1) Κρατικό νόμισμα, με κρατικό έλεγχο της κοπής νομίσματος.
Το ευρώ εκ του αποτελέσματος μόνο ζημιά έχει προκαλέσει στην εθνική οικονομία και τα οικονομικά των πολιτών. Και σύμφωνα με την απλή λογική μόνο ζημιά θα προκαλέσει στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον και ακόμη μεγαλύτερη.
Η ισοτιμία της δραχμής θα ξεκινήσει από 340,75 προς το ευρώ και η απόκλισή της μέσω ανατιμήσεων και υποτιμήσεων δεν πρόκειται, βάση της διεθνούς εμπειρίας, να υπερβεί το 10% της αρχικής ισοτιμίας.
Έτσι θα καλυφθεί η πραγματική ρευστότητα της οικονομίας.

2) Άρνηση πληρωμής του εξωτερικού χρέους. Το Διεθνές Δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών τους και την αποληρωμή των δανείων, να προτάσσουν την αυτονόητη υποχρέωσή τους να εξασφαλίζουν τη διαβίωση των πολιτών τους.
Σε απλά ελληνικά, όταν δεν μπορείς να πληρώσεις χρέος και πολίτες, το δεδικασμένο του Διεθνούς Δικαίου σου δίνει τη δυνατότητα να αρνηθείς το χρέος προς όφελος των πολιτών.
Στην περίπτωση αυτή οι “Δανειστές” μας θα διακόψουν κάθε χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αλλά με δεδομένο ότι το 97% του δανείου που παρέχεται στην Ελλάδα πηγαίνει στην αποπληρωμή του προηγούμενου χρέους και όχι στις πληρωμές του Κράτους, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και σήμερα το Κράτος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του όντας αυτάρκες.
Με το σημερινό Δάνειο, το Χρέος του Ελληνικού Κράτους προς ξένες τράπεζες απλώς μεταφέρεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, προς τους Ευρωπαίους πολίτες δηλαδή.
Το δικό μας Χρέος όχι απλώς παραμένει και δεν αποπληρώνεται, αλλά αντιθέτως μεγεθύνεται.

3) Εθνικοποίηση του εν Ελλάδι πιστωτικού συστήματος, ξεκινώντας από την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία -όσο κι αν φαίνεται απίστευτο- είναι ιδιωτική Α.Ε.! Μόνο το 10% της ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Εξ ου και τα ρηθέντα υπό Προβόπουλου…

4) Εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δομών της χώρας. Ή όπου χρειάζεται επανεθνικοποίηση. Το Ελληνικό Κράτος να διαθέτει ιδιόκτητο σύστημα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών, συγκοινωνιών και ενέργειας.

5) Δημιουργία Επιτροπής ελέγχου του Λογιστικού Χρέους ούτως ώστε να υπάρξει διαφάνεια σε όλο το φάσμα των κρατικών εξόδων και όπου βρίσκονται παρασπονδίες, μίζες κλπ (λέτε;) να οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.

6) Καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης του Μνημονίου ως πράξη που παραβιάζει την αυτονόητη εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας και ως κυβενητική απόφαση που δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ έχει εγκριθεί απλώς με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας και του Προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος (της… ανώνυμης εταιρείας που λέγαμε!)

7) Αναδιάταξη της Οικονομίας, ορθολογική διαχείριση, μάζεμα των κρατικών δαπανών προς αμφιβόλου προελεύσεως και συμφερόντων οργανισμούς, οργανώσεις κλπ.
Επιχείρηση ανάπτυξης με κρατικά κεφάλαια ή με επιχειρήσεις ημικρατικές κοινής ωφελείας, με συγχρηματοδοτήσεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Εκεμτάλλευση του πλούτου της Ελλάδος: οπωροκηπευτικά, αγροτικά προιόντα, κτηνοτροφικά προιόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαύσιμα. πολιτισμός, χειμερινός και θερινός τουρισμός, ναυτιλία, ναυπηγική, δίκτυα επικοινωνίας.

8) Πολιτειακή αλλαγή. Συνταγματική μεταρρύθμιση με πορεία προς την Άμεση Δημοκρατία, στόχος ο οποίος είναι επιτευκτός μέσω της εκμετάλλευσης της σύγχρονης αλλά και συνεχώς αναβαθμιζόμενης τεχνολογίας.
Αποκέντρωση της διοίκησης σε περιφέρειες.
Δημοψηφίσματα για τα σοβαρά, τουλάχιστον, νομοσχέδια.
Η Βουλή να προτείνει νομοσχέδια, οι πολίτες να τα επικυρώνουν μέσω δημοψηφισμάτων και η Εκτελεστική εξουσία να εκτελεί τα ψηφισθέντα από τους πολίτες.
Αυτό είναι Δημοκρατία.

ΥΓ. Οι προτάσεις συντάχθηκαν ως σύνοψη των διαπιστώσεων και των προτάσεων πολλών συνταγματολόγων, πολιτικών αναλυτών και οικονομικών αναλυτών και κυρίως του, πλέον έγκριτου οικονομικού αναλυτή, Δημήτρη Καζάκη.

Και για όποιον εχει υπομονή… αξίζει τον κόπο και το χρόνο ν παρακολουθήσετε την καλύτερη και πληρέστερη οικονομική ανάλυση για την Ελλάδα από τον Δημήτρη Καζάκη.
Θα σας λυθούν όλες οι -τυχόν- απορίες!

ΠΗΓΗ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

34 Comments

  1. γ.κ.

    Και αν ακόμη όσα αναφέρονται εδώ είναι σωστά, προκύπτει η απλή ερώτηση:
    Δεδομένου ότι όλοι όσοι μας κυβερνούν είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ποιός ή ποιοί θα τα υλοποιήσουν;;;
    γ.κ.

  2. Ευμένης ο Καρδιανός

    Φίλε κ. Καββαθά,

    Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλμερ, Δημοσιογράφος – Οικονομολόγος, στο βιβλίο του “Η Έξοδος από την Κρίση”, αναφέρει πλείστα όσα σήμερα γράφονται για τα τρέχοντα τρομερά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικάντες των 178.000.000 και δισεκατομμυρίων Ευρώ.

    Ήδη από το 2004 προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ στο βιβλίο του “Η Μεγαλειώδης Απάτη του Ευρώ”, το οποίο επεκάλει “όθνιο νόμισμα” που εξυπηρετεί κυρίως την Γερμανία.

    Το κ. Καζάκη δεν τον γνωρίζω, οι απόψεις του είναι ρηξικέλευθες και απετούν μεγάλους πολιιτκούς άνδρες με σπάνιες ικανότητες και τρομερή τύχη για να μην “φαγωθουν” (αμερικανιστί taken out!)!

    Φιλικά
    Ευμένης

  3. george..

    διαφωνω… Όλα αυτα μπορουν να γινουν αν κλεισουμε τα συνορα στα εισαγωμενα προιοντα…
    επισης και αν εχει το κρατος τον ελεγχο της ισοτιμιας και για να πεσει μονο κατα 10% η ισοτιμια θα πρεπει να ισοσκελισουμε Το Εμπορικό Ισοζύγιο … πραγμα αδυνατο με τα σημερινα δεδομενα…

    η μη πληρωμη του χρεους πως ξερουμε οτι θα εχει μονο οικονομικες συνεπειες…?

    αν το κρατος εθνικοποιησει τις τραπεζες δηλαδη για να εγγυηθει τις καταθεσεις των ιδιωτων που θα βρει να πληρωσει 240 δις σε ευρω ή εστω στην υποτμημενη νεα δραχμη..

    και πως ξερω εγω οτι αυτοι οι τυποι … ακομα και οι οργανωτες των αγανακτισμενων δεν εχουν επενδυσει στη χρεοκοποια της ελλαδος? δυστυχως δεν πιστευω κανεναν παρα μονο την κοινη λογικη … γιαυτο τα παραπανω μου φαινονται μπαρουφες…

  4. ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    1).Η ισοτιμία της δραχμής θα ξεκινήσει από 340,75 προς το ευρώ και η απόκλισή της μέσω ανατιμήσεων και υποτιμήσεων δεν πρόκειται, βάση της διεθνούς εμπειρίας, να υπερβεί το 10% της αρχικής ισοτιμίας.

    εγώ πάλι νομίζω οτι η ενδεχόμενη υποτίμηση θα είναι για αρχή τουλάιστον 30% για να καταλήξει 1ευρω=1000δρχ. όπερ σημαίνει ότι είναι εισαγόμενο θα κάνει τζιζ

  5. jalbanis

    Αυτή η σύνοψη είναι από μόνη της μανιφέστο!
    Στο απλό ερώτημα

    “Δεδομένου ότι όλοι όσοι μας κυβερνούν είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ποιός ή ποιοί θα τα υλοποιήσουν;;;”

    η ακόμη απλούστερη απάντηση είναι μία:
    Εμείς!
    Αρκεί να περάσουμε επιτέλους από το στάδιο της αγανακτισμένης αδράνειας στην αποφασιστική πολιτική ενέργεια.

  6. Δημήτρης Τ

    Μπορώ να ρωτήσω και εγώ κάτι απλό με τον κοινό νου που διαθέτω?
    Ο γιατρός Δημήτρης Αντωνίου, από την Χαλκίδα και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας έχουν καταθέσει μήνυση επί εσχάτη προδοσία σε όσους υπέγραψαν το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση, την οποία μήνυση εδέχθη ο εισαγγελαίας και προχωράει κανονικά. Συνεπώς όσοι βουλευτες και υπουργοί υπέγραψαν είναι ύποπτοι επί εσχάτη προδοσία.
    Ο δικηγορικός σύλογος έχει καταθέσει στη βουλή σχετικό ερώτημα και ακόμα περιμένει απάντηση… και η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μνημόνιο Νο2.
    Ρωτάω λοιπόν εγώ με το απλό μυαλό μου, πως είναι δυνατόν να ψηφίζουν και να νομοθετούν ακόμα βουλευτές και υπουργοί ύποπτοι επί εσχάτη προδοσία και να μην έχει εκδικαστεί η αγωγή του Αντωνίου με κατεπείγουσα διαδικασία?
    Επίσης οι υπόλοιποι βουλευτές των άλλων κομάτων, ακόμα και της αριστεράς , τα αντιπολιτευόμενα κόματα συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της δημοκρατίας γιατί δεν ανακινούν το θέμα? γιατί δεν ξεσηκώνονται μέσα στη βουλή στο ξεπούλημα της χώρας? Να φέρουν την δανειακή σύμβαση στη βουλή και να σηζητήσουν όλα αυτά τα άρθρα που παραχωρούν εθνική κυριαρχία και την οριστηκή και αμετάκλητη παραίτηση κάθε δικαιώματος από την πλευρά της Ελλάδος? Γιατί άραγε και οι 300 το έχουν κάνει “γαργάρα”?
    Δεν σας ξενίζει το γεγονός?

    ΥΓ. Κώστα σε ευχαριστώ για την φιλοξενία

  7. ADVISOR

    Για να μην λέμε ότι θέλουμε: Ο΄Δημήτρης Καζάκης προτείνει μια Σοβιετοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κομμουνισμού στην Ευρώπη.

    Γνωρίζετε οτι προτείνει σαν παραδείγματα (μονομερούς) διαγραφής του εξωτερικού κρατικού χρέους και άρνησης κάθε μελλοντικού εξωτερικού δανεισμού την Βολιβία και την Βενεζουέλα; (Πετρελαιοπαραγωγές χώρες με μέσο σημερινό βιοτικό επίπεδο κοντά στο αντίστοιχο Ελληνικό της δεκαετίας του ’50-’60.

    Ποιός από τους Έλληνες πολίτες είναι πρόθυμος να ζήσει σε μια στερημένη Ελλάδα όπου ακόμη και η Ασπιρίνη θα είναι αντικείμενο λαθρεμπορίου και η πιο αισιόδοξη προοπτική θα είναι η μετανάστευση;

    Φαντάζεσθε την επιγραφή “Προσεχώς Ελληνίδες” στα παραμεθόρια “μαγαζιά” της Βουλγαρίας ή της Τουρκίας;

    Η φαντασίωση του (πλέον έγκριτου;!;!;! από πού και εως πού) κου Καζάκη είναι σίγουρα μια αναβίωση του αγωνιστικού υπαρκτού σοσιαλισμού (στα πλαίσια του οποίου εκείνος βέβαια θα αναμένει τον ρόλο “ινστρούχτορα” της εξουσίας και προβεβλημένου μέλους της “νομενκλατούρας”) δεν ξέρω όμως πολλούς οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν την φαντασίωσή του στην οποία η Κούβα των αδελφών Κάστρο θα φαντάζει ο παράδεισος επί της γής.

    Αλήθεια Κώστα, σε ‘σένα τον άνθρωπο της τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας της αυτοκίνησης πώς θα σου φαινόταν μια δραματική επιστροφή στα Zastava Yugo και στα Lada ή ακόμη χειρότερα στο “ποδαράτο” ως βασικού μέσου μεταφοράς ειδικά μετά την συμβίωση επί 40+ χρόνια με τα BMW, τα Mercedes αλλά και τα Toyota και τα Citroen και τα Ford (τα οποία πλέον χωρίς εξωτερικό δανεισμό δεν θα μπορούμε να εισάγουμε);

    Εν κατακλείδι, καλές οι ονειρώξεις αλλά δυστυχώς κάποια στιγμή ξυπνάς και πρέπει να δείς τι θα κάνεις με τα βρεγμένα σεντόνια!!!

    1. Δε ξέρω πια Advisor. Ίσως, κάτω από τις συνθήκες που δημιούργησαν οι 6 της Αποκαλύψεως, μία ηθική κοινωνία με “Lada” και “Wartburg” να ήταν καλύτερη (μεταφορικά) από μία με κομπρέσορ και μπέμπες.
      Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη των αναγνωστών μια και, πιστεύω, ότι ο καπιταλισμός που γνωρίσαμε εξεμέτρησε το χρόνο
      .

      1. babis

        Αν πάρουμε σαν κριτήριο αυτό που ζούσαμε τα τελευταία χρόνια (δηλαδή με δανεικά) σίγουρα δεν θα ήταν ότι καλύτερο σε σχέση μ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
        Αν όμως πάρουμε σαν κριτήριο αυτό που θα ζήσουμε (αν ζήσουμε), προτιμώ “lada” δεν είναι και άσχημα, για “Wartburg” διστάζω να τοποθετηθώ…

        1. Ας μη ξεχνάμε ότι, το καινούριο Lada το δοκίμασε και ο σύντροφος Πούτιν και του άρεσε πολύ. Για το Wartburg φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω με τον Μπάμπη!

      2. ADVISOR

        Αγαπητέ Κώστα, Το θέμα της κατάρρευσης του καπιταλισμού και της ηθικής του οικονομικού μοντέλου είναι μια ιστορία που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Ευτυχώς ή δυστυχώς η χώρα μας ανήκει στην “οικογένεια” των πλουσίων καπιταλιστικών χωρών (έστω και με προβλήματα χρέους – όπως ωστόσο έχει και το σύνολο των μελών αυτού του club). Το θέμα, για μένα, είναι το εξής: Είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να βουτήξουμε στον άγνωστο τρικυμιώδη ωκεανό (γιατί αυτό σημαίνουν οι προτάσεις Καζάκη); Θα το αντέξουμε τελικά να πούμε “αντίο” στην ζωή όπως την ξέραμε (όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο) και όπως την έχουμε σχεδιάσει για τα γεράματα μας και τα παιδιά μας;

        Τα Lada και τα Wartburg δεν είναι τα μόνα προϊόντα που θα (ξανα)θυμηθούμε αλλά θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα laptop, τα ψηφιακά τηλέφωνα και τις LED TVs όπως επίσης και τα εξωτικά φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Είναι και αυτό πιο ηθικό;

        Ποιός άραγε είναι μεγαλύτερος τυχοδιωκτισμός; η αλλοπρόσαλη πολιτική του ΓΑΠ ή η ανέξοδη και νεφελώδης (και πιθανόν ανερμάτιστη – για να μην πώ ωφελιμιστική) ρητορική του κου Καζάκη;
        Σημειωτέον οτι ο άνθρωπος αυτός έχει διακυρήξει, στην επιστολή παραίτησης-του από την “Σπίθα” προς τον Μίκη Θεοδωράκη, οτι σκοπός του ήταν και είναι η συγκρότηση του ΕΑΜ Β’ και ανατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας και η αναβίωση του κομμουνισμού.

        Πιστεύω οτι η μοίρα του club θα είναι κοινή για όλα τα “μέλη”. Ή θα ξεπεράσουμε την κρίση όλοι μαζί και θα φτάσουμε σε μια άλλη (πιο εξελιγμένη; πιο ηθική; – πες το όπως θέλεις) μορφή του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος ή θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Αν είναι να καταρρεύσουμε σαν κράτος, προσωπικά προτιμώ (για πολλούς λόγους) να μην είμαστε μόνοι μας στον ωκεανό.

    2. coyoteracing

      Καποια μερα,καποιοι θα ξυπνησουν και θα βρουν το αυτοκινητο τους χωρις λαστιχα.Απο το αλλο πρωι αντι για τις συνηθεις ονειρωξεις,θα βρεχουν το σεντονι τους με τσισα.

      Αμα τραβαει ζορι ο Καζακης να γινει Βελουχιωτης θα κατσω να σκασω?Το ΚΚΕ στη βουλη δεν ειναι?Με το 6 ή 8 ή 10% δεν ξερω ποσο τελος παντων.Ειναι να απορεις πως δεν γιναμε Ρωσια.

      Το θεμα ειναι οτι και αυτος,οπως και πολλοι αλλοι, προεβλεψαν τα δεινα που θα εφερνε το μνημονιο.Να μην τον ακουσουμε?Αυτο μας κανει αυτοματα αριστερους?

      Αντε καλα θα περιμενουμε να μας πει ο Πεταλωτης που θα ειμαστε του χρονου. Τοτε δεν θα ειναι αργα…

      Χεστηκα και για την Κουβα(εχει ποσοστο αναλφαβητων 2-5% νομιζω και απο “Υγεια” σκιζει).

      Εγω παντως αλλαξα λαστιχα και θα του κοψω τα χερια του μαλακα που θα τολμησει.Απο την αλλη ομως, οχι Lada,και πουτσοκλετα καβαλαω αν ειναι να ζησουν οι νεοι που ερχονται ενα καλυτερο μελλον.

      Τι θα πει πιο εξελιγμενη,πιο ηθικη μορφη του καπιταλιστικου συστηματος!!!Αdvisor,εχεις και συ ενα θεμα με τα γουστα σου.Τα σεντονια σου ειναι στεγνα?

      Το θεμα ειναι αυτο ακριβως.Μονοι ρε στο πελαγος.Με ενα δυνατο ηγετη αν ειμαστε τυχεροι.Αλλιως και γω εδω ειμαι…γεια χαρα νταν…

      1. ADVISOR

        @Coyoteracing

        Έλα ρε μεγάλε! Επειδή δυνατό ηγέτη δεν βλέπω στον ορίζοντα ξεκίνα εσύ ρε τρισμέγιστε τιτανοτεράστιε ηγέτη το κολύμπι στο πέλαγος και εμείς οι υπόλοιποι σε ακολουθούμε!!!

  8. Ανώνυμος

    Advisor,και μέχρι πότε νομίζεις ότι θα μπορούμε να εισάγουμε αυτά που λες με δανεικά;μήπως θα μας δανείζουν εσαεί;

  9. Ανώνυμος

    Advisor,πιθανόν ανήκεις στην αστική τάξη και φοβάσαι μήπως χάσεις τα προνόμια,ο Καζάκης απευθύνεται στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που περνάει δύσκολα,και η Σοβιετοποίηση που αναφέρεις θα φαντάζει παράδεισος μπροστά στην Κινεζοποίηση.

    1. ADVISOR

      Ανώνυμε,

      Πιθανότατα ναι ανήκω σ’ αυτό που λες αστική τάξη. Δεν έχω όμως κανένα προνόμιο. Και σκληρά δουλεύω και φόρους πληρώνω και τον κρατικό προϋπολογισμό ελάχιστα (έως καθόλου) επιβαρύνω. Πώς γνωρίζεις με τόση βεβαιότητα οτι ο Καζάκης απευθύνεται στην πλειοψηφία (!) του Ελληνικού Λαού; Επειδή το όνομά του ακούγεται τελευταία στο διαδίκτυο; Τον ήξερες και πριν από 4 μήνες;
      Τι εννοείς Κινεζοποίησή;

      1. Ανώνυμος

        H αστική τάξη δεν δουλεύει δεν πληρώνει φόρους και επιβαρύνει τον προυπολογισμό τα μέγιστα,άρα δεν ξέρεις που “βελανίζεσαι”.
        Κινεζοποίηση =εξαθλίωση

  10. TakisCH

    Ο ΓΑΠ έθεσε το δίλημμα: Υπογράφουμε ή χρεοκοπούμε. Όλοι οι δικοί του τον πίστεψαν. Και όχι μόνο οι δικοί του.

    Πως μπορείς να θέτεις διλήμματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις για να απαντηθούν, σε ανθρώπους που δεν έχουν τις γνώσεις; Δεν περιμένω κάτι από τους βουλευτές του. Το μόνο που κατανοούν είναι η πίεση των ψηφοφόρων. Δεν θα μπω στο ψευτοδίλλημα. Το πρόβλημα (και όχι δίλλημα) είναι με ποιόν τρόπο θα εκλέξουμε τους ικανούς για να μας βγάλουν από εδώ. Προοπτικές υπάρχουν αρκετές. Θα αναφέρω μια μόνο αλλά σημαντική.

    Όταν χρειάζεσαι ρευστό εδώ και τώρα, δεν αναζητάς επενδύσεις που χρειάζονται χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν. Ξεκινάς από αυτά που ήδη διαθέτεις και προσπαθείς να τα αξιοποιήσεις καλύτερα. Ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι η γεωγραφική της θέση και διαμόρφωση μαζί με τον αρχείο πολιτισμό της. Δηλαδή ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

    Παραθέτω μερικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε:

    ΓΑΛΛΙΑ
    Πληθυσμός: 63 εκατομμύρια
    Έκταση: 547.000 τ.χ.
    Αριθμός τουριστών ανά έτος (από όλο τον κόσμο): 70 έως 85 εκατομμύρια
    Ανάπτυγμα ακτών: 115 χιλιόμετρα (γαλλική Ριβιέρα μόνο)
    Θάλλασα, κλίμα: καλά

    ΙΣΠΑΝΙΑ
    Πληθυσμός: 46 εκατομμύρια
    Έκταση: 505.000 τ.χ.
    Αριθμός τουριστών ανά έτος: 50 έως 65 εκατομμύρια
    Ανάπτυγμα ακτών: πολύ μικρό σε σχέση με την Ελλάδα
    Θάλλασα, κλίμα: καλά

    ΦΛΟΡΙΝΤΑ μόνο (ΗΠΑ)
    Πληθυσμός: 18 εκατομμύρια
    Έκταση: 170.000 τ.χ.
    Αριθμός τουριστών ανά έτος:
    Πριν από το 2001 (επίθεση στους δίδυμους): 80 έως 90 εκατομμύρια
    Μετά από το 2001: 50 έως 65 εκατομμύρια
    Θάλασσα, κλίμα: χάλια. Μπάνιο σε πισίνες κατά κανόνα.

    ΕΛΛΑΔΑ
    Πληθυσμός: 11 εκατομμύρια
    Έκταση: 132.000 τ.χ.
    Αριθμός τουριστών ανά έτος: 12 έως 16 εκατομμύρια
    Ανάπτυγμα ακτών: 14.000 χιλιόμετρα, (δωδέκατη θέση στον κόσμο)
    Αριθμός νησιών: πάνω από 1.500
    Θάλλασα, κλίμα: όλοι γνωρίζετε. Τα καλύτερα του κόσμου, χωρίς να υπερβάλλω.

    Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες για να μην κουράσω.

    Η Ελλάδα είναι κυρίως γνωστή στους ξένους για δύο πράγματα: τον αρχαίο πολιτισμό και τον τουρισμό.
    Παρότι είναι τόσο γνωστή, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα 15 εκατομ. τουρίστες διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υπεύθυνοι μαθητευόμενοι μάγοι κάνουν πάντα το θαύμα τους.

    Πιστεύω ότι ο Τουρισμός είναι ο παράγοντας που μπορεί να αναπτυχθεί ώστε να αποδώσει ΑΜΕΣΑ. Χρειάζονται όμως κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά.
    Δεν χρειάζεται να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σε πρώτη φάση, αρκεί να συμμαζευτούν και να μπουν σε τάξη οι υπάρχουσες υποδομές και η αρχαία κληρονομιά (οργάνωση, κανόνες λειτουργίας, ωράρια, κίνητρα). Χρειάζεται το κράτος να παίξει το ρόλο του (ποιο κράτος θα ρωτήσετε). Να φτιάξει αναπτυξιακό πλάνο με τη βοήθεια των εμπλεκομένων, να ενημερώσει – εκπαιδεύσει τον κάθε εμπλεκόμενο επιχειρηματία μέσω επιμελητηρίων για το σχέδιο δράσης. Να αποκτήσουν οι εμπλεκόμενοι μια κοινή συνιστώσα. Να χρησιμοποιήσει δυναμικά τις πρεσβείες για προώθηση του τουρισμού (αντί να τις κλείνει). Και πολλά άλλα αυτονόητα.
    Αν καταφέρναμε να φτάσουμε τους 30.000 τουρίστες, πράγμα απόλυτα εφικτό σε σχέση με τις παραπάνω χώρες και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη …ακόμα και το όνειρο …κάθε Έλληνα. Μία καγιέ για τον καθένα…

    Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι χρήματα που όταν πέφτουν στην αγορά δημιουργούν αλυσίδα ανάπτυξης επειδή εμπλέκονται πολλοί εγχώριοι τομείς (τρόφιμα, εξοπλισμός, εστίαση, οικοδομή, συντήρηση κλπ). Δεν είμαι αντίθετος με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και ειδικά με την “πράσινη” ανάπτυξη σε υγιή βάση. Τον τουρισμό όμως θα έπρεπε να τον δούμε σαν την επένδυση που υπάρχει ήδη και περιμένει κάποιον να την αξιοποιήσει.
    Το πρόβλημα βέβαια παραμένει. Ποιος είναι ο “κάποιος”.

    Ζητώ συγνώμη που ίσως να κουράζω με θέματα που μπορεί να γνωρίζετε. Τις τελευταίες μέρες αντιστέκομαι στην απογοήτευση που προσπαθεί να με κυριεύσει. Γράφω αυτό που βλέπω σαν μια ελπίδα ανάμεσα σε άλλες. Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα.

    1. Συμφωνώ σε όλα, ιδιαίτερα; τα της ανάπτυξης του Τουρισμού. Όμως… Επειδή πιστεύω, γράφω, φωνάζω ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά δομικό θα ήθελα να θέσω μία άλλη προτεραιότητα: την Πολιτιστική Επανάσταση! Όχι του Προέδρου Μάο αλλά, μία που να ακολουθεί τους κανόνες της εποχής που έ ρ χ ε τ α ι και όχι εκείνης που έφυφε. Η χώρα μας χρειάζεται μία Λέσχη Αξιοπρεπων Πολιτών που θα αναλάβει να ξεριζώσει από το Κράτος τις τσουκνίδες που φύτεψαν οι γελοίοι με τα κουστουμια και τα λουμπουτέν. Αν δεν γίνει αυτό καμία ααπόφαση, ούτε και εκείνη που, χιουμοριστικά αναφέρω που και που για κυβέρνηση …Ιησού και 12 Απόστολων, δεν θα μπορ΄σει να κάνει τίποτα. Μόνο αξιοπρεπείς πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τους τοκογλύφους και τους αργυραμοιβούς, τα λαμόγια και τα απορρίμματα του ξευτιλισμένου λαϊφσταϊλ.
      Στο -μεταφορικό- ερώτημα Lada ή Toyota, η απάντηση μου είναι: Ισχυρή Παιδεία, Άμεση Δημοκρατία και, ας μη ξεχνάμε, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αν, σε αυτό το νέο περιβάλλον μας λείψει η ασπιρίνη δεν πειράζει. Όλα τα παιδιά της γενιάς μεγάλωσαν χωρίς ασπιρίνη και χωρίς γάλα με 0% λιπαρά

      Υ.Γ Το σχόλιο απευθύνεται και στον Advisor που “εξηγεί” την περίπτωση Καζάκη!

      1. ADVISOR

        Αγαπητέ Κώστα, Τα παιδιά της γενιάς σου (μας) μεγάλωσαν χωρίς ασπιρίνη και γάλα με 0% λιπαρά γιατί δεν τα είχαν δοκιμάσει. Νομίζεις οτι η σημερινή γενιά θα δεχόταν αυτή την επιστροφή στην εποχή της απόλυτης (ή ακόμη και σχετικής) στέρησης χωρίς πρόβλημα; Για δες γύρω σου τους σημερινούς λυκειόπαιδες (όχι των ΒΠ αλλά όλης της Ελλάδας) και μετά τα ξαναλέμε! Όταν έχεις γευστεί την καλή πλευρά της ζωής είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω στην στέρηση – δες το Κινεζικό και το Αλβανικό παράδιεγμα.

        Έπειτα, λες για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Με ποιά λεφτά θα την κτίσουμε (εφόσον δεν θα μπορούμε να δανειστούμε); με την Αμερικανική βοήθεια; Αυτή νομίζω μας έχει τελειώσει από καιρό. Ή μήπως με Ρωσική ή Κινέζικη; (Και εδώ πάμε σε κάποιους άλλους λόγους (εθνικής ακεραιότητος και ασφαλείας) από τους πολλούς λόγους που λέω στο σχόλιό μου παραπάνω)

      2. TakisCH

        Η κυβέρνηση ασχολείται επί 20 μήνες με το πως θα δανειστεί. Αν ασχολιόταν με το πως θα δημιουργήσει υγιή έσοδα, θα ήμασταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση.
        Έχει δίκιο ο Κ.Κ. για τη Λέσχη Αξιοπρεπών Πολιτών ή όπως αλλιώς. Λεφτά δεν είναι μόνο τα δανεικά. Είναι κυρίως αυτά που μπορείς να βγάλεις.

  11. jalbanis

    @ Advisor

    Αμάν φίλε μου, τρομερό παραλήρημα!
    Πας τη λογική των επιχειρημάτων δεκαετίες πίσω!
    Ώρα είναι να πεις ότι οι (Καζα)κομμουνιστές θα τρώνε τα παιδιά, οι σατανάδες.
    Για να ηρεμήσεις φίλε μου, μη πάθεις και τίποτα, θα σε πληροφορήσω ότι καπιταλοαναθρεμένες Ελληνίδες χρόνια τώρα βγάζουν τον επιούσιο στα παραμεθόρια και τα δικά μας και των γειτόνων μας. Φαντάζομαι ότι θα διαφεύγει της αντίληψής σου αυτό, μάλλον εσύ θα ξέρεις μόνο γι’ αυτές τις πολυτελείας στις Ζυρίχες τα Ντουμπάϊ και τα Πουκέτ.
    Ούτε για τα laptop τα ψηφιακά τηλέφωνα και τις LED TVs μην ανησυχείς, η εξέλιξη και η τεχνολογία δε γυρίζουν πίσω. Οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθείς ξανά ούτε με Amiga, ούτε με Siemens βακελίτη, ούτε καν με μια ταπεινή TV οπίσθιας προβολής των 3999 ευρώ.
    Το προβλήματά σου εσένα είναι ο ματρακάς σου να είναι κομπρεσοράτος της Μερκελντές, το laptop σου η τελευταία λέξη της γκλαμουριάς στο γραφείο, η TV η πιο high-end στα κοσμικά τσάγια των ΒΠ, και διάφορα τέτοια καπιταλοηθικά.
    Βάσει όσων έχουμε βιώσει, αυτή η προσδοκία για εξελιγμένο ηθικό καπιταλισμό καταντάει τρικυμία εν κρανίω Σύμβουλε…
    (…κι ευτυχώς που ασπιρίνες δραμαμίνες και ψυχοτροπίνες δεν έλειψαν ποτέ από καμία πλευρά του Παραπετάματος!)

    1. ADVISOR

      @jalbanis

      Εγώ μιλάω με επιχειρήματα, εσύ πάλι όχι. Εσύ με κρίνεις (και αναλύεις και το πρόβλημά μου!!) χωρίς καν να με γνωρίζεις. Ο ματρακάς μου είναι ένα fiat panda και σε τσάγια ΒΠ δεν συχνάζω.

      Δεν γνωρίζω καμμία Ελληνίδα του περιβάλλοντός μου που να εκδίδεται είτε στις παραμεθόριες περιοχές είτε στην Ζυρίχη, στο Ντουμπάι ή στο Πούκετ..

      1. jalbanis

        Advisor, επειδή παραπάνω είχα χαρακτηρίσει μανιφέστο το άρθρο, θεώρησα σκόπιμο να μη κουράσω με κατεβατά επιχειρημάτων που ήδη αναφέρονται και έχω υιοθετήσει.
        Λέει η μια από τις προτάσεις:

        “7) Αναδιάταξη της Οικονομίας, ορθολογική διαχείριση, μάζεμα των κρατικών δαπανών προς αμφιβόλου προελεύσεως και συμφερόντων οργανισμούς, οργανώσεις κλπ.
        Επιχείρηση ανάπτυξης με κρατικά κεφάλαια ή με επιχειρήσεις ημικρατικές κοινής ωφελείας, με συγχρηματοδοτήσεις με τον ιδιωτικό τομέα.
        Εκεμτάλλευση του πλούτου της Ελλάδος: οπωροκηπευτικά, αγροτικά προιόντα, κτηνοτροφικά προιόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαύσιμα. πολιτισμός, χειμερινός και θερινός τουρισμός, ναυτιλία, ναυπηγική, δίκτυα επικοινωνίας.”

        Αν ο ματρακάς σου είναι ένα Φιατάκι, θλίβομαι που έχεις πρόβλημα να κηρυχθεί ως επαχθές το μέρος του δανείου που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στοιχηματζήδων τοκογλύφων και να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε χρηματοδοτήσεις για την παιδεία την έρευνα την τεχνολογία και σε όσα λέει το άρθρο!
        Είπα πριν “Το προβλήματά σου εσένα είναι…”, ακριβώς γιατί λίγη σημασία έχει τι έχεις και που συχνάζεις τώρα. Περισσότερη σημασία έχει τι θα ήθελες να έχεις και που θα ήθελες να σύχναζες…

        (Και προς Θεού, εγώ δεν είπα για καμία Ελληνίδα του περιβάλλοντός σου! Περιβάλλον σου όμως είναι και ευρύτερα η σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, οπότε είναι λίγο απίθανο να μη μαθαίνεις και να μη ξέρεις!)

  12. ADVISOR

    jalbanis

    Αυτά ακριβώς που προτείνεις στο “7)” (αναδιάταξη οικονομίας ορθολογική διαχείριση, μάζεμα των κρατικών δαπανών και εκμετάλλευση του πλούτου) προτείνει ως λύση και η κυβέρνηση βάσει του μνημονίου. Επί των αυτονοήτων δεν διαφωνεί κανείς.

    Η διαφωνία μου με τον Καζάκη κυρίως, είναι οτι οι ηρωικές προσπάθειες (τις οποίες προτείνει) έχουν καμμιά φορά τραγικές συνέπειες. Ειδικά όταν στηρίζονται επί μη ρεαλιστικού εδάφους. Η μίμηση του παραδείγματος της Βολιβίας και της Βενεζουέλας όσον αφορά την αντιμετώπιση του εξωτερικού τους χρέους την οποία προτείνει είναι μη ρεαλιστική στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της Ελλάδος. Αυτό ελπίζω το καταλαβαίνεις, αν όχι δεν έχει νόημα να συνεχίσω.

    Πάλι προσπαθείς ντε και καλά να ερμηνεύσεις το “πρόβλημά μου”!!! Αυτή τη φορά βάσει των (εικαζομένων) επιθυμιών μου.

    Και κάτι τελευταίο: σε ποιά sites με εκδιδόμενες Ελληνίδες συχνάζεις στην κοινωνία της πληροφορίας;

  13. jalbanis

    Καλά, όταν η κυβέρνηση καταφέρει να σώσει την Ελλάδα βάσει του μνημονίου, εφαρμόζοντας δηλαδή ένα σωρό (επιβεβλημένα από τα αφεντικά της) μέτρα καταλήστευσης του κοσμάκη και δανειζόμενη συνεχώς πακέτα ευρώ για να ξεπληρώσει αυτά που δεν πρόκεται να ξεχρεωθούν ποτέ, έλα να μου το πεις…
    Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της Ελλάδας είναι που είχαν έχουν και θα έχουν τραγικές συνέπειες.

    (Δε συχνάζω σε κανένα site με εκδιδόμενες Ελληνίδες. Συχνάζω όμως σε διάφορα που μιλάνε για τις εκδιδόμενες Ελλάδες των καιρών, για τις τσατσάδες τους και για τους νταβατζήδες τους)

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Δεκέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.