Αποκαλυπτικό άρθρο από το ΒΗΜΑ

Μια νέα περίοδο προσέγγισης και βελτίωσης σχέσεων με την Τουρκία θα επιχειρήσει να εγκαινιάσει η κυβέρνηση, με την προγραμματισμένη, για την Παρασκευή και το Σάββατο, επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επενδύει σε μια τέτοια προοπτική, θεωρώντας ότι μπορεί να επαναληφθεί η πολιτική προσέγγισης που είχε εφαρμόσει ως υπουργός Εξωτερικών με τον τότε ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί και περίπου εκατό επιχειρηματίες, ενώ θα συζητηθούν περίπου είκοσι προτάσεις για μνημόνια συνεργασίας.

Νέο βήμα προσέγγισης Αθήνας και Αγκυρας
Ο Ερντογάν έρχεται την Παρασκευή συνοδευόμενος από εκατό επιχειρηματίες
Της Δωρας Αντωνιου

Την απαρχή μιας νέας περιόδου προσέγγισης και βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας προσδοκά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, να αποτελέσει η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου επενδύει σε μια τέτοια προοπτική, καθώς θεωρεί ότι υπήρξαν οφέλη στις σχέσεις των δύο χωρών από την πολιτική προσέγγισης που είχε εφαρμόσει ως υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη με τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ. Το άνοιγμα προς την Αγκυρα, με ευθεία παραπομπή σε εκείνη την περίοδο, ήταν από τις πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, τον περασμένο Οκτώβριο.

Μια επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, όπως και μια επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Η αναμενόμενη έλευση Ερντογάν, ωστόσο, έχει προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι προσδοκίες να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στην Αθήνα αναμένεται «απόβαση» τουρκικής αντιπροσωπείας, καθώς τον Τούρκο πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν δέκα υπουργοί και περίπου εκατό επιχειρηματίες. Το πολυδιαφημισμένο ως σημαντικό εργαλείο προώθησης των διμερών σχέσεων, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβει σάρκα και οστά και το ζητούμενο είναι πόσο διευρυμένο θα είναι το πλαίσιό του. Σε πόσους επιμέρους τομείς, δηλαδή, θα επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο μνημόνιο, που θα καθορίζει στόχους και δράσεις.

Τομείς συνεργασίας
Στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει γίνει προεργασία και αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι περίπου είκοσι προτάσεις για μνημόνια συνεργασίας. Ανάλογος αριθμός αναμένεται και από τουρκικής πλευράς. Οπως όμως αναφέρει διπλωματική πηγή, «μπορεί ο τελικός αριθμός μνημονίων που θα συμφωνηθούν να είναι πολύ μικρότερος, καθώς η διαπραγμάτευση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι από κάθε πλευρά, θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, στις διμερείς συναντήσεις που θα έχουν κατά τομέα οι υπουργοί των δύο χωρών».

Δεδομένης και της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, ο τομέας της Οικονομίας θα είναι από τους βασικούς που θα απασχολήσουν. Αλλωστε, προβάλλεται και στις δύο χώρες η αντίληψη ότι μία αμοιβαίως επωφελής στενότερη οικονομική σχέση, μπορεί να επιδράσει θετικά στη βελτίωση των σχέσεων στους υπόλοιπους τομείς. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να αγγίξουν για το 2010 τα 4 δισ. δολάρια, και εκτιμάται ότι η δυναμικότητά τους φθάνει τα 10 δισ. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας είναι από τα θέματα που συζητούνται, ενώ από την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα προβάλλεται το αίτημα για απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα μας. Στον τομέα του τουρισμού, συζητείται η προοπτική σχεδιασμού και προώθησης στην διεθνή αγορά κοινών τουριστικών «πακέτων», που θα συνδυάζουν επισκέψεις σε προορισμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Εκδοση βίζας
Ενα άλλο θέμα που συζητείται είναι η απλούστευση των διαδικασιών για έκδοση βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφθούν για μονοήμερες εκδρομές τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θέμα κατάργησης της βίζας, όπως έχει γίνει για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, δεν τίθεται, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν, ενώ δεν φαίνεται να προχωράει η πρόταση για αναγνώριση χωρίς βίζα των «πράσινων» διαβατηρίων, που κατέχουν Τούρκοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Εξετάζονται οι δυνατότητες για χορήγηση ειδικής βίζας στους επισκέπτες που δεν θα διανυκτερεύουν στην Ελλάδα, η οποία θα χορηγείται από τους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, όπως ισχύει για τους Τούρκους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Τα ζητήματα συνεργασίας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με ενεργοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης λαθρομεταναστών, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά παραμένει ουσιαστικά ανενεργός από τουρκικής πλευράς, αναμένεται επίσης να πέσουν στο τραπέζι, όπως και οι δυνατότητες συνεργασίας σε προγράμματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ευχές για ταχεία ανάκαμψη
Αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψής του στην Αθήνα λόγω κρίσης ο Τ.Ερντογάν
Την ευχή και ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Ελλάδα «μια ώρα αρχύτερα» εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι στρεβλωμένη από την εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχ και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το συντομότερο τις δυσκολίες.

«Ελπίζω η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα να μην επηρεάσει αρνητικά την περιοχή. Ελπίζω ότι η ελληνική η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα προβλήματα μια ώρα αρχύτερα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Milliyet ο κ. Ερντογάν απέκλεισε κάθε σκέψη αναβολής της επίσκεψης λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα.

To Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή μετά την κρίση του 2001, και την εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μπίζνες αντί για κανόνια στο Αιγαίο

Τράπεζες, κατασκευές, τουρισμός, ενέργεια και μεταφορές είναι οι τομείς που ενδιαφέρουν τους περίπου 100 τούρκους επιχειρηματίες που έρχονται στην Αθήνα

«ΑΠΟΒΑΣΗ» στην Αθήνα πραγματοποιεί την προσεχή Παρασκευή η επιχειρηματική ελίτ της Τουρκίας. Ως και 100 επιχειρηματίες αναμένεται να συνοδεύουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Οι τούρκοι επιχειρηματίες προέρχονται από όλο το οικονομικό φάσμα της χώρας και έχουν υψηλές βλέψεις. Ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι μεταφορές, αλλά και οι χτυπημένες από την οικονομική κρίση τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Και η Αθήνα εμφανίζεται να πιστεύει ότι η οικονομική συνεργασία μπορεί να γίνει το «κλειδί» για την υπέρβαση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα εμφανίζεται θετική σε μείωση του δυσβάστακτου βάρους των εξοπλισμών. Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα διαβλέπει επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, χωρίς όμως να παραιτείται από τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Επιπλέον, η Τουρκία θα θέσει επί τάπητος με εμφατικό τρόπο τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και την ανάγκη ταχείας επίλυσης του Κυπριακού.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ
ΟΥΜΙΤ ΜΠΟΪΝΕΡ
(Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών)
Η νέα πρόεδρος της ΤUSΙΑD,της ένωσης που εκπροσωπεί την παραδοσιακή επιχειρηματική τάξη,εξελέγη στη θέση αυτή τον περασμένο Ιανουάριο. Κόρη πλούσιου βιομηχάνου, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.Θεωρείται από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της μετατροπής της χώρας σε μεγάλη οικονομική δύναμη.

ΜΕΧΜΕΤ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΕΚΣΙ
(Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων)
Ο 49χρονος κ.Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Τούρκων Εξαγωγέων από το 2008.Πρόκειται για μια οργάνωση-«ομπρέλα» 45.000 επιχειρήσεων. Ο κ. Μπουγιούκεκσι έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Εξαγωγέων Δέρματος σπούδασε σε Τουρκία και Βρετανία και είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών εταιρειών.Ανήκει στη γενιά των «τίγρεων της Ανατολής»,των επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

ΕΚΡΕΜ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ
(Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης)
Ενας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων,ο Εκρέμ Ντεμιρτάς είναι ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας η οποία έχει έδρα τη Σμύρνη.Πρόκειται για μία από τις λίγες επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια να πωλούν αλκοολούχα ποτά στην Τουρκία. Ως πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης είναι ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας.

ΡΙΦΑΤ ΧΙΣΑΡ ΤΣΙΚΛΙΟΓΛΟΥ
(πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων)
Είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης μη κερδοσκοπικής επιχειρηματικής οργάνωσης της Τουρκίας από το 2001 και πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων,το οποίο προωθεί την εξωστρέφεια των τουρκικών επιχειρήσεων και έχει πολύ στενές σχέσεις με τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Ηγείται του ομίλου εταιρειών Εσκιχισάρ, που δραστηριοποιείται στους τομείς κατασκευών, γεωργίας, επενδύσεων, τροφίμων, αυτοκινήτων και κτηματομεσιτικής. ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

3 Comments


  1. Αν και υπάρχει κίνδυνος να με …βαρεθείτε θέλω να επαναλάβω το ερώτημα: πριν πόσα χρόνια (15;) γράφω ότι “θα έλθει μία στιγμή που η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Μητέρας-Πατρίδας”;
    Η στιγμή έφτασε και, αν θέλετε την άποψή μου, καλώς ήλθε. Οι κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του Αιγαίου (πετρέλαια, αλιεία, τουρισμός, αγορά “δερμάτινων ειδών” από ελληνίδες “κατίνες”) αλλά και η τεράστια εξοικονόμηση κεφαλαίων από την παύση των αναχαιτήσεων και δυτικά του 25ου ισημερινού), θα βοηθήσει τους Έλληνες να ψωνίσουν περισσότερες μεταχειρισμένες μερσεντέ που στα δερμάτινα καθίσματα δεν έχει “φύγει η ραφή” αλλά, και καγιέ για κοντούς που θέλουν να ψηλώσουν -κοινωνικά
    Το μόνο που με κάνει να μην αισθάνομαι την ευτυχία να τρέχει απ’ τα μπατζάκια μου είναι οι 125(;) νεκροί χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού που έδωσαν τη ζωή τους για να φυλάνε Θερμοπύλες.
    Ποιος όμως θυμάται αυτά τα παλιομοδίτικά πράγματα στην θαυμαστό Καινούριο Κόσμο του ΔΝΤ και του Μηχανισμού;

  2. γ.καλαμαρας

    κ. Κ.Κ. καλώς να έλθει;;;
    Η Ελλάδα μας πια δεν θα ανήκει στη Δύση;
    Θα ανήκει στην Ανατολή;
    Και πότε θα ανήκει στους Έλληνες; (έστω και στους Έλληνες της διασποράς).
    Τί διαβάζω Θεέ μου… Τί ακούω Θεέ μου…
    ΘΕΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΟΙΜΑΣΑΙ;

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d