Χωρίς έσοδα, μπαίνει «λουκέτο»
Επί ποδός τα συνδικάτα εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο Δημόσιο  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα

Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων
για τη δανειοδότησή τους.
Υπό το βάρος του δημόσιου χρέους (κοντά στα 348 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο κλείνει το παράθυρο δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα, θα κλείσουν.
Το ίδιο ισχύει και για μεγάλους οργανισμούς -όπως η Εργατική Εστία που απορροφάται από τον ΟΕΚ-, ενώ σειρά θα πάρουν τα ΤΕΙ και τα περιφερειακά νοσοκομεία.
Εκτιμάται ότι η Μεταπολίτευση δημιούργησε 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – ένα δεύτερο κράτος μέσα στο κράτος…
«Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και συνεχίζει:
«Ο δημόσιος τομέας είναι υπετροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να τον συντηρούμε».
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρεται στις μισθολογικές ανισότητες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αμοιβές στον τομέα των ΔΕΚΟ που είναι κατά 44% υψηλότερες από τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα και κατά 100% υψηλότερες από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.
Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κοντά 2 δισ. ευρώ. Μα 2 δισ. ευρώ είναι αυτά που εξοικονομήσαμε περικόπτοντας τον 13ο και τον 14ο μισθό.»
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τα περιθώρια για αυξήσεις της φορολογίας εξαντλήθηκαν και τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν όσο ο δημόσιος τομέας δεν περιορίζεται.
Περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Ακόμη και αν στο ιδανικό σενάριο επιτύχουμε τιο πρόγραμμα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι 17 δισ. ευρώ. Το 2012 πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν δεν περιορίσουμε το Κράτος;»

Newsroom ΔΟΛ

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

5 Comments

  1. Πάλι… Κανείς (λογικός) άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει σε αυτές τις, από καιρό αναμενόμενες, αποφάσεις.
    Το ερώτημα που (ξανα)θέτουμε είναι ποιοι θα αντικαταστήσουν το κομματικό σκουπιδαριό; Τα κολητήρα των νέων πολιτικών τζακιών;

    1. Panos

      Κάποιοι από εμάς αποφάσισαν να μη μένουν μόνο στα λόγια αλλά να δραστηριοποιηθούν ανοίγοντας ένα εντελώς καινούριο πολιτικό χώρο, τους “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ”.
      Εφόσον είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε με την πλειοψηφία των απόψεων που εκφράζει αυτός ο χώρος, τότε καλό είναι να τον στηρίξουμε σε επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
      Τουλάχιστον θα έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι δεν απείχαμε, ψηφίσαμε λευκό ή άκυρο, ενισχύοντας έτσι το φαύλο δικομματισμό της μεταπολίτευσης.
      Βάζω πάλι το σύνδεσμο από το site, για να μπείτε μέσα και να γνωρίσετε ένα χώρο που στηρίζετε οικονομικά ΜΟΝΟ στις συμμετοχές των μελών του, και σε καμμία ΜΚΟ, ή μεγαλοσχήμονα κρατικοδίαιτο “επιχειρηματία”.
      http://www.dimokratikoi.gr
      και
      http://www.facebook.com/group.php?gid=211432792075
      Τουλάχιστον ας μη βάζουμε μόνοι μας το πιστόλι στον κρόταφο.

  2. Σπύρος

    Πόσο δειλοί είναι τελικά οι πολιτικοί μας, μήπως είναι οπαδοί της οχλαγωγίας, τι περιμένουν και εμμένουν πάντα στις διαπιστώσεις το πολύ το κυρ ελέησον δημιουργεί βαρεμάρα βουβαμάρα και αποστροφή από τα κοινά. Εκτός κι αν έχουν σκοπό να πάνε βολτούλα εις το διηνεκές το μοίρασμα της τράπουλας όπως είθισται. Μάλλον προς το δεύτερο κλειδώνω παρά τα όσα ακούγονται περί αλλαγή νοοτροπίας.

  3. Διάβασα χθες όλο τον προϋπολογισμό (δέχομαι συγχαρητήρια υπομονής γι΄αυτό) και είδα τα όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχει το δημόσιο και αναρωτιόμουν, για ποιό λόγο δημιουργήθηκαν και δεν μπορούσε η δουλειά τους να γίνει από το υπουργείο που υπάγονται. Πχ γράφει το άρθρο για την Εργατική Εστία ότι απορροφάτε από τον ΟΕΚ. Γιατί ο ΟΕΚ δεν γίνεται γραφείο του υπουργείου;

  4. Ιδρυτικός Αναγνώστης

    «Ο δημόσιος τομέας είναι υπετροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να τον συντηρούμε».
    Λέει ο υπουργός…
    Μήπως θα μπορούσε να μας πει και ποιός/πότε/πως/γιατί τον έκανε έτσι και ποίων οι υπογραφές ετέθησαν στις υπουργικές αποφάσεις/νόμους/κλπ που τον έκαναν έτσι ;;
    Μήπως επίσης θα μπορούσε κάποιος υπουργός. νυν ή πριν, να μας δώσει τις αυτές εξηγήσεις και για την Ολυμπιακή/ΟΣΕ/κλπ ;;
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ : “μαζί τα φάγαμε”…

    Αντε γιατί έχω αρχίσει να έχω οράματα ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ και αγχονών παραταγμένων στο Σύνταγμα…

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d