Το ΒΗΜΑ, 29 Μαρτίου 1998, Η «τίγρη» των Βαλκανίων

Φτάνει πια! Από ‘δώ κι εμπρός δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας. Το μήνυμα προς τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (Salomon Brothers, Merrill Lynch, First Boston κλπ.) πρέπει να είναι δυνατό και καθαρό: εκτός από τις «τίγρεις» της «Λεκάνης του Ειρηνικού» υπάρχει και η «τίγρη» …

Το ΒΗΜΑ, 15 Μαρτίου 1998, Ελεγχόμενη ασυδοσία

Tελικά αμείλικτο τίθεται το ρώτημα: Μπορεί ή όχι ο κάθε «γιωταχής» να σταθμεύει όπου του καπνίσει, όπως του καπνίσει, όταν του καπνίσει (όπως ζητούν οι «μαχητές» ενάντια στην ελεγχόμενη στάθμευση) ή, κατά πώς έχουν γίνει τα πράγματα, να υπάρχει κάποιος έλεγχος ώστε να μην παρουσιάζονται τα φαινόμενα αλητείας που κάθε …

Το ΒΗΜΑ, 8 Μαρτίου 1998, Καλύτερα και ασφαλέστερα

Γενευη, Μάρτιος ΑΝΤΙ, όπως διαδίδουν ορισμένοι, το επιβατικό αυτοκίνητο να εξαφανισθεί γίνεται καλύτερο, ασφαλέστερο και, το κυριότερο, φιλικότερο στο περιβάλλον. Καλύτερο προϊόν, μεγαλύτερη προσφερόμενη αξία και διαφοροποίηση. Η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να συγκινεί το κοινό, γνωρίζοντας καλά τις απαιτήσεις του. Τρανή απόδειξη η 68η Εκθεση Γενεύης όπου ευρωπαίοι, αμερικανοί, ιάπωνες και …

Αντίλογος, (03/1998) – Τεύχος 330

…THΣ AYTOKINHΣHΣ και όχι ο άλλος των καθηγητών Φλακ (κλωνοποιημένα πρόβατα) και Σιντ (κλωνοποιημένοι άνθρωποι), αν και δε νομίζω ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Aν υπάρχει ένας χώρος που βρίθει από κλώνους, αυτός είναι ο χώρος του αυτοκινήτου, γι’ αυτό και πολλές φορές το παρακάνω με τα «μπαντζάι». Tο έγραψα …

Το ΒΗΜΑ, 1 Μαρτίου 1998, Οι «επιτροπές» και ο νέος ΚΟΚ

Tο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα αυτής της χώρας είναι ότι κατά βάση άσχετοι με το (όποιο) αντικείμενο άνθρωποι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για θέματα που, στις αποκαλούμενες «αναπτυγμένες» χώρες, είναι δουλειά απόλυτα ειδικευμένων ανθρώπων. Ετσι τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε δει γιατρούς να προΐστανται του υπουργείου Βιομηχανίας, οικονομολόγους να καθορίζουν τις …