Φώτης Γεωργελές

Αν ένας εξωγήινος μας παρατηρούσε από το διάστημα, θα έμενε άναυδος με την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούμε.  Κόμματα και Mέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν κάθε μέρα την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δεν έχει πουληθεί ούτε ένα οικόπεδο. Όχι να πουληθεί, δεν έχει καν ενοικιαστεί ένα ακίνητο απ’ αυτά που ρημάζουν. Όχι να ενοικιαστεί, δεν έχει γίνει ούτε μια μετεγκατάσταση δημόσιας υπηρεσίας σε ακίνητο δημοσίου από τα πανάκριβα γραφεία που νοικιάζουν. Ούτε μία. Το δημόσιο με την τεράστια ανεκμετάλλευτη περιουσία πληρώνει 200 εκατομμύρια το χρόνο ενοίκια και εισπράττει 20.

Κι όμως, ο Αλαβάνος ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για να εξετάσει το σκάνδαλο πώλησης της ακίνητης περιουσίας. Θα είναι η πρώτη Εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τη σκέψη. Η ελληνική πολιτική τάξη δεν φοβήθηκε ποτέ τη γελοιότητα. Γιατί ξέρει ότι η δικιά της πραγματικότητα είναι η εικονική, η πραγματικότητα των συνθημάτων.
Κόμματα και Μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν το «ξεπούλημα των ασημικών», την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Δεν έχει γίνει ούτε μια ιδιωτικοποίηση. Δεν έχει πουληθεί ούτε μια μετοχή. Ο κρατικός συνδικαλισμός απεργεί μέρα παρά μέρα με το σύνθημα «μας παίρνουν τη δουλειά, το ψωμί, τη ζωή μας». Γιατί έχουν φτάσει αυτοί οι καλοί άνθρωποι στα όριά τους, απειλείται η ζωή τους; Όχι απλώς δεν έχει απολυθεί κανείς και καλώς νομίζω δεν έχει απολυθεί, αλλά δεν έχει γίνει ούτε μια μετάθεση ούτε ενός δημοσίου υπαλλήλου από μια μη χρήσιμη υπηρεσία σε μια παραγωγική θέση. Για τις μεταθέσεις 1.440 υπαλλήλων της συγκοινωνίας από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη, εξοντώθηκε η Αθήνα επί 3,5 μήνες. Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής περιμένουν ακόμα, δυο χρόνια πληρώνονται χωρίς να εργάζονται. Δεν ξέρουν ούτε πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν ούτε πόσο τους πληρώνουν. Έκαναν την απογραφή στο στενό δημόσιο τομέα και μόλις έφτασαν στον ευρύτερο, τρόμαξαν και σταμάτησαν. Ενιαία Αρχή πληρωμών θα εφαρμόσουν από το 2012, τρία χρόνια δηλαδή μετά τις εκλογές.
Δεν ξέρουν πόσα είναι τα έξοδα του κράτους. Το έλλειμμα του 2010 έχει αναθεωρηθεί 3-4 φορές. Κάθε μήνα, ένα νοσοκομείο, ένας δήμος, θυμάται ότι χρωστάει ακόμα ένα δάνειο. Οι μισοί φορείς ακόμα και σήμερα δεν αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία. Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δήμοι, ταμεία, συνεχίζουν τη σπατάλη χωρίς αύριο. Από τις δεκάδες χιλιάδες φορείς ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες την κατάργηση λίγων μετρημένων αστείων οργανισμών, Αεραθλητικές λέσχες και οργανισμούς Αργιλομάζης. Η κρατική γραφειοκρατία παραμένει ανενόχλητη, φορείς, οργανισμοί, νομικά πρόσωπα, επιτροπές, ομάδες εργασίας, δεκάδες χιλιάδες διοικητικά συμβούλια. Οι νόμοι για τον Καλλικράτη που θα εξοικονομούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Οι δημοτικές επιχειρήσεις, που από 6.000 θα μειωθούν σε 2.000, βρίσκονται ακόμα στη θέση τους. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα διπλογραφικά, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Αυτόν το μήνα είναι που θα παραιτηθεί ο υπουργός, αν θυμάμαι καλά τη δήλωσή του; 18 μήνες μετά, δεν έχει γίνει, δεν υπάρχει καν σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, περιμένουν τους συνδικαλιστές να συντάξουν το σωστό νόμο. Ένα μήνα μετά την αποκάλυψη συνδικαλιστικών σωματείων που επιδοτούνται με 5 εκατομμύρια ετησίως από τη ΔΕΚΟ-εργοδότη τους, το Υπουργείο Εργασίας προϋπολογίζει κονδύλι 19,2 εκατομμυρίων προς «συνδικαλιστικές οργανώσεις». Τα προγράμματα ΕΣΠΑ συνεχίζουν να πηγαίνουν, αντί για τις επιχειρήσεις, προς το ίδιο το κράτος. Την εκκλησία, τις νομαρχίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία, τις κρατικές εταιρείες. Για να οργανώσουν τα «αρχεία» τους, για να «εκπονήσουν μελέτες αντιμετώπισης της εργοδοσίας», για «προσκυνηματικό τουρισμό». Η κρατική διαφήμιση συνεχίζει να κατευθύνεται στον Τύπο του εκβιασμού, στα Μέσα που με την καταστροφολογία πιέζουν για συνέχιση της κρατικής χρηματοδότησης.

Η απελευθέρωση της κρουαζιέρας απέτυχε, η απελευθέρωση των δημόσιων μεταφορών μετατέθηκε για μετά από 3 χρόνια, όταν θα έχουμε χρεοκοπήσει, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα σύντομα ανέκδοτα. Οι ελεγκτικοί και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να μην εισπράττουν φόρους, μεγάλοι γκρίζοι τομείς του ευρύτερου δημοσίου αρνούνται να εργαστούν σε μια ιδιότυπη λευκή απεργία. Στις πρόσφατες προαγωγές αξιωματικών, δεκάδες στρατιωτικοί σε παραγωγική ηλικία αποστρατεύτηκαν πάλι νεότατοι. Στις ΔΕΚΟ ξεκινάνε νέα προγράμματα εθελούσιων εξόδων των εργαζομένων με πρόωρες συντάξεις, που θα χρεοκοπήσουν ακόμα περισσότερο τα ταμεία. Οι νέοι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Συζητάνε αν θα παίρνουν 18,5 ή 17,5 μισθούς το χρόνο. Τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα συζητάνε τα νομοσχέδια για να εισπράξουν τις ανείσπρακτες οφειλές. Τα πρόστιμα από την Κοινότητα συνεχίζονται, η επιχείρηση δημιουργίας χώρων επεξεργασίας των σκουπιδιών που θα αντικαταστήσουν τις παράνομες χωματερές ναυάγησε στην Κερατέα. Αντί για χρηματοδότηση της εργασίας, ετοιμάζεται πάλι επιδότηση ανέργων για να απασχοληθούν επί εξάμηνο σε «βοηθητικές εργασίες» του Δημοσίου. Ετοιμάζονται δηλαδή οι επόμενες διαδηλώσεις και καταλήψεις με αίτημα τη μονιμοποίηση στο Δημόσιο μετά από 6 μήνες.
Περίληψη προηγούμενων: Οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου κατά τη διάρκεια της 5ετίας διπλασιάστηκαν. Το ετήσιο έλλειμμα εκτινάχθηκε στα ύψη. Οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα. Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνιστά η ευρωπαϊκή κοινότητα και το νομισματικό ταμείο αναβάλλονται, μένουν μισές, εφαρμόζονται με τόση καθυστέρηση που έχουν χάσει τη δυναμική τους. Το πελατειακό κράτος, ο παρασιτισμός ως οικονομικό σύστημα, η σπατάλη και η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, είναι πάντα μπροστά μας. Το «βαθύ κράτος» αντιδρά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, σε κάθε ορθολογικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους, σε κάθε μείωση της γραφειοκρατίας, κάθε στροφή στην παραγωγικότητα. Σαμποτάρει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και μετά λέει ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει». Δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από τις συστάσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας και το μέτωπο της ακινησίας λέει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική απέτυχε.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στα λόγια συμφωνεί και εφαρμόζει το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κοινότητας, στην πράξη συντάσσεται με το «αντιμνημονιακό μέτωπο», κάνει κατενάτσιο, προσπαθεί να καθυστερήσει τις αλλαγές. Για το μέτωπο της καθυστέρησης έτσι κι αλλιώς είναι εχθρός, αλλά συγχρόνως χάνει και την άλλη Ελλάδα, αυτή που ελπίζει σε μια αλλαγή, που έχει κάθε συμφέρον να ξεφύγει από το χρεοκοπημένο, άδικο, παρασιτικό σύστημα. Σε λίγο δεν θα ’χει πουθενά φίλους. Η ίδια η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι αντίρροπες δυνάμεις έχουν οδηγήσει σε μια ισορροπία της ακινησίας. Ένα βήμα μπρος, ένα πίσω. Η «χρεοκοπία σε αναστολή» έρχεται πιο κοντά ως χρεοκοπία σκέτη.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

0 Comments

  1. tasos

    Εύκολα αποδεικνύεται ότι κάνει λάθος:
    Η τρόικα δίνει όλες τις δόσεις (εκτός αν είναι ψέμα!)…
    Οι δόσεις προϋποθέτουν “μεταρρυθμίσεις”…
    άρα η κυβέρνηση κάνει “μεταρρυθμίσεις”.
    Έχω ακούσει για πολλά σχολεία πχ που βγάλαν το φετινό χειμώνα με ελλιπή θέρμανση. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις αυτές και τί είναι?

  2. Ιδρυτικός Αναγνώστης

    Η λογική που λείπει, κατά τον συγγραφέα, είναι το “τυράκι”, τα υπόλοιπα είναι η “φάκα” που περιγράφει η Ξαφά…
    Μια από τα ίδια είναι κι αυτός…
    Για να το πω κι αλλοιώς (απάντηση και σε άλλο άρθρο), το πρόβλημα ΔΕΝ είναι αν κάποιες (ίσως και πολλές) επιχειρήσεις είναι δημόσιες ή ιδιωτικές ΑΛΛΑ πως οι πολιτικοί και άρχοντές μας (τρομάρα τους) τις έχουν καταντήσει προς ίδιον όφελος (επανεκλογή και εσαεί παραμονή στην εξουσία).
    Το πραγματικό δίλημμα (για το οποίο κανείς, μα κανείς δεν μιλάει) δεν είναι ιδιωτικοποίηση ή εθνικοποίηση ΑΛΛΑ πως θα λειτουργήσουν/διαχειριστούν τις επιχειρήσεις οι πρόεδροι και διοικητές τους. Οσο αυτοί διορίζονται από τους
    (διε)φθαρμένους πολιτικούς φως δεν θα δούμε…
    Η παλαιά Ολυμπιακή είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πως μια εταιρεία καταστράφηκε από τους πολιτικούς και από μεγάλη και πετυχημένη κατάντησε χρεωμένη και φορτωμένη με άχρηστους υπαλλήλους (που ακόμη πληρώνονται για να κάθονται (ψήφοι είναι αυτοί γαρ)…
    Αρνούμάι να δεχτώ ότι είναι τεχνικά αδύνατον να λειτουργήσει μια δημόσια επιχείρηση με κέρδος για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τους μετόχους της μόνο.

    1. netakias

      Συμφωνώ.

      Τον Φ.Γεωργελέ δεν πρέπει να τον παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά, η “εφημερίδα” του έχει καταντήσει πιο Πράσινη κι από την χειρότερη πρασινοφυλλάδα.

      Εχεί γίνει χειρότερος από τον Πάγκαλο, όταν πέφτει στα χέρια μου η εφημερίδα του, πριν τυλίξω τα ψάρια, με πιάνει μια συγκίνηση και μια νοσταλγία για την χαμένη ευκαίρια να μας εκσυγχρονίσει ο Σημίτης, αυτό το Κεφάλαιο της Ελλάδας, που έπεσε πάνω στον κακό Ελληνα.

      Και το παρόν άρθρο του δεν είναι κάτι διαφορετικό, τσουβαλιάζει το θύτη (λαμόγια, πολιτικούς, βολεμένους, κοχίμπα), το 5% που έτρωγε 30 χρόνια τώρα, κι αυτό πολύ ακριβέστατα περιγράφει, αλλά στο δια ταύτα το τσουβαλιάζει με το υπόλοιπο 95% που ζούσε με αυτό το status quο, το θύμα. Κουβέντα για τους Πολιτικούς, Δικαστές, ΜΜΕ που κρατούσαν τα ηνία.

      Αν είσαι στο Νοσοκομείο σε ράντζο και έχει μόνο δύο επιλογές, ή πεθαίνεις ή φακελάκι και ζείς. Τι διαλέγεις;

      Αν θελεις να χτίσεις σπίτι ή ποτέ ή φακελλάκι. Συγγενείς μου πήγε στον καλύτερο μηχανικό κι απέρριψαν τα σχέδια & φορές! Εδωσε κι εγκρίθηκε το Αρχικό!

      Οταν σε ρίχνουν σε μια θάλασσα με καρχαρίες, θα κολυμπήσεις όπως σου λένε για να σωθείς, αλλά δεν είναι επιλογή σου.

      Φτάνει πια με τα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ!
      Δεν τα φάγαμε μαζί κυριε Γεωργελε και ναι το μνημόνιο δεν βγαίνει!

  3. Σοφία

    Ετσι είναι όπως τα λέει: το κράτος είναι υπο διάλυση: λόγω των μέτρων που πήρε ή δεν πήραν οι κυβερνώντες μας τα τελευταία ν χρόνια και των μέτρων που πήραν και ποτέ δεν εφάρμοσαν. Ποιός φταίει εκτός από αυτούς που αποφάσιζαν; Γιατί ο κάθε υπάλληλος το νόμο που εκείνοι ψήφισαν εφαρμόζει. Εντάξει, ας μην μπούμε στο θέμα φακελακίου, το ξέρουμε. Αλλα , αν πχ ο ΓΟΚ δεν ήταν 20.000 σελίδες με παράθυρα, αλλά ήταν μόνο 100 κι αν σε κάθε νόμο δεν υπήρχε ασάφεια πως ο υπάλληλος θα ζητούσε το μπαξίσι; Δεν θέλω να σας κουράσω, καταλαβαίνετε άλλωστε. Το ερώτημα είναι ποιός έφτιαξε τη δημόσια διοίκηση τέτοια ώστε να τη λυμαίνονται οι αετονύχηδες {υπάλληλοι και πολίτες(;)}

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.