Από Sofokleous 10
Παρασκευή, 05 Νοέμβριος 2010 01:44

Την ώρα που το ΔΝΤ έχει ήδη αρχίσει διπλωματική «επίθεση» στην Γερμανία, με στόχο να εγκριθεί μια επιμήκυνση της εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ για άλλα πέντε χρόνια, το Ταμείο «σκιαγραφεί» στην τελευταία τακτική του έκθεση “Fiscal Monitor” το δύσβατο δρόμο λιτότητας άνευ προηγούμενου στα διεθνή χρονικά, που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Το “Fiscal Monitor”, μια επισκόπηση των διεθνών δημοσιονομικών εξελίξεων, που εκδίδεται σε τακτική βάση από το ΔΝΤ, περιλαμβάνει πολλές αναφορές στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση αναβλύζει… αισιοδοξία για τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας χάρη στο μνημόνιο.

Μάλιστα, επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, όπως περιμένουν πολλοί στις αγορές, ενώ τονίζεται ότι το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς το καλύτερο το στόχο για το χρέος της χώρας το 2011 και τώρα περιμένει ότι θα διαμορφωθεί 5,75% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις –προφανώς, βέβαια, η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη τα αναθεωρημένα στοιχεία για έλλειμμα και χρέος, που θα δημοσιοποιήσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Eurostat…

Όσοι έχουν απορίες για την πολιτική που θα υποδείξει το ΔΝΤ στις ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν, αν τελικά η χώρα παραμείνει υπό την εποπτεία της τρόικας μέχρι το 2018, με την υπογραφή ενός ακόμη δεσμευτικού μνημονίου, μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα 128 της έκθεσης. Εκεί, οι αναλυτές του Ταμείου κάνουν μια ενδιαφέρουσα θεωρητική άσκηση, υπολογίζοντας πόσο δρόμο έχουν να διανύσουν ακόμη οι ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, αν θέλουν να πετύχουν μέχρι το 2030 μια μείωση του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι και το ανώτατο όριο χρέους που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από μια ματιά στον πίνακα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ούτε αφήνουν να διαφανεί «φως στο βάθος του τούνελ», όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί:

n  Αν η Ελλάδα πετύχει κατά 100% τους φετινούς στόχους του μνημονίου (αυτό αποτελεί τη βασική υπόθεση εργασίας αυτής της άσκησης) θα επιτευχθεί φέτος μια μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου (χωρίς να λαμβάνονται, δηλαδή, υπόψη οι επιπτώσεις της ύφεσης) πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 130,2% του ΑΕΠ.

n  Για να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να έχουν πετύχει κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 6,4% του ΑΕΠ, δηλαδή να πετύχουν επιπλέον εξοικονομήσεις της τάξεως του 8% του ΑΕΠ. Και, ακολούθως, θα πρέπει να διατηρήσουν αυτό το πλεόνασμα σταθερό μέχρι το 2030!

Πρόκειται, βέβαια, για μια θεωρητική άσκηση, που δείχνει όμως πόσο μακρύ δρόμο έχει η Ελλάδα μέχρι να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ακόμη και μετά τις πρωτοφανείς στα διεθνή δεδομένα εξοικονομήσεις του 2010, η χώρα θα πρέπει να υποβληθεί σε βαθιά λιτότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας,  για να εμφανίσει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Ταμείου για την Ελλάδα, που βρίσκεται βέβαια υπό την αίρεση της έγκρισης από την Γερμανία, την Γαλλία και τις άλλες πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ενός νέου μνημονίου, που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι το 2018, με αντάλλαγμα την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου των 110 δις. ευρώ.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, το Ταμείο δεν θα προσέλθει βέβαια με οδηγό το μαξιμαλιστικό στόχο της μείωσης του χρέους στο 60% του ΑΕΠ, αλλά όλα δείχνουν, ότι για να αποφύγει η κυβέρνηση το μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας… α λα γερμανικά θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί ένα πολύ αυστηρό, πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής –αυτό, πιθανότατα, εξηγεί και την ξαφνική στροφή του Πρωθυπουργού προς τις πρόωρες εκλογές για την ανανέωση της εντολής της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η θεωρητική άσκηση των αναλυτών του ΔΝΤ στο τελευταίο “Fiscal Monitor” παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

20 Comments

  1. Δείτε… Μία ζωή γράφω ότι, ο τρόπος που οι πολιτικοί “ηγέτες” των τελευταίων 35 ετών έμαθαν τον ‘Έλληνα” να τρώει το μέλλον της χώρας θα οδηγήσει σε καταστροφή. Μία ζωή λέω ότι, δεν είναι δυνατόν μία χώρα που δεν παράγει ούτε λεμόνια, αγοράζει φακές απ’΄τις ΗΠΑ και φυστίκια “αιγίνης” Τουρκίας να είναι πρώτη στην ευρωζώνη σε πωλήσεις “μερσεντέ”, “καγιέ” και “μπέμπας” -για να αναφέρω τα πιο χτυπητά παραδείγματα.
    Για αυτή την απαραράδεκτη κατάσταση υπεύθυνοι είναι ΜΟΝΟ αυτοί που “κυβέρνησαν” από τις “18 Οχτώβρη 81” μέχρι ΚΑΙ σήμερα. Αυτοί έδωσαν τον τόνο, ψήφισαν τους νόμους, έστησαν τις υποδομές, διόρισαν τους στρατηγούς, τους λοχαγούς και τα κομματόσκυλα, έφαγαν τον άμπακο, έκλεψαν, λαδώθηκαν, έκαναν 35.000 ΜΚΟ, έδωσαν το παράδειγμα σε ένα λαό τυφλωμένο απ’ τη “λάμψη” του πιο ξευτιλισμένου, πουτανίστικου, βιζιτιάρικου, προκλητικού, βλάχικου life style του πλανήτη -μετά απ’ εκείνο των ΗΠΑ.
    Ο λαός πρέπει να κάνει πολλά κλικ πίσω αλλά ΟΧΙ με διαταγές από το 4ο Ράϊχ. Ο λαός πρέπει μόνος του να καταλάβει μια και καλή ότι, το μέλλον της χώρας ΔΕΝ εξαρτάται απ’ την όποια Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι ή …Ομπάμα αλλά, από την δική του προσωπική αξιοπρέπεια που φέρνει και αυτή που, κάποτε, αποκαλούσαμε “εθνική”
    Τόσο εύκολα… Τόσο δύσκολα

    1. Angelos Mintsoudis

      Καλά τα λέτε κύριε Καββαθά, αλλά νομίζετε ότι ετσι εύκολα θα απαρνηθεί ο λαός (που παράγει πολύ λίγα) τις Μερσεντέ κ.α.; Ποιός στραβός δέν θέλει το φώς του; Δυστυχώς επιλέξαμε τον κακό τρόπο για να γίνουν υποτίθετε κάποια πράγματα με την παρουσία των κηδεμόνων. Τον καλό τρόπο που ήταν επιλογή μας δεν τον επιλέξαμε.

    2. D. Michalos

      Ποτε δεν καταλαβα γιατι επιμενετε τοσο πολυ (τα τελευταια χρονια) στη θεση οτι “υπευθυνοι ειναι ΜΟΝΟ αυτοι που κυβερνησαν”, αφου ολοι γνωριζουμε οτι εχει ΚΑΙ ο λαος τις ευθυνες του.

      Διαβαστε, παρακαλω, τι γραφατε στο Εν Λευκω τον Αυγουστο 1976 (4Τ τ.71) :

      “Aπό τις πενήντα χιλιάδες αυτοκίνητα που πουλιούνται σ’ αυτή τη χώρα κάθε χρόνο, τα περισσότερα δίνονται μ’ αυτό τον τρόπο.
      Xωρίς προβληματισμό, χωρίς έρευνα, χωρίς απαιτήσεις, χωρίς ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις, οι καταναλωτές καταθέτουν τα χρήματά τους σε μια αλυσίδα «εμποριών» αυτοκινήτων, που σφίγγει τη χώρα με τις μάντρες της και τα καταστήματά της.

      Oι περισσότεροι απ’ αυτούς, κλασικοί μικροαπατεώνες, που πουλάνε το ίδιο αυτοκίνητο σε εκατό διαφορετικά θύματα και κατόπιν εξαφανίζονται στο γαλάζιο τ’ ουρανού με κάποιο αεροπλάνο που κατευθύνεται στην Eυρώπη ή και τη Nότια Aμερική.

      Άλλοι, δεμένοι χειροπόδαρα με τα συμφέροντα των αντιπροσωπειών, προωθούν μόνο εκείνα τ’ αυτοκίνητα για τα οποία εισπράττουν παχιές προμήθειες από τις εισαγωγικές εταιρείες. O τυφλός καταναλωτής, το θύμα όπως το ονομάζω, δεν είναι τελικά θύμα.

      Eίναι συνεργός και συνυπεύθυνος για το τρισάθλιο κύκλωμα, αφού επιτρέπει σ’ έναν μεταπωλητή να κερδίζει περισσότερα χρήματα απ’ την πώληση ενός αυτοκινήτου απ’ όσα κερδίζει το ίδιο το εργοστάσιο που το κατασκευάζει.”

      Συμφωνω απολυτα με τα παραπανω και διερωτωμαι:
      Αν ο απλος καταναλωτης (λαος) ΔΕΝ ειναι θυμα αλλα ειναι ΣΥΝΕΡΓΟΣ και ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ γιατι επιτρεπει σ’ ενα μεταπωλητη να κερδιζει παρανομα χρηματα, τοτε ο (ιδιος) λαος τι ειναι οταν επιτρεπει στους πολιτικους να του ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ιΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ?

      1. Και βέβαια ο λαός είναι συνυπεύθυνος για τα χάλια του γιατί, συνειδητά ή ασυνείδητα αντιγράφει τα πρότυπα που του επιβάλλουν
        Αυτά δημιουργούν κλώνους, οι κλώνοι νέα πρότυπα, μέχρι το Παρασάϊτ Μπιτς και το καφενείο της Κατομαγούλας όπου ο “βλάχος” παίζει πρέφα και στα χωράφια δουλεύουν οι “αλβανοί” -λόγω ανωτερότητας της φυλής

    1. coyoteracing

      Θα φας ομως ντριπλα απο το πολυπαθο εκλογικο σωμα τωρα που το ξανασκεφτομαι.Οπως η αχλαδα ετσι και το coyote την εχει πισω την ουρα.Ερχονται οι βαρβαροι,προσερχονται με την ψηφο στο χερι.Απιστευτα ζωντανα ολοι…ετσι οπως ειναι τα ψηφοδελτια θα ειχαμε ρεκορ στα ακυρα αν δεν τους τα εδιναν ετοιμα και σταυρωμενα.
      Τωρα που ειπα σταυρωμενα…ο Ανθιμος τι να ψηφιζει αραγε?Και γαμω τα εκλογικα σωματα!Ανθιμος,ανηθος,παν-σελινος,κυμινος ολα στη καλπη και απο γευση κινινο.ΔΕΝ παταω.Δεν ειμαι για τα μουτρα τους.

  2. george..

    συμφωνω… ο λαικισμος του Αντρεα Παπ.. μας κατεστρεψε και καποιοι μαλ… ακομα τον θαυμαζουν και τον αναπολουν… και δινουν και το ονομα του σε νοσοκομια και σε δρομους κ.α…
    μια απορια αν μπορει καποιος πιο ειδικος ..
    απο την στιγμη που με μια αποφαση ή μια λεξη του ΓΑΠ μπορουν να ανεβουν και να πεσουν τα spread μπορει να μου εγγυηθει καποιος οτι καποιοι δεν βγαζουν τρελα λεφτα ξεροντας απο πριν τι προκηται να γινει…? μηπως γιαυτο δεν θελουν ολοι την εξουσια…? για να στοιχηματιζουν και να βγαζουν δισεκατομμυρια απο αερα κοπανιστο..?

    1. tasos

      Δεν ανεβοκατεβάζει ο γαπ τα σπρεντ. Δεν είναι τόσο σπουδαίος. Αυτοί που παίζουν με τα σπρεντ ανεβοκατεβάζουν τους γαπ. Τα λεφτά στην εξουσία δεν βγαίνουν από στοιχήματα αλλά από… πωλήσεις. Είναι πιο εύκολα λεφτά. Πουλάς λαό και πατρίδα – βγάζεις λεφτά (μισθό+μπόνους). Οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι πωλητές. Πουλάν για μερικά χρόνια και μετά λήγει η σύμβαση-απολύονται.
      Πάντως εκτός από τους λαούς, μάλλον όλοι ξέρουν τι πρόκειται να γίνει… άλλωστε το καζίνο κερδίζει πάντα.

      1. george..

        ok. τοτε αυτοι που θελουν να βγαλουν λεφτα λενε στον ΓΑΠ να λεει οτι θελουν αυτοι…? ενταξει αυτο εννοω… δηλ. αν ο ΓΑΠ εχει πχ. εναν αδερφο και του πει παιξε στην ανοδο των Spread γιατι θα πω μια μαλακια … αυτος δεν μπορει να βγαλει λεφτα…? αυτο ελεγχεται …? δηλ. υπαρχει καποιος να ελεγχοι ποιοι βγαζουν λεφτα μετα απο τετοια σκαμπανεβασματα..?

      2. tasos

        Στις δημοκρατίες υπάρχει η δικαστική εξουσία για τέτοιους ελέγχους αλλά κάτι δεν πάει καλά με δαύτην… Ίσως επειδή λείπει η δημοκρατία.

  3. tasos

    Πρώτα όμως θα πρέπει να ξαναοριστεί η έννοια αξιοπρέπεια, αφού ως τέτοια νοείται σήμερα ακριβώς το να οδηγείς “μερσεντέ”, “καγιέ” και “μπέμπα”. Με κ.εκ., ίππους και τετραγωνικά μέτρα μετριέται η αξιοπρέπεια. Ελευθερία και υπερηφάνεια σημαίνει πλέον το να βρίσκεσαι πάνω από το νόμο.
    Newspeak

    Το πραξικόπημα του Απρίλη ’67 δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό του 18 Οχτώβρη 81. Από τότε έχει να λειτουργήσει το πολίτευμα. Κι αυτό γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί (από ποιόν?) και η εγχώρια δικαστική εξουσία που είναι πλέον έρμαιο ή φίλος αυτών που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι κλέφτες και λωποδύτες δε φταίνε οι κλέφτες… Μόλις κατηγορηθούν οι πολιτικοί με πόση ευκολία λένε: “‘οποιος έχει στοιχεία να πάει στον… εισαγγελέα”. Κάτι συμβαίνει με τον εισαγγελέα… τον έχουν πολύ σίγουρο!

  4. Angelos Mintsoudis

    Τους λες αλήθεια, σε βρίζουν…τους λές ψέματα σε χειροκροτούν και σε ψηφίζουν! Ε, χειροκροτήματα θέλαν αυτοί από το 81 μέχρι σήμερα. Δέν χόρταιναν τα χειροκροτήματα και ο λαός δέν χόρταινε (και μάλλον ακόμη δεν χόρτασε) να ακούει ψέματα και συνθήματα. Τί άλλο να πεί κανείς..

  5. C_GRIP

    Ενας τρόπος για να αποκτήσουμε (έστω και λίγες) ελπίδες για το μέλλον της πατρίδας μας, είναι να δώσουμε στη νέα γενιά, πρότυπα και ιδανικά.
    Η δική μου γενιά (είμαι 41 ετών) θεωρώ ότι δεν μπορεί πλέον να αλλάξει. Να πιεστεί οικονομικά ναι, να προβληματιστεί ίσως αλλά να αλλάξει όχι. Είναι πλέον αργά.
    Όμως οι σημερινοί μας έφηβοι που θα αναλάβουν τα ηνία σε 10~15 χρόνια, πρέπει να είναι διαφορετικοί. Και η ευθύνη είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ, από σήμερα.
    Αντί να τους «ξεφορτωνόμαστε» βάζοντάς τους μπροστά στα PSP και την ηλίθια TV, ας τους δώσουμε ερεθίσματα. Πηγαίντε τους σε ένα μουσείο και ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ τους τι βλέπουν, διαβάστε ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ αρχαίους φιλοσόφους, ποίηση και ότι άλλο θα τους έκαναν να θαυμάζουν το αρχαιοελληνικό ΜΕΤΡΟ και όχι την επίπλαστη «φιγούρα».

    Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα αεροδρόμια της Π.Α. είναι ανοικτά για το κοινό. Πάρτε μαζί σας τα παιδιά σας και πηγαίντε τα εκεί. Κάποτε τα αγόρια ήθελαν όλα να γίνουν αεροπόροι (ή αστροναύτες…), να είναι θαρραλέα και υπερήφανα για ότι κάνουν και για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα θέλουν να γίνουν παίκτες του Big Brother…
    Ας το αλλάξουμε όλοι μαζί αυτό. Δεν θα είναι εύκολο αλλά δεν είναι και αδύνατο. Αρκεί να το πιστέψουμε…
    Να είστε όλοι καλά

  6. george..

    και μια γρηγορη παρατηρηση … παρατηροντας την τοπικη εφημεριδα με τις συγκεντρωσεις των υποψιφιων και οι πλεον διαπιστωμενα διαπλεκομενοι εχουν αρκετο κοσμο… λυπαμε κ Κ.Κ. αλλα αυτοι που τοσα χρονια ετρωγαν ειναι πολλοι περισσοτεροι απο εμας ….. γιαυτο και υπομενουν την βαρβαροτητα των μετρων… γιαυτο και δεν αλλαζουν τροπο σκεψης….

  7. C_GRIP

    Θα δούμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (σύντομα δηλαδή…), τα ίδια low lifes να αρπάζουν τις πλαστικές κομματικές σημαίες και να βγαίνουν στους δρόμους αλαλάζοντας.
    Θα έχουν την ίδια έπαρση ότι … είναι κοντά στην εξουσία (νυν, πρώην ή μέλλουσα), την ίδια μισαλλοδοξία και πάνω απ’ όλα, τη γνωστή γυαλάδα της πηχτής βλακείας στο βλέμμα.
    Τελικά η ευγονική, δεν ήταν πολύ κακή ιδέα…

    1. Panos

      Αν φτάσουμε ως εκεί γιατί τους Τούρκους πολύ ανήσυχους τους βλέπω στον Έβρο….
      Αλήθεια οι Έλληνες φαντάροι παίρνουν άδεια για να πάνε να ψηφίσουν σε Δημοτικές?

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d