Από το: “Sofokleous 10
Πέμπτη, 20 Ιανουάριος 2011 02:50

Παρότι στην Αθήνα οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να το διαψεύσουν, ενώ ο Πρωθυπουργός συνέστησε στα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν με μεγάλη προσοχή για το θέμα, στην Γερμανία συζητούν πλέον ανοικτά για τα σενάρια ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας: ο νέος οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ δηλώνει ανοικτά σε τρεις γερμανικές εφημερίδες, ότι είναι αναπόφευκτη κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους!

Ύστερα από το θόρυβο και τις καταιγιστικές διαψεύσεις που προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της Die Zeit, το οποίο αναφερόταν σε σχέδια που συζητούνται στο Βερολίνο για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους σε «χτυπημένες τιμές», μέσω δανείου με ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ακολούθησαν νέα, σοβαρά «χτυπήματα» από το Βερολίνο, που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τέλος στη σεναριολογία για την αναδιάρθρωση χρέους:

Το Reuters, σε τηλεγράφημα από τις Βρυξέλλες, τόνιζε ότι αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μελετούν ήδη όλα τα σενάρια ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις καθενός στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας και, ευρύτερα, της ευρωζώνης. «Άρχισαν να σκέφτονται το αδιανόητο», τόνιζε χαρακτηριστικά μία πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. «Βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης σεναρίων. Το ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο εξετάζουν και για την Ιρλανδία», ανέφερε άλλη πηγή στο ίδιο δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας οικονομικά αναγκαία την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα νερά ταράζει ακόμη περισσότερο, με δηλώσεις του σε τρεις γερμανικές εφημερίδες, που συνοπτικά παρουσιάσθηκαν από χθες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, ο νέος οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ. Ο Φελντ, που τοποθετήθηκε στο πενταμελές συμβούλιο «σοφών» της κυβέρνησης και πιάνει δουλειά από τον Μάρτιο, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη κάποια μορφή αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. «Δεν πιστεύω  ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς μια περικοπή του χρέους. Και τότε θα χρειασθεί εγγυήσεις από την Γερμανία», δηλώνει ο Φελντ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στην Die Welt,  σε άλλη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, ο Φελντ δηλώνει: «Δεν ξέρω κάποιον που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της».

Και τονίζει, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει, ώστε όποια λύση δοθεί για την Ελλάδα, με παροχή εγγυήσεων, να μην παραβιάζει το γερμανικό νόμο για το «φρένο στο χρέος», που προβλέπει ότι μέχρι το 2016 θα πρέπει η Γερμανία να μειώσει στο 0,35% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό της έλλειμμα. «Μόνο αν ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάσει από τώρα την τελική λύση και προχωρήσει στην αναγκαία εξοικονόμηση πόρων θα μπορέσει να αποφύγει τη σύγκρουση με το νόμο για το “φρένο στο χρέος”», δηλώνει ο Φελντ.

Στην τρίτη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine σήμερα, ο Φελντ τονίζει, ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρειασθούν επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση των χρεών τους και όχι μια μακροχρόνια διάσωση από τους μηχανισμούς της ευρωζώνης. Στην ίδια συνέντευξη, τονίζει επίσης ότι η αύξηση των κονδυλίων του EFSF θα έχει κόστη και κινδύνους για την Γερμανία και υπογραμμίζει ότι ήδη τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, για την αύξηση των κονδυλίων του EFSF επισημαίνει ότι ίσως να χρειασθεί πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Στην κυβέρνηση υποδέχονται με φανερή αμηχανία το νέο κύκλο δημοσιευμάτων που άνοιξαν οι Γερμανοί, τα οποία αναμένεται να έχουν και πάλι σήμερα αποσταθεροποιητικές επιδράσεις στις αγορές, ωθώντας εκ νέου σε υψηλότερα ποσοστά το spread των δεκαετών ομολόγων. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, παρότι το θέμα της αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του χρέους βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη γραμμή της, ότι κάτι τέτοιο ούτε συζητείται, ούτε σχεδιάζεται. Αυτό που κυρίως φοβούνται τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τέτοιες συζητήσεις σήμερα μπορεί να προκαλέσουν νέα αναταραχή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με σημαντικές εκροές καταθέσεων.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.