Από το: Κέρδος online 27/10/2011 08:28
(τα με κόκινο δικά μου)
Οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν έπειτα από επώδυνες διαπραγματεύσεις στον καθορισμό των βασικών αξόνων ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρή απομείωση του ελληνικού χρέους και την διάθεση 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης.
Επειτα από δεκάωρες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για “αξιόπιστη” και “φιλόδοξη” συμβιβαστική λύση , ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για “σημαντική πρόοδο”.
“Πιστεύω ότι κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και ότι πράξαμε ό,τι έπρεπε να πράξουμε” για το ευρώ”, δήλωσε από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο ως προς ένα κεντρικό σημείο του συστήματος άμυνας απέναντι στην κρίση η οποία αποσταθεροποιεί το κοινό νόμισμα εδώ και δύο χρόνια: την απομείωση τμήματος του ελληνικού χρέους που
κατέχουν οι πιστωτές της Ελλάδας.
Η ΣΥΜΦΩΝΙ
Η συμφωνία η οποία επετεύχθη με τις τράπεζες αφορά τη μείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού χρέους ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ελλάδα θα λάβει επίσης νέα δάνεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αντικαθιστά το πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις των Βρυξελλών και
βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Η ΜΑΚΡΑ ΝΥΚΤΑ…
Νικολά Σαρκοζί και η Κριστίν Λαγκάρντ αναγκάσθηκαν να επέμβουν προσωπικά κατά τη διάρκεια της νύκτας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τις τράπεζες, την ώρα που οι συνομιλίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Η Γερμανία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις, απαιτώντας “κούρεμα” άνω του 50% των ελληνικού χρέους και απειλώντας τις τράπεζες με την επιβολή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αντίθετες με την εκδοχή αυτή, από τον φόβο ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε αντάλλαγμα για τις απώλειες των τραπεζών, επετεύχθη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή εκτιμά ότι οι ανάγκες θα ανέλθουν σε 106 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι αγορές θεωρούν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει λόγο για 200 δισεκατομμύρια
ευρώ.
Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν επίσης την ενίσχυση του ενεργητικού του
Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ
σε πρώτο στάδιο, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία
και την Ιταλία.
Οι χώρες της ευρωζώνης επέλεξαν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να αυξηθεί η συμβολή των χωρών, μέσω μόχλευσης, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης πιστώσεων για να εξασφαλισθεί ένα μέρος των δυνητικών ζημιών για τους επενδυτές, ως κίνητρο για την αγορά χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα “εργαλείο”, συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων , όπως η Ρωσία και η Κίνα. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η αποτίμηση αυτού του συμπληρωματικού μηχανισμού.
Η ενίσχυση του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου στα 1.000 δισεκατομμύρια δεν είναι βέβαιο ότι θα κατευνάσει τις αγορές που περίμεναν διπλάσιο ποσό.
Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών που αφορούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει κατά τη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Το τελευταίο τμήμα του συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στις αγορές, ώστε να προληφθεί η εκτίναξη των επιτοκίων.