Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

της Κάτιας Μπαλή, http://www.agelioforos.gr και “Ινφογνώμων”

Εδώ η χρεοκοπία, εκεί η χρεοκοπία, πού είναι η χρεοκοπία; Η λέξη έγινε και πάλι της μόδας σε συνδυασμό με την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που διάβασε ο πρωθυπουργός στην απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μετά την υποβάθμιση της χώρας από την S&P την Τρίτη, μετά την απειλή της υποβάθμισης από τη Fitch την Τετάρτη, ήρθε χτες το περιοδικό «Economist» -από τις… Βίβλους της οικονομικής ελίτ του πλανήτη- να ασχοληθεί με τη χώρα μας και τις άλλες αναξιοπαθούσες της ευρωζώνης.
Και προεξόφλησε τη χρεοκοπία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι όσο και αν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών της περιφέρειας να αντισταθούν στον κίνδυνο της πτώχευσης, τα λάθη στις Βρυξέλλες τους έβαλαν «τρικλοποδιά».

Ο «Economist», στο άρθρο με τίτλο «Εχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν», αναφέρεται στα τρία υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη», αναφέρει. «Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

Την ίδια στιγμή, ρίχνει ανοιχτά βολές προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ για τις αποφάσεις που έλαβαν στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Το «Economist» κάνει λόγο για μία αποτυχημένη σύνοδο, τονίζοντας ότι είναι «ολέθρια η στρεβλή λογική που επικρατεί για το μηχανισμό στήριξης». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι και οι τρεις αυτές χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη ολοένα και εντείνεται. «Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις», αναφέρει ο «Economist» και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».

Υποβάθμιση της Ιρλανδίας

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας σε ΒΒΒ+ προχώρησε χτες η S&P. «Η προοπτική για την Ιρλανδία πλέον είναι σταθερή, αντανακλώντας την εκτίμησή μας ότι τα συμπεράσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών της είναι ανθεκτικά και ότι το αναμενόμενο κόστος ύψους 18 – 19 δισ. ευρώ για το ιρλανδικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι εντός του εύρους των προσδοκιών, αν και στο υψηλότερο επίπεδο», σημειώνει ο οίκος S&P. Παράλληλα, οι αναλυτές του τονίζουν ότι η ιρλανδική οικονομία έχει ισχυρότερες προοπτικές σε σχέση με τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

10 Comments

  1. Θα πω κάτι που θα φανεί “τρελό”.
    Ακόμα υπάρχει ελπίδα. Πολιτική. Ποιος όμως θα τεθεί επικεφαλής ενός “Κόμματος Κοινής Λογικής, Προσωπικής & Εθνικής Αξιοπρέπειας”; Ποιοι είναι αυτοί που θα πουν στον λαό ότι, πρέπει να σταθεί για 1 λεπτό μπροστά στον καθρέφτη και να πει στον εαυτό του ότι, είναι κρίμα κι’ άδικο να του πίνουν το αίμα τσογλάνια που δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα στη ζωή τους;
    Ποιος ή ποιοί θα δώσουν το παράδειγμα της ολιγάρκειας και της ταπεινοφροσύνης;
    Τι μ’ έπιασε μεσημεριάτικα;

    1. Astrapogiannos

      Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα αν και θα ήθελα να το πιστεύω πολύ. Αυτή η χώρα θέλει reboot, να μηδενιστούν όλα, να σβήσουν τα προγράμματα και να ξαναεγκατασταθούν καινούρια χωρίς ιούς και παράσιτα. Δέν μπορεί να λειτουργήσει μία χώρα που θέλει ανάπτυξη με το υπάρχον σύστημα και με τους υπάρχοντες μισθούς. Κατάντησε η χώρα να παράγει σχεδόν τίποτα που θα κάνει πλούσιους τους κατοίκους της και επειδή οι κάτοικοι της είναι ιδιαίτερα μαχητικοί στις απαιτήσεις τους (και εκδικητικοί με την ψήφο τους) πήρε η χώρα δανεικά για να τους πληρώνει μέχρι που να μήν της δίνουν άλλα δανεικά και τότε; Τότε θα σταματήσει να τους πληρώνει, έτσι απλά.

      1. Σε αντίθεση με την “απαισιοδοξία” που με διακρίνει πιστεύω πως υπάρχει λύση!
        Στα πλαίσια της …αιθεροβαμοσύνης μου πιστεύω ότι, η λύση είναι απλή: μιλάς στον λαό και ιδιαίτερα τους νέους, σε απλά κατανοητά ελληνικά και τους παρακαλείς να να μην ακολουθούν τυπάκια με κουστουμάκια, κυρίες με γούνες αλεπούς και γόβες λουμπουτέν ή κάπως έτσι. Υπενθυμίζεις όρους ξεχασμένους όπως φιλότιμο, αξιοπρέπεια, αισθητική, μη καταστροφή περιβάλλοντος και ανθρώπων και περιμένεις… Δε μπορεί. Απ’ τα 11(;) εκατομμύρια πρέπει να υπάρχουν 500 χιλιάδες που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στο Πείραμα..

  2. babis

    Εγώ προτείνω να μην αναφέρουμε αυτή τη λέξη (χρεοκοπία) γιατί τα spreads, όπως είπαν μερικοί, μερικοί και γαμώτο έλεος, θέλουμε να βγούμε στις αγορές για ψώνια!!!!

    1. Εγώ θέλω να λάβω μέρος στη νέα τηλεοπτική σειρά “The Real Husbands of Athens” όπου, πέντε ρεμάλια ξημεροβραδιάζονται στα “μαγαζιά” ψωνίζοντας μυτερά παπούτσια, πουκάμισα με μανσέτες και σινιέ σώβρακα -για να μην αναφερθώ στα “αμάξια” και στις βίζιτες…

  3. Καραντή Μαρία

    Φταίει μονάχα ο λαός, που φωνάζει, διαμαρτύρεται, σκίζει τα ρούχα του, αλλά στις εκλογές, εδώ και 35 χρόνια, πηγαίνει και ψηφίζει ιδιοτελώς τα ίδια διεφθαρμένα πρόσωπα.

    Όλοι στην Ευρώπη γελούν με την αφέλεια και την ηλιθιότητά μας.

    Έχουμε τους σκάρτους πολιτικούς που μας αξίζουν, γιατί κι εμείς είμαστε σκάρτοι!

    Υπάρχουν φωτισμένα μυαλά που γράφουν και μας αφυπνίζουν, όπως ο κύριος Καββαθάς.

    Ποιος όμως αποφάσισε να τα αξιοποιήσει εκτενέστερα υπέρ του κοινού καλού;

  4. tasos

    Ή είναι άσχετοι ή θέλουν να “δουλεύουν” τους άσχετους. Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και αναγκάστηκε να κάνει ενυπόθηκο δανεισμό από το ΔΝΤ και την ΕΕ υπογράφοντας και το διαβόητο μνημόνιο για να πληρωθούν οι δανειστές τα τοκοχρεολύσια παλαιότερων χρεών έως το 2013. Δεν μιλούμε πλέον για χρεοκοπία διότι έχει ήδη συντελεστεί. Το επόμενο στάδιο, μετά από το μεταβατικό στάδιο από το 2010 (έτος χρεοκοπίας) έως το 2013, που καλύπτεται από τις δόσεις των 110 δις, θα είναι είτε η πτώχευση, που θα συνοδεύεται με εκποίηση δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας (πχ καταθέσεις), όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, είτε κάποια νέα παράτασή της με νέο δάνειο (“μηχανισμό στήριξης”!!!).

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.