Από γέλια άλλο τίποτα. Δεν περνάει ημέρα που οι εφημερίδες να μην έχουν μία τουλάχιστον ξεκαρδιστική ιστορία που μπορεί να ξεκινάει από μία (μαζική) απόδραση από φυλακή «υψίστης ασφαλείας» μέχρι την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες (τη στιγμή που οι κεντροευρωπαίοι αλλάζουν τους όρους τους παιχνιδιού προτείνοντας ένα κεντρικό «διευθυντήριο» οι θεούσες στην Ελλάδα τσιρίζουν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις πλαστικές κάρτες που έτσι κι’ αλλιώς κανένα, ούτε καν την …Αστυνομία, δεν ενδιαφέρουν).

Το τελευταίο καιρό το μεγάλο γέλιο φαίνεται ότι γίνεται (ή πρόκειται να γίνει) με τους Ολυμπιακούς. Πριν μία περίπου εβδομάδα στη 1η σελίδα της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ» διάβασα ότι «έκπληκτος ο πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα με τα έργα των Ολυμπιακών» ενώ λίγες μέρες αργότερα πληροφορήθηκα όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, ότι τη γενική αρχηγία ανέλαβε η Κα Αγγελοπούλου ή οποία ως γνωστόν είχε «παραμεριστεί», προς χάριν της Κας Τζαβέλα η οποία παρατήθηκε «για προσωπικούς λόγους». Μετά την μεγάλη έκπληξη που ένοιωσε ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εκεί όμως που πήγαινε να ησυχάσει έκπληκτος ανακαλύπτει ότι τίποτα δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και για τα τροχαία. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος από το να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα την αντιμετώπιση τους. ΄Όπως διάβασα στις σημερινές εφημερίδες ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί θα είναι η προμήθεια κινητών βίντεο με τα οποία οι άνδρες της τροχαίας θα μαγνητοσκοπούν τις παραβάσεις. Μόλις δηλαδή καταγράψουν κάποιον να παραβιάζει το STOP θα τρέχουν εμπρός του, θα τον ακινητοποιούν και θα του παίζουν το βίντεο. «Τα βλέπεις τα χάλια σου;» θα του λένε. «Τα βλέπω» θα λέει αυτός και θα πληρώνει το πρόστιμο. Με το τρόπο αυτό και με τη δημιουργία σχολών ασφαλούς οδήγησης από τη Τροχαία (κάπου το έχω ακούσει αυτό με τις σχολές) ο πρωθυπουργός ελπίζει να μειώσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα είναι να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να βγει εκείνο το πόρισμα για το Φάλκον που κάπου έχει «κολλήσει», αλλά και για να αντιμετωπισθεί η διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Εκείνο όμως που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ανάληψη της ευθύνης για τους Ολυμπιακούς γιατί, ναι μεν καλή είναι η Γιάννα (έτσι τη ξέρουν όλοι) αλλά, τελικά κανείς δεν ξέρει ποιος θα αναλάβει το ηράκλειο έργο να τα βγάλει πέρα με την ελληνική γραφειοκρατία και τους κάθε λογής εργολάβους που έσπευσαν να «χώσουν» τα δάχτυλα τους στη μέλι περιμένοντας το πάρτι της τελευταίας στιγμής.

 

Εκεί που λες να ασχοληθείς με τα μεγάλα και τα σοβαρά, αστυφύλακας ανακαλύπτει διοικητή-μαϊμού των ΕΚΑΜ στη Ρηγίλλης ο οποίος ζήτησε τα στοιχεία του οδηγού του αρχηγού της Ν.Δ. καθώς και τον αριθμό της μοτοσικλέτας του. Ο διοικητής-μαϊμού επέδειξε, όπως διαβάζω, και την «αστυνομική» του ταυτότητα τόσο καλά οργανωμένος ήταν. Το περιστατικό δείχνει τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα του τμήματος που ασχολείται με την φύλαξη υψηλών προσώπων. Εκτός από αυτό όμως κάποιος τηλεφωνεί στον αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και του λέει πως έξω απ’ το ίδρυμα είναι παρκαρισμένο ένα κλεμμένο αυτοκίνητο γεμάτο όπλα το οποίο, προφανώς, κάποιος το «ξέχασε» εκεί την ώρα που πήγε να πάρει τσιγάρα.

 

Αυτό το θέατρο του παραλόγου, το μπουρλέσκ, η κωμωδία των στούντιο Pόουτς, με τους Keystone Cops να τρέχουν αλαφιασμένοι πάνω-κάτω, δεν παίζεται για πρώτη, αλλά για χιλιοστή φορά στην Ελλάδα. Και δεν παίζεται μόνο σε περιπτώσεις σαν αυτή της Ρηγίλλης αλλά σε κάθε μία από τις 50 (ή μήπως είναι 100;) αποδράσεις από φυλακές «υψίστης ασφαλείας», σε καταλήψεις αστυνομικών τμημάτων από τον κάθε πικραμένο, σε κλοπές στρατιωτικού υλικού από «καλά φυλασσόμενους» χώρους, αλλά και σε άλλους, πολύ πιο ευαίσθητους χώρους όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η εθνική άμυνα, η παιδεία, η δημόσια υγεία, ακόμα και το κυκλοφοριακό ή η ρύπανση από τα αυτοκίνητα και τις (ανεξέλεγκτες) χωματερές.

 

Δεν περνάει λεπτό που, ο σκεπτόμενος πολίτης να μην προβληματίζεται, θυμώνει ή, όπως λέει ο λαός «βγαίνει απ’ τα ρούχα του βλέποντας όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια σύντομη …αναδρομή στα «απίστευτα και όμως αληθινά» των τελευταίων 50 ετών θα μας πείσει ότι, ως λαός, ζούμε στο σετ ενός στούντιο όπου, από το πρωί μέχρι το βράδυ και επί 365 μέρες το χρόνο, γυρίζονται κωμωδίες «σλάπστικ» (τούρτες, τούμπες, πτώσεις σε πισίνες, τρακαρίσματα αυτοκινήτων κλπ) . Aς θυμηθούμε μερικές απ’ αυτές: «Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας», «Πραξικόπημα 21ης Απριλίου», «Yπερήφανη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», «Έξω οι βάσεις του θανάτου» (έφυγαν μόνες τους), «E.O.K. και N.A.T.O. το ίδιο συνδικάτο», «Υπόθεση Κοσκωτά» (κατά το «Υπόθεση Παραντάϊν»), «Ανήκωμεν εις την δύσιν», «Tο κωλόσπιτο» (της Εκάλης), «H Μακεδονία είναι ελληνική» «H νύχτα των Iμίων», «Tο ενιαίο αμυντικό δόγμα», «Εδώ S300, εκεί S300. Που είναι οι S300;», αλλά και άλλες πιο «ελαφρές» όπως τα: «Mία ημέρα στα ΚΤΕΟ», «Ένα ταξίδι στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου-Τριπόλεως», «Εδώ X.Y.T.A εκεί X.Y.T.A», «Mε τα φτερά της Ολυμπιακής», «H περιφερειακή Υμηττού», «Oι αόρατες μπάρες» (του εμπορικού τριγώνου), «Oι Τσιρκολάνοι και οι Πάπιες» (στη Πανεπιστημίου), «H καταβύθιση» (της οδού Ακαδημίας), «H επέλαση των Λεωφορειόδρομων» (σε δρόμους με …δύο λωρίδες κυκλοφορίας!) και χιλιάδες άλλες μικρές και μεγάλες παραγωγές που, ως επί τω πλείστον, προβάλλονται κάθε βράδυ στα κανάλια με συνοδεία «υποβλητικής» μουσικής.

 

«Ταρααααμ, ταρααααμ, τατζούμ… Σε ζωντανή σύνδεση ο σταθμός μας παρουσιάζει τον Χάνιμπαλ Λέκτορ να τεμαχίζει, μαγειρεύει, σερβίρει και τρώει τα θύματά του».

 

δημ.: «Καλησπέρα σας κ. Λέκτορ. Tι σκέπτεστε να κάνετε με τους ομήρους; Θα τους φάτε τώρα ή αργότερα;»

 

Χάνιμπαλ: «Άσε μας ρε παιδάκι μου. Θα δω τι θα κάνω. Tώρα έχω πιει πολύ αίμα και είμαι γεμάτος»

 

δημ.: «κ. Λέκτορ… Επειδή φαίνεστε καλό παιδί γιατί δεν τρώτε τη γιαγιά και ν’ αφήσετε τα παιδιά να φύγουν;»

 

Χάνιμπαλ: «Σε λίγο…»

 

δημ.: «Mε τι θα τους τεμαχίσετε; Μαχαίρι; Πριόνι; Αλυσσοπρίονο;»

 

Χάνιμπαλ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα..»

 

Tα αυτά εις την οδό Λαυρίου. Πάς με το αυτοκίνητο ξαφνικά, εκτός από τη μασέλα χάνεις το φως σου. Έχεις πέσει σε χαντάκι βάθους 50 εκατοστών.

 

Ξαπλωμένος στο δρόμο, με τα αίματα να τρέχουν στην άσφαλτο, περιμένεις το νοσοκομειακό το οποίο δεν έρχεται διότι, μαζί με άλλα 30(;) είναι παρκαρισμένο σε οικόπεδο «δεξιά τω ανερχομένω» την Μεσογείων επειδή αλλεπάλληλες «επιτροπές» δεν έχουν αποφασίσει τον τύπο του κλιματιστικού._K.K.

 

Y.Γ. Το σημερινό άρθρο είναι βασισμένο σε ένα που δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή της 4-10-98, αλλά όπως βλέπετε λίγα έχουν αλλάξει από τότε!

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d