06/04/2010
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
«Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας παραμονές του Πάσχα. Οι σύγχρονοι εφιάλτες άνοιξαν την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Άγκυρα στρώνοντας για αυτήν κόκκινο χαλί…
Συγκεκριμένα την ώρα που τουρκικές κορβέτες έκαναν βόλτες έως και το Σούνιο, στο Πεντάγωνο κατέφτανε η επιστολή από τον Διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που εδρεύει στη Σμύρνη, βάσει της οποίας αφαιρούνταν στον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC-4) που εδρεύει στη Λάρισα.
Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τη Σμύρνη είναι πως θα είναι «τυφλός» τομέας για το ΝΑΤΟ η συγκεκριμένη περιοχή που εκτείνεται μέχρι την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως ότου αποσαφηνιστεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (!) και ποιο κράτος θα χαρακτηρίζει τα ίχνη που εμφανίζονται στα ραντάρ που το ελέγχουν. Η επιστολή αυτή εστάλη στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, όπου ο διοικητής του είναι και ταυτόχρονα διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Κέντρου Περιοχής (CAOC-4).
Στην παρούσα φάση χαρακτήριζε ο Αμερικανός αξιωματούχος το Αιγαίο ως ουδέτερη και ευαίσθητη περιοχή. Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ και τινάζει στον αέρα τις σχέσεις Ελλάδος και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εξελίξεις που εξυπηρετούν βέβαια πλήρως τα τουρκικά συμφέροντα.
Ο Αμερικανός διοικητής ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Συμμαχία μπορεί να ενδιαφέρεται να βλέπει τι γίνεται πάνω από την Αλβανία, το Ιόνιο και ολόκληρο τον πλανήτη αλλά δεν την… απασχολεί το Αιγαίο (!). Δεν θέλει να γνωρίζει τις παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε τις προσπάθειες που κάνουν να ρίξουν σε απώλεια στήριξης ελληνικά ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση FRONTEX. Γεγονός που θα δώσει το περιθώριο στους Τούρκους στρατηγούς να διαπράξουν στο Αιγαίο ό,τι έγκλημα επιθυμούν, όποια προβοκατόρικη ενέργεια σχεδιάσουν. Και μόνο ότι το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία σκοτεινή πλευρά θα δώσει το σύνθημα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας ότι «έχει πλάτες για να διαπράττει ανενόχλητο τις αυθαιρεσίες του», σχολίαζαν Έλληνες αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Ταυτόχρονα εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.
Δεν θα υπάρχουν πλέον για το ΝΑΤΟ επίσημες καταγραφές των γεγονότων που θα διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Μέχρι σήμερα το τι συνέβαινε στο FIR Αθηνών το έδινε το Νατοϊκό Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας. Κάθε τουρκικό μαχητικό που εισέρχονταν σε αυτό χωρίς προηγουμένως να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αυτομάτως χαρακτηρίζονταν εχθρικό και ασύμμετρη απειλή.
Η εξέλιξη αυτή από το Νατοϊκό Αεροπορικό Υποστρατηγείο της Σμύρνης έρχεται μετά από τις αντιρρήσεις της Αθήνας να δεχτεί την εκ περιτροπής τοποθέτηση Τούρκου Διοικητή στο Συμμαχικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής στη Λάρισα. Ενοχλήθηκε φαίνεται η Άγκυρα από την αντίδραση της Ελλάδος και την ταυτόχρονη κατάργηση του αντίστοιχου CAOC στο Εσκι Σεχιρ. Έτσι έθεσε σε δράση τους σύγχρονους «εφιάλτες».
Τέλος, ο Αμερικανός Διοικητής με το Νατοϊκό καπέλο, στη Σμύρνη, αναφέρει στην επιτολή του ότι η Συμμαχία θα ξαναέχει εικόνα του Αιγαίο όταν επιλυθούν οι διαφορές και αποσαφηνιστεί ποια χώρα θα χαρακτηρίζει τα ίχνη στην περιοχή.
Ήδη στις Νατοϊκές αυτές μεθοδεύσεις απέστειλε προσεκτική επιστολή το ΓΕΑ (τη Μεγάλη εβδομάδα) με τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, προβάλλοντας τις εύλογες αντιρρήσεις της Αθήνας. Και όλα πλέον είναι ανοιχτά…
Βέβαια αναλυτές εξετάζουν μήπως οι μεθοδεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τον ερχομό στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργήσουν τεχνηέντως στη χώρα μας αδιέξοδα προκειμένου να υιοθετήσει η Ελλάδα υποχωρητική στάση στις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για συνδιαχείριση του Αιγαίου…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. Βασίλης

    δυστυχως νομιζω οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν πολλοι που να ενδιαφερονται για τα εθνικα ζητηματα.δε θυμαμαι ποτε να εγινε καποια δημοσκοπηση που να ρωτουσε αν συμφωνουν οι ελληνες με την ασκουμενη εξωτερικη πολιτικη των ελληνικων κυβερνησεων.ή να ρωτουσε τι θα καναμε ως λαος αν επρεπε να υπερασπιστουμε τη γη μας.δυστυχως καταντησαμε οπως “τραγουδουσε” προπερσι ο ¨”μεγας” τραγουδιστης-στιχουργος νικος καρβελας <>.ειλικρινα στενοχωριεμαι.θα πεσουμε χωρις να ανοιξει μυτη.

  2. μητσους

    Ειπατε κάποτε ότι θα πληρώσουμε σε χρήμα και σε αίμα. Το χρήμα ήδη το πληρώνουμε , το αίμα για όσους διαβάζουν τα σημάδια είναι μάλλον κοντα. Το περίεργο είναι ότι μια κυβέρνηση που κατάλαβε με σκληρό τρόπο ότι “χρειάζεται και πιστόλι στο τραπέζι” όσον αφορά τις οικονομικές διαπραγματεύσεις , φαίνεται να πιστεύει ακόμα σε παρλαπίπες περί διεθνών κανόνων δικαίου , αλληλεγύης σε περίπτωση επίθεσης κ.λ.π.όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αχρηστες και ανικανες πολιτικές ηγεσίες μας οδηγούν στο να δίνουμε μάχες σε κάθε επίπεδο κυριολεκτικά ξαρμάτωτοι και όπως λέτε και εσείς κολομπαρεμένοι , περιμένοντας να μας σώσουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΝΕΦΕΛΙΜ.

  3. Δεν “πιστεύουν” σε παρλαπίπες… Δεν πιστεύουν σε τίποτα γιατί, δεν είναι τίποτα!
    Φαντάζεσθε να γίνει πόλεμος με πρωθυπουργό τον Κουρασμένο και ΥΠΕΞ τη Ντορολίζα;
    Ή, με πρωθυπουργό τον ΓΑΠ και ΥΠΕΞ τον Δρούτσα;
    Ή, ακόμα χειρότερα, με κυβέρνηση Συνασπισμού και πρωθυπ τον Αλέξη και ΥΠΕΞ τον Αλαβάνο;
    Ή, για να σας τελειώσω, με πρωθυπ τον Καρατζαφερ και ΥΠΕΞ τον Άδωνι;
    Πάρτε τρία Xanax και δοκιμάστε το

  4. Βασίλης

    απο που κι ως που βλεπετε πολεμο?για συνδιαχειριση το πανε στο αιγαιο.και δεν ντρεπονται καθολου να το λενε.η πλειοψηφια της νεολαιας δε θελει να κανει θητεια στο στρατο και κατα συνεπεια δε θα της πολυαρεσει το γεγονος οτι θα πρεπει να αμυνθει σε περιπτωση συγκρουσης.η πλειοψηφια των νεων θεωρει οτι ο στρατος ειναι καταλοιπο της χουντας.ετσι εμαθαν οι πολιτικοι (και οι γονεις)τη νεολαια να σκεφτεται.το γεγονος οτι μπορει να υπαρχουν και να θρεφονται στο στρατο καποιοι θαυμαστες της χουντας,αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι οι κυβερνησεις κανουν τις κοτες και δεν τους πετανε εξω.

    1. μητσους

      Φίλε μου Βασίλη πλίνθοι , κέραμοι , ατάκτως εριμμένοι. Οι νέοι συμφωνείς ότι είναι κολομπαρεμένοι, αλλά απο το πνεύμα σου βλέπω ότι σωστό το θεωρείς, ρίχνεις και λίγη χούντα για να το καλουπώσεις, (ο Μεταξάς σου ξέφυγε)και όλα καλά. Τώρα για το απο που κι ως που να σου θυμίσω την Κύπρο , την κρίση του 76, του 87, τα Ιμια , το causus beli, σε συνδυασμό με την νοοτροπία των Τούρκων που δεν σέρβιραν Μένιο Φουρθιώτη στη δική τους νεολαία.

      1. Βασίλης

        κι ομως το 87 απ οσα εχω διαβασει (γιατι τοτε τριων ετων ημουνα) υπηρξε εστω μια τυπικη στρατιωτικη παρουσια της ελλαδας εστω για να αισθανονται οι απεναντι μια απειλη(ασχετως του τι παιζοταν στον πολιτικο τομεα).στην πτωση(καταρριψη?)του ελληνικου f16 πριν 3-4 χρονια στις προσφατες βολτες τουρκικων πολεμικων πλοιων και στις υπερπτησεις νησιων διαπιστωνεις παρομοια (εστω για τους τυπους) αντιδραση του κρατους?διαπιστωνεις αισθημα αντιδρασης της πλειοψηφιας του ελληνικου λαου?εδω πια τα γεγονοτα στο αιγαιο τα αναφερουν στις ειδησεις λες και προκειται για χωρες μακρινες στην αλλη ακρη του κοσμου.οσο για το “πνευμα μου” δεν το θεωρω “σωστο”!ολοι κανουμε λαθη το θεμα ειναι να διορθωνομαστε.

  5. Αυτό αποκαλείται “παγκοσμοποιοποίηση” μία state of affairs όπου, οι ισχυροί υποδουλώνουν τους αδύναμους (στο μυαλό και στη συνείδηση) χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά.
    Πιο απλά… Όταν η Ελλεϊμονίτσα βαράσει κανόνι θα έλθουν οι ισχυροί (Ντοϊτσε Μπάνκ, Μπανκ οβ Ινγκλαντ, Μπανκ οβ Αμέρικα, Γκόλντμαν Ζακς κλπ) και θα αγοράσουν τις τράπεζες για 1 ευρώ. Από εκείνη τη στιγμή ο, κατά Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κώστα Σημίτη, Γιωργάκη Παπανδρέου “υπερήφανος και ανεξάρτητος ελληνικός λαός” θα εργάζεται για 10 γεννέες για να αποπληρώσει τα δάνεια που πήρε απ’ τους δυνάστες του
    Το πρόβλημα βέβαια θα είναι ότι, σαν γνήσιος ραγιάς και ρεμπεσκές, θα συνεχίσει να ψωνίζει “μερσεντέ”, “καγιέ” και, πιστέψτε το μοτοσικλέτες BMW για “να δείξει μούρη στη παρέα”
    Η Λύση;
    Μα μόνο μία: The 5th of November!

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d