Η παρακάτω επιστολή δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” της 18/10/2011. Την έστειλε ο Κυριάκος, τη φύλαξα και την αναδημοσιεύω. Τα συμπεράσματα δικά σας._Κ.Κ.

Tου Σταθη Ν. Καλυβα*

Οταν σπούδαζα στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές που συναντούσα είχαν αποφοιτήσει από «πρότυπα» δημόσια σχολεία που επέλεγαν τους μαθητές τους με εξετάσεις και ήταν στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς που συνδύαζαν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και ερευνητική διάθεση. Ορισμένα, μάλιστα, είχαν ιδρυθεί από κληροδοτήματα και δωρεές ιδιωτών και είχαν ιδιαίτερη παράδοση. Τα πιο γνωστά ήταν το Βαρβάκειο, η Ευαγγελική, η Ιωννίδειος και το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι απόφοιτοι που είχα γνωρίσει τότε ήταν παιδιά με (υπερβολική ίσως) σοβαρότητα, ιδιαίτερη προσήλωση στις σπουδές τους και μεγάλος πάθος για μάθηση. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διακριθούν και είναι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένοι στο πεδίο που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Η επιτυχία τους σχετίζεται άμεσα με την παιδεία τους.

Τα πρότυπα επιτελούσαν τρεις πολύ σημαντικές λειτουργίες: καλλιεργούσαν την αριστεία στην εκπαίδευση, παρέχοντας στους μαθητές τους υψηλού επιπέδου παιδεία, ήταν φορείς αξιοκρατίας καθώς επέλεγαν προικισμένα παιδιά με εξετάσεις και εφάρμοζαν μια πολιτική κοινωνικής κινητικότητας, παρέχοντας παιδεία υψηλού επιπέδου σε παιδιά μεσαίων και φτωχών στρωμάτων που δεν είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποιο από τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Και οι τρεις αυτές λειτουργίες στοιχειοθετούσαν μιαν αποτελεσματική δημόσια πολιτική που συνδύαζε μικρό οικονομικό κόστος με σημαντικά, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η σημασία των σχολείων αυτών, όμως, ξεπερνούσε τον χώρο της εκπαίδευσης καθώς μόνο και μόνο η ύπαρξή τους πρόβαλε την προτεραιότητα αξιών, όπως η αριστεία, η αξιοκρατία και η κοινωνική κινητικότητα, καθώς και την προώθησή τους μέσω δημόσιων πολιτικών.

Εξακολουθώ να συναναστρέφομαι με Ελληνες φοιτητές στην Αμερική, με την ιδιότητα του καθηγητή. Οι φοιτητές αυτοί προέρχονται πλέον μόνο από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Εχω χρόνια να συναντήσω απόφοιτο προτύπου. Τι συνέβη;

Το 1985, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατάργησε τα πρότυπα μετονομάζοντάς τα σε «πειραματικά». Η φαινομενικά ανώδυνη αυτή αλλαγή ονόματος κάλυπτε δύο ριζικές αλλαγές. Η πρώτη ήταν η αντικατάσταση του συστήματος επιλογής των μαθητών. Αντί των εξετάσεων καθιερώθηκε η κλήρωση (η οποία, μάλιστα, λέγεται πως δεν ήταν πάντοτε αδιάβλητη). Καταργήθηκε, επομένως, η επιλογή των αρίστων. Η δεύτερη αλλαγή ήταν η αντικατάσταση του συστήματος επιλογής των καθηγητών: τα σχολεία στελεχώθηκαν πια με εκπαιδευτικούς με λιγότερα προσόντα και ενδιαφέρον. Σιγά σιγά αυξήθηκε και ο αριθμός των μαθητών που φοιτούσε σ’ αυτά.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στη μεταρρύθμιση του 1985, αν και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να εντοπιστούν οι φυσικοί αυτουργοί της. Δεν είναι όμως δύσκολο να υποτεθεί πώς εντασσόταν στο όραμα του «εκδημοκρατισμού» με το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε κατακτήσει την εξουσία και σύμφωνα με το οποίο η αριστεία και η διάκριση αποτελούσαν δείγματα ελιτισμού και αριστοκρατίας που έπρεπε να παταχθούν. Ηταν μια εφαρμογή της λογικής του εξισωτισμού, της βαθύτερης δηλαδή ουσίας του λαϊκισμού. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται η ρίζα της σημερινής απαξίωσης: πώς να μην καταλήξει στη χρεοκοπία ένα κράτος που ποδοπάτησε τόσο επιδεικτικά αξίες, όπως η αριστεία ή η αξιοκρατία, καταργώντας τις πετυχημένες δημόσιες πολιτικές που τις παρήγαγαν; Και τι να ειπωθεί για τη σιωπηρή αποδοχή ενός τέτοιου μέτρου από μια κοινωνία που δεν διστάζει να βγει στους δρόμους όταν απειλούνται τα «κεκτημένα» της;

Μετά το 1985 τα πρότυπα μαράζωσαν και δεν έχουν πια καμία σχέση με το παρελθόν τους. Παρά τα κατάλοιπα της παλιάς τους φήμης, δεν ξεφεύγουν από τον θλιβερό μέσο όρο της δημόσιας δευτεροβάθμιας παιδείας των επαναλαμβανόμενων καταλήψεων και της χρόνιας μιζέριας, που παρά τις φιλότιμες ατομικές προσπάθειες πολλών εκπαιδευτικών εξυπηρετεί περισσότερο το συντεχνιακό συμφέρον μιας κάστας δημοσίων υπαλλήλων και λιγότερο τη βέλτιστη παροχή του δημόσιου αγαθού της παιδείας. Το αποτέλεσμα είναι η εγκατάλειψη της δημοσίας παιδείας από την πλειοψηφία των οικογενειών που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Ετσι και το κράτος παρέχει μια ακριβή, αλλά υποβαθμισμένη υπηρεσία και χιλιάδες οικογένειες επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Ολοι χάνουν.

Αν δεχθούμε πως το 1985 διαπράχτηκε ένα έγκλημα, τι άλλοθι διαθέτουμε 25 χρόνια αργότερα για να δικαιολογήσουμε τη συνέχισή του; Εδώ και αρκετά χρόνια, οι σύλλογοι αποφοίτων των προτύπων αλλά και πνευματικοί άνθρωποι (π.χ. ο Γ. Μπαμπινιώτης το 2000) έχουν ζητήσει την επαναφορά του θεσμού. Πρόκειται για ένα μέτρο με μικρό κόστος και τεράστια συμβολική σημασία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αφού τα σχολεία αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μοναδική οδό ενσωμάτωσης, κοινωνικής ανόδου και διάκρισης σε ταλαντούχα παιδιά μεταναστών που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικά σχολεία. Το γεγονός πως, απ’ ό,τι γνωρίζω, ένα τέτοιο μέτρο δεν βρέθηκε καν στην ατζέντα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, είναι απόδειξη ενός τεράστιου ελλείμματος φαντασίας που διακρίνει τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας. Αποδεικνύει, επίσης, πως παρά τη χρεοκοπία, η χώρα εξακολουθεί να πορεύεται με οδηγό τις ίδιες ακριβώς ιδέες και πρακτικές που την οδήγησαν εκεί.

* Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

12 Comments

  1. byron

    Kαι ο κ. Τσίπρας τί έχει να πει για όλα αυτά; Τί έχει να πει για τα πρότυπα σχολεία με εισαγωγή μέσω εξετάσεων (εξετάσεις == evil) ; Τί έχει να πει για τις καταλήψεις στις οποίες πρωτοστάτησε; Τι ρωτάω τώρα…

    1. καριων

      Λυπαμαι για την παρεμβαση αλλα επειδη τις συγκεκριμενες καταληψεις του 1991 τις ειχα ζησει απο μεσα,τουλαχιστον στα ΑΕΙ οπου και ημουν,και σοβαροι λογοι συνετρεχαν ,και αιτηματα υπηρχαν ,και ΔΕΝ ηταν μονο για χαβαλε ,και τελος ειχαν και τραγικα επακολουθα.Να θυμισω απλα:Τεμπονερας,”Κ.Μαρουσης”,προβοκατορες να εισβαλλουν σε σχολεια και να χτυπουν αδιακριτως κτλ.Εγω προσωπικως δεν συμμετειχα τοτε για κανεναν Τσιπρα,ουτε της εποχης ουτε τον σημερινο, αλλα για δικους μου παρα πολυ σοβαρους και βιοποριστικης φυσεως λογους.Κι οπως δεν δεχτηκα τοτε καπελωμα,δεν θα δεχτω και τωρα να προσωποποιηθουν εκεινες οι ημερες και η συμμετοχη αρκετων της γενιας μου σε βαρος αλλα ΟΥΤΕ και σε οφελος κανενος.
      Συμφωνω σε αρκετα με τον Τσιπρα,διαφωνω σε καποια αλλα,θα τον στηριξω ή θα τον κραξω αναλογα με το τι κανει τωρα και τι θα κανει στο μελλον,κι οχι οταν ηταν 15 χρονων.Κι αλλοι μας βγηκαν οψιμοι αγωνιστες του Πολυτεχνειου και ειδαμε την πορεια τους,π.χ. ο τεως σημαιοφορος της ΕΦΕΕ Χ.Παπουτσης που περυσι μας φλομωσε στο ξυλο και τα χημικα…
      Φιλικα και χωρις παρεξηγηση,ετσι;

    2. δημητρης

      Byron πολυ επιφανειακη προσεγγιση, αλλιως με εχεις συνηθισει…
      Να θυμισω οτι ο ΓΑΠ, ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ Υ Ο ΦΟΡΕΣ………….. Δεκαετια 80′ και 90′, αυτο αρκει νομιζω…………

  2. Ερμης57

    Διακομματική καταστροφή παιδείας, οικονομίας, πολιτισμού και τώρα υγείας. Μια επίσκεψη στα σχολεία, στα παρατημένα εργοστάσια, στα ασθμαίνοντα νοσοκομεία αρκεί για αυτή τη διαπίστωση.

  3. Ανώνυμος

    Ενημερωτικά, τα πειραματικά σχολεία έχουν ξαναβαπτιστεί Πρότυπα πειραματικά και οι μαθητές προβλέπεται να εισέρχονται στο Λύκειο με εξετάσεις. Φυσικά ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει ούτε σε τι θα εξυπηρετήσει η αλλαγή, ούτε εξασφαλίζει ότι δεν θα φυτρώσουν παραμάγαζα προετοιμασίας για τις εξετάσεις των Πρότυπων πειραματικών. Όσο αφορά στη κλήρωση εισαγωγής, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ διαφανής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ΠΠΣΠΘ.

  4. Γιάννης Π.Μ

    Και το ποιό απομακρυσμένο σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ξανά ως πρότυπο λύκειο. Αλλά τι να περιμένουμε όταν αυτή τη χώρα την κυβέρνησε η πράσινη και μπλε λάλαιπα ; Διέλυσαν συνειδητά οτιδήποτε ξεχώριζε στην Ελλάδα με τα γνωστά επακόλουθα. Το μόνο σχολείο που δεν πειράξε κανείς είναι βεβαίως το “κολλέγιο Αθηνών” όπου γαλουχήθηκαν οι γνωστοί καταστροφέςι της Ελλάδας. Τα ονόματα γνωστά σε όλους, ας μην τα επαναλαμβάνω……
    τα πρότυπα σχολεία ( από ένα εκ των οποίων αποφοίτησα και εγώ) αλλώθηκαν από μέσα, από τους γνωστούς κομματοφρουρούς του ψευδεπίγραφου προοδευτισμού..

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d