Δημοσιευμένο στις 22 Ιανουάριος 2012

Ενδιαφέρον! Aπό το e-fsw.gr

Του Sam Jones (FT)

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας, πρόκειται να τελειώσουν σε τελική συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας για την διαχείριση του τεράστιου βάρους του χρέους, αλλά όπως είχε γίνει με την αρχική έκδοση των ομολόγων, η εν λόγω συμφωνία μπορεί τελικά να μην αξίζει ούτε όσο το χαρτί στο οποίο θα είναι εγγράφως διατυπωμένη.

Οι διεξοδικές συζητήσεις της Τετάρτης, οδήγησαν την πλευρά των πιστωτών η οποία εκπροσωπείται από τους βετεράνους τεχνοκράτες τον Jean Lemierre, ειδικό σύμβουλο του προέδρου της BNP Paribas, και τον Charles Dallara, Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF, να έχουν καταλήξει σε μια φόρμουλα μαζί με τους Έλληνες αξιωματούχους στην περίπτωση που μία μειονότητα των ομολογιούχων του ελληνικού χρέους απορρίψει τα αποτελέσματα της επικείμενης συμφωνίας.

Αρκετά hedge funds τα οποία είναι κάτοχοι του ελληνικού χρέους, ισχυρίστηκαν ότι δεν συμμετείχαν καθόλου στις εν λόγω συζητήσεις και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην υπό κατάρτιση συμφωνία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας (PSI) το οποίο επικεντρώνεται στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% και του επιτοκίου το οποίο θα προσφερθεί στους κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, διάφορα funds επενδυτικού χαρτοφυλακίου αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία δεν έχουν και πολλά κίνητρα για να συμφωνήσουν με τους όρους της επικείμενης συμφωνίας.

Η επιτροπή των πιστωτών της οποίας προΐστανται οι κ.κ. Lemierre και Dallara, εκπροσωπεί τους ομολογιούχους του ελληνικού κράτους οι οποίοι κατέχουν τίτλους αξίας περίπου € 155 δις από τα συνολικά € 260 δις του ομολογιακού χρέους της Ελλάδας. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, υπάρχουν € 50 δις του εν λόγω χρέους, του οποίου οι κάτοχοι είναι η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δε συμμετέχουν στο PSI.

Πρόκειται ακριβώς για εκείνους τους πιστωτές που θα κληθούν να αποδεχτούν τους όρους της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών ομολογιούχων του χρέους της χώρας της οποίας ο στόχος είναι η εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

Στέλεχος ενός hedgefundτο οποίο ενώ κατέχει ελληνικό χρέος, δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του PSI της χώρας δηλώνει πως «η προσδοκώμενη συμφωνία αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη λύση. Οι αγορές μπορεί να μείνουν ευχαριστημένες για κάποιες ημέρες ή για μία εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε σκληρά παιχνίδια. Το σκληρό παιχνίδι θα αρχίσει όταν κληθούν οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να αποδεχτούν τη συμφωνία».

Ακόμη και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής των πιστωτών εκτιμούν ότι οι σχετικές συνομιλίες δεν θα ολοκληρωθούν πριν την πρώτη κρίσιμη ημερομηνία του 2012 η οποία είναι η 20ή Μαρτίου όπου ένα ελληνικό ομόλογο αξίας € 14,5 δις, λήγει.

Ο Robert Rauch, διευθυντής του τμήματος έρευνας του Gramercy ενός hedge fund, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού χρέους της Αργεντινής το 2007, δήλωσε στους Financial Times: «Ως εταιρεία, δεν είμαστε πεπεισμένοι πως οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί σήμερα θα είναι και η τελική. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση στην οποία ενώ πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες στο τραπέζι των συνομιλιών, τελικά δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.»

Η Gramercyείναι ένα από τα hedge funds τα οποία απέφυγαν την αγορά ελληνικών ομολόγων – τα οποία αν και τους τελευταίους μήνες διαπραγματεύτηκαν στις αγορές με ένα πολύ μεγάλο discount – το συγκεκριμένο hedge fund, δε θεωρεί και τόσο φτηνά τα ελληνικά κρατικά αξιόγραφα.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε πως «η τελική λύση για την Ελλάδα θα επέλθει μετά από 2 ή 3 ή 4 χρόνια και θα συμπεριλαμβάνει δύο ή και παραπάνω γύρους κουρέματος του ελληνικού χρέους μέχρι να καταλήξουμε σε οριστική λύση».

Τα hedge funds τα οποία κατέχουν τις μεγαλύτερες θέσεις ενάντια στο ελληνικό χρέος είναι τα Marathon Asset Management, Vega Asset Management, Greylock Capital και Saba Capital. Ωστόσο, πολλά ακόμη απείχαν των επί μέρους συζητήσεων. Γενικά, για την πλειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τα hedge funds αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια, τα ελληνικά ομόλογα είναι μέχρι στιγμής ζημιογόνα.

Οι επιλογές που θα έχει η Ελλάδα αλλά και οι σύμβουλοί της Lazards και Cleary Gottlieb, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις του PSI, κάθε άλλο παρά ελκυστικές θα είναι. Η βασική επιλογή της χώρας, είναι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) οι οποίες θα ενσωματωθούν πολύ γρήγορα στο ελληνικό Σύνταγμα προκειμένου να αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας ακόμα και η μειοψηφία των πιστωτών η οποία δεν θα αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας.

Ωστόσο, η συνέπεια μίας τέτοιας κίνησης, είναι η ενεργοποίηση και των ελληνικών ασφαλιστικών συμβολαίων των λεγόμενων CDS η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

Ένας μάνατζερ που ανήκει σε fund, ισχυρίζεται ότι μέρος του προβλήματος αποτελεί και το γεγονός πως κριτήριο απόφασης ορισμένων άγνωστων hedge funds να αγοράσουν ελληνικό χρέος, είναι η ενεργοποίηση των CDS.

Πιο συγκεκριμένα, traders τραπεζών δηλώνουν ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες αγόρασαν ελληνικό χρέος προκειμένου να αντισταθμίσουν ζημιές από την έκθεσή τους το 2010 και τώρα δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο να υποστούν μία οδυνηρή μείωση του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να αποδεχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των hedge funds τους όρους μίας οποιασδήποτε συμφωνίας λόγω της απειλής άσκησης των ρητρών συλλογικής δράσης. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι θα πιεστούν να αποδεχθούν μία συμφωνία, γιατί να μην ενεργοποιήσουν τα CDS;» δηλώνει μάνατζερ της αγοράς.Ακόμα και εάν επιτευχθεί η ολοκλήρωση του PSIέως το Μάρτιο, οι επιφυλάξεις των παραγόντων της αγοράς θα παραμένουν.

Το Emerging Sovereign Group, ένα αμερικανικό fund αποτίμησης $ 1 δις σε σχετική του έκθεση προς τους πελάτες του, αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας το οποίο θα προκαλέσει τις ανατιμολογήσεις στα κρατικά χρέη όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

2 Comments

  1. george..

    Τώρα να στενοχωρηθώ για τους ηλίθιους ή για την μοίρα μας .. γυρίστε σπίτια σας ηλίθιοι και οι 300 και οι υπόλοιποι των euro 27 + 1 μαριονεττών… ελπίζω ότι η δημοκρατία είναι ποιο δυνατή από την ολιγαρχία των αγορών, μάλλον είμαι βέβαιος γιαυτο αισιοδοξώ…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d