Επιδιώκουν νέα πεδία τριβής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑ, Τα ΝΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

 

Προβληµατίζουν την Αθήνα οι αυξανόµενες ναυτικές προκλήσεις της Αγκυρας µε τις «µη αβλαβείς» διελεύσεις πολεµικών σκαφών της από την περιοχή του Σουνίου, ανοιχτά της Εύβοιας ή και διά µέσου των Κυκλάδων, όπως το βράδυ της περασµένης Τρίτης. Με την τελευταία «βόλτα» ανέρχονται σε είκοσι (20) οι πλόες φρεγατών και κορβετών της Τουρκίας από τον Ιανουάριο του 2009 – όποτε και το τουρκικό Ναυτικό συστηµατικοποίησε τις προκλήσεις αυτού του τύπου.

Πρόκειται για «άσκοπες», σύµφωνα µε τους κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Θάλασσας περί αβλαβούς διέλευσης, περιπλανήσεις καθώς τα συνήθη προκλητικά δροµολόγια των τουρκικών πολεµικών πλοίων είναι από τα ∆αρδανέλλια προς το Νότιο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο µέσω… Τζιας / Μακρονήσου ή αντιστρόφως… ∆ηλαδή τα πλοία κάνουν ένα ηµικύκλιο φθάνοντας µέχρι το «ρουθούνι της Αθήνας», τη στιγµή που οι διεθνείς κανόνες ορίζουν ως αβλαβή τη διέλευση µέσω των εθνικών υδάτων µιας χώρας, όταν προερχόµενα από διεθνή ύδατα κατευθύνονται σε άλλα διεθνή και µάλιστα µε τον συντοµότερο δρόµο.

Ο πυρήνας του προβληµατισµού που αναπτύσσεται στα συναρµόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αµυνας δεν έχει τόσο να κάνει, όπως εκτιµούν ειδικοί αναλυτές, µε το νοµικό ή στρατιωτικό σκέλος καθώς αυτοαπαντάται µε όλες τις κατάλληλες ενέργειες που κατοχυρώνουν – όπως επισηµαίνεται – την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώµατα: σε κάθε περίπτωση µη αβλαβούς διέλευσης, πλοία του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού παρακολουθούν τα τουρκικά, εκπέµπουν τα διεθνώς καθορισµένα προειδοποιητικά σήµατα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, που ενηµερώνεται σχετικά, πραγµατοποιεί τα ανάλογα διπλωµατικά διαβήµατα. Εχει κυρίως να κάνει, προσθέτουν, µε την εµφανή πρόθεση της Τουρκίας ή κάποιων κύκλων της «να προστεθούν και νέα πεδία τριβής» µεταξύ των δύο χωρών σε µια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη µια προσπάθεια προσεγγίσεις µέσα από συζητήσεις διπλωµατών και ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο. Είναι χαρα κτηριστικό επ’ αυτού ότι ενώ στο παρελθόν – το 2008 και πριν – οι ναυτικές προκλήσεις ήταν περιορισµένες και οπωσδήποτε όχι αυτής της µορφής, από τις αρχές Ιανουαρίου 2009 που ξεκίνησαν οι «βόλτες» κοντά στο Σούνιο, πραγµατοποιήθηκαν 6 εντός του έτους αυτού, 12 το 2010 και ήδη 2 στο τρέχον έτος. Ωστόσο πλόες – και ναυτικές παραβιάσεις – γίνονται και σε άλλα σηµεία στοΑιγαίο, π.χ. Ιµια κ.ά., προκείµενου να κάνουν «επίδειξη σηµαίας», να δηλώνουν «παρών» και να αξιώνουν δικές τους ερµηνείες περί της αβλαβούς διέλευσης.

Τα σενάρια πίσω από τις «βόλτες»

Γιατί όµως οι τούρκοι πασάδες αυξάνουν τα δύο τελευταία χρόνια τις «κρουαζιέρες» στο Σούνιο; Μια εξήγηση είναι αυτό να οφείλεται στη γνωστή αντίθεση στρατηγών – ισλαµιστών του κυβερνώντος κόµµατος. Σύµφωνα µε τα τηλεγραφήµατα που δηµοσιοποίησε το Wikileaks, o τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν φέρεται να είχε πει σε συνοµιλητή του ότι δεν ελέγχει τους στρατηγούς όσον αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Είναι ενδεχοµένως µια βολική, προς τα έξω, εξήγηση για τον κ. Ερντογάν, την οποία ωστόσο δεν αποδέχονται – τουλάχιστον πλήρως – αναλυτές στην Αθήνα. Στοτραπέζι υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις ή συνδυασµός τους. Οπως π.χ. ότι το τουρκικό Ναυτικό, που έχει πληγεί από την υπόθεση των συνωµοτών του δικτύου Εργκένεκον, επιδιώκει να εµφανιστεί «πατριωτικά δραστήριο» για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εις βάρος του. Επίσης κάποια βάση έχει και η προσπάθεια κύκλων – πολιτικών και στρατιωτικών – να κατοχυρωθεί αυξηµένη ναυτική παρουσία (επίδειξη σηµαίας) της Τουρκίας ευρύτερα στη Μεσόγειο. ∆εν είναι τυχαία ο σχετικά πρόσφατος µεγάλος περίπλους τουρκικών πολεµικών σε λιµάνια της Μεσόγειου και η ναυτική παρουσία στην Αλβανία. Υπό το πρίσµα όλων αυτών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπερβολικά υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση τύπου «βυθίσατε την Μπουντρούµ» για τις «βόλτες» των τουρκικών πλοίων, ενέχουν τον κίνδυνο να ακυρώνουν επιλογές σε περίπτωση πραγµατικής κρίσης…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

8 Comments

  1. Καλέ μου Συνέδελφε… Έστω και από μακρυά γνωρίζεις ότι εκτιμώ τη δουλειά και τη παρουσία στη Δημοσιογραφία. Ξέρω ότι δεν διαβάζεις το ιστολόγιο ενός “δημοσιογραφίσκξου” που γράφει γι’ αυτοκίνητα αλλά, αν κάνεις τον κόπο να ψάξεις στα 20.000(;) παλιά μου άρθρα (όλα ηλεκτρονικά, όλα στο web από το 1958 μέχφι σήμερα) θα δεις ότι λίγα είναι εκείνα που ο Μάντης Κάλχας δεν έχει προβλέψει.
    Αν κάποιος κοινός γνωστός σε κατγευθύνει προς το ιστολόγιο μου σε παρακαλώ συνδιάσε τις τελευταίες κινήσεις της Μεγάλης Πύλης με το χτεσινό δημοσιεύμα της Frankfurter Allgemeine για “αναταράξεις¨στα Δυτικά Βαλκάνια, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το Εξωτερικόν (που αντιακτάστησε τον Πρωθυπουργό από την Ραφήνα) με την “ρύθμιση του 2014” που κάθε λίγο και λιγάκι αναφλεερει (μεζί με το Ανδρείκελο από την Αυστρίαν). Επίσης σκέψου το “λάθος” που έκανε το Google να “δείξει” την Δυτική Θράκη ως ανεξάρτητο κράτος, βάλε ένα sniff εβραϊκού λόμπι (που επισκέφθηκε την Αθήνα), σκέψου πιο είναι το επόμενο “αεροπλανοφόρο” για τον νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, συνδιάσε τις ειδήσεις με τις ασκήσεις αντιμετώπισης ταραχών του Ελληνικού(;) Στρατού και θα δεις σε ποιό περιβάλλοξν θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας

    Με τιμή…
    Υ.Γ. Μπορείς να αποφύγεις τον κόπο αν αντιστρέψεις τον τίτλο της σειράς του ΣΚΑΙ “1821” σε “1281”

  2. Panos

    Μάλλον πάμε για θερμό επεισόδιο. Παραμένει και αμερικανικό πολεμικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου.
    Η ΕΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ είτε αναγνώρισαν είτε θα αναγνωρίσουν σύντομα την ελληνική ΑΟΖ.
    Η Τουρκία είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Το ζήτημα είναι να μην την πληρώσει η Θράκη και τίποτα Ελληνικά νησιά σαν “αντάλλαγμα” για τις παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας που είναι πλέον βέβαιο ότι θα χρειαστεί να κάνουν τα μεμέτια (Βλέπε Κούρδους).
    Εκτός κι αν περιμένουν όλοι να πέσει ο Ερντογάν τον Ιούνιο, μόνο που τότε θα βρεθεί η Τουρκία προ τετελεσμένων (βλέπε Ελληνική ΑΟΖ), που θα τους κόψει μια και καλή τα όνειρα στα γεωστρατηγικά τους σχέδια.

      1. Panos

        Απεναντίας καθόλου….
        Δε σας κάνουν εντύπωση οι τελευταίες “επισκέψεις” πολιτικών ηγετών στην Κύπρο? Καθώς και η ένταση στις σχέσεις Ερντογάν με Ισραήλ? Προσέξτε λέω Ερντογάν και όχι Τουρκίας, γιατί οι στρατιωτικοί στην Τουρκία βρίσκονται σε μεγάλη ρήξη με την πολιτική του.
        Πιστεύω ότι το 2011 κρύβει πολλές “εκπλήξεις”, το αν θα είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες (ή και τα δύο) θα δείξει.
        Αν η Ελλάδα κυρήξει ΑΟΖ ενωμένη με Κύπρο (και Καστελόριζο μέσα φυσικά) και έχει την υποστήριξη και των παγκόσμιων νταβατζήδων (που φυσικά θα πάρουν ή τους έχουν ήδη εγγυηθεί τη μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων), τότε η Τουρκία βρίσκεται προ τετελεσμένων στο θέμα ενεργειακών κοιτασμάτων Αιγαίου.
        Για αυτό πιστεύω ότι θα αντιδράσουν μέσω της στρατιωτικής τους ηγεσίας και σύντομα.

  3. george..

    Νομίζω ότι όλα όσα γίνονται είναι για εσωτερική κατανάλωση και προσπάθεια να φέρουν σε δύσκολη θέση οι στρατηγοί των Ερντογαν. Δεν νομίζω να γίνει τίποτα γιατί και οι δυο θα χάσουμε αφού ειδικά φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση. Θα ήταν αυτοκτονία και για τους δυο. Για εσωτερική κατανάλωση είναι βέβαια και η τσαμπουκάδες των εγχώριων προστατών της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ξαφνικά γεμίσαμε πατριώτες… τώρα κατάλαβαν ότι διοικούν έθνος και όχι μπουρδελο…? Υποκριτές και ψεύτες, λαμογια πολιτικοί… αφήστε επιτέλους τους λαούς να κυβερνήσουν τα κράτοι τους…

    1. Panos

      Τα κράτη τα κυβερνούν οι παγκόσμιοι αργυραμοιβοί αγαπητέ. Αυτοί κόβουν το χρήμα, αυτοί έχουν γεμίσει με υπέρογκα δάνεια τις χώρες σε όλον τον κόσμο, αυτοί χρηματοδοτούν ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ πλευρές σε έναν πόλεμο. Τι τους στοιχίζει? Προφανώς ψίχουλα σύμφωνα με το σύστημα παραγωγής χρημάτων από αέρα κοπανιστό, σε σχέση πάντα με αυτά που θα αποκομίσουν.
      Κάποτε το έιχε ένας από αυτούς, δώστε μου τη δυνατότητα να ελέγχω το νόμισμα μιας χώρας και δε με ενδιαφέρει έπειτα τι νόμους θα ψηφίσει….
      Δες π.χ. πως αντιπαλεύουν λυσσαλέα όσους την έχουν γλυτώσει (Ρωσία, Βενεζουέλα, Κίνα, κλπ.)
      Ο σκοπός τους να φτάσουν στο σημείο να ελέγχουν όλα τα μέσα παραγωγής, ενημέρωσης, διακίνησης χρήματος, κλπ. με λίγα λόγια δηλαδή να δημιουργήσουν και να ελέγχουν λοβοτομημένα υβρίδια υπηρέτες τους κάτω από ένα πλήρως μεσαιωνικό φεουδαρχικό σύστημα.
      Η μόνη λύση είναι η δυναμική και στοχευμένη (στο να φύγουν αυτά τα καθάρματα από τη μέση μια για πάντα) αντίδραση των λαών του πλανήτη και η εγκαθίδρυση πραγματικών δημοκρατικών καθεστώτων. Αλλιώς τα όνειρά τους σε 20, 50, 100 χρόνια θα γίνουν πραγματικότητα.

  4. Paul Newman

    Κύριε Καββαθά, ρωτάω ο αφελής: πώς γίνεται η Κύπρος να έχει πολιτικούς (και πολιτική σκηνή συνολικά) με αρχίδια, μάγκες ρε παιδί μου, και η μητροπολιτική Ελλάδα να έχει αυτούς που ξέρουμε και δεν θέλουμε να βλέπουμε? Το ρωτάω, γιατί η Κύπρος έχει ισχυρή οικονομία, δεν έχει στρατιωτική ισχύ, έχει Προέδρους σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έχει τακιμιάσει με το Ισραήλ και ανακύρηξε ΑΟΖ. Ενώ η Ελλάς έχει νεποτισμό, διαδόχους, γαλάζια παιδιά, πρασινοφρουρούς, μόνο 5 νταβατζήδες, “καγιέ” και μπέμπες, αυθαίρετα, “ισχυρή Ελλάδα”, Χρηματιστήριο, Ολυμπιάδα, Άκη χωρίς κομματική ταυτότητα που του κατεσχέθη, Τσουκάτο που τα έδωσε στο κόμμα, Βουλγαράκη νόμιμο και ηθικό, Βατοπέδι, Siemens, χρεοκοπία, τα πάντα όλα. Και δεν τολμάει να ανακηρύξει ΑΟΖ για να μην δυσαρεστηθούν η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d