Ανακαλύπτουν μία λέξη ή φράση και της “βγάζουν την Παναγία”. Τους τελευταίους μήνας ανακάλυψαν το “καλά κρατεί”. Ακούω τώρα στο Mega να λέει ότι, το μεγάλο φαγοπότι από τις προμήθειες των νοσοκομείων “καλά κρατεί”. Πριν λίγο άκουσα ότι “καλά κρατεί” η εγκληματικότητα στις περί την Ομάνοια οδούς. Πριν λίγες μέρες άκουγα ότι τα θέματα των εξετάσεων ήταν “βατά”, η εξωτερική πολιτική είε “κόκινες γραμμές” και, η θέση της΅Ελλάδας ήταν “αδιαπραγμάτευτη”. Τώρα που το σκέπτομαι παρακαλώ τους ααναγνώστες να στείλουν τα δικά τους ευρήματα έτσι να κάνουμε ένα κείμενο μόνο με αυτές τις λέξεις
15 Comments
Το “πραγματικά” σιχαθηκα να ακουω και το εκοψα απο το λεξιλογιο μου!
Μόλις συγκεντρώσουμε αρκετά μαργαριτάρια θα κάνουμε διαγωνισμό να δούμε ποιος αναγνώστης θα γράψει το καλύτερο “άρθρο” χρησιμοποιώντας μόνο τις λέξεις-φράσεις των αγραμμάτων!
Πραγματικά πάμε καλά. Ας συνεχίσουμε μέχρι το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο!
ευτυχώς τολμάμε να βάλουμε “το μαχαίρι στο κόκκαλο”
Η κουταμάρα “το αμέσως προσεχές διάστημα”
Έχει καταντήσει αηδία η χρήση (προφορική και γραπτή) από τους πολιτικούς και τους κυβερνητικούς της φράσης “το αμέσως προσεχές διάστημα…”, χωρίς να ακολουθεί προσδιορισμός [χρονικός τε και επιθετικός] του διαστήματος.
Έχει καταντήσει, επίσης, αηδία η χρήση και η αναπαραγωγή (προφορική και γραπτή) από τους δημοσιογράφους μας της φράσης “το αμέσως προσεχές διάστημα…”, χωρίς να ακολουθεί προσδιορισμός [χρονικός τε και επιθετικός] του διαστήματος.
Σαν να έχει κοπεί το νεύρο της σκέψης! Σαν να βαριούνται τον εαυτό τους αυτοί οι άνθρωποι, τη σκέψη τους, τη γλώσσα τους, τη δουλειά τους, το είναι τους. Σε ποιο διάστημα αναφέρεστε κύριοι και κυρίες της ενημέρωσης? Απαιτείστε να οριστεί και να προσδιοριστεί, επιτέλους, το διάστημα να πάρει ο διάολος.
Ας πούμε ότι πολιτικός λέει μπαρούφες! Ο δημοσιογράφος γιατί αναπαράγει αυτούσιες τις μπαρούφες του πολιτικού περί του “αμέσως προσεχούς διαστήματος”;
Μήπως διδάσκεται στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και στα Πανεπιστήμια Δημοσιογραφίας ετούτη η κουταμάρα του “αμέσως προσεχούς διαστήματος” ως γλώσσα υπεκφυγής; Πως γίνεται να χρησιμοποιείται από τόσους πολλούς δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αυτή η βλακεία; Λες και την έχουνε μάθει παπαγαλία τη φράση. Λες και είναι συμπαιγνία το πράμα.
Να χαίρονται οι αρχισυντάκτες των σοβαρών ΜΜΕ τα φιντάνια τους. Οι καθηγηταράδες των σχολών ΜΜΕ γιατί κάνουν τουμπεκί;
Αν δεν γνωρίζετε (κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι) ποιο μπορεί να είναι το “αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα” (σ.σ. το εκάστοτε διάστημα), πείτε ή γράψτε “προσεχώς” ή “λίαν προσεχώς”. Αν θέλετε και εσείς να μάθετε ποιο είναι το “αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα” ζητήστε από τον εκάστοτε βλάκα που σας το ξεφουρνίζει να το ορίσει το διάστημα. Διαφορετικά, μου επιτρέπεται να πω ότι είστε αναμεταδότες βλακείας…
Είμαστε αποφασισμένοι να “χυθεί άπλετο φώς” σε καθε υπόθεση διαπλοκής! Κάτσε να βάλω λίγο τα γυαλιά…..
Προσωπικά, μία έκφραση που με μουρλαίνει κυριολεκτικά και δεν είναι μόνο δημοσιογραφική, είναι το:….”το θέμα είναι πολύπλοκο”!!!
Έχω βαρεθεί να μετράω πόσες φορές ξεστομίζεται απο τους πάντες που δεν θέλουν να εκφέρουν γνώμη, ή απλά, δεν έχουν απάντηση σε μιά συγκεκριμένη ερώτηση!!
Μία, νομίζω, εμετική έκφραση που χρησιμοποιείται πολύ είναι το “ας βάλουμε μία άνω τελεία”…
Ανάθεμα κι αν κανένας απ’αυτούς χρησιμοποιεί την άνω τελεία όταν γράφει.
Άλλη πολύ συχνή έκφραση όταν μια κουβέντα έχει γίνει μπάχαλο: “αφήστε με να ολοκληρώσω”.
Κι ένα λάθος που πλέον σχεδόν όλοι κάνουν και τείνει να γίνει ο κανόνας: “ΤΟΥΣ ψήφους”. Βέβαια, με τα @@ που βγάζουν οι κάλπες τα τελευταία χρόνια, λογικό να αλλάξει φύλο και η ψήφος…
Κ.Κ., στο άρθρο να βάλουμε κάτι και σε greeklish. Αυτές τις μέρες είδα και την πρώτη διαφήμιση με greeklish (μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι διαφημίζει φραπέ…).
Και φυσικά τα ερωτηματικά με “?”, το “;” πέθανε — δυστυχώς και στο παρόν μπλογκ, παρά την προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού ερωτηματικού 🙁
Ενα μικρό απάνθισμα…
«Μακριά από μένα αυτός ο χαρακτηρισμός», «Η γνώμη σας είναι σεβαστή», «έλλειμμα δημοκρατίας», «βάλτε μια τελεία/ άνω τελεία», «Η δημοκρατία κέρδισε», «οι γνωστοί άγνωστοι», «και όχι μόνο», «ο καλός συνάδελφος», «στο μετερίζι της δημοσιογραφίας», «μοιράζεται η τράπουλα», «το δια ταύτα», «μιλήστε μας για την ταμπακέρα», «χτυπήματα κάτω από τη μέση», «η δική μου προσέγγιση», «κομίζει γλαύκα», «ο πολιτισμός του lifestyle», «ανοίγει η ψαλίδα», «επικοινωνιακό κενό», «η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο», «αν θέλετε», «δικαίωμα στη διαφορετικότητα», «κάπου με ενοχλεί», «όλοι κρινόμαστε», «ύφος και ήθος», «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές»…
..a suivre
Αγαπημένη μου φράση: “αυτή είναι η πραγματικότητα”..
Την εντόπισα πρώτη φορά σε μια προεκλογική συνέντευξη καραμανλή στον χατζηνικολάου. Μέσα σε μισή ώρα την έιχε αναφέρει πάνω απο 15 φορές. “Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε χατζηνικολάου!!”. Τις επόμενες μέρες τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είχαν αναπαράγει την επικοινωνιακή μαλακία δεκάδες φορές ο καθένας.
Υπηρχε μια εποχη που ολοι “επεφταν απο τα συννεφα”, υπηρχε επισης το “διακυβευμα” “το κερασακι στην τουρτα” κ.λ.π.
…”για το καλό του τόπου”
Η απόκριση των Αναγνωστών στο κάλεσμα για εξεύρεση μαργαριταριών που εκστομίζουν οι αγράμματοι “ελληνόφωνοι” με αναγκάζει να επιταχύνω τις διαδικασίες.
Κηρύσεται διαγωνισμός στον οποίο θα βραβευθεί (από τους αναγνώστες) το καλύτερο κείμενο που θα γραφτεί χρηιμοποιώντας μόνο τις ανοησίες των πολιτικών και των ΜΜΕ.
Παράκληση: το πόνημα να μη ξεπερνάει τις 150 λέξεις
Αυτό το “δικαίωμα στη διαφορετικότητα” μου αρέσει περισσότερο απ΄όλα. Έμαθε και ο Ελληναράς τη “διαφορετικότητα”. Όσο ο κώ@@@ μου δεν απειλείται σας “αγαπάω” και σας “σέβομαι” όλους. “Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα”…Της κάθε κατίνας και του κάθε lifestyle βολεμένου μεσίληκα της – περίφημης επαναστατικής γενιάς του Πολυτεχνείου – το motto. Κατάλαβαν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι πέρα από τα δημοσιοϋπαλληλάκια, τους σφουγγο@@@@@@@@@, τους απανταχού γλύφτες, τις “αμάρτησα για το παιδί μου” μανούλες και bonuspaterfamilias πατεράδες, και θέλουν να τους βάλουν όλους στο βρακί τους.
Και όλο “σκύβουν πάνω στο πρόβλημα”…. θά ‘πρεπε να ‘χουν πάθει λουμπάγκο ως τώρα…
Ελληνόφωνες από τύχη στην ίδια τους την πατρίδα… που λέει κι ο καπτάν Φώτης (ο Κόντογλου).
Αμ το άλλο που το πάς εκείνο το ρημάδι το ‘ δημόσια διαβούλευση’.
Μας διαβουλεύουν για τα καλά και εμείς κάνουμε την ‘υπέρβαση’ μας.