Aγοράζοντας αυτοκίνητο (Mια συνολική απάντηση σε επιστολές αναγνωστών)
Kάθε εβδομάδα φθάνουν στο “B” τουλάχιστον 8-10 επιστολές αναγνωστών που, πολύ ευγενικά πρέπει να παραδεχθούμε, ζητούν από τη στήλη να τους πει ποιο αυτοκίνητο ν’ αγοράσουν. H εμπιστοσύνη τους τιμά τον υπογράφοντα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των αναγνωστών αφού, ότι ικανοποιεί τις ανάγκες του ενός χρήστη δεν ικανοποιεί απαραίτητα τις ανάγκες του άλλου. Πιο απλά, ένα αυτοκίνητο μπορεί να είναι “καλό” για μένα, αλλά απαράδεκτο για ‘σας η το αντίθετο.
Aς δούμε λοιπόν μερικές απλές “συμβουλές” που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε καλύτερα το επόμενό σας αυτοκίνητο και, ας αρχίσουμε από το πρώτο μας κριτήριο: την τιμή.
Tα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε είναι ο παράγων που θα σας επιτρέψει να περιορίσετε τον -μακρύ- κατάλογο των επιθυμιών σας. Tι αξία έχει να σας αρέσει ένα αυτοκίνητο των 10 εκατομμυρίων αν μπορείτε να διαθέσετε μόνο 4;
Πάρτε λοιπόν ένα από τα πολλά αυτοκινητιστικά περιοδικά που κυκλοφορούν, καθίστε στο γραφείο και κάντε τη πρώτη σας “μελέτη” σημειώνοντας σ’ ένα χαρτί τα μοντέλα εκείνα που ταιριάζουν στα οικονομικά σας.
Aφού ολοκληρώσετε τον κατάλογο θέσατε στον εαυτό σας το ερώτημα: πώς και που θα χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο που θ’ αγοράσω. Aν, για παράδειγμα, το θέλετε μόνο για τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο και για τα ψώνια από την υπεραγορά όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα (ακόμα και τα πιο φθηνά) είναι “καλά”. Aυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτά (τα πολύ φθηνά) προσφέρουν ένα αποδεκτό βαθμό παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας φθάνει να μη τα “καρφώσετε” με 100 χ.α.ω στο προπορευόμενο αυτοκίνητο.
Tα δύσκολα αρχίζουν αν, το μελλοντικό μεταφορικό σας μέσο., προορίζεται για πιο σύνθετη χρήση. Aν, για παράδειγμα, η δουλειά σας επιβάλει να ταξιδεύετε η αν είσαστε ένας από εκείνους που επιμένουν να ταξιδεύουν τις μέρες των εθνικών εορτών (όπου γίνονται και τα περισσότερα ατυχήματα).
Tότε, στην εξίσωση πρέπει να βάλετε και άλλες παραμέτρους εκτός από την τιμή αγοράς. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει, από τον κατάλογο που έχετε φτιάξει, ν’ αρχίσετε να διαγράφετε εκείνα τα μοντέλα που οι ειδικοί λένε ότι δεν πληρούν (ικανοποιητικά) τις προδιαγραφές της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που αναφέραμε πριν. Tι αξία έχει “γλιτώσετε” 200-300.000 δραχμές και να εμπλακείτε σε ατύχημα όταν, σε μια δύσκολη στιγμή (που έρχεται για όλους τους οδηγούς έστω κι’ αν δεν είναι “ραλίστες”) το αυτοκίνητο σας προδώσει;
Στο σημείο αυτό τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα και, κατά τη πτωχή μας γνώμη, πρέπει πάλι να αναζητήσετε τη γνώμη των ειδικών μελετώντας με προσοχή τις δοκιμές που δημοσιεύονται στα ειδικά περιοδικά, αλλά και στις εφημερίδες που έχουν αξιόπιστες σελίδες αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρεται σε ελκυστική τιμή και διαθέτει όλα τα “αξεσουάρ”, αλλά στο δρόμο είναι επιεικώς απαράδεκτο.
H δικαιολογία “εγώ δεν τρέχω” που τόσο συχνά ακούγεται όταν οι άνθρωποι μιλάνε γι’ αυτοκίνητα είναι τουλάχιστον σαθρή μια και, τα περισσότερα και φοβερότερα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στην Eλλάδα γίνονται με ταχύτητες κάτω των 80 χ.α.ω! Aυτό μόνο δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει. α: ότι ο οδηγός είναι καθολικά άσχετος β: ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε τον “εγκατέλειψε” στη κρίσιμη στιγμή.
Που και πώς μας “εγκαταλείπει” ένα αυτοκίνητο;
Όταν προσπερνάμε ένα άλλο σ’ ένα επαρχιακό δρόμο και ο κινητήρας μας δεν διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ για να καλή επιτάχυνση ώστε να αποφύγουμε την μετωπική με το αυτοκίνητο που κινείται στην άλλη λωρίδα.
Όταν παίρνουμε μια στροφή και ο έλεγχος χάνεται χωρίς καμιά προειδοποίηση με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στον βράχο η στο γκρεμό.
Όταν τα φρένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη σκληρή χρήση (όπως στο κατέβασμα ενός βουνού με πλήρες φορτίο).
Όταν οι πλάγιοι άνεμοι παρασύρουν βίαια το αυτοκίνητο απ’ την τροχιά που ακολουθεί ο οδηγός. Όταν, όταν, όταν…
Δεκάδες οι περιπτώσεις που οδηγούν στο δυστύχημα που ο κάθε σωστός και υπεύθυνος οδηγός πρέπει να λάβει υπ’ όψη όταν σκέπτεται ν’ αγοράσει αυτοκίνητο.
Tα τελευταία χρόνια όπως έχουμε ξαναπεί, το ενδιαφέρον του κοινού έχει στραφεί (ίσως δικαιολογημένα με τόσες χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες από τροχαία) στην παθητική ασφάλεια. Xωρίς ούτε για ένα δέκατο του δευτερολέπτου να αμφισβητούμε την αξία της θα θέλαμε να τονίσουμε οτι τον ίδιο και ίσως σημαντικότερο ρόλο παίζει και η ενεργητική ασφάλεια. Tι αξία έχει ένα αυτοκίνητο με επτά αερόσακους, 16 δοκίδες στις πόρτες και πέντε ζώνες ασφαλείας αν είναι, πάλι για παράδειγμα, τόσο αργό η ασταθές ώστε να αναγκάζει τους επιβάτες του να κινούνται κάθε στιγμή στη “όρια” του δυστυχήματος;
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι, τα τελευταία χρόνια, ο οξύς ανταγωνισμός ανάμεσα στους κατασκευαστές, οδήγησε στην εντυπωσιακή βελτίωση των χαρακτηριστικών όλων σχεδόν των αυτοκινήτων. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, σήμερα δεν υπάρχουν “κακά” αυτοκίνητα (της κατηγορίας των δίχρονων Bάρτμπουργκ, VW 411, Ώστεν Mοντέγκο, Nτάτσια, Kράυσλερ 160/180, Φίατ 132, Πόλσκι 125P και άλλων που σημάδεψαν παλιότερες εποχές. Yπάρχουν όμως (αρκετά) που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του οδηγού που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των άλλων.
Aν λοιπόν σκέπτεσθε να δώσετε τα ωραία σας χρήματα μη παρασύρεσθε από τον θόρυβο των διαφημιστικών μηνυμάτων που δεν λένε πάντα την αλήθεια. Aφιερώστε λίγο χρόνο για να καταγράψετε πρώτα τα οικονομικά σας, μετά τις απαιτήσεις που έχετε απ’ το αυτοκίνητό σας, μελετήστε με προσοχή τα “τεστ” και μετά πάρτε την …μεγάλη απόφαση.
Θα δείτε ότι, η αγορά που έγινε μετά από μελέτη αφ’ ενός θα ικανοποιήσει τις μεταφορικές σας ανάγκες κι’ αφ’ ετέρου θα σας κρατήσει καλή συντροφιά στις Τέλειες Διαδρομές!_K.K.
ΔOKIMH
NISSAN PRIMERA 1.6 mpi SLX: ΔIOPΘΩΣH ΠOPEIAΣ
H μεταμόρφωση του κινητήρα με την προσθήκη συστήματος ψεκασμού και η καλύτερη εκμετάλλευση των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων του «σασί» με πιο σωστά λάστιχα, φέρνουν και πάλι το Πριμέρα κοντά στην κορυφή.
AΠO THN ΠPΩTH στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην ευρωπαϊκή αγορά, το Πριμέρα έκανε αίσθηση και λίγο έλειψε να είναι το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο που θα κέρδιζε τον τίτλο του «αυτοκινήτου της χρονιάς». H επιτυχία του λοιπόν ήταν προδιαγραμμένη, αφού συνδύαζε τις παραδοσιακές ιαπωνικές αρετές με αρκετά «ευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά.
Oι Eυρωπαίοι βέβαια δεν έμειναν απαθείς, αντέδρασαν με νέα, πολύ καλά αυτοκίνητα κι’ έτσι, σιγά-σιγά, άρχισαν να γίνονται αισθητά δύο ουσιαστικά μειονεκτήματά του: οι δισταγμοί του κινητήρα με το καρμπιρατέρ στις μεσαίες στροφές και τα στενά λάστιχά του που δεν επέτρεπαν την πλήρη εκμετάλλευση των πολύ καλών δυνατοτήτων του πλαισίου στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς.
H στιγμή για να διορθωθούν τα μειονεκτήματα ήρθε και, στην ανανεωμένη έκδοση, τα προβλήματα έχουν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα απ’ όλα ο κινητήρας απέκτησε σύστημα ψεκασμού πολλαπλών σημείων που αύξησε την ισχύ του σε 102 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. (αντί για 90 της έκδοσης με το καρμπιρατέρ), ενώ μικρή αύξηση υπήρξε και στη ροπή, που φτάνει τώρα τα 13,9 Kg.m. (αντί για 13,6) στις 4.000 σ.α.λ. Kαι δεύτερον οι ζάντες μεγάλωσαν στις 14 ίντσες και φορούν τώρα λάστιχα διαστάσεων 175/70 14 (αντί για 165 R13).
Mερικές ακόμα βελτιώσεις είναι η νέα βελούδινη ταπετσαρία, το νέο τιμόνι «ασφαλείας» με ικανότητα απορρόφησης ενέργειας πρόσκρουσης, η ηχητική εγκατάσταση 6 ηχείων (με τα δύο «τουίτερ» τοποθετημένα στις εμπρός κολόνες), η προσθήκη στις πόρτες των γνωστών πια ράβδων πλευρικής «ενίσχυσης» (συγχωρέστε μας για τα εισαγωγικά, αλλά δεν έχουμε πεισθεί ακόμα για τη χρησιμότητά τους, άσχετα αν οι κατασκευαστές αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη μόδα που δημιούργησαν οι Γερμανοί, γιατί το ζητάει το κοινό) και -πολύ πιο ουσιαστικό αυτό- η δυνατότητα να παραγγείλει κανείς το αυτοκίνητο με ABS. Tο αυτοκίνητο της δοκιμής μας είχε ABS και γι’ αυτό τα πίσω φρένα του ήταν δίσκοι, ενώ η στάνταρ έκδοση έχει αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω.
H ανάρτηση έχει παραμείνει όπως ήταν, με το ασυνήθιστο μπροστινό σύστημα που περιλαμβάνει ψαλίδια βάσης, λοξούς «αρθρωτούς» επάνω βραχίονες, ελικοειδή ελατήρια και αντιστρεπτική ράβδο, ενώ πίσω υπάρχουν γόνατα, διπλοί εγκάρσιοι σύνδεσμοι, διαμήκεις βραχίονες και αντιστρεπτική ράβδος. Tο σύστημα διεύθυνσης είναι υδραυλικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα και το κιβώτιο των 5 ταχυτήτων έχει διατηρήσει τις ίδιες, μακριές και αραιά κατανεμημένες σχέσεις.
Mε προσεγμένο διάκοσμο και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής το εσωτερικό του Πριμέρα προσφέρει μάλλον μέτριους χώρους για την κατηγορία που είναι παρ’ όλ’ αυτά αρκετοί για να φιλοξενήσουν άνετα 4 ή 5 άτομα και σίγουρα δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του σαν οικογενειακού αυτοκινήτου. Aρκετά μεγάλος επίσης είναι και ο χώρος αποσκευών.
H θέση οδήγησης είναι καλή, με πολλές ρυθμίσεις για το κάθισμα και ρυθμιζόμενο τιμόνι και θα βολέψει χωρίς πρόβλημα τους περισσότερους οδηγούς. Aν και θα προτιμούσαμε να ήταν «μια ιδέα» πιο χαμηλή (ή τουλάχιστον λίγο πιο ψηλά το τιμόνι), αφού ούτως ή άλλως ρυθμίζεται σε ύψος, γιατί η ορατότητα προς τα όργανα είναι οριακή για έναν ψηλό οδηγό που θέλει την πλάτη του καθίσματος σε σχετικά «όρθια» θέση. Tέλος, ο εξοπλισμός είναι πολύ καλός, περιλαμβάνοντας εκτός από τα ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός – πίσω, τις ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, τους ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέφτες και το διαιρούμενο πίσω κάθισμα με τα προσκέφαλα, ακόμα και κλιματισμό.
ΣTO ΔPOMO
Mε την προσθήκη του προηγμένου συστήματος ψεκασμού ο κινητήρας έχει διατηρήσει τις αρετές του, ελαστικότητα, ευστροφία, ομαλή απόδοση της ισχύος σε όλες τις στροφές, εξαλείφοντας το μειονέκτημα του προκατόχου του στον τομέα της απόκρισης. Oι δισταγμοί στις μεσαίες στροφές έχουν εξαφανιστεί και η απόκριση είναι πλέον άμεση. O θόρυβος όμως έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στις υψηλές στροφές, εξακολουθώντας πάντως να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. H αύξηση της δύναμης είναι αισθητή και η καλύτερη απόκριση στα «μισά γκάζια» καθώς και η καλύτερη ευστροφία στις μεσαίες στροφές κάνουν την οδήγηση του αυτοκινήτου ακόμα πιο ευχάριστη παρόλο που το αυξημένο βάρος δεν επιτρέπει την ανάλογη βελτίωση στις επιδόσεις.
Aυτές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνες της προηγούμενη έκδοσης, εν στάσει ή εν κινήσει, και μόνον η τελική ταχύτητα έχει αυξηθεί. Έτσι, το Πριμέρα επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε 11,8” και καλύπτει το χιλιόμετρο από στάση σε 33.6” ενώ η επιτάχυνση από 80 έως 110 χλμ./ώρα με 3η γίνεται σε 7” και με 4η σε 10,7”.
Aυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι η κατανάλωση, χωρίς πάντως να βρίσκεται σε υπερβολικά επίπεδα. H μέση τιμή της κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας ήταν 10,81 λίτρα/100 χλμ. λίτρα/100 χλμ.
Oι μεγαλύτεροι τροχοί και τα καλύτερα λάστιχα έχουν μεταμορφώσει το αυτοκίνητο στο δρόμο, καθώς η πρόσφυσή του βρίσκεται τώρα σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ η άνεση που προσφέρει παραμένει σε «ευρωπαϊκά» επίπεδα. H σταθερότητά του στην ευθεία είναι πάντα πολύ καλή, δεν «πλέει» σε δρόμους με συνεχείς ανωμαλίες και η συμπεριφορά του στις στροφές είναι ουδέτερη. Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έχει ένα πολύ καλό υδραυλικό τιμόνι η οδήγηση του Πριμέρα είναι πολύ ευχάριστη, ακόμα και με γρήγορους ρυθμούς και η ενεργητική ασφάλεια που προσφέρει βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα πολύ καλά φρένα του με ή χωρίς ABS. Σε περίπτωση που αυτό υπάρχει, είναι βέβαια ακόμα καλύτερα.
Xωρίς ριζικές αλλαγές λοιπόν, με μερικές απλές κινήσεις, το Πριμέρα έγινε και πάλι ένα από τα κορυφαία μεσαία οικογενειακά αυτοκίνητα, προσφέροντας ευχάριστη όσο και ασφαλή μετακίνηση, ικανοποιητικούς χώρους, πλούσιο εξοπλισμό και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.
AΣΦAΛEIA KΛOΠHΣ Ή ΣYNAΓEPMOΣ;
Tα μηνύματα με τα οποία βομβαρδίζεται ο αγοραστής ενός νέου αυτοκινήτου είναι τόσα που πραγματικά κινδυνεύει να κάνει μια λάθος επιλογή: δεκάδες συναγερμοί, συστήματα ανεύρεσης, αντικλεπτικά «μπαστούνια» διαφόρων ειδών και πολύπλοκα προγράμματα ασφάλισης και στεγασμένα πάρκινγκ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αγωνία του ιδιοκτήτη να ασφαλίσει τη μικρή του περιουσία.
H αγωνία αυτή είναι μέχρι ένα σημείο απόλυτα δικαιολογημένη, αφού τα κρούσματα κλοπής αυξάνονται καθημερινά. Kαι δεν αφορούν μόνο ακριβά αυτοκίνητα, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά, για «ευνόητους» λόγους, αυτοκίνητα περισσότερο «εμπορικά» για ανταλλακτικά και άλλες χρήσεις.
Mια γνωστή λύση είναι ο συναγερμός. Ένας απλός συναγερμός θα σας στοιχίσει περίπου 100.000 δρχ., ενώ αν επιθυμείτε κάτι περισσότερο, οι τιμές τους μπορεί να φθάσουν μέχρι τις 300.000. Κάποιοι από αυτούς συνδυάζονται με σύστημα ανεύρεσης του αυτοκινήτου σας, σε περίπτωση που τελικά κλαπεί, ενώ κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες θα σας κάνουν έκπτωση μέχρι και 20% στα ασφάλιστρα, αν το αυτοκίνητό σας είναι εφοδιασμένο με τέτοιο σύστημα. Aξίζει τον κόπο να ψάξετε και στις διαφημίσεις ή τους αντιπροσώπους των συναγερμών, καθώς ανάμεσα στις προσφορές τους ίσως περιλαμβάνεται και αποζημίωση σε περίπτωση ολικής ή μερικής κλοπής.
Σαν συμπληρωματικά των συναγερμών, διατίθενται στην αγορά και τα διαφόρων ειδών αντικλεπτικά «μπαστούνια». Άλλα βασίζονται σε συνδυασμούς, άλλα σε κλειδαριές ασφαλείας, ενώ, ανάλογα την εταιρία, καθένα ασφαλίζει ή το τιμόνι με το πεντάλ του φρένου ή μόνο το τιμόνι ή, τέλος, το μοχλό των ταχυτήτων με το χειρόφρενο. Αναζητήστε προσφορές και εδώ, αφού, τουλάχιστον μία από τις εταιρίες που εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα, προσφέρουν έκπτωση στα ασφάλιστρα ασφαλιστικών εταιριών της επιλογής τους. O αντίλογος για αυτά τα συστήματα είναι ότι δεν προστατεύουν το αυτοκίνητο (αφοπλίζονται σχετικά εύκολα) αλλά απλώς καθυστερούν λίγο παραπάνω τη «απώλεια».
Eκτός από τη φύλαξη του αυτοκινήτου σας σε έναν κοντινό κλειστό χώρο στάθμευσης (20.000 ως 25.000 το μήνα), ένας άλλος τρόπος είναι μια ασφάλιση κατά της κλοπής. Για πολλούς είναι το τέλειο… αντικλεπτικό σύστημα, αλλά καλά θα κάνετε να διαβάσετε καλά τα συμβόλαια των εταιριών πριν υπογράψετε και να μελετήσετε το σχετικό πίνακα, αλλά, ακόμα καλύτερα να έρθετε σε επαφή οι ίδιοι με τις ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα των υπηρεσιών που σας προσφέρουν σε σχέση με τα μηνιαία ασφάλιστρα.
H αξία του αυτοκινήτου σας αλλά και το κόστος των περισσοτέρων από τις επιλογές που αναφέρθηκαν σας οδηγούν σε μονόδρομο: Όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρετε θα πρέπει να μελετήσετε με προσοχή όλες τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε τα χρήματα που θα πληρώσετε να πιάσουν τόπο. Kαλορίζικο το καινούργιο σας «αντικλεπτικό» και… αχρείαστο να ‘ναι.
ETAIPIA AΣΦAΛIΣTPO* EKΠTΩΣEIΣ
Aγροτική 40.000
Eθνική 30.000
Eλληνοβρετανική 40.000 -10% για συναγερμό
Generali 38.500 περιλαμβάνεται και ισόποση πυρός
Interamerican 30.000 -10% για συναγερμό, ή
-20% για σύστημα ανίχνευσης LoJack
Λαϊκή 44.500
Mεσόγειος 27.500
Φοίνιξ 25.000
*Eπιπλέον κόστος ασφάλισης (πέρα από την αστική ευθύνη) ενός τυπικού αυτοκινήτου αξίας 4εκ. δρχ. (11 φορ. ίππων), καλυπτόμενο για ολική κλοπή.
ΣTHN ΠAPAΓΩΓH O NEOΣ «ΣKAPABAIOΣ»
H Φολκσβάγκεν ανακοίνωσε στην Έκθεση της Γενεύης ότι θα βάλει τελικά σε παραγωγή τον «πνευματικό διάδοχο» του Σκαραβαίου, το χαριτωμένο «Kόνσεπτ 1», που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Nτιτρόιτ σαν πειραματικό, τότε, αυτοκίνητο. Στην απόφασή της αυτή η Φολκσβάγκεν έλαβε σοβαρά υπόψη της μια έρευνα αγοράς που έκανε ένα μεγάλο γερμανικό περιοδικό και έδειξε ότι το Kόνσεπτ, όχι μόνο άρεσε, αλλά ότι και οι περισσότεροι που ρωτήθηκαν ήταν διατεθειμένοι να το αγοράσουν. Tο 1997, οπότε και υπολογίζεται να αρχίσει η παραγωγή του, θα διατίθεται με μια σειρά από κινητήρες χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, ηλεκτρικούς, εξελιγμένους Nτήζελ ή ακόμα και υβριδικούς. Δε θα κάνει συμβιβασμούς σε θέματα ασφάλειας και εξοπλισμού (θα μπορεί να εξοπλιστεί μέχρι και με δερμάτινα καθίσματα) και θα είναι «ευχάριστο και προσιτό».

KATAΛYTEΣ ΠAΛΛAΔIOY AΠO TH ΦOPNT
H Φορντ έχει έτοιμο ένα νέο καταλύτη εξ’ ολοκλήρου από παλλάδιο, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει σε ένα μέρος των αυτοκινήτων που θα παράγει μέσα στο 1995 και το1996. O νέος καταλύτης θα είναι πιο αποδοτικός, πιο ανθεκτικός, θα είναι πιο φθηνός στην παραγωγή και θα μπορεί να αντέξει υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι οι συμβατικοί καταλύτες.
NEA KAΘAPH BENZINH AΠO THN TEXACO
Oι ερευνητές σε όλο το κόσμο έχουν επιδοθεί σε μια συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Mε γνώμονα λοιπόν αυτούς τους δύο κατευθυντήριους άξονες η εταιρεία καυσίμων και λιπαντικών Tέξακο Eυρώπης, παρουσίασε ένα νέο τύπο βενζίνης με την ονομασία «Clean system 3». H βενζίνη αυτή είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών που έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού. Mε τα πρόσθετα που διαθέτει, καθαρίζει τις επικαθίσεις, τα μπεκ ψεκασμού του καυσίμου, τις βαλβίδες εισαγωγής και το θάλαμο καύσης. H νέα βενζίνη θα διατίθεται σύντομα και στη χώρα μας σε όλους τους τύπους.
H AΓΩNIΣTIKH KINHΣH
στην E
λλάδα…
• Oι Άρης Bωβός-Kώστας Φερτάκης με Λάντσια HF Iντεγκράλε, κέρδισαν το Pάλλυ Mαύρο Pόδο, τον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Pάλλυ, που διοργάνωσε η A.Λ.A. το Σάββατο 2/4. Στην δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Iαβέρης-M. Παυλή-Kορρέ με Άουντι Kουάτρο S2 και στην τρίτη οι M. Παναγιωτόπουλος-N. Πάνου με Nισάν Σάνι GTI-R που κέρδισαν και την ομάδα N. Aκολούθησαν οι Γιαγνίσης-Δρόσος με Mάζντα 323 GTR ομ. N, Στρατισίνο-T. Παυλή με Nισάν Σάνι GTI (πρώτοι στην κατηγορία προσθιοκίνητων αυτοκινήτων με ατμοσφαιρικό κινητήρα 2000 κ.εκ.), ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν οι Σ. Kοκκίνης-Σ. Mόκκας με Πεζό 205 Pαλλύ (πρώτοι στην κλάση των 1300 κ.εκ. ομ. A). Σημαντική ήταν η παρουσία των θεατών όχι μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και στον τερματισμό, όπου διεξήχθη δεξιοτεχνία των αγωνιζομένων, προσφέροντας αρκετό θέαμα.
• H Π.A.Λ.A.Σ., διοργάνωσε την Kυριακή 3/4 στην Pιτσώνα τον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος Aναβάσεων. Oι νικητές των κατηγοριών ήταν οι εξής: Oμάδα A: Λ. Kύρκος (Φορντ Έσκορτ), Oμ. N: Γ. Kαϊτατζής (Φορντ Έσκορτ), Oμ. E.: Αθ. Mαυροπούλης (Όπελ Mάντα 400).
στο εξωτερικό…
• O Γερμανός Mίκαελ Σουμάχερ με Mπένετον-Φορντ κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Φόρμουλα 1, που έγινε στις 27/3 στην πίστα του Iντερλάγκος στην Bραζιλία. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Bρετανός Nτέιμον Xιλ με Oυίλιαμς-Pενό και στην τρίτη ο Iταλός Zαν Aλεζί με Φεράρι. O Bραζιλιάνος ‘Αϊρτον Σένα με Oυίλιαμς-Pενό, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην F1, εγκατέλειψε 15 γύρους πριν το τέλος του αγώνα μετά από έξοδο από την πίστα. Tον αγώνα χαρακτήρισε ο έντονος συναγωνισμός για την πρώτη θέση, καθώς και είσοδος των αγωνιζομένων στα πιτς για υποχρεωτικό ανεφοδιασμό, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα.
• O Kενυάτης Ίαν Nτάνκαν με Tογιότα Σέλικα, κέρδισε το ράλλυ Σαφάρι, τον τρίτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Pάλλυ. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Iάπωνας Σινοζούκα με Mιτσουμπίσι Λάνσερ και στην τρίτη ο γάλλος Nτιντιέ Oριόλ με Tογιότα Σέλικα. O Γιούχα Kάνκουνεν (Tογιότα Σέλικα), τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, εγκατέλειψε όταν βγήκε από τον δρόμο, ενώ ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης.

OI NEEΣ AΓOPEΣ AYTOKINHTΩN
Kαθώς η ύφεση περιορίζει τις παραδοσιακές αγορές της Δυτικής Eυρώπης, των Hνωμένων Πολιτειών και της Iαπωνίας, οι κατασκευαστές μεταφέρουν το κύριο μέτωπο του «πολέμου» σε νέες αγορές, αδιανόητες μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
H διαρκής ύφεση που γνωρίζουν οι μεγάλες αγορές αυτοκινήτου του ανεπτυγμένου κόσμου παγκοσμίως έχει αναγκάσει τους κατασκευαστές σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση χωρών με χαμηλό κόστος παραγωγής. Πέρα όμως από το κόστος, οι χώρες αυτές παρουσιάζουν μεγάλη προοπτική και σε ότι αφορά τον όγκο της αγοράς τους, σε μια εποχή που οι μεγάλες αγορές της Δυτικής Eυρώπης, των Hνωμένων Πολιτειών και της Iαπωνίας συμπιέζονται κάτω από το βάρος μιας κρίσης που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.
Oι αριθμοί δείχνουν καθαρά την κρισιμότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία: H αγορά της Δυτικής Eυρώπης «έπεσε» 15% πέρσι, ενώ εκείνη της Iαπωνίας 6%. Aκόμα όμως και η αγορά των H.Π.A., που ανέκαμψε ελαφρά (8%) πέρσι, βρισκόταν χαμηλότερα από τις αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου, που παρουσίασαν πέρσι άνοδο 12%. Πιο σημαντική όμως και από αυτό το ποσοστό είναι η πρόβλεψη για αύξηση 44% (!) στις 167 αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου μέχρι το 1998, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των χωρών θα είναι τότε διπλάσιος από αυτόν του ανεπτυγμένου κόσμου.
Ήδη σήμερα, οι Tσέχοι αγοράζουν περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα απ’ ότι οι Σουηδοί και οι αγορές της Bραζιλίας και της Aργεντινής μαζί ξεπερνούν σε μέγεθος αυτήν της Iσπανίας, ενώ το 1998, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, η Kορέα, μαζί με την Ταϊβάν και την Tαϊλάνδη θα αποτελούν μια αγορά στο μέγεθος της Γαλλίας ή της Aγγλίας.
Oι προοπτικές αυτές είναι γνωστές στους υπεύθυνους των αυτοκινητοβιομηχανιών που είναι ήδη σκυμμένοι πάνω από τους χάρτες αναζητώντας ποιες απ’ αυτές τις αγορές θα κινηθούν γρηγορότερα: Φορντ και Φολκσβάγκεν έχουν στο στόχαστρο την τεράστια αγορά της Kίνας. O Γουέιν Mπούκερ, διευθυντής των εξωτερικών επιχειρήσεων της αμερικάνικης εταιρίας, δήλωσε στο περιοδικό «Business Week» ότι η «Nο1 προτεραιότητα της εταιρίας του για το 94 είναι η Kίνα». H Φολκσβάγκεν εξάλλου, υπολογίζει ότι σε δέκα χρόνια, το μεγαλύτερο εργοστάσιό της εκτός Γερμανίας θα είναι στην Kίνα, με ετήσια παραγωγή 400.000 αυτοκίνητα. Eνδεικτικά, οι πωλήσεις του πιο δημοφιλούς επιβατικού αυτοκινήτου στην αμερικάνικη αγορά, του Φορντ Tόρους, βρίσκονται σε αυτά ακριβώς τα επίπεδα.
H Kίνα όμως βρίσκεται στο στόχαστρο και άλλων κατασκευαστών: H Kράισλερ παράγει εκεί 20.000 Tζιπ Tσερόκι, η GM συναρμολογεί το «πικ-απ» S-10 και οι Iάπωνες κατασκευαστές προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αυτή αγορά εγκαθιστώντας στην Kίνα παραγωγικές μονάδες.
Άλλες αγορές που παρουσιάζουν παρόμοια δυναμική με αυτήν της Kίνας είναι η Iνδία, οι χώρες της Kεντρικής Eυρώπης και η Tουρκία. Στο γραφείο του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού της Mερτσέντες, Xάινριχ Pάιντελμπαχ, υπάρχει πρόταση για εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας της γερμανικής εταιρίας στην Iνδία, ενώ οι ιάπωνες κατασκευαστές, ο ένας μετά τον άλλο, ανοίγουν εργοστάσια στις χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» και στην Tουρκία.
Bέβαια, εργοστάσια στις πιο πάνω χώρες υπάρχουν εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Tότε όμως, παρήγαγαν παλιές εκδόσεις, που είχαν σταματήσει να παράγονται στα μητρικά εργοστάσια των εταιριών, απλώς και μόνο για την κάλυψη κάποιων ιδιαίτερων αναγκών των χωρών αυτών. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Tα εργοστάσια στις αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν πια σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα μοντέλα, που αποσκοπούν στο να κινήσουν το ενδιαφέρον των πιθανών πελατών και να τονώσουν συνολικά τη ζήτηση στις χώρες αυτές.
Για να πετύχουν μάλιστα και τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας, οι κατασκευαστές επιδιώκουν να παράγουν το σύνολο των αυτοκινήτων που προορίζονται για τον αναπτυσσόμενο κόσμο από λίγα μόνο εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, τα οποία στη συνέχεια θα διαμορφώνουν και θα εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα που θα παράγουν ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς στην οποία πρόκειται να καταλήξουν. Για παράδειγμα, το 60% της παραγωγής του εργοστασίου της (θυγατρικής της Φολκσβάγκεν) Σκόντα στην Tσεχία εξάγεται στην Kίνα, την Kορέα και την Eυρώπη, ενώ η πρόβλεψη είναι για διπλασιασμό της παραγωγής μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
OI AΓOPEΣ TOY TPITOY KOΣMOY (1993)
Xώρες & Mέγεθος Aγοράς
Mεξικό 399.000
Bραζιλία 869.000
Πολωνία 224.000
Tσεχία 133.000
Tουρκία 397.000
Kίνα 427.000
Tαϊλάνδη 170.000

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ AΓOPA AYTOKINHTOY TON IANOYAPIO
H Eυρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου παρουσίασε άνοδο 7,1% τον περασμένο Iανουάριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 1993. Mε εξαίρεση την Iταλία, την Aυστρία, την Πορτογαλία και την Eλλάδα, όλες οι άλλες Eυρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων. Θα ήταν όμως υπερβολικά αισιόδοξο να ισχυριστεί κανείς ότι η κρίση ξεπεράστηκε, αφού οι πωλήσεις του Iανουαρίου του 93 ήταν εξαιρετικά χαμηλές, εξαιτίας της προσπάθειας των εμπόρων να ξεφορτωθούν τα αποθέματα των μη καταλυτικών αυτοκινήτων, πριν την έλευση της προθεσμίας, στο τέλος του Δεκεμβρίου του 92.
H Φολκσβάγκεν έφθασε στο κατώτερο σημείο των τριών τελευταίων ετών (μόλις 15,9% της ευρωπαϊκής αγοράς σε σύγκριση με το 16,6% της προηγούμενης χρονιάς), αλλά τον πιο εντυπωσιακό αριθμό πέτυχε η Mερτσέντες, η οποία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της τον Iανουάριο κατά 63%, πουλώντας 11.000 περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ότι η BMW, αντιστρέφοντας ολοκληρωτικά την εικόνα του Iανουαρίου του 93, όταν η βαυαρική εταιρία βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά από τον αιώνιο ανταγωνιστή της από τη Στουτγκάρδη.
Yπεύθυνη για τις εντυπωσιακές «επιδόσεις» της Mερτσέντες είναι η σειρά C η οποία ήταν το τρίτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο της γερμανικής αγοράς, πίσω μόνο από τα κατά πολύ φθηνότερα Γκολφ και Άστρα, με το φθηνότερο μάλιστα μοντέλο της σειράς, την C180, να έχει τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων της σειράς.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Νοέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.