Για ένα χρόνο δεν μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Γέμιζα το tank βενζίνη (23 λίτρα) σε συγκεκριμένο πρατήριο και, μόλις ξεκινούσα ο δείκτης στη μοτοσυκλέτα έδειχνε ότι, η ακτίνα δράσης ήταν 460 χιλιόμετρα. Γέμιζα σε άλλο και η δείκτης έδειχνε …540! Το δοκίμασα πολλές φορές και, πήρα τα ίδια νούμερα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι, ο τύπος στο πρατήριο Α έχει βάλει κάποιον σύστημα με το οποίο θερμαίνει το καύσιμο στη δεξαμενή του αυξάνοντας έτσι τον όγκο και εξαπατώντας τους καταναλωτές ενώ, οι τύποι στα άλλα πρατήρια πουλάνε το καύσιμο σε κανονική θερμοκρασία.

Φανταστείτε πόσες χιλιάδες (μαύρα) ευρώ βγάζει ο τύπος Α! Αν κάποιος από τους αναγνώστες έχει καλή γνώση της λειτουργίας των πρατηρίων θα παρακαλούσα να το γνωστοποιήσει. Μέχρι τότε κάντε το πείραμα βάζοντας βενζίνη (ή πετρέλαιο) σε διαφορετικά πρατήρια και δείτε τι ακτίνα δράσης σας δίνει ο υπολογιστής

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

15 Comments

  1. ADVISOR

    Συνήθως ο trip computer υπολογίζει το range βάσει της τελευταίας μετρηθείσης στιγμιαίας κατανάλωσης (της κατανάλωσης των τελευταίων, ας πούμε, 5 λεπτών). Αν το οικονομικό πρατήριο βρίσκεται σε περιοχή που δεν έχει πολύ κίνηση και η στιγμιαία κατανάλωση αμέσως πριν τον ανεφοδιασμό είναι πεσμένη ο trip computer θα υπολογίζει αυξημένη ακτίνα δράσης. Το αντίστροφο (πιθανόν) να συμβαίνει με το άλλο πρατήριο. Η κλοπή πάντως δεν αποκλείεται!!

  2. STA MAR

    Φίλτατε ΚΚ, πιστεύω ότι αυτή σου η απορία είναι ρητορική, με σκοπό να κάνεις τους αναγνώστες να προσέξουν.
    Αποκλείεται να μη ξέρεις ότι ο υπολογισμός της αυτονομίας γίνεται με βάση την μέση κατανάλωση, που έχει μέχρι τότε ο υπολογιστής.
    Αν προηγούμενα κυκλοφορούσες μέσα σε πόλη και έγραφε υψηλή μέση κατανάλωση, όταν βάλεις καύσιμο, θα δείξει λίγα χιλιόμετρα αυτονομία.
    Αν μηδενίσεις όλες τις ενδείξεις και ξεκινήσεις, τότε πρέπει να περάσει λίγη ώρα για να ισορροπήσει και να δείξει σωστά.

    Στο θέμα της θερμοκρασίας, έχεις δίκιο, αλλά αυτό συμβαίνει και στο ίδιο το αυτοκίνητο, χωρίς να βάλεις καύσιμο.
    Και σαν παράδειγμα λέω το παλιό Renault 18 Turbo, που είχε μετρητή καυσίμου σε λίτρα.
    Ξεκινώ με κρύο, το πρωί, από την Ρενώ, στον Φοίνικα (ξέρεις, λίγο πιο κάτω από την Lancia του Σταύρου). Ο δείκτης δείχνει 38 λίτρα. Περνάω την Βασ.Όλγας, σταμάτα-ξεκίνα και κάπου στη ΧΑΝΘ, ο δείκτης δείχνει 39 λίτρα, ενώ είχα κάνει ήδη και 13 χιλιόμετρα.
    Συμπέρασμα, η βενζίνη με τα φρεναρίσματα και τα ξεκινήματα, κουνήθηκε και αυξήθηκε ο όγκος της, καλύπτοντας την έως τότε κατανάλωση, συν λίγο ακόμη
    Το ίδιο είπε και ο “πετρελαιάς” μας, στο σπίτι (δεν είχαμε μυστικά, γιατί ήξερε ότι ξέρω να τον ελέγξω). Όταν ήθελε να κλέψει, πριν πάει για την παράδοση, έκανε μερικά, ως πολλά φρεναρίσματα, για να κουνηθεί το πετρέλαιο στις δεξαμενές και να ζεσταθεί.

    Κι εγώ, όπως και ‘συ, τα έγραψα αυτά για να “πονηρέψω” αυτούς που θα τα διαβάσουν.

    Θα ήθελα να τα πω με λιγότερα λόγια, αλλά δεν έχω χρονο!

    Πολλούς χαιρετισμούς από την Θεσσαλονίκη!

    1. Όλα όσα αναφέρεις είναι σωστά αλλά, οι διαδρομές μου είναι, λίγο-πολύ, ίδιες. Απλά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι σημείωσα την ίδια υψηλή κατανάλωση για τόσες εβδομάδες. Το ψάχνω και θέλω την βοήθεια σας

  3. tasos

    Δεν υπήρχαν περιστατικά στο παρελθόν με αντλίες που γράφαν περισσότερο από το πραγματικό? Ίσως να είναι τέτοια περίπτωση. Και στα 2 πρατήρια βάζεις 23 λίτρα?
    Πάντως το πετρέλαιο θέρμανσης συχνά το ζεσταίνουν πριν το πουλήσουν για να αυξηθεί ο όγκος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις βενζίνες. Επίσης παίζει κάποιο ρόλο στη βενζίνη αν γεμίζεις το μεσημέρι με πολύ ζέστη οπότε κάποια ποσότητα σίγουρα εξατμίζεται ή και διογκώνεται στις ζεστές σωληνώσεις της αντλίας.
    Υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια. Ίσως ως παλιός να την ξέρεις. Οι δείκτες καυσίμου στα οχήματα, συνήθως από ένα σημείο γεμίσματος και πάνω, δεν ξεχωρίζουν διαφορά και δείχνουν γεμάτα. Δοκίμασε σε άδειο ρεζερβουάρ να βάλεις πχ 15 λτ στο 1ο πρατήριο. Φωτογράφισε, σημείωσε τη θέση του δείχτη σε ίσιο δρόμο, και όταν αδειάσει, ξαναβάλε 15 λτ αλλά από το ύποπτο πρατήριο. Αν “κλέβει στο ζύγι” ο δείχτης θα δείχνει διαφορά που στο φουλ γέμισμα πιθανότατα δε φαίνεται. Ή κάνε την κλασσική δοκιμή με γέμισμα, μηδενισμό του οδόμετρου, ξαναγέμισμα και διαίρεση λίτρων δια διανυθέντα χλμ. (έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου, ε?)

  4. Δημήτρης

    Κώστα το έχω διαπιστώσει και εγώ, και αυτό επειδή έχω την συνήθεια να γεμίζω μέχρι το “λαιμό” και πάντα μετράω τα λίτρα με τα χιλιόμετρα που έχω κάνει… δυστυχώς με τις ίδιες συνθήκες, σε δύο “φουλαρίσματα” σε διαφορετικά πρατήρια, την ίδια μέρα…. διαφορετική κατανάλωση, Πιστεύω ότι εκτός από την θέρμανση του καυσίμου που ανέφερες, επεμβαίνουν με τηλεχειρισμό στην λειτουργία της αντλίας, και το τελευταίο που διάβασα είναι ότι αραιώνουν τη βενζίνη με μεθανόλη καί μάλιστα μέχρι ένα ποσοστό 15% δεν φαίνεται καμία διαφορά στον κινητήρα επειδή “διορθώνει” ο λάμδα sensor …..

  5. Βαγγελάκης

    Πάντως, κάποιος που θέλει να κλέψει, θα χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν πιο απλούς και φτηνούς τρόπους. Ένα σύστημα θέρμανσης των δεξαμενών, θα ήταν ασύμφορο για τον επίδοξο απατεώνα. Τελικά, νομίζω ότι η κλασική μέθοδος μέτρησης της κατανάλωσης με μολύβι και χαρτί, είναι η πιο αξιόπιστη από οποιοδήποτε trip computer. Και είναι και η πιο άμεση, αφού με ένα γέμισμα, ξέρεις ποιο πρατήριο κλέβει.

  6. Road Runner

    Το πρόβλημα της απάτης στα πρατήρια είναι υπαρκτό, αλλά στη σημερινή εποχή είναι πιο εύκολο να γίνει με παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των αντλιών, που έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν.

    Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link [1] στην Κύπρο έχουν γίνει συλλήψεις για τέτοια περιστατικά. Στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας το “κράτος” αρκείται στο να χαιδεύει τους παρανομούντες, να κάνει “διαπιστώσεις” και να νομθετεί ποινές που ουδέποτε εφαρμόζονται [2].

    [1] http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=82954

    [2] http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4610652

  7. Κ.Π.

    Boss, όπως γνωρίζουν όλοι οι δικαιοδόχοι πρατηριούχοι, δηλαδή στα απλά ελληνικά, οι franchisees (και ουχί οι υπάλληλοι πρατηρίων που ανήκουν στην μαμά εταιρεία) υπάρχουν τα διογκωτικά βενζίνης, τα οποία εκτός του ρόλου τους στο μπαλαμούτιασμα της τσέπης του πελάτη, τελούν τα μέγιστα και στην καταστροφή του συστήματος τροφοδοσίας, ειδικά στις πιο παλιές ευαίσθητες σειρές συστημάτων τροφοδοσίας υπερεκτιμημένων ομίλων όπως π.χ. της Volkswagen Aktiengesellschaft (με ΟΛΕΣ τις ευγενείς και μη μάρκες της). Η πληροφορία είναι τσεκαρισμένη από τρεις διαφορετικές πηγές (εταιρεία πετρελαιοειδών, δύο κορυφαίοι dealers) ενώ έχω βρει και που πουλιούνται διογκωτικά. Επίσης, έχω διαμορφώσει προσωπική λίστα που γεμίζω και που όχι (η τιμωρία της ελεύθερης αγοράς). Αν τώρα κοντεύω να “μείνω”, βάζω στον γνωστό ή άγνωστο μπινέ ένα δεκάρικο ή/και τάλιρο, ίσα ίσα για να μου φτάσει έως το “σίγουρο” βενζινάδικο. Πάντως, για να μην τα βλέπουμε όλα κατάμαυρα, στην χώρα που αυτοαποκαλείται “Τουρκία” τα καύσιμα είναι πιο ακριβά και πιο αμφίβολης ποιότητας ενώ στην γειτονική Βουλγαρία προχτές ψιλοπήραμε στο χέρι σχετικά καινούριο κινητήρα Mazda 6 από απαράδεκτης ποιότητας βενζίνη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία._Κ.Π.

      1. STA MAR

        Η μικρή μου πείρα (45+ χρόνια) στα αυτοκίνητα λέει ότι στην επίσημη χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, ΔΕΝ περιλαμβάνεται και ο σωλήνας πλήρωσης μέχρι το στόμιο.
        Σε μερικά μοντέλα ο σωλήνας μπορεί να πάρει και 3 λίτρα.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.