Από το Sofokleous 10

Καθώς η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην υπερχρέωση και την ύφεση, όλο και περισσότερο συζητείται στους υψηλούς πολιτικούς, διπλωματικούς, ακαδημαϊκούς και οικονομικούς κύκλους μια πιθανή διέξοδος από την κρίση: η εκμετάλλευση των αναξιοποίητων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο!

Ο συνήθως καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια της διπλωματίας, καθηγητής στο LSE, Βασίλης Μαρκεζίνης, ρίσκαρε σε πρόσφατη ομιλία του μια τολμηρή πρόβλεψη για θετική εξέλιξη στην επί δεκαετίες ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία για τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου, η οποία προκαλεί αρκετές συζητήσεις και στους οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Ο κ. Μαρκεζίνης εκτίμησε, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ότι ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί από Αθήνα και Άγκυρα μια ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση της διαμάχης για το Αιγαίο. Έκανε λόγο για ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, το οποίο προφανώς συζητείται εντατικά και υπό άκρα μυστικότητα αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει:

1.      Τη σύνταξη προσυμφώνου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη δική του νομολογία,

2.      Τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία και

3.      Την εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Η τουρκική διπλωματία από χρόνια προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι σταθερά προσανατολισμένες εδώ και δεκαετίες σε διπλωματική γραμμή που αποκλείει κάθε συζήτηση για το θέμα, αφού ως μοναδική διαφορά αναγνωρίζεται το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το οποίο η Ελλάδα επιζητεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, η προσπάθεια της Τουρκίας για την προώθηση της ιδέας της συνεκμετάλλευσης έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Η Τουρκία μάλιστα έχει προτείνει να υιοθετηθεί το μοντέλο που επέλεξαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου για να συνδιαχειρισθούν τα κοιτάσματα της περιοχής τους, που ως γνωστόν εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία και σώρευσε τεράστιο πλούτο στα κράτη της περιοχής.

Σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης Γιασάρ Γιακίς, είχε προτείνει ανοικτά τη σύσταση μιας μεικτής ελληνοτουρκικής εταιρείας (joint venture) που θα αναλάβει τα κοιτάσματα των αμφισβητούμενων περιοχών, μοιράζοντας τα κέρδη στις δύο χώρες.

Το τελευταίο διάστημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επιτάχυνσης, που ίσως δικαιολογούν την πρόβλεψη του καθηγητή Μαρκεζίνη για συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διπλωματικές επαφές, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού οι συνομιλίες είναι μυστικές, όπως τόνισε.

Αν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν πράγματι επί της αρχής να ξεκινήσουν την επίλυση των διαφορών για το Αιγαίο με μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εντάσεων από το 1973, όταν ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα στο Β. Αιγαίο από την καναδική εταιρείαDenisson, το επόμενο ερώτημα, από την απάντηση του οποίου θα αποτιμηθούν και τα οικονομικά οφέλη για τις δύο χώρες, είναι αν η συνεκμετάλλευση θα γίνει αποκλειστικά από τις δύο χώρες, ή αν θα συμμετάσχει στο σχήμα και κάποια από τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εσχάτως έχει εμφανισθεί δυναμικά στο διπλωματικό παρασκήνιο μεγάλη πολυεθνική του πετρελαίου, που από παλιά διατηρεί ενδιαφέρον για το Αιγαίο, η οποία προσφέρεται να μετάσχει στο σχήμα, επενδύοντας κεφάλαια και τεχνογνωσία. Η τουρκική πρόταση, όπως είχε διατυπωθεί από τον Γιακίς, φαινόταν να αποκλείει κάτι τέτοιο, αφού είχε κάνει λόγο για joint venture εταιρειών από Ελλάδα και Τουρκία, χωρίς αναφορές σε συνεργασία με διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα σημαντικό μερίδιο των κερδών κατευθυνθεί σε διεθνή όμιλο πετρελαίου, ειδικοί του ενεργειακού τομέα τονίζουν στο “S10”, ότι τουλάχιστον από ένα μεγάλο κοίτασμα (στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου) μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα σημαντική παραγωγή πετρελαίου, η οποία θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετών δις. ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον, θα υπάρξει έμμεση διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσπάθειας, από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Η ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος, με περισσότερα από 900 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων, έχει βεβαιωθεί στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, έξω από την Θάσο. Με βάση ένα υποθετικό σενάριο αξιοποίησης όλων των κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200.000 βαρέλια ημερησίως, όπως εκτιμούν ειδικοί. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, μάλιστα, θα γίνει στη λεγόμενη εποχή του peak oil, δηλαδή σε μια περίοδο μόνιμα υψηλών και αυξανόμενων διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι έχει αντληθεί περισσότερο από 50% των διαθέσιμων κοιτασμάτων διεθνώς.

Βέβαια, πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, θα χρειασθεί να ξεπερασθούν λεπτά διπλωματικά και πολιτικά ζητήματα, που προκαλούν σημαντικές εντάσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάντως, στη διεθνή κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, διατυπώνονται από καιρό σενάρια «μοιρασιάς» του Αιγαίου. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο Γάλλος ειδικός Ντιντιέ Ορτολάντ διατυπώνει τέτοια σενάρια (δείτε το άρθρο εδώ: http://www.diploweb.com/The-Greco-Turkish-dispute-over-the.html), δημοσιεύοντας μάλιστα και χάρτη (εδώ:http://www.diploweb.com/IMG/jpg/dnaegeanwaters.jpg), όπου παρουσιάζει την ιδέα του για τη διευθέτηση των διαφορών, η οποία δεν απέχει από το πλαίσιο που περιέγραψε στην ομιλία του ο καθηγητής Μαρκεζίνης.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

12 Comments

  1. Όπως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παρακολούθησα τις εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλα για την ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων υδρονανθράκων και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο…
    Όπως εκατοντάδες χιλιάδες αναρωτιέμαι αν, όλα όσα είπαν οι σοβαροί άνθρωποι που παρουσιάστηκαν στις εκπομπές είναι αληθινά
    Αν δεν είναι κανένα πρόβλημα. Ακόμα μία τηλεοπτική φούσκα
    Αν είναι; Αν υπάρχουν τα κοιτάσματα που λένε οι ξένοι και οι έλληνες ειδικοί τότε ποία η θέση αυτών που κυβέρνησαν την Ελλινίτσα τα τελευταία 35-40 χρόνια;
    Τι ήταν; Ηλίθιοι, προδότες ή και τα δύο.
    Ποιος μπορεί να μας δώσει μία τεκμηριωμένη απάντηση; H MKO i4sence; O Hulk; O Shreck; Το Gollum; Ο Ραφηνάτος; H Dorabak; Ο κ. Καθηγητής; Ο von Droutsas;
    Κάποιος pls!

    1. GRAEKUS

      Τι είναι η σύμβαση COOPER ;
      h**p://kostasxan.blogspot.com/2010/11/2010_24.html
      Μήπως η “κρίση ελληνικού χρέους του 2010” βρήκε την αιτιολόγησή της ;

    2. Paul Newman

      Είναι απλό κύριε Καββαθά: αν αποδειχτεί ότι όντως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή μεθανίου στο Αιγαίο, και αποκαλυφθεί ότι το γνώριζαν όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί (από θείο Καραμανλή και Ανδρέα, μέχρι Κωστάκη και Γιωργάκη), θα ισχυριστούν οι επιζώντες ότι “την εποχή που κυβερνούσα, ήταν τεχνικά αδύνατον” ή “μας κορόιδεψαν οι ξένοι ότι τα κοιτάσματα ήταν ασύμφορα και δεν αξίζουν να ασχοληθούμε για 5-10 βαρελάκια πετρελαίου”.

      1. Ναι, εκείνη τη ημέρα που μου το είπαν ο Ανδρέας έφερνε την Αλλαγή, ο Ζαχόπουλος έπεφτε απ’ τον 7ο, η Ντοραμπάκ έκανε κόμμα, ο Αντουάν έφερνε την Άνοιξη, το Gollum τις Ακόμα Καλύτερες μέρες, ο Ραφηνάτος την Επανίδρυση, ο Δράκουλας την Διαφάνεια, ο Άκης τον Εκσυγχρονισμό, ο Γιωργάκης τον Γιώργο, ο Καρατζαφέρης τον Παπαδόπουλο, ο Αλαβάνος τον Τσίπρα και, έτσι δεν είχα τον χρόνο να παρακολουθήσω το θέμα…

  2. Paul Newman

    Προσωπικά διαφωνώ με το “μοίρασμα του Αιγαίου”, όχι μόνο με εθνικιστική ή φουστανελίστικη αντίληψη: για ποιό λόγο να μοιραστώ κάτι που είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικό μου? Έχει η Τουρκία κοιτάσματα στην Ανατολία τα οποία να μοιράζεται π.χ. με την Συρία? Να ήταν τα θεωρητικά κοιτάσματα σε διεθνή ύδατα, να πάω πάσο. Για ποιό λόγο να υποταχθεί κανείς στην λογική των “πωλητών προστασίας”, όπως γίνεται στην Ελλάδα με τις μαφίες που απομυζούν τα νυχτερινά κέντρα και τις καντίνες εσχάτως και τους πουλάνε προστασία (από τί και από ποιόν όμως?)? Κατά την πληροφόρησή μου, τα όποια κοιτάσματα (π.χ. σε Σαμοθράκη) από παλιά είχαν χαρακτηριστεί ως μή αποδοτικά και είχαν εγκαταληφθεί, πώς γίνεται τώρα να είναι “μεγάλα και τρανά”? Όλα αυτά με τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια βγαίνουν προς τα έξω σε μια τραγική εποχή του Ελληνικού Κράτους, χωρίς στρατιωτική και οικονομική ισχύ ικανή να προασπίσει την ακεραιότητα εδαφών και τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς μεγάλο περιθώριο σοβαρής αποτροπής και αντίστασης. Αν το 1999 ας πούμε, έβγαινε παγανιά ελληνικό ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, ποιός θα το εμπόδιζε? Κανείς. Ούτε και την κατασκευή εγκαταστάσεων, αν όντως υπήρχαν πετρέλαια και δεν υπάρχουν στην φαντασία. Τώρα, ένας ανάπηρος δεν μπορεί να αντισταθεί στις ορέξεις ενός Κόναν.

  3. C_GRIP

    Το “μοίρασμα” έχει ήδη γίνει.
    Θα υπάρξει και “εξωτερικός” μέτοχος-χρηματοδότης, ανάμεσα στα 2 κράτη. Ορίζοντας υλοποίησης, η 5-ετία.

  4. Φιλιππος Κερασιδης

    Φαινεται πως οι ερτονταβουληδες και οι διεθνεις “φιλοι” μας πετυχενουν το στοχο τους.
    Σκυψημο κανονικο!
    Δεν υπαρχουν πιο πολιτισμενοι συνεργατες, λεω,
    Ιρλανδοι,Φινλανδοι,Καναδοι…Αραβες.Μακρια απο αμερικανοαγγλογερμανοτρυπες σε τουρκικο βοθρο με ισραηλητικο χαρτι………Συχαθηκα τους πολιτικους της Πατριδος μας.
    Κλεινω τον διακοπτη.
    Περνω το οπλο μου…

  5. Σπύρος

    Κάντε κι εσείς τη μετάφραση.
    Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα συμβαίνει με τα κολοσσιαία απολήψιμα κοιτάσματα που τάχα περιμένουν στο Αιγαίο εκτός κι αν αυτό το κράτος στερείται κάθε σπίθας σοβαρότητας.

    Βγάζει περίσσιο γέλιο λεφτά υπάρχουν = no money

    Και στη μετάφρασή σας!!!

  6. bouboulinos

    Τα πραγματα ειναι πολυ απλα:

    Definition of oil reserves

    Oil reserves are primarily a measure of geological risk – of the probability of oil existing and being producible under current economic conditions using current technology. The three categories of reserves generally used are proven, probable, and possible reserves.

    * Proven reserves – defined as oil and gas “Reasonably Certain” to be producible using current technology at current prices, with current commercial terms and government consent- also known in the industry as 1P. Some Industry specialists refer to this as P90 – i.e. having a 90% certainty of being produced.

    * Probable reserves – defined as oil and gas “Reasonably Probable” of being produced using current or likely technology at current prices, with current commercial terms and government consent – Some Industry specialists refer to this as P50 – i.e. having a 50% certainty of being produced. – This is also known in the industry as 2P or Proven plus probable.

    * Possible reserves – i.e. “having a chance of being developed under favourable circumstances” – Some industry specialists refer to this as P10 – i.e. having a 10% certainty of being produced. – This is also known in the industry as 3P or Proven plus probable plus possible.

    Στην Ελλάδα οι συζητήσεις είναι γύρο από το possible. Από το possible όμως μέχρι το proven και μέχρι να βγει το πετρέλαιο από το έδαφος απέχει πρά πάρα πολύ.

    Όταν λοιπόν δω κάποιον να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δω αυτά τα περίφημα ορυκτά να βγαίνουν από τη ΓΗ, τότε και μόνο τότε θα πω ότι έχουμε πετρέλαιο, ουράνιο κτλ.

    http://www.market-talk.net/index.php/id/9685

    Με λιγα λογια, αυτος ο βλακας που γραφει σε αυτο το site (sofo 10 κτλ) ειναι ο συχρονος χρματιστιριακος Χαρδαβελας.

  7. L.

    Και μόλις χρεοκωπήσουμε και επίσημα θα εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα χρυσού στην Μακεδονία…Μπούρδες..αυτό λέω εγώ..Που ήταν ο κύριος Χαρδαβέλλας κ οι υπόλοιποι προ ΔΝΤ??

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d