Από το Bank’s News
Όποιος έχει πιστέψει, ότι ο πραγματικός λόγος της χθεσινής επίσκεψης των επιφανών εκπροσώπων του τραπεζικού χώρου στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοϊδη ήταν για να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί με ρευστότητα η πραγματική οικονομία, μάλλον είναι έτοιμος να πιστέψει και ότι οι τράπεζες διοικούνται από… χερουβείμ. Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του “B”  ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το colpo grosso , να αρχίσει η ύστατη προσπάθεια των τραπεζών να δημιουργήσουν ποταμό κερδών από… αέρα κοπανιστό (out of thin air, κατά την αγγλική έκφραση που θα ταίριαζε στα τραπεζικάgolden boys).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “B”, οι τραπεζίτες έφθασαν αποφασισμένοι στους δύο υπουργούς να τους δελεάσουν να γίνουν συμμέτοχοι στο τελευταίο τους petproject, κατά τη βρετανική έκφραση, που αναφέρεται στα σχέδια που προτιμά να προωθεί κανείς επειδή τον εξυπηρετούν και όχι επειδή είναι πραγματικά σημαντικά ή αναγκαία:
n  Το σχέδιο είναι απλό και θα μπορούσε να έχει την κωδική ονομασία «εξαφανίστε τα μετρητά»! Αντί να ταλαιπωρείται το υπουργείο Οικονομικών και οι πολίτες, με δύσκολα στην υλοποίησή τους σχέδια, όπως η καταγραφή όλων των αγορών σε μια ειδική, «έξυπνη κάρτα» που θα μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να… θεριέψει το «κίνημα των αποδείξεων» (άλλη μια «ιερόσυλη» χρήση της λέξης «κίνημα»…), οι τραπεζίτες ευγενώς προσφέρθηκαν ευγενώς να εξαφανίσουν τις επάρατες συναλλαγές μετρητοίς, που διευκολύνουν την φοροδιαφυγή, με ένα σχεδόν «μαγικό» τρόπο.
n  Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, της τήρησης του μνημονίου και άλλων υψιπετών εθνικών στόχων, οι… καλοί τραπεζίτες προσφέρονται να εκδώσουν αυτοί, που έχουν και έτοιμες υποδομές, τις ειδικές «έξυπνες κάρτες», στις οποίες θα καταγράφονται όλες οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης, μέσω της υποδομής P.O.S (Points of Sale) του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, σε όλα τα σημεία πώλησης θα εγκατασταθούν κάποιου είδους συστήματα ανάγνωσης καρτών, που θα πάρουν τη θέση των γνωστών ταμειακών μηχανών και αντί να εκδίδονται χάρτινες αποδείξεις, οι καταγραφές θα γίνονται ηλεκτρονικά. Το προϊόν αυτής της καταγραφής (τα δεδομένα) θα περνά προφανώς πρώτα από τα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών και θα καταλήγει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο γενικός γραμματέας της οποίας, καθηγητής Δ. Σπινέλλης, είναι αμφίβολο με πόσο «καλό μάτι» βλέπει αυτή την… ανθρωπιστική προσφορά των τραπεζών.
n  Μια ακόμη πιο… «προχώ» εκδοχή του ίδιου σεναρίου είναι να έχουν οι νέες «έξυπνες κάρτες» διπλή λειτουργία, να είναι δηλαδή και χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με το βασικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε φορολογούμενου/καταναλωτή. Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες είναι σαφές ότι επιδιώκουν να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την εξαφάνιση των εγχρήματων συναλλαγών, ακόμη και για μικρά ποσά, μεσολαβώντας με τα ηλεκτρονικά τους συστήματα στη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών. Ουσιαστικά, ακόμη και οι κάτοχοι «μαύρου χρήματος», θα υποχρεωθούν σταδιακά αυτό το χρήμα να το περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους, επιτρέποντας στο τραπεζικό σύστημα να «βάλει χέρι» για δεύτερη φορά σε μαζική κλίμακα στην ελληνική ακμάζουσα παραοικονομία (το πρώτο πείραμα έγινε βέβαια το 1999 με τη χρηματιστηριακή «φούσκα», αλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση).
n  Η ευγενής προσφορά τών τραπεζών δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στις συναλλαγές των απλών καταναλωτών, αλλά επεκτείνεται στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Αφού ήδη με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων πέρα από ένα όριο γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, οι τραπεζίτες προτείνουν να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του «σφιχτότερου» ελέγχου των συναλλαγών με μετρητά, ενδεχομένως ακόμη και με τη διασύνδεση των συστημάτων των τραπεζών με την ΓΓΠΣ, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνεται άμεσα για τις επαγγελματικές συναλλαγές.
Βοήθεια στο έθνος με το αζημίωτο…
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βέβαια, δεν ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής περισσότερο από όσο ενδιαφέρεται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών –η βούληση των τραπεζών να συνεισφέρουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής έχει φανεί, άλλωστε, ως τώρα σε πολλές περιπτώσεις: αρκεί κανείς να μετρήσει τις θυγατρικές τους σε φορολογικούς παραδείσους, ή να καταγράψει τις υπηρεσίες φοροαποφυγής που προσφέρουν στους καλούς πελάτες τους διαχρονικά, για να αντιληφθεί πόσο ενδιαφέρον έχουν οι τραπεζίτες για την… υγεία των δημόσιων ταμείων).
Στην πραγματικότητα, οι τραπεζίτες επιχειρούν να κάνουν πραγματικότητα το παλαιό όνειρό τους, να πετύχουν αυτό που πέτυχαν προ πολλού π.χ. οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους, δηλαδή να εισάγουν την τραπεζική διαμεσολάβηση στις περισσότερες συναλλαγές, ακόμη και στις πιο ασήμαντες. Στις ΗΠΑ, βέβαια, αυτό έγινε με «δέλεαρ» την ευκολία του πλαστικού και του ηλεκτρονικού χρήματος, ενώ στην «καθυστερημένη» Ελλάδα η τραπεζική μεσολάβηση επιχειρείται να επιβληθεί στους «απείθαρχους» καταναλωτές και επιχειρηματίες με τη «ράβδο» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους.
Πόσο θα μας στοιχίσουν αυτές οι υπηρεσίες; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, αν αναλογισθεί κανείς τις πρακτικές του παρελθόντος που ακολούθησε το τραπεζικό συστημα  σε τέτοιες περιπτώσεις (αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά τις υποθέσεις που απασχόλησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού –υπέρογκες προμήθειες για συλλογή ασφαλιστικών εισφορών και για διατραπεζικές συναλλαγές- για να βγάλει συμπεράσματα για την τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών, που δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά…).
Ακόμη και ένα απειροελάχιστο (φαινομενικά…) ποσοστό προμήθειας που καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες για τη συμβολή τους στον… ιερό αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, μπορεί να μετατρέψει σε ένα… ποταμό δισεκατομμυρίων τις προμήθειες που θα καταλήγουν στα ταμεία των τραπεζών, αν αναλογιστούμε ότι η βάση υπολογισμού των αμοιβών είναι χονδρικά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της εθνικής οικονομίας.
Αν το τραπεζικό σύστημα καταφέρει άλλη μια φορά να σχηματίσει κατά τις επιταγές του μια νέα «συμμαχία προθύμων πολιτικών», κάνοντας πράξη το σχέδιο εξαφάνισης των μετρητών, ίσως η σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, που πιέζει αφόρητα την πολιτική ηγεσία να επιστρατεύσει κάθε μέσο για λίγα περισσότερα φορολογικά έσοδα, να αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τραπεζών εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένα… χιλιοστό προμήθειας από τις περισσότερες συναλλαγές είναι φανερό ότι μπορεί να δώσει αρκετά –και, το κυριότερο, άνευ ρίσκου- κέρδη στο τραπεζικό σύστημα, για να ισοφαρίσει –με το παραπάνω…- όλες τις απώλειες από το ελληνικό οικονομικό δράμα. Όλα αυτά δικαιώνουν, βεβαίως, τη γνωστή ρήση, κατά την οποία ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις το ιδιωτικό συμφέρον είναι να το μετατρέψεις σε εθνική υπόθεση…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

16 Comments

    1. kyriakos

      Συμφωνώ 100%. Θα πηγαίνουμε να πιούμε ένα καφέ ή να αγοράσουμε πατάτες και ο μεγάλος αδελφός θα τα ξέρει όλα.
      Αλήθεια σε αυτή τη κάρτα θα μπαίνουν και μίζες ;;;;

  1. george..

    και τι μπορουμε να κανουμε…? αν εμενα ερθη ενας πελατης και μου δωση την καρτα αντι για λεφτα τι θα μπορω να κανω…? δυσκολα τα πραγματα…
    μαλλον θα ζησουμε την ελευθερια της τηλεκατευθηνσης…

  2. Spiros

    So f…. what?
    Οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό λόγο ανησυχίας είναι οι εφοριακοί που δε θα’χει νόημα η λευκή απεργία τους (λέγε με κωλοβάρεμα εκδίκησης του κακού εργοδότη-κράτους που δε θα τους αφήνει περιθώρια αρπαχτής).
    Και επειδή άν έλειπαν οι αρπαχτές τέτοιου είδους, όχι σήμερα αλλά ΟΛΑ τα προηγούμενα χρόνια -άς μη ξεχνάμε τελωνεία, επιστροφές ΦΠΑ, καύσιμα και τοσα άλλα- είναι απόλυτα σίγουρο οτι θα είμαστε άλλοι σα χώρα, όχι μονο επειδη θα είχαμε περιορισμένη έως καθόλου φοροδιαφυγή αλλά επειδή κυρίως θα είχαμε διαμορφωμένη συνείδηση Πολίτη με τήν αρχαιοαθηναική διάσταση του όρου, προσωπικά μη έχοντας τίποτα να κρύψω, λέω ΧΙΛΙΕΣ φορές αυτό, συμφωνώ, επαυξάνω και προσυπογράφω.
    Χεσμένο τον έχω το μεγάλο αδερφό άν μπορέσει απ το αποτέλεσμα να προκύψει εξοικονόμηση γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει επιστροφή των χρημάτων που αφαιρέθηκαν απ τους συνταξιούχους, ορθολογική κατανομή των εξόδων των νοσοκομείων και σαφής βελτίωση της ποιότητας της νοσοκομειακής περίθαλψης έτσι για αρχή.

    1. kyriakos

      Καλά τώρα!! Αν νομίζεις ότι τα όποια χρήματα εξοικοκομηθούν,ΑΝ θα εξοικονομηθούν, θα γυρίσουν στην υγεία στο συνταξιούχο ή στο κοινωνικό κράτος πλανάσαι πλάνη οικτρά.

  3. Κ.Π.

    5% ή 10% φόροι για αυτά που παράγω ΚΑΙ ΕΞΑΓΩ και Ο.Κ. Και ηλεκτρονικό ρουφιάνο να βάλω και κολοτούμπες να κάνω. Αλλιώς, κλείσιμο και ψάρεμα στην Ικαρία. (Καλοδεχούμενοι όλοι, το πέρασμα ψαριών μεταξύ των Φούρνων και της Ικαρίας είναι το μεγαλύτερο στο Αιγαίο. Και βγάζω και δυνατό κρασί)._Κ.Π.

  4. Κ.Π.

    Γιατί 5% ή 10% φόρο για ιδιωτική εταιρεία ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ ή τουλάχιστον μειώνει το εμπορικό έλειμμα; Μα διότι απλούστατα ο μακάκας που την τρέχει δεν έχειν απολαμβάνειν την παραμικρή κρατική μέριμνα.
    Όχι;
    Τα παιδιά μου δεν μπορώ να τα γράψω σε δημοτικό παιδικό σταθμό διότι “υπερβαίνω” το “εισόδημα” (κι ας πληρώνω τροφεία και μετακίνηση -δεν φοροκλέβω).
    Baby parking δεν μου παρέχεται από πουθενά (κι ας πληρώνω τροφεία και μετακίνηση).
    Τα παιδιά μου αργότερα 100% θα πάνε ή φροντιστήριο για τα μαθήματα ή για ξένες γλώσσες ή για αθλήματα, κάτι που στο “εξωτερικό” είναι ΔΩΡΕΑΝ.
    Οι δρόμοι που κινούμαι δωρεάν δηλ. εκτός Αττικής Οδού και άλλων ιδιωτικών οδών καταστρέφουν ελαστικά, ζάντες και αποσβεστήρες της Alfa Romeo μου. Και του Sedici μου (το οποίο θεωρώ το όριο για SUV στην ελληνίτσα με τα γελοία μονοπάτια που θεωρούμε δρόμους).
    Δωρεάν αεροδρόμιο στην πόλη που διαμένω, πλησίον του πακιστανικού μαχαλά, δεν υπάρχει, πληρώνω νταβατζόσημο στην Hochtief.
    Δωρεάν ακτοπλοίκές συγκοινωνίες δεν διαθέτω, πληρώνω τα μαλλιοκέφαλα μου για αλέ-ρετούρ Ικαρία ή Άνδρο με τον κουβά συν γυναιξί και τέκνοις.
    Δωρεάν ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο δεν έχω, ούτε δωρεάν κοινόχρηστα, πόσο μάλλον δωρεάν φαί.
    Άρα το μόνο που μου παρέχει η “κενωνία” είναι:
    1. Γέφυρες δημοσίων οδών (φυσικό μονοπώλιο, πλην παλιές)
    2. Δίκτυο ΔΕΗ (φυσικό μονοπώλιο, πλην ασυντήρητο)
    3. Ένοπλες Δυνάμεις. ΟΚ.
    4. Ασφάλεια (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική). ΟΚ.
    Πιστεύετε ότι αυτά αξίζουν 30,000.00 ευρώ/έτος; Κατόπιν αφαίρεσης ΟΛΩΝ των εξόδων, τόσα δεν αποταμιεύω τον χρόνο ούτε εγώ, για πολλούς δε, αποτελούν βασικό εισόδημα._Κ.Π.

  5. Κ.Π.

    Για να μας πουν οι ρεμπεσκέδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τα γιουσουφάκια τους από σφύριζα, ΚΚΕ και καρατρομπίδηδες, τι επάγγελμα έκαναν πλην το βουλευτιλίκι – υπουργιλίκι – νταβατζιλίκι, για πόσα χρόνια, τι παρήγαγαν, πόσα χρήματα κέρδιζαν και πόσους φόρους πλήρωναν. Αν έστω το 51% εξ’ αυτών δώσουν λογικές απαντήσεις, ψηφίζω υπέρ της έξυπνης κάρτας. Αλλιώς κατά των ηλίθιων δημιουργών της._Κ.Π.

  6. Κ.Π.

    Χρυσοαρπαχτίδη, πιστεύεις ότι ως 31/12/2010 θα πέσουν οι τιμές; Αυτή ήταν η “εντολή” σου; (you know…). Αλλιώς, τι; Θα κλείσεις τις επιχειρήσεις; Και μετά τι θα τρώς; Χώμα στην χόβολη;_Κ.Π.

      1. Κ.Π.

        Όχι συνάδελφε, διότι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση με κατάλληλο ψυλογικό μασάζ τύπου Σημίτη (ψευδαίσθηση πλούτου – wealth effect). Άρα στο τελικό
        Revenue = price/item X quantity of items
        πιθανώς να έχεις και διαφορά προς τα πάνω, πιο πολύ στα είδη ψιλοπολυτελείας.
        Σήμερα ζούμε εποχή στασιμοπληθωρισμού, δηλ. πληθωρισμό με ανεργία. Για τις αυξημένες όμως τιμές δεν είναι υπαίτιοι οι κακοί βιοτέχνες, έμποροι, βιομήχανοι που έχουν κάνει… καρτέλ (που φυσικά, ισχύει, μην υποκρινόμαστε) αλλά κατ’ αρχήν η παρέμβαση του “κράτους” ανά δίμηνο. Αν ο Χρυσοκλεφτοκοτίδης θέλει χαμηλές τιμές, να κοιτάξει να μειώσει τον ΦΠΑ και να αποδώσει τα χρωστούμενα προς τους ιδιώτες. Είναι παλαβό το “κράτος” το οποίο φοροκλέβουμε να διαμαρτύρεται μέσω… Economist και Financial Times την στιγμή που το ίδιο χρωστάει σε ΙΚΑ, λοιπά Ταμεία, επαγγελματίες, βιομήχανους και βιοτέχνες. Κατά τ’ άλλα θέλουμε ανάπτυξη (“χρωστάμε” ακόμη και τον ΦΠΑ προς την COSCO!).Κ.Π.

  7. C_GRIP

    Πλεονεκτήματα: μείωση φοροδιαφυγής (φυσικά όχι εξαφάνισή της), μείωση μεταφοράς μετρητών στα πορτοφόλια μας, διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας.
    Μειονεκτήματα: Δημιουργία αναλυτικού προσωπικού καταναλωτικού προφίλ για κάθε έναν από εμάς, μείωση της ιδιωτικότητας, σοβαρή πιθανότητα μαζικής κλοπής ή “μεταπώλησής” των δεδομένων, έμμεση παρακολούθηση κινήσεων, συνηθειών, δρομολογίων.
    Διαλέγουμε και παίρνουμε…

  8. Κ.Π.

    1994. Ιδρύεται στην Ελλάδα.
    2010. Έχει επεκταθεί σε όλη την ανατολική Ευρώπη και Αφρική, πραγματοποιώντας καλούς τζίρους.
    Πελάτες: ABN-AMRO Bank, AIK Bank, Alpha Bank, American Bank of Albania, Aspis bank, Τράπεζα Κύπρου, BNP Paribas,
    Borica, Citibank, Credit Europe Bank, Credit Agricole, CA Meridian Bank, Emporiki Bank, Dinners Club, EFG Eurobank, – Bancpost, Financial Planning Services, Polbank, Postbank, Erste Bank, Investbanka AD Skopje, Euronet, First Investment Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, HSBC, HVB, Hebros Bank, HVB, Biochim Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin Bank, Millennium Bank, MKBUnionbank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Banca Romaneasca, Stopanska Banka AD, United Bulgarian Bank, Vojvodjanska Banka, NLB LHB Bank
    Ohridska Banka AD Ohrid, Τράπεζα Πειραιώς, Tirana Bank Probank, ProCredit Bank, Quipu, Raiffeisen Bank, Societe Generale, BRD, Geniki Bank, Tutunska Banka AD Skopje,
    Tokuda Bank, Toyota Bank, UniCredit, Bulbank, Cosmote
    GloBul, OTE, On Telecoms, Romtelecom, Tellas, Vodafone,
    Wind, Automobile Dacia S.A., Carrefour, Dhecom, Γερμανός, Παρουσίαση, Skin, Sony Ericsson, NIS, Shell, AVIN , Ελληνικά Ταχυδρομεία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
    Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ταμείο Συντάξεων & Επιδομάτων Αναπηρίας της Ρουμανίας, ΔΕΗ- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Allianz, ING, Interamerican.
    Μια νέα ειδικότητα: ο “καρτάς”.
    Θα φάνε, θα πιούνε και εμείς νηστικοί θα κοιμηθούμε.
    _Κ.Π.

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.