Άνθρωποι σοβαροί υπάρχουν αρκετοί αλλά κανείς δεν τους αποδίδει την πρέπουσα σημασία. Πέφτουν θύματα οι άμοιροι της επίδοσής τους στην επιστήμη τους, χαρακτηρίζονται «ειδικοί», σφραγίζονται «τεχνοκράτες», εχθροί της κουλτούρας, υπηρέτες της μηχανής κι εξαφανίζονται απ’ το πρόσωπο της νεοελληνικής δημοσιότητας.

Ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι (δεν τον γνωρίζω προσωπικά) κι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κουλουμπής. Κάθε τόσο, ο κ. Κουλουμπής και οι άλλοι συνεργάτες του καλούν τους δημοσιογράφους και λένε πράγματα πολύ σοβαρά, κρίσιμα για το άμεσο μέλλον της χώρας. Κανείς όμως δε δίνει σημασία στα λεγόμενά τους, λες κι οι άνθρωποι μιλάνε για κάποιον άλλο λαό σε κάποιον άλλο πλανήτη του γαλαξία μας.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Συνεδρίου «Ανάπτυξη» -που θα γίνει τον Ιούνη- οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ αναφέρθηκαν (για εκατοστή φορά;) στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Θα περίμενε κανείς ότι οι προτάσεις του ΤΕΕ θ’ αποτελούσαν αντικείμενο μελέτης στις κρατικές υπηρεσίες, ακόμη κι αντικείμενα συζήτησης στα σχολεία, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στις εφημερίδες.

Η σιωπή κάλυψε τα λόγια των επιστημόνων κι αν δεν τα κάλυψε τα έστειλε στις πέμπτες κι έβδομες σελίδες των εφημερίδων και στα καλάθια των αχρήστων της τηλεόρασης.

Χρόνια τώρα αυτή η στήλη θίγει το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης ειδικών ν’ αντιμετωπίσουν τις κατακλυσμικές μεταβολές που ο μηχανισμός τους έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία Χρόνια τώρα ζητά –όπως οφείλει να κάνει χωρίς σταματημό- να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για να πάψει αυτή η χώρα να κινδυνεύει με εξαφάνιση και να γίνεται ρεζίλι σε διεθνή κλίμακα (μελέτες για την ΕΟΚ, αποφάσεις για το καθεστώς εισαγωγής των πρώτων υλών για την ελαιουργία, δημόσιες αερομεταφορές, συγκοινωνίες, ενεργειακό, παιδεία).

Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα από την μια ημέρα στην άλλη. Όλοι όμως περιμένουμε να χρησιμοποιηθεί το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας αμέσως γιατί περιθώρια δεν υπάρχουν πια.

Σαν μια μικρή προσφορά στο σωστό έργο που έχουν αναλάβει οι επιστήμονες του ΤΕΕ σημειώνω τις θέσεις τους ελπίζοντας ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες θα στρέψουν την προσοχή τους από τους μεγάτιτλους με τα εγκλήματα και τα γκολ, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ειδικοί για τη σωτηρία της χώρας.

Σε τετρακόσια εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου φτάνουν σήμερα τα αποθέματα λιγνίτη και τύρφης, τόνισε ο κ. Κουλουμπής, που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν αμέσως για ν’ αντιμετωπισθεί η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα που φθάνει στα 16 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δυναμικότητας των ποταμών της χώρας που φθάνει τις 20.000 γιγαβατώρες οι οποίες για να παραχθούν χρειάζονται 5 εκατομμύρια τόνοι πετρέλαιο! Από τις 20.000 γιγαβατώρες αξιοποιείται τώρα, με όλους τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μόνο το 18%, δηλαδή 3.500 γιγαβατώρες. Τα υπόλοιπα νερά χύνονται στη θάλασσα.

Στο σημείο αυτό θα ‘θελα να προσθέσω πως στις ΗΠΑ γίνεται αυτή τη στιγμή μια συνδυασμένη προσπάθεια για την εκμετάλλευση των νερών, των πορθμών, των καναλιών, ακόμα και των ρυακιών. Οι επιστήμονες δεν ψάχνουν μόνο για ορμητικούς ποταμούς, που μπορούν να αποδώσουν μεγάλα «ποσά» ενέργειας, αλλά εκμεταλλεύονται και τους μικρούς ποταμούς για να ηλεκτροφωτίσουν ένα χωριό, να κινήσουν ένα μικρό εργοστάσιο ακόμα και να εξασφαλίσουν ενέργεια για δυο- τρία νοικοκυριά.

Πρώτιστο μέλημα των τεχνικών, να μην καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον με τις τεχνητές λίμνες και υδατοπτώσεις που δημιουργούν, κάτι που εύκολα γίνεται δυνατό αν ο τεχνικός έχει στοιχειώδη μόρφωση και σεβασμό για το χώρο που ζει.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ πρότειναν κατόπιν τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα ασχολείται με την αξιολόγηση, προώθηση και μελέτη των στερεών καυσίμων κι έκαναν ένα γενναίο βήμα προτείνοντας τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα καλύπτει και θα ελέγχει ολόκληρο το κύκλωμα προμήθειας, επεξεργασίας και διάθεσης των υδρογονανθράκων.

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται χωρίς τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών σκοπιμότητος. Το ΤΕΕ πρότεινε να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας για να εντοπισθούν οι ανάγκες σε νερό και να γίνουν σωστά τα μεγάλα ή μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Διαβάζοντας τις προτάσεις τους, δεν μπορώ παρά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου (όποια αξία κι αν έχει αυτό), για το γεγονός ότι υπάρχουν –ευτυχώς- άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σωστά το πρόβλημα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ζητώντας τη σύνταξη «ολοκληρωμένης μελέτης για το πότε και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί».

Διαβάζοντας τις προτάσεις τους για μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας δεν μπορεί κανείς να μην αισθανθεί κάποια αχτίδα ελπίδας όταν βλέπει ότι αναφέρεται η δημιουργία ενεργειακών πάρκων, οι αντλίες θερμότητας, η υδραυλική κίνηση, η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της χώρας, η χρησιμοποίηση της θερμότητας των θερμοηλεκτρικών σταθμών και φυσικά, η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Διαβάζοντας αισθάνεται κανείς την ελπίδα αλλά και την πίκρα της απογοήτευσης καθώς στο νου (η υπόλοιπη παράγραφος που είναι και η τελευταία δε φαίνεται καθόλου στη φωτοτυπία).

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΘΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.