Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά ανακοίνωσε και επισήμως η αυστριακή επιχείρηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Verbund, καθώς δεν θεωρεί ότι η χώρα περιλαμβάνεται στις βασικές της ξένες αγορές.

«(Η Verbund) επιδιώκει να υποβαθμίσει σταδιακά τη δραστηριότητά της σε δευτερεύουσες αγορές σε βάθος χρόνου και έχει αποφασίσει…την απόσυρσή της από την κοινοπραξία Verbund-APT Energa Hellas», τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Verbund Ελλάς, στην οποία η Verbund διατηρεί ποσοστό 55%, είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της αυστριακής εταιρείας από το μετοχικό σχήμα Verbund Ελλάς δεν θα έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή από τον Ιανουάριο θα ελέγχεται πλήρως από την οικογένεια Φλώρου, η οποία μέσω της Energa συμμετέχει με 45% στο σημερινό σχήμα.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές της εταιρείας, η πορεία της στην προμήθεια ηλεκτρικού προς εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές, από το νέο χρόνο θα επεκταθεί με νέα πακέτα προσφορών. Επίσης θα εντατικοποιήσει τη δραστηριότητά της στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, με εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς αυτές της επιτρέπουν να διαμορφώνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα τιμών ενέργειας, που μεταφράζονται σε ακόμη καλύτερα τιμολόγια για τους τελικούς καταναλωτές πελάτες της.

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

8 Comments

  1. tasos

    Καλό θα ήταν αν φεύγαν όλοι αυτοί οι αερητζήδες ή ακόμη καλύτερα αν φεύγαμε εμείς από τη μέγγενη των απατεώνων της ΟΝΕ/ΕΕ.
    Η ΔΕΗ παράγει ενέργεια έχοντας δωρεάν την πρώτη ύλη (λιγνίτη). Με μια στοιχειωδώς σωστή διαχείριση, κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ που ανήκει και πρέπει να ανήκει στο λαό για πολλούς λόγους. Τώρα αν η κυβέρνηση του ΕΕ/ΔΝΤ/ΓΑΠ θέλοντας να κάνει ζημιά στη χώρα, (όπως συνηθίζεται τελευταία), συμμαχήσει με… “επενδυτές” εναντίον του λαού, θα βρει τρόπους να λέει ότι είναι ζημιογόνα κλπ κλπ.

    Ένα πρόσφατο δημοσίευμα λέει τα εξής:

    “Με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι πρακτικά αδύνατον για τρίτες εταιρείες να ανταγωνιστούν σοβαρά την κρατική επιχείρηση. Ακόμα και τα τιμολόγια που θα διαμορφωθούν το 2013 με ενσωματωμένο το κόστος ρύπων δεν αρκούν για να επιτρέψουν στους τρίτους παίκτες να διεκδικήσουν αξιόλογα μερίδια στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα αν οι εταιρείες αυτές στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή τους μόνον σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ, όπως συμβαίνει σήμερα.

    Χωρίς την «ομπρέλα» των υψηλών τιμών ρεύματος από τον κυρίαρχο μεγάλο παίκτη, τη ΔΕΗ, οι τρίτες εταιρείες δεν μπορούν να βρουν χώρο δραστηριοποίησης στην αγορά, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεδομένης δε της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα για την απελευθέρωση, οι αυξήσεις μοιάζουν μονόδρομος, διαφορετικά και η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει στους ανταγωνιστές της λιγντικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και οι τιμές θα αυξηθούν.

    Αλλωστε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όταν άνοιξε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά για να υποχωρήσουν αργότερα με την πάροδο των χρόνων, χωρίς, όμως, ποτέ να πέσουν ή έστω να πλησιάσουν τα προ της απελευθέρωσης επίπεδα.”

    Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=52439147

    Δηλαδή οι “καημένες” οι εταιρίες των “ανταγωνιστικών” ιδιωτών δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και επειδή πρέπει να πλουτίσουν, οφείλουν οι λαοί να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα (και το νερό και το φαΐ σε λίγο). Αυτό θα πει “απελευθέρωση αγοράς ενέργειας” για το… καλό μας. Ωραία τα έλεγε το τελευταίο άρθρο του κ. Βιλιάδρου σε προηγούμενη ανάρτηση.
    Μια μη ακυβέρνητη πολιτεία θα καλούσε τη ΔΕΗ Α.Ε. και θα της έλεγε: “Κάνε ότι μπορείς για να μειώσεις τα τιμολόγιά σου συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε μισθούς και προσωπικό. Εγώ θέλω φτηνό ρεύμα”. Όταν θα το πετύχαινε, θα μπορούσε να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας για να είναι τυπικά “εντάξει” με τους “εταίρους”…

  2. george..

    εγω διαφωνω… εγω πηγα στην verbund και ειχα κερδος … πως και γιατι δεν μου καιγεται καρφι… και αν γινει η δεη απο κρατικη ιδιωτικη παλι δεν μου καιγεται καρφι… οσο υπαρχει ανταγωνησμος οι τιμες πεφτουν… αν το κρατος δεν μπορει να σταματησει τα καρτελ… αλακται το κρατος… μικροαστοι μετρατε την ευτυχια σε πενταροδεκαρες κοτερα και αυτοκινητα…χαχαχαχ … βουλιαζεται, γιατι δεν αλαζεται?

  3. Άγγελος

    “Η ΔΕΗ παράγει ενέργεια έχοντας δωρεάν την πρώτη ύλη”

    tasos άμα πιστεύεις ότι ο λιγνίτης είναι όντως δωρεάν, να εξετάσεις σοβαρά την περίπτωση να υστερείς -λιγάκι!

  4. Άγγελος

    tasos

    δεν θα το πιστέψεις! πέρασα σήμερα το πρωί από το καφενείο του μπάρμπα μου του Παντελή, ήπια ένα βαρύγλυκο και δεν πλήρωσα τίποτε. Ο καφές είναι δωρεάν!!!!

    καλές γιορτές!!!

    1. tasos

      Άγγελε, φίλε μου δε σε συμφέρει ο δωρεάν καφές. Θα πίνεις πολύ και δε θα σε πιάνει ύπνος ως τις 3:49 και θα πληρώνεις ρεύμα για φώτα και Η/Υ!
      Καλές γιορτές και σε ‘σένα και όλους!

      1. Άγγελος

        σιγά τα έξοδα, με 10 λεπτά/kWh με βγαίνει δωρεάν 😉

        σκέψου πάντως κάτι, είναι δυνατόν εξαντλήσιμος, μη ανανεώσιμος πόρος να είναι “δωρεάν” ή μήπως μια ΑΕ βγάζει κέρδος από την κατασπατάληση του λιγνίτη;

        είναι σωστό να πληρώνουμε 10 σέντσια και εγώ ο πλουτοκράτης και ο παπούλης με τα 408 ευρά/μήνα, ή μήπως πρέπει η τιμή της ενέργειας να αυξηθεί και να περάσουμε σε απευθείας εισοδηματικές ενισχύσεις και να μην μπλέκουμε την κοινωνική με την ενεργειακή πολιτική;

        τέλος δεν πίνω καφέ, ήτο επιχειρηματολογικό εύρημα. πίνω τσάι του βουνού ελληνικό 😉

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d