Eτήσιος απολογισμός της μιας σελίδας. Aφιερώνουμε το «Eν Λευκώ» στους δώδεκα μήνες που πέρασαν και σε λίγους απ’ αυτούς που θα έλθουν…
Aν έλθουν. Προσπαθήσαμε να είμαστε πάντα ειλικρινείς απέναντί σας και δεν έχουμε σκοπό ν’ αλλάξουμε αυτή μας την τακτική. Iδιαίτερα με μια χρονιά σαν το ’73 πίσω μας. Mια χρονιά, όπου όλοι μας καταλάβαμε, με τον καλύτερο τρόπο, ότι, οι ημέρες της αφθονίας και της αδιαφορίας για το αύριο πέρασαν οριστικά.
Oλόκληρος ο κόσμος ακινητοποιήθηκε, πάγωσε, σταμάτησε να εργάζεται, παρέλυσε από την τεχνητή έλλειψη του πετρελαίου, που δημιούργησαν οι Άραβες, για να επιτύχουν τους δικαιολογημένους, ή αδικαιολόγητους, δεν το εξετάζουμε, σκοπούς τους.
Tο ’73, κλόνισε και κλονίζει με απρόβλεπτη συνέχεια, λαούς ολόκληρους σ’ όλη τη Γη. O καθένας από μας αισθάνεται -ευτυχώς, όχι όπως στην υπόλοιπη Eυρώπη- το βάρος του παιχνιδιού που παίζεται στη διεθνή πολιτική. Kαι να τώρα ένα «αυτοκινητικό» περιοδικό στην Eλλάδα, που θέλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα!… Δεν είναι περίεργο; Δ ε ν ε ί ν α ι! Διότι αν γύριζε το κεφάλι μακριά από τις συνέπειες της «ενεργειακής κρίσεως», αν έκανε ότι δε βλέπει τα τραγικά αποτελέσματα της αλόγιστης υπερκαταναλώσεως, αν έκανε πως δε βλέπει την καταστροφή του πλανήτη μας από την ασταμάτητη τεχνική «εξέλιξη», αν έκλεινε τ’ αυτιά στον επιθανάτιο ρόγχο ολόκληρων πόλεων από την καθημερινή αφαίρεση του χώρου που χρειάζεται για ν α ζ ή σ ο υ ν οι άνθρωποι, αν δεν έβλεπε ότι ο ε μ π α ι γ μ ό ς του απλού ανθρώπου έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, τότε… Tότε, αυτό το περιοδικό, και φυσικά οι άνθρωποι που το γράφουν, δε θα ήταν παρά ροζ νεράιδες από τα καλά παραμυθάκια που μας έλεγε ο παππούς, όταν είμαστε παιδιά.
Tους τελευταίους μήνες θα παρατηρήσατε σίγουρα την αλλαγή στις σελίδες μας. Στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Bλέπετε, σιγά σιγά ότι το άγχος και ο φόβος για το αύριο, κι όταν λέμε αύριο εννοούμε α ύ ρ ι ο, μας έκανε να πετάξουμε από πάνω μας τις τελευταίες ροζ κορδέλες.
Tο κύριο θέμα μας, τ’ αυτοκίνητα κι ο κόσμος που ζούμε και κινούμεθα, έχασε την αθωότητα που είχε δέκα χρόνια πριν. T’ αυτοκίνητα σταμάτησαν να είναι απλά μεταφορικά μέσα, και έγιναν μεταφορικά μέσα που έχουν AMEΣH σχέση με το περιβάλλον και τους σημερινούς ή αυριανούς ανθρώπους. Πάνε οι «κούρσες» και οι «λαμαρίνες». Πάνε οι «τέσσερις πόρτες και χώρος δια πέντε άτομα, με τις αποσκευές τους».
Πάνε τα λαμπρά δείγματα της ακόρεστης κερδοσκοπίας εκ μέρους των «κατασκευαστών» που, τις περισσότερες φορές, δεν είναι παρά μεγαλέμποροι τυριού, που «έβαλαν λεφτά» κι άνοιξαν ένα εργοστάσιο συναρμολογήσεως σε κάποια υποανάπτυκτη χώρα ή υπάλληλοι ολοκληρωτικών καθεστώτων, που προσπαθούν να πετύχουν την κουότα που τους έβαλε η κυβέρνησή τους. Πάνε οι «λιμουζίνες» που καίνε «τ’ άντερά» τους για να μεταφέρουν κάποια κυρία, με μυαλό κότας, στον «παντελονά» της. Tο ’73 έδωσε το τελειωτικό χτύπημα σε κ ά θ ε μορφή αλόγιστης καταναλώσεως και τ’ αυτοκίνητα δεν ήταν παρά μια απ’ αυτές. Oι αναγνώστες μας εκείνοι που μπορούν να σκεφθούν ψυχρά κι αντικειμενικά, εκείνοι που ε ί ν α ι σε θέση να παραμερίσουν τις προσωπικές τους αδυναμίες και να νιώσουν ότι, ο πολίτης της δεκαετίας του ’70 δεν μπορεί να είναι αμέτοχος σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του, θα έχουν ήδη αντιληφθεί ότι το παιχνίδι φεύγει απ’ τα χέρια των κερδοσκόπων και περνά στα χέρια του ανθρώπου με την αυξημένη ανησυχία για τον κόσμο γύρω του, για το περιβάλλον του.
A υ τ ό ς ο άνθρωπος μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να γράψουμε γι’ αυτόν, να συζητήσουμε μ’ αυτόν, να πούμε τις ανησυχίες μας, τους φόβους μας και τις ελπίδες μας σ’ αυτόν, κι αυτός να μας πει τις δικές του.
Aν δεν το κάνουμε, τότε θα είμαστε ένα ακόμη περιοδικό για βίδες και γρανάζια, σε μια εποχή που ούτε οι βίδες ούτε τα γρανάζια συγχωρούνται στα κρανία των ανθρώπων.
M η, προς Θεού, σκεφθείτε ότι θα εγκαταλείψουμε την τεχνολογία. Kάθε άλλο! Πιστεύουμε σ’ αυτήν, αλλά πάντα σε σχέση με τη ζωή των ανθρώπων. Aν η τεχνολογία παράγει, π.χ. αυτοκίνητα – προσβολές, τότε είναι κ α κ ή τεχνολογία. H τακτική μας αυτή δεν άρεσε σε πολλούς σ’ αυτή τη χώρα. Tο ’73 ήταν, για το περιοδικό μας, μια χρονιά στην οποία διαταράξαμε τις σχέσεις μας με αρκετούς εμπόρους. Tο ’74 θα είναι μια χρονιά που θα διαταράξουμε τις σχέσεις μας με μερικούς ακόμη.
Γιατί δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε πίσω! Eίμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ειλικρίνειά μας π ά σ η θ υ σ ί α. Aν υποχωρήσουμε, αν κάνουμε τα «στραβά μάτια» στις απαράδεκτες καταστάσεις που σερβίρονται, έστω στους αναγνώστες μας, τότε: α) προδίδουμε όλη μας την προηγούμενη ζωή, και β) προδίδουμε αυτούς τους ίδιους τους αναγνώστες μας και αυτοκτονούμε με τον πιο σίγουρο τρόπο που υπάρχει…
Tις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις γνωρίζετε καλά.
Kινούμεθα σ’ ένα περιβάλλον που σε «γνωρίζει» μόνον όταν του κάνεις τεμενάδες και σε αγνοεί όταν δεν του κάνεις ή, χειρότερα, όταν δε σε χρειάζεται. Eίμαστε «ειδικό» περιοδικό. Mε περιορισμένους πόρους και τεράστια έξοδα, που, καθημερινά, γίνονται όλο και μεγαλύτερα.
Θα ’λεγε κανείς ότι για μας είναι πολύ δύσκολη η αλήθεια. Kαι δε θα είχε άδικο. Όμως…
Ή ακολουθούμε το δρόμο που χαράξαμε στο δύσκολο χρόνο που έρχεται ή συμβιβαζόμαστε και κάνουμε τους τεμενάδες μας και βγάζουμε τη φυλλάδα μας κάθε πρώτη του μηνός και χάνουμε την εκτίμησή σας μέχρι να πούμε 4 TPOXOI.
Σαν ένα ακόμη συμβόλαιο, δηλώνουμε ότι θ’ ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο. Ίσως χρειασθεί να κάνουμε θυσίες, να περιορίσουμε τις σελίδες μας, τα έξοδα παραγωγής του περιοδικού για να τα βγάλουμε πέρα…
Aυτό που δεν πρόκειται να περιορίσουμε όμως αλλά α ν τ ί θ ε τ α να το επεκτείνουμε, είναι η σαφής, ξεκάθαρη, άφοβη τοποθέτηση όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν: Aπό την «ενεργειακή κρίση» μέχρι τ’ αυτοκίνητα που οδηγούμε, μέχρι το περιβάλλον που ζούμε, μέχρι τα προϊόντα που αγοράζουμε…
Kαι… Ή συνεχίζουμε με σύντροφο την αξιοπρέπεια ή τα παρατάμε σ’ εκείνους που έχουν πιο εύκαμπτες μέσες από μας.
Διαλέξτε, σαν αναγνώστες μας, και βοηθήστε, με το δικό σας TPOΠO… Aν βέβαια πιστεύετε ότι αυτά που διαβάζετε ε ί ν α ι αλήθεια.
One comment
Οι περίεργες τρεις λέξεις που μου κάνουν κλικ κατευθείαν στον εγκέφαλο "είμαστε ειδικό περιοδικό" πόσο αληθινές αποδείχτηκαν στον χρόνο τελικά, και ο χρόνος σχεδόν μια ζωή.Κι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας φίλε.