Αμετακίνητος στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο τούρκος πρωθυπουργός, παρά το καλό κλίμα και τις 21 συμφωνίες

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

OΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ αντέχουν στον χρόνο. Και παρά το θερμό κλίμα που με επιμέλεια καλλιεργήθηκε κατά τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας από τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, απεδείχθη ότι το «τέλος του δρόμου» είναι ακόμη πολύ μακριά. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπήρξε άλλωστε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος σε όλα τα «καυτά» ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Η ελληνική πλευρά κρατά τη δέσμευσή του ότι οι δύο χώρες θα γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους και θα ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, κάτι που αποδεικνύουν οι 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν, κυρίως σε τομείς χαμηλής πολιτικής, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Αμετακίνητη σχεδόν σε όλα εμφανίστηκε η Τουρκία, διά στόματος Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου των δύο πρωθυπουργών. Το κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος ήταν αρκετά βαρύ, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε «επιθετικός» καταθέτοντας στο τραπέζι πολλές απαιτήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίστηκε άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών και έθεσε πέντε βασικά ζητήματα:

  1. Ζήτησε ουσιαστικά την εγκαθίδρυση ενός ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο. «Οταν ο κ.Ερντογάν λέει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη, είτε τουρκικά είτε ελληνικά,πρέπει να πετούν άοπλα στο Αιγαίο, τι ακριβώς εννοεί;» αναρωτιούνται. «Σημαίνει μήπως αυτό ότι τα ελληνικά μαχητικά πρέπει να πετούν άοπλα και επάνω από ελληνικά νησιά;» προσθέτουν. Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ασκήσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να γίνονται υπό προϋποθέσεις.
  2. Ζήτησε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και επίλυσή του εντός του 2010. Κατά τον τούρκο πρωθυπουργό, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να συμμετάσχουν σε μια πολυμερή διάσκεψη, τύπου Λουκέρνης, για να λύσουν το ζήτημα. «Απορρίπτει ουσιαστικά τα περί “κυπριακής λύσης” που κατά κόρον επαναλαμβάνει η ελληνική κυβέρ νηση» σχολιάζουν άνθρωποι που έχουν χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα. Και το χρονοδιάγραμμα που τίθεται ως το τέλος του έτους «προδιαθέτει ότι η Αγκυρα έχει έτοιμο το “Σχέδιο Β” για τα Κατεχόμενα. Αυτό φάνηκε από την προειδοποίηση του Ερντογάν ότι το “ψευδοκράτος” έχει ήδη αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης».
  3. Απέρριψε ουσιαστικά τη λύση της προσφυγής στη Χάγη, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να διευθετήσουν μόνες τους τις διαφορές τους στο Αιγαίο. «Εμείς θα τα διευθετήσουμε (σ.σ.: τα θέματα του Αιγαίου) . Ποιος θα έρθει να το κάνει για εμάς; Το υπογραμμίζω αυτό» είπε ο κ. Ερντογάν. «Εμμέσως πλην σαφώς,ο τούρκος πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν προτιμά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία διπλωματική πηγή. Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος είχε αναφερθεί σε τρίτους, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι να δίνουν λύσεις όταν υπάρχουν διαφωνίες για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών.
  4. Ξεκαθάρισε ότι το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έναντι της πιθανής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων δεν πρόκειται να αρθεί μονομερώς από την Τουρκία και, κυρίως, όχι προτού αποδώσουν αποτελέσματα οι διερευνητικές επαφές. «Με τον τρόπο αυτόν» σχολιάζουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές «ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά αποτρέπει την Αθήνα από το να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επέκταση, η οποία θα πρέπει να τελεί “υπό την έγκριση” της τουρκικής πλευράς».
  5. Αναφέρθηκε σε αμοιβαιότητα στην εκλογή των ανώτατων θρησκευτικών ηγετών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της θρησκευτικής ηγεσίας της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. «Κατά κάποιο τρόποο κ.Ερντογάν εξισώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον μουφτή.Μήπως» αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές «αυτό υποκρύπτει ευρύτερες τουρκικές επιδιώξεις, ώστε να υπάρχει εκλεγμένος μουφτής στην Ελλάδα με ευρύτερες αρμοδιότητες;».
    tovima.gr
    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

3 Comments

  1. netakias

    Κι Ο Τρεμόπουλος Χτενίζεται…

    από το http://ecogreenswatch.wordpress.com

    Η Οι-κωλογία σε πλήρη δράση !!!!

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ & HMEΡΙΔΑ : «Οι επιπτώσεις του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στην Θράκη και το Αιγαίο (εθνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές)»

    Παρασκευή, 14 Μάιος 2010 08:22 | Ειδήσεις – Οι δράσεις μας

    Σας καλούμε στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανωθεί τη Δευτέρα 17 Μαΐου και ώρα 11.:30-13:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στην οδό Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια και στην Hμερίδα που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθηνών, επί της οδού Λ. Αμαλίας 8 στις 16:30-20:00.

    ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

    Οικολογική Εταιρία Εβρου (Ο.Ε.Ε.)

    Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ( ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο)

    Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

    Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος»

    Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

    Εισηγητές Ημερίδας

    1. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
    Χημικός Μηχανικός – Υγιεινολόγος
    «Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη – Η κατάρρευση ενός μύθου»
    2. Ιωάννης Τέντες
    Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στο τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ.
    «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»
    3. Θεόδωρος Τσιμπίδης
    Δ/ντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», Συνεργάτης Τμ.Θαλάσσιας Βιολογίας Παν/μίου Essex.
    «Το Αιγαίο στα πλαίσια της μαύρης Ανάπτυξης»
    4. Μιχαήλ Δεκλερής
    Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ.
    «Γιατί ο αγωγός πετρελαίου θα σημάνει το θάνατο του Αιγαίου»

    Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και κομμάτων και ερωτήσεις και παρεμβάσεις πολιτών.

    Στην ημερίδα θα συμμετέχει αντιπροσωπεία ακτιβιστών από Οικολογικές Οργανώσεις της Βουλγαρίας.

    ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

    Οικολογική Εταιρία Εβρου (Ο.Ε.Ε.)
    Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ( ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο)
    Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
    Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος»
    Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

    Τηλέφωνα επικοινωνίας:

    1. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΒΡΟΥ : 6974215440 (Χ.Λαζόπουλος), 6946280471(Κ.Παπαδοπούλου) , 6973535309 (Σ.Ανδριόπουλος)
    2. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ: 2103823850 (Δ.Ερρίκου)
    3. ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο: 6933370458 (Γ.Τσέκος)

  2. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

    Φίλε Κώστα, σου παραθέτω το άρθρο του κ. Χαρβαλιά (ναι, αυτού του εθνικιστή που κοντραρίστηκε με τον Ερντογάν) με τίτλο: “Η χρεοκοπημένη Φινλανδία της Μεσογείου…”
    To link:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=15426&subid=2&pubid=12158965

    Και το κείμενο:

    Για Δανία του Νότου δεν μας βλέπω… Περισσότερο στην ηττημένη Φινλανδία του 1947 μοιάζουμε. Σε εκδοχή πολυδιάστατης χρεοκοπίας, πολιτικής, διπλωματικής, ηθικής και δευτερευόντως οικονομικής. Κι επειδή στην κατάστασή μας περιττεύουν τα καλαμπούρια, αυτές οι μαγκιές του τύπου «είναι ντροπή να αγοράζουμε όπλα για φανταστικούς κινδύνους» πρέπει να τεθούν, επιτέλους, σε μια ωραία δημόσια διαβούλευση, για να ξέρουμε ο καθένας τι λέει και πώς το εννοεί.
    Προσωπικά είμαι πρόθυμος να συζητήσω όλες τις απόψεις, όσο «αντεθνικές» κι αν ακούγονται. Γιατί αν υπήρχε Ελληνας πολιτικός που θα μπορούσε να με πείσει πως δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο ούτε ένα χιλιοστό από τη σημερινή εδαφική μας επικράτεια, θα ήμουν διατεθειμένος ακόμη και να δω τον μελλοντικό μας αφοπλισμό.
    Στο οικονομικό μας χάλι, ακούγεται πράγματι παράλογο να ξοδεύουμε δημόσιο χρήμα για να αρματωνόμαστε σαν αστακοί, την ώρα που δεν υπάρχει κάποια εξωτερική απειλή.
    Ελα όμως που δεν με πείθουν οι πολιτικοί. Ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Τούρκοι. Κι όταν προχθές άκουσα τον Ερντογάν να μου λέει κατάμουτρα ότι τα φαντασιόπληκτα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατασκευάζουν πολεμική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο, άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάποιος έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Ή να μας κοιμίσει…
    Μεγάλος ηγέτης ο γείτονας -κουμπάρος και τυχεροί οι Τούρκοι που τον έχουν. Αποπνέει κύρος, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, που κάνει πολλούς δικούς μας να φαίνονται λίγοι… Αλλά ο άνθρωπος για τη χώρα του εργάζεται. Οχι για την ευημερία στο ελληνικό δοβλέτι.
    «Επτάμισι χρόνια κυβερνώ. Είδατε να συμβεί κάτι; Βομβάρδισα κανέναν;», έλεγε και ξανάλεγε, ξεχνώντας προφανώς ότι ένα ελληνικό F16 καταρρίφθηκε και καρφώθηκε νεκρός o πιλότος Κώστας Ηλιάκης στο Καρπάθιο, πριν από τέσσερα χρόνια. Επί της πεφωτισμένης, φιλειρηνικής πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν συνέβησαν αυτά. Και επί της δικής του πρωθυπουργίας εξακολουθεί να ισχύει το casus belli, έτσι και ξεμυτίσουμε μισό πόντο από τα έξι μίλια. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο ποιητής, οραματιζόμενος το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας των δύο χωρών. Κάτι σε «μονά-ζυγά δικά μου» παραπέμπει αυτό.
    Οπως κι η πρόταση να πετάνε αφοπλισμένα τα αεροπλάνα. Εξυπνο! Τα δικά μας άοπλα να αναχαιτίζουν τα δικά τους άοπλα πάνω από τα δικά μας νησιά! Και να αναγνωρίζονται μέσω ΝΑΤΟ, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο στο εύρος μεταξύ έξι και δέκα μιλίων! Είπαμε, η πλάκα έχει και τα όριά της. Αν υπάρχουν Ελληνες πολιτικοί που βλέπουν ως μονόδρομο εξόδου από την κρίση την οικονομική και γεωστρατηγική προσάρτηση στο άρμα της αναδυόμενης τουρκικής περιφερειακής δύναμης, να μας το πουν εγκαίρως και ευθαρσώς. Για να πάρουν και στις κυρτωμένες πλάτες τους την ευθύνη για ό,τι μέλλει συμβεί.
    Οποιος νομίζει ότι μπορούμε να παίζουμε με τις πιθανότητες κι αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε το Αγαθονήσι, άντε και το Καστελόριζο, για να σωθεί η υπόλοιπη Ελλάδα του αθηνοκεντρικού κράτους και της αρπαχτής, να βγει και να το πει. Προσωπικά θα διαφωνήσω κάθετα. Αλλά θα σεβαστώ απόλυτα αυτόν που μου το λέει πρόσωπο με πρόσωπο. Οχι αυτόν που μου το σερβίρει διά της διολισθήσεως…
    Υ.Γ. 1: Συχνά ακούμε την κοινοτοπία: Εχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές που έρχονται. Αμ’ έχουμε κι ένα χρέος… βαρύ σαν ιστορία προς τους παλιότερους. Αυτούς που πολέμησαν για να υπάρχουμε σήμερα. Γι’ αυτό και δεν βλέπω πώς μπορούμε να παραδώσουμε έστω μια σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας, προκειμένου να «αγοράσουμε» χρόνο ειρηνικής συνύπαρξης με τους απέναντι…
    Υ.Γ.2: Υπό αυτή την έννοια, τσάμπα κι ο κόπος ενός ιδιόρρυθμου στρατηγού που κυνηγούσε λιποτάκτες στην προκεχωρημένη γραμμή της Θράκης το 1923, για να μπορεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος να κάνει τη δουλειά του στη Λοζάνη. Ασχετα αν μετά ξεμωράθηκε κι ασχολήθηκε με τα μεσοφόρια των γυναικών…

  3. george ..

    πιστεύω ότι … όσο αργούμε χάνουμε… για την Κύπρο πιστεύω οτι το σχέδιο Αναν ήταν λύση ( προσωπικά πιστεύω ότι η τελική λύση θα είναι χειρότερη από το σχέδιο Αναν) … για τα Σκόπια πάλι όσο αργούμε χάνουμε … για την οικονομία το ίδιο…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d