Από το Politis.gr

Σημαντικότατα και επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

Πριν μερικές  ημέρες , όπως αναφέρει ο Σ. Ιακωβίδης στο sigmalive.com ,σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ ένα γεγονός ύψιστης και πολυδιάστατης σημασίας, πουπέρασε απαρατήρητο από τον  πολιτικό μικρόκοσμο.

Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Κοινωνία στο Ντιγιάρμπαρκιρ υιοθέτησε σχέδιο για τη Δημοκρατική Αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκίας με δικαίωμα αυτοοργάνωσης των Κούρδων. Το σχέδιο εισηγείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με τη λειτουργία τοπικού Κουρδικού Κοινοβουλίου καθώς και ελεύθερα κουρδικά τοπικά συμβούλια.

Η Άγκυρα πανικοβλήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ αποφάσισε να περάσει τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου στο Ντιγιάρμπακιρ για να εκτονωθεί η κατάσταση, εξαιτίας της επίσημης χρήσης της κουρδικής γλώσσας από δήμους της ΝΑ Τουρκίας, της δημιουργίας δίγλωσσων επιγραφών και του αιτήματος για δημοκρατική αυτονομία.

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας, Αμντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, διέταξε έρευνα κατά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του κόμματος, Μπενγκί Γιλντίζ, δήλωσε στην τουρκική «Χουριέτ» (22/12/2010) πως «αν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας, αν μας κλείσει, τότε κάποιοι μπορεί να πουν ότι «τα όπλα θα πάρουν τη θέση του διαλόγου», όπως έγινε πριν από λίγους μήνες». Εννοούσε αιματηρές επιθέσεις Κούρδων ανταρτών εναντίον φυλακίων και το θάνατο δεκάδων στρατιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να διασυνδεθούν προς άλλες, εξίσου κρίσιμες, που αναμένονται στο Βόρειο Ιράκ, όπου από ετών λειτουργεί κουρδικό κράτος, με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, στην καρδιά του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ, που οι Κούρδοι διεκδικούν παλαιόθεν.

Εκεί έπρεπε να γίνει απογραφή πληθυσμού από το 2007. Αναβλήθηκε γι’ αυτόν το μήνα. Αν και εφόσον η απογραφή πραγματοποιηθεί, θα επισημοποιήσει την κουρδική πλειοψηφία, η οποία, δικαιωματικά, θα διεκδικήσει τη λειτουργία αυτόνομου και ανεξάρτητου, πια, κράτους, στο βόρειο Ιράκ.

Όμως, τα σχέδια των Κούρδων προεκτείνονται και προς την Τουρκία. Χάρτες, που από καιρό έχουν αναρτηθεί στα γραφεία του αυτόνομου κουρδικού κράτους, δείχνουν μιαν ακανόνιστη έκταση που καταλαμβάνει μέγα μέρος του Βόρειου Ιράκ με το Κιρκούκ, όλη σχεδόν την ανατολική Τουρκία και καταλήγει ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και τη Μερσίνα.

Ας προσεχθεί τούτο το βαρυσήμαντο: Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδική διαδικασία«κουρδοποίησης» της συγκεκριμένης περιοχής, ειδικά της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

Σταδιακά, όπως γράφει ο Γεώργιος Φίλης (διδάκτωρ γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική», τ. 10), το κουρδικό στοιχείο, οικονομικά και πληθυσμιακά ελέγχει ήδη την περιοχή και τη Μερσίνα.

Τι επιδιώκουν οι Κούρδοι; Αν ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ, θα διεκδικήσουν εδάφη από την Τουρκία και διέξοδο στη θάλασσα.

Αυτό θα σημαίνει δύο σεισμικές και καταλυτικές εξελίξεις για ολόκληρη την περιοχή: Πρώτον, την κατάρρευση του Ιράκ και την τριχοτόμησή του, με όλα τα συνεπακόλουθα για την περιοχή.

Δεύτερον, τη διχοτόμηση της Τουρκίας, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης της.

Ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα αντιδράσει κατά τη γνωστή και πάγια δολοφονική τακτική της: Επιχειρώντας να εξολοθρεύσει το κουρδικό στοιχείο και κατακαίοντας κουρδικές πόλεις και χωριά. Με αποτέλεσμα μιαν ευρύτερη ανάφλεξη με ανάμειξη και άλλων παραγόντων.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν σε ανακήρυξη κουρδικού κράτους και σε διχοτόμηση της Τουρκίας;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε ανάλυση Αμερικανού ειδικού (Peters Ralf: «Blood Brothers: How a better Middle East Would Like» Armed Forces Journal, July 5, 2006), όπου επισημαίνεται ωμά: «Ένα ελεύθεροΚουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ιαπωνίας».

Και μιλάμε για έναν κουρδικό πληθυσμό 27-36 εκατομμυρίων. Τέτοιες πιθανές εξελίξεις θα αναδιατάξουν δραματικά, γεωγραφικά, πολιτικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά όλη την περιοχή και θα επηρεάσουν αμεσότατα την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

8 Comments

  1. Δηλαδή εγώ που το γράφω από το …1980 είμαι πράγματι ο Μάντης Κάλχας;
    Και επειδή έχω προβλέψει ότι, όχι μόνο θα διχοτομηθεί αλλά τριχοτομηθεί και είμαι ο εκδότης του πρώτου και αρχαιότερου αμυντικού περιοδικού στην Ελλάδα (ΠΤΗΣΗ & Διάστημα) είμαι και διδάκτωρ διεθνών σχέσεων;

    Μ’ αρέσω στην ανωνυμία μου λόγω έλλειψης Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων στην επαγγελματική μου ζωή

    1. Θα μπορούσα να απαντήσω αν η “Ελλάδα” ήταν αυτό που αποκαλούμε “σύγχρονο κράτος”. Ως γεωγραφική περιοχή τη συμφέρει μία δυνατή και ομογενής …μητέρα-πατρίδα όπως ήταν από το 1400 μέχρι το 1821 της ημερομηνίας μας που η περιοχή γνώρισε ημέρες δόξας -για να μην αναφερθώ στη τάξη και ασφάλεια.
      Σοβαρά όμως… Ναι μεν προβλέπω ότι θα την χωρίσουν στα τρία αλλά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν στηρίξουν την Βουλγαρία και την Ελλάδα σαν “χριστιανικές ασπίδες” στον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό. Με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή υπερδύναμη μάλλον θα “φάνε τα μούτρα τους’ και καλά ποντάρει ο Άνθρωπος-Αράχνη και ο βοηθός του στη συνάντηση στο Ερζερούμ

  2. Paul Newman

    Κύριε Καββαθά, πολύ καιρό διαβάζω ότι, αν αποσπαστεί το Κουρδιστάν από την Τουρκία και χάσει το Στρατηγικό Βάθος (η βάση του δόγματος του Νταβούτογλου), οι Τούρκοι θα αντιδράσουν με το να “ζητήσουν” από την Ελλάδα εδάφη ως αναπλήρωση απωλειών, δηλαδή το μισό Αιγαίο, την Δυτική Θράκη και την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου, εξ ου και η θέση των Ελληνικών Κυβερνήσεων της πλάκας ενάντια σε μια τέτοια αναπόφευκτη εξέλιξη. Προσωπικά τον φόβο αυτόν τον θεωρώ της πλάκας. Η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν αφαιρεί το στρατηγικό βάθος από τηην Τουρκία και απαλλάσσει την Ελλάδα από τον Τουρκικό βραχνά που τσαμπουκαλεύεται όλη την ώρα και αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή. Το πιο περίεργο είνα άλλο: οι γείτονες Αλβανία, ΠΓΔΜ, και Βουλγαρία είναι καιρό τώρα υπηρέτες των Αμερικάνων, ενώ και η Αλβανία έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία εναντίον μας. Τί πιστεύετε ότι θα συμβεί στο μέλλον μ’ αυτή την περίεργη κατάσταση?

    1. george..

      Καλή χρόνια και ελπίζω να έχουμε ένα ενδιαφέρων 2011 .. κάνεις δεν μπορεί να τα βάλει με την Αμερική και όποιος πάει κόντρα χάνει. Αν αυτά που διαβάζουμε είναι η πραγματικότητα και δεν κρύβεται κάτι άλλο τότε η Τουρκία την έχει άσχημα.. αν επίσης συμβεί αυτό στην Τουρκία μάλλον θα συμβεί και στα Σκοπιά… αν οι Αλβανοί ακούσουν τα Αμερικανάκια μάλλον δεν θα έχουμε πρόβλημα… οι βούλγαροι δεν είναι απειλή. Οι Σέρβοι αν δεν φερθούν πουστικα θα έχουν την ευκαιρία τους… εμείς τώρα νομίζω είμαστε σε άλλη διάσταση… είμαστε πολύ ποιο πάνω .. οι Τούρκοι θα αφομοιωθούν από την μεγάλη Ευρώπη που γεννιέται και ο λαός τους θα έχει την τύχη που αρμόζει στην φύση του την δουλοπρεπή . Από την άλλοι όσοι από αυτούς έχουν ακόμα μέσα τους τα Ιωνικά γονίδια ελπίζω να συνειδητοποιήσουν τον πολιτισμό που είχαν γεννήσει οι κοινοί μας πρόγονοι και να υιοθετήσουν άλλοι στάση.

    2. Πριν 6 (θαρρώ) χρόνια δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, “εξωτερικατζήδες” έγραψαν δύο βιβλία με τίτλο “Μεταλλική Καταιγίδα”. Στα βιβλία τους περιγράφουν τον …βομβαρδισμό των μεγάλων πόλεων και στρατιωτικών βάσεων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις! Είναι μία πιθανότητα που ΔΕΝ πρέπει να αποκλειστεί ιδιαίτερα αν “σκάσει” η Αίγυπτος και, το ωστικό κύμα παρασύρει τα δυτικότροπα κράτη-λεζάντες της βόρειας Αφρικής

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.