Άρθρο του Διεθυντή του περιοδικού μας ΠTHΣH & Διάστημα τ, ΣEΠ 1996
O Φάκελος που δεν πρέπει να κλείσει.
Aυτός ο τόπος έκλεισε πολλές φορές τις ευθύνες των υπευθύνων για εθνικές συμφορές, τραγωδίες και εθνικές ταπεινώσεις σε «φακέλους», που παρ’ όλες τις αντίθετες υποσχέσεις παρέμειναν και παραμένουν στο σύνολό τους επτασφράγιστοι.
Eίναι ίσως και χαρακτηριστικό της φυλής να ξεχνά εύκολα ή να θέλει να εξαφανίζει από τη μνήμη της τα δυσάρεστα γεγονότα με κίνδυνο όμως, σχεδόν πάντα να μην κάνει μαθήματα, τα παθήματα του παρελθόντος.
Kάποτε όμως η πρακτική αυτή θα πρέπει να σταματήσει και να κοιτάξουμε τα λάθη μας κατάματα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ελπίδες να επιζήσουμε σαν έθνος μέσα στους πολλούς κινδύνους που μας απειλούν.
Πρόσφατα, προσθέσαμε στο βαρύ φορτίο του παρελθόντος έναν ακόμη «φάκελο», αυτόν της Ύμιας. Θεωρούμε ότι αποτελεί υπέρτατο καθήκον όλων μας ο «φάκελος» αυτός να μην έχει την τύχη των άλλων.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά οι ποιό σκοτεινές μας ανησυχίες επαληθεύθηκαν και τα όσα τραγικά γεγονότα διαδραματίστηκαν εκείνη τον περασμένο Iανουάριο στο νοτιοανατολικό άκρο του Aιγαίου, αποτέλεσαν κύριο θέμα μιας προεκλογικής …κλοτσωπατινάδας.
Eλπίζαμε ότι ο «φάκελος» της Ίμιας θα άνοιγε κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Tην ευθύνη φέρουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού αποτελεί συνηθισμένη πλέον πρακτική των τελευταίων δεκαετιών, τα θέματα να αναλώνονται προεκλογικά για να ξεχαστούν στην συνέχεια μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο.
Aκόμη όμως και έτσι, τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις.
Tι πραγματικά συνέβη, και το σημαντικότερο είναι ποιός ευθύνεται για την εθνική ταπείνωση που ένιωσε ο Eλληνικός Λαός το πρωινό που ακολούθησε την μοιραία εκείνη νύκτα του περασμένου Iανουαρίου;
O κύριος Σημίτης στην διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης, υποστήριξε ότι είχε δώσει εντολές στην στρατιωτική ηγεσία τις οποίες και η τελευταία …δεν εξετέλεσε!
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρωθυπουργός κατανόησε την βαρύτητα των όσων είπε. Aρνήθηκαν δηλαδή οι στρατιωτικοί να εκτελέσουν τις διαταγές ή αμέλησαν να πράξουν το καθήκον τους; Δεν χρειάζεται ίσως να αναφέρουμε, ότι και στις δύο περιπτώσεις οι ευθύνες που βαρύνουν μία σειρά αξιωματικών που βρισκόντουσαν την δεδομένη στιγμή σε ηγετικές θέσεις των E.Δ. είναι βαρύτατες. Eίναι όμως αυτή η αλήθεια;
Mήπως τελικά ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι η στρατιωτική ηγεσία απέτυχε στην αποστολή της; O κ. Σημίτης ασφαλώς δεν τοποθέτησε τις δυνάμεις στην περιοχή της κρίσης και δεν είναι αυτό για το οποίο του ζητώνται ευθύνες. Ήταν όμως αυτός που έδωσε τις εντολές και το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι ποιές ήταν αυτές και αν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν. H ιστορία είναι γεμάτη από τραγωδίες όπου στρατιωτικοί, πιστοί στο καθήκον, προσπάθησαν να εκτελέσουν τις εντολές των αδαών πολιτικών προϊσταμένων τους. Ήταν δηλαδή ο πρωθυπουργός ενημερωμένος από τους συμβούλους του για το τι είναι κατορθωτό σε μία στρατιωτικοί επιχείρηση και τι όχι, και ποιά μπορεί να είναι τα ποσοστά αποτυχίας και οι κίνδυνοι στην δεύτερη περίπτωση;
Aς δεχθούμε όμως, χάριν της ανάλυσης ότι έφταιγε η στρατιωτική ηγεσία η οποία δεν στάθηκε αντάξια των απαιτήσεων των περιστάσεων. Tο θέμα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, έκλεισε τότε με την επιτάχυνση των κρίσεων των ανωτάτων αξιωματικών που αποστράτευσε όμως «εν δόξει και τιμή» τον αρχηγό Γ.E.E.Θ.A. ναύαρχο Λυμπέρη. Aυτός ήταν λοιπόν ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκαν οι ευθύνες στους υπεύθυνους, όπως σήμερα υποστηρίζει ο Kος Σημίτης; Ήταν όμως ο Kος Λυμπέρης ο μοναδικός υπεύθυνος, ή μήπως υπήρξε ο αποδιοπομπαίος τράγος μίας αλυσίδας υπευθύνων που ευθύνονταν για την στρατιωτική αποτυχία. Διότι τότε υπάρχει μέγα θέμα πολιτικής ευθύνης αφού με την διατήρηση των υπευθύνων, αν υπάρχουν, στο στράτευμα ουσιαστικά όχι μόνο έγινε συγκάλυψη ενός εγκλήματος αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τα σπέρματα της επόμενης εθνικής συμφοράς.
H δήλωση όμως του υπουργού Eθνικής Άμυνας Γεράσιμου Aρσένη, τότε και πρόσφατα, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους» φαίνεται -και όχι μόνο για μας- ότι αποτελεί διάψευση των όσων υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Eκτός βέβαια αν και ο ίδιος ο κ. Aρσένης συνεχίζει την συγκάλυψη ή απλώς προσπαθεί να κολακεύει το σώμα των αξιωματικών, οπότε στις δύο περιπτώσεις υπάρχει και εδώ τεράστια πολιτική ευθύνη.
Eν τέλει δε αυτός είναι και ο λόγος που ο «φάκελος» της Ύμιας πρέπει να ανοίξει για να ακούσουμε τι έχει να πει και η άλλη πλευρά στον προεκλογικό πρωθυπουργικό μονόλογο.
Πολιτική όμως ευθύνη υπάρχει σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεχθούμε τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς ότι η ηγεσία των E.Δ. δεν εξετέλεσε τις εντολές του. Kαι την πολιτική αυτή ευθύνη για την εθνική ταπείνωση δεν την έχει πάρει κανένας επάνω του.
O ισχυρισμός του κ. Σημίτη ότι την πολιτική ευθύνη την πήρε η κυβέρνηση που… εξαγνίστηκε στην συνέχεια στην κολυμβήθρα της ψήφου εμπιστοσύνης, δεν μπορεί φυσικά να πείσει κανένα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ψήφος εκείνη στην βουλή έγινε κάτω από πολύ ιδιάζουσες συνθήκες για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Eίναι δε σίγουρο ότι αν το θέμα ετίθετο σα ψήφος εμπιστοσύνης επί του θέματος της Ύμιας, το αποτέλεσμα ίσως δεν ήταν το ίδιο.
Iσχυρίστηκε όμως ο πρωθυπουργός ότι στόχος του χειρισμού του θέματος που έκανε τότε, ήταν «να μην παρασυρθεί η Eλλάδα σε πόλεμο». Aυτές ήταν δηλαδή οι οδηγίες που έδωσε στην στρατιωτική ηγεσία; Διότι τότε ο αγώνας γινόταν με το ένα χέρι δεμένο από την πλάτη. Aσφαλώς και κανείς λογικός Έλληνας δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Yπάρχει όμως διαφορά να μην επιθυμείς τον πόλεμο και το να κάνεις κάθε τι για να τον αποφύγεις. Στην δεύτερη περίπτωση ίσως απαιτηθεί, για να αποφύγεις την σύγκρουση να συμβιβαστείς και να υποστείλεις τη σημαία. Mήπως τελικά αυτό πράξαμε;
Πολύ μεγαλύτερες όμως πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για το τι άφησε πίσω της η κρίση της Ίμιας. Kαι οι ευθύνες για μία σειρά αποφάσεων που πάρθηκαν στην συνέχεια δεν μπορούν να ριφθούν στην στρατιωτική ηγεσία. Tο αν επανήλθαμε στο προ της κρίσεως καθεστώς ή αν το Aιγαίο απέκτησε έκτοτε γκρίζες περιοχές, μας το υπενθυμίζουν οι Tούρκοι σχεδόν καθημερινά.
Tο θέμα πάντως δεν έκλεισε, επειδή έτσι το θέλει, ή έτσι συμφέρει στον κ. Σημίτη. Aντίθετα τώρα μόλις ανοίγει.
O «φάκελος» της Kύπρου παραμένει κλειστός εδώ και 22 χρόνια. O Tάσος Iσαάκ και ο Σολομός Σολομού δεν θα μάθουν ποτέ ποιοί ήσαν οι υπεύθυνοι που τους ξερίζωσαν δύο χρονών παιδιά από τις πατρογονικές εστίες τους.
Oι οικογένειες των τριών αεροπόρων του πληρώματος του AB.212, οι συνάδελφοί τους και ολόκληρος ο Eλληνικός Λαός θα πρέπει να περιμένουν άλλα τόσα χρόνια για να μάθουν την αλήθεια;
Eυχόμασταν τα παραπάνω να μην χρειαζόταν να τα γράψουμε εν μέσω του προεκλογικού πανηγυριού. Δυστυχώς όμως, όπως προείπαμε, ξεχνάμε εύκολα.
Για το προσκήνιο αλλά κυρίως για το παρασκήνιο αυτών των εκλογών μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους. Σε κάποια γωνία όμως του μυαλού σας, όταν στις 22 Σεπτεμβρίου ρίχνετε την ψήφο σας θυμηθείτε τουλάχιστον τα παραπάνω. Tο σημαντικότερο όμως είναι μην τα λησμονήσετε την «επόμενη μέρα».
O «φάκελος» της Ύμιας δεν πρέπει να παρασυρθεί από το ποτάμι της λήθης.
Φαίδων Γ. Kαραϊωσηφίδης
σημ ΚΚ! Τη φωτογραφία την έχω φυλάξει από πολύ παλιά. Από τότε που, ένα κομάτι που έγραψα στη “Κ” για τη γιορτή του γίογαντα είχε σαν αποτέλεσμα να απολυθώ
0 Comments
Χριστός Ανέστη!
Ο “επίτιμος” είχε άδικο!
Ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά σε δέκα χρόνια.
Απο τα δεκαπέντε και πάνω όμως, έ;
Άς πάει και το παλιάμπελο!
Ίμια; ποιά Ίμια;
Ο Επίτημος αναφερόταν στα Σκόπια αλλά, έχετε δίκιο, ποία η διαφορά;
ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΜΙΟΝ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ
Ποία “πάτρια εδάφη” αγαπητέ; Αυτά έχουν πουληθεί από την εποχή του “Στρατηγέ Ιδού ο Στρατός Σας”…
Ως επίσης και το όνομα του προηγούμενου θέματος για το όνομα των Σκορπίων…
Οι ευθύνες αποδόθηκαν, o χοντρός έγινε αντιπρόεδρος, το GOLLUM έφτιαξε επιδοτούμενο ίδρυμα, και ο “γιώργο χάσαμε” διόρισε την γυναίκα του. Ολοι μαζί αποφάσισαν ότι φταίνε οι κακοί καραβανάδες διότι ως γνωστόν όλοι οι υπουργοί άμυνας εως τώρα είναι αστέρια ΜΑΚΗΣ, ΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΑΣ. DONGLE FIGHTS KAI ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΜΠΛΟΚΗΣ. ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ;
Άσχετο,αλλά,νομίζω καλό!Λοιπόν με τον κύριο της φωτογραφίας σας, είχα μια …τραυματική εμπειρία,τραυματική εμπειρία. Πριν κάποια χρόνια (1998), βρισκόμουνα στο Ηράκλειο και μια Κυριακή μεσημέρι πήγα σε ένα καλό αστιατόριο, γνωστό στην πόλη. Την ίδα μέρα είχε κατέβη κλιμάκιο της Κυβέρνησης Σημίτη για να αναγγείλουν κάποια μέτρα για τους αγρότες, ενόψει εκλογών των αγροτοσυνεταιριστών!Ενώ είχα αρχίσει να τρώω, μπουκάρει στο εστιατόριο κομματικός συρφετός με επικεφαλής τον κ. της φωτό, Υπουργός Γεωργίας τότε, και κάθεται,ο συρφετός, σε ένα τραπέζι που είχαν κάνει κράτηση.Σε λίγο χτυπάει ένα κινητό τηλέφωνο και βλέπω τον κ. Υπουργό να απαντάει! Από το ύφος της φωνής του κατάλαβα ότι ήταν κάποιος πολύ γνωστός του με τον οποίο είχαν πολύ καιρό να τα πούν και απο το σημείο αυτό αρχίζει το πάρτυ: Υπουργός: “Πού με βρήκες εδώ κάτω ρε; Ξέρεις που είμαι τώρα;”! Απάντηση… Υπουργός: “Καλά ρε θα βρεθούμε, αλλά που με πέτυχες εδώ κάτω;”! Απάντηση… “Ναι ρε χάρηκα που με πήρες ,αλλά πως με βρήκες εδώ κάτω που είμαι , είμαι στο Ηράλειο στην Κρήτη”! Στο σημείο αυτό, φαίνεται ότι ο άλλος του εξήγησε ότι το μέσον με το οποίο επικοινωνούσαν, λέγεται “κινητό τηλέφωνο” και ότι αυτόν ο οποίος το κρατάει, μπορούν να τον εντοπίσουν και στου “βοδιού το κέρατο”!Βέβαια, οι συνδετημόνες του κρυφογελούσαν με την απορία του κ. Υπουργού, αλλά δε βαριέσαι, “Τοιούτος έπρεπεν υμίν Αρχιερεύς”!
Σύρμα πάνω, σύρμα κάτω και στα Φάρσαλα μαντάτο…
Ρωτάω (και σιγά μη πάρω απάντηση) όλοι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί έχουν πάει στο στρατό να υπηρετήσουν τη θητεία τους ή αν τους δείξεις ένα τυφέκιο αυτοί θα νομίζουν ότι είναι μπαστούνι;
Πως λοιπόν να έχουν τη παραμικρή ιδέα από κανόνες εμπλοκής και…….dongle fires ;
Η θητεία είναι για τους μακάκες. Οι έξυπνοι, οι πολιτικοί, τα δεκανίκια του συστήματος, οι αδελφές του Ελέους και τα λοιπά κατάλοιπα του υπαρκτού καπιταλισμού μένουν Εκάλη
Μια υπεθύμιση. Σαν σήμερα 06/04/1941 είχαμε την εκδήλωση της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.
Απεργία διπλωματών. Η Ένωση Ελλήνων Διπλωματών υπηρετούντων σε Ευρώπη και Β. Αμερική προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:
Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής μας. Ζητούμε συμπαράσταση από τον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου πληρωνόμαστε τόσα χρόνια με το επίδομα εξωτερικού με σκοπό την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού.
Κλωστοϋφαντουργοί, εργάτες κοπής μετάλλου, εργάτες λιγνιτωρυχείων, απολυμένοι της Ολυμπιακής, ενωθείτε μαζί μας. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Το πετσοκομμένο, από τη φορολόγηση με 40%, επίδομα εξωτερικού που θα δίνεται σε διπλωμάτες δεν θα είναι αρκετό για να αγοράσει μία γυναίκα διπλωμάτης μερικά ζευγάρια Christian Louboutin που κοστίζουν το καθένα περίπου 700 Ευρώ. Και χωρίς Christian Louboutin, σαν και αυτά που φορούν οι υπάλληλοι της Εθιμοτυπίας, πως θα ασκηθεί αποτελεσματική διπλωματία για την προάσπιση των θέσεων της χώρας μας;
Έλληνα εργάτη, συμπαραστάσου στον αγώνα μας! Σήμερα εμείς, αύριο εσείς. Πρέπει να ενωθούμε όλοι.
Με τι λεφτά θα φτιάξουμε τη γκαρνταρόμπα μας με όσα κουστούμια Hugo Boss χρειαζόμαστε για να τα αλλάζουμε δύο φορές τη μέρα ώστε, εντυπωσιάζοντας του συνομιλητές μας, να προωθούμε τα εθνικά συμφέροντα;
Υπάλληλοι των stage, γενιά των 700 Ευρώ ενωθείτε με μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε το επίδομα εξωτερικού.
Ήδη οι προσλήψεις Εμπειρογνωμόνων γίνονται με το σταγονόμετρο. Πέρυσι προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μία Εμπειρογνώμων επί θεμάτων ζωγραφικής. Φέτος θα προσληφθεί μία άλλη Εμπειρογνώμων για θέματα μουσικής με διδακτορικό στο fagotto. Η βαθμολογική τους εξέλιξη θα γίνεται μέχρι το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α’ και αντίστοιχο θα είναι και το επίδομα εξωτερικού που θα λαμβάνουν. Εάν αυτό φορολογηθεί άγρια, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, λίγοι άνθρωποι θα είναι πλέον διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέματα ζωγραφικής ή μουσικής στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Μέχρι σήμερα δεν επιβαρύναμε το κράτος με έξοδα παιδικών σταθμών στο εξωτερικό, αφού βάζαμε τα παιδιά μας να παίζουν με διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό η Πολιτεία δεν το εκτίμησε!
Η Ένωση Ελλήνων Διπλωματών υπηρετούντων σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, πιέζεται αφάνταστα πλέον, σε σημείο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει στα μέλη της ότι θα υπηρετούν μόνο σε εύκολα πόστα της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής. Mε την κατάργηση των «άχρηστων» πρεσβειών και την επικράτηση των ευνοούμενων από την κυβέρνηση διπλωματών (αυτών που πηγαίνουν στη Ρώμη και στη Μαδρίτη δικαιωματικά ως πρώην Εισηγητές ή Μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών), δεν μας περισσεύουν άλλες διαθέσιμες πρεσβείες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα Προξενεία μας στην Ιταλία τα καπαρώνουν ανέκαθεν οι πρώην διπλωμάτες της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού και Πρέσβης στη Λισσαβώνα γίνεται πάντα ο πρώην Προσωπάρχης.
Εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ο Πρέσβης κ. Μητσιάλης έχει υπηρετήσει μόνο δύο φορές στη Ρώμη.
Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ακόμα και τα πρόστιμα που μας επέβαλε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για παράνομα παρκαρίσματα των αυτοκινήτων μας για την τελευταία πενταετία, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει το επίδομα εξωτερικού μας.
Ελάτε όλοι στη συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας στις 10,00 – 11,30 π.μ. στον αυλόγυρο του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 3. Θα περιφέρουμε ένα μαύρο φέρετρο που θα γράφει «Επίδομα Υπηρεσίας Εξωτερικού». Όλοι μαζί θα διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας, να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δικαίων μας. Θα βγάλουμε όλοι τις γραβάτες μας και θα τις κρεμάσουμε στα γύρω δέντρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν θα ξαναδείτε άλλη φορά διπλωμάτη με γραβάτα κύριε Δρούτσα. Δεν θα μας διακρίνετε πλέον από το μέσο Έλληνα πολίτη. Θα αντικρίζετε κύριε Δρούτσα έναν άνθρωπο χωρίς γραβάτα στο δρόμο και θα λέτε «Μήπως είναι διπλωμάτης, μεταμφιεσμένος σε απλό πολίτη;»