρα θα ΄χαν φροντίσει να έχουμε καμιά 15αριά φρεγάτες “αστακούς” στα πέλαγα και καμιά 300αριά 3ης γενιάς στα shelter έτοιμα να ξαμοληθούν. Έλα πες μου μετά για 12 μήλια και ΑΟΖ.
Αλλά εμείς είχαμε το νου για καμιά Ολυμπιάδα και κανά Ζεϊμπέκικο και τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε γεώτρηση ούτε για νερό.
Είμαστε άραγε άξιοι της μοίρας μας λόγω βλακείας ή από επιλογή;
Λόγω ραγιαδισμού
Υπάρχουν και χειρότερα:
http://spetses.wordpress.com/politeia/simaia1/
Αυτό ήταν δηλαδή; Τελειώσαμε ως κράτος και ίσως ως έθνος σε 2-3 γεννιές;
Ή μήπως μας έμεινε μόνο η Χρυσή Αυγή αφού οι υπόλοιποι έχουν κάνει την “τρόμπα” επιστήμη;