www.kathimerini.gr (και “Ινφογνώμων”)
|
|||||||||||||||
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και εκ νέου σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, καθώς φουντώνουν τα σενάρια στον Τύπο για αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, τα οποία ωστόσο διαψεύστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από την άλλη πλευρά θα διέκοπτες την πρόσβαση της χώρας στις χρηματαγορές.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία, γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επιθυμητή, γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε
Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος, η προσπάθεια αντιστροφής των εξελίξεων άρχισε με παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς και είχε απτά αποτελέσματα, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα.
«Αποτράπηκαν ολέθριες εξελίξεις, δόθηκε χρόνος στην οικονομία»
«Αποτράπηκαν έτσι οι ολέθριες εξελίξεις που ένα χρόνο πριν έμοιαζαν αναπόφευκτες και δόθηκε στην οικονομία ένα χρονικό περιθώριο, για να προχωρήσει στις αλλαγές που ούτως ή άλλως, με ή χωρίς Μνημόνιο, έπρεπε να γίνουν», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Προειδοποίησε πάντως πως παρά τα θετικά αποτελέσματα και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, οι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες και τροφοδοτούν την επιφυλακτικότητα των αγορών διατηρούνται ισχυροί.
Ο κ. Προβόπουλος μίλησε για ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας που θα καλύψει γρήγορα τις στερήσεις και θα δώσει νέα ορμή στη μεταρρυθμιστική πολιτική, αναφερόμενος στην ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους και τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, καλώντας το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη ανασύνταξη.
Ταυτόχρονα ζήτησε την εξάντληση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης δαπανών, εξάλειψης της σπατάλης, καθώς και την ανακατανομή των δαπανών με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Ακόμα, ο διοικητής της ΤτΕ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του κ. Προβόπουλου για την πορεία της οικονομίας το 2011, η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% (ή σε κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, όπως είπε), ενώ η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, ξεπερνώντας, ενδεχομένως, το 15%.
0 Comments
Καλέ κ. Προβόπουλε,
Που είσαστε τα χρόνια που οι οι πολιτκοί ντενεκέδες δανείζονταν “σαν τρελοί” για να ικανοποιήσοπυν τις ανάγκες για “μερσεντέ”του όχλου που δημιούργησαν; Στο Kikou?
ε μα φυσικά ήταν στο Kiku…και τώρα που το σούσι “πέφτει έξω” λόγω φουκουσίμα, βγήκε τροχάδην από το Kiku μην εκτεθεί σε ραδιενεργό χέλι, και αποφάσισε να μιλήσει…μετά Χριστόν βεβαίως βεβαίως…
Στους μετόχους της ιδιωτικής ΤτΕ απευθύνεται ο άνθρωπος και αυτούς εκπροσωπεί. Οτιδήποτε μπορεί να αποβεί “καταστροφικό” ή καλό γι’ αυτούς δεν είναι απαραίτητα καλό για τα συμφέροντα του λαού ή της χώρας σε συνθήκες ελλειμματικής δημοκρατίας που επικρατούν στις μέρες μας.
Και ο Κος Βιλιάρδος, που άρθρα του έχουν κατά καιρούς περιληφθεί σε θέματα του μπλογκ, τάσσεται αρνητικά σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας με τα υφιστάμενα επιτόκια δανεισμού.
Θέτει επίσης το πρόβλημα στους απίστευτα μεγάλους τόκους του δανείου και όχι τόσο στο ίδιο το δάνειο (λόγω των αβάσταχτα υψηλών για την ελληνική οικονομία επιτοκίων δανεισμού), καθώς και τη λύση σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, με τη δημιουργία ενός Ευρωπαικού ταμείου στήριξης στα ίχνη του ΔΝΤ, το οποίο θα δανείζει τα κράτη μέλη της ΕΕ με επιτόκια λίγο κάτω από το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, βγάζοντας από τη μέση το ΔΝΤ (τουλάχιστον για τις χώρες της ΕΕ) και τους άπληστους κερδοσκόπους, που οι ταγοί του νεοφιλελευθερισμού ονοματίζουν με τον political correct όρο, “αγορές”.
Πιο συγκεκριμένα λέει:
“Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές (άρθρο μας), μπορεί (και πρέπει) να αποφευχθεί η διαγραφή (haircut) των δημοσίων χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας κλπ – η οποία θα ζημίωνε τους διεθνείς επενδυτές, ενώ θα απειλούσε πολλές μικρές τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία.
Συνεχίζοντας, η διαγραφή ύψους 30-40% επί των δημοσίων χρεών της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας, δεν θα είχε ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα – αφού το δημόσιο χρέος τους θα αυξανόταν πολύ γρήγορα, τουλάχιστον για εκείνο το χρονικό διάστημα που το επιτόκιο δανεισμού θα παρέμενε υψηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τους (με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4% και επιτόκιο 5% στην Ελλάδα, καθώς επίσης με την ανεργία στο 20%, η διαγραφή χρεών, ακόμη και του 50%, θα καθυστερούσε ελάχιστα το μοιραίο).Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές (άρθρο μας), μπορεί (και πρέπει) να αποφευχθεί η διαγραφή (haircut) των δημοσίων χρεών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας κλπ – η οποία θα ζημίωνε τους διεθνείς επενδυτές, ενώ θα απειλούσε πολλές μικρές τράπεζες, ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία.”
Όλο το άρθρο του εδώ:
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2329.aspx
Αυτοί οι τύποι (Προβατόπουλος, Στούρνος) κάτι παίρνουν στα κρυφά και δεν μας το λένε, δεν εξηγείται αλλιώς.
Ανάπτυξη ακούμε, ανάπτυξη δεν βλέπουμε, αλλά γι΄αυτούς
ανάπτυξη σημαίνει πώληση των πάντων και μετά ”ουρές από δουλειά”.
Τελικά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι είμαι μαζοχιστής, διαλέγω την τηλεοπτική ενημέρωση μου, εκεί όπου θα τσαντιστώ περισσότερο και είναι εύκολο να το βρω όταν υπάρχουν Μεγάλα κανάλια με καλεσμένους κάτι στούρνους.
Ο Μαζί τα Φάγαμε απείλησε τον Καμπούρη ότι δεν θα ξαναπάει για μπουγάτσα στον Μεγάλο Αδερφό αν το τυρί δεν είναι Δωδώνης (ΒορειοΕλλαδίτης είμαι)!!
Ανάπτυξη για τους προδότες, τους κουϊσλινγκ και τους νενέκους σημαίνει ότι, πρώτα δανείζεσαι για να μπουκώσεις το πόπολο για να σε κξαναψηφήσει και μετά πουλάς τη χώρα για να τα “κονομήσεις” από τις προμήθειες…
…και να κλείσεις το επεισόδιο με μια anal-διάρθρωση χρέους…
Αυτές είναι μπίζνες,
εγώ δανείστηκα και μπούκωσα στο σκατό και πούλησα για να ξεχρεωθώ αλλά ούτε ξεχρεώθηκα και ούτε μερσεντέ έχω!!
Άτιμη κοινωνία άλλους ……….
Δηλαδή τι βγήκε να μας πει ο ποιητής, πόσο θα είναι η ανεργία και η ύφεση, τον γιο μου (4 χρονών, σκέφτομαι να τον στείλω στο London School of Economix) να ρωτήσω πιο ακριβή συμπεράσματα θα βγάλει!!
Προβόπουλος βαδίζει στα χνάρια του μεγάλου ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ (θεούλη μου τι όνομα και αυτό), αλήθεια εκείνη η ψυχή ο ΟΔΔΥΧ της GOLD SAX που βρίσκεται, τον έχει ακούσει κανείς να μιλάει (ελληνικά, ξέρει;)!!