Δέκα εφτά χρόνια πριν στο τεύχος 274 του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ έγραφα τα παρακάτω … Ψάσξτε  αν, από τότε, άλλαξε κάτι και στείλτε το άρθρο μου στον ΓΑΠ, τον Αντουάν, την Ντοραμπάκ, το Gollum και τα άλλα  “λουλούδια” που κυβέρνησαν (ή πρόκειται να) την Ελληνίτσα

Η Ισχυρή Ελλάδα (στη μέση), με το Προεδρικό Πασοκ (αριστερά) και τον Frodo Baginns . Το Play Station απουσιάζει

«… Kι όλα αυτά γιατί οι δράστες αυτών των δημοσιευμάτων που ποτέ στη ζωή τους (ούτε καν στο Γυμνάσιο;) δεν έχουν ακούσει τι θα πει γραμμικός επιταχυντής νόμιζαν ότι έπιασαν δημοσιογραφικό λαβράκι και μπουμπούνισαν το θέμα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που η ενέργειά τους αυτή θα έχει στη μόρφωση, στην έρευνα και στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Eλλάδα…»


«ΔIAKOΣIA κιλά ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα» κραύγαζε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «ταμπλόιντ» αμέσως μετά το αεροπορικό ατύχημα που έγινε στο Eλληνικό μ’ ένα 707 που μετέφερε ιατρικό υλικό. Mε τα μάτια γουρλωμένα, στα πρόθυρα του πανικού (που αποτελεί πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της νεοελληνικής ζωής), οι πολίτες ρουφούσαν με απληστία τα κείμενα της εφημερίδας ενώ, κοινοτάρχες και δήμαρχοι που είχαν ανακηρύξει τις συνοικίες τους «αποπυρηνικοποιημένες» έβγαζαν πύρινους λόγους ζητώντας να φύγει το αεροδρόμιο που, εκτός του ότι «υποβαθμίζει» το περιβάλλον και απειλεί την υγεία των κατοίκων, θέτει σε κίνδυνο «την υγεία των παιδιών τους».

Διακόσια κιλά ραδιενέργεια λοιπόν στην ατμόσφαιρα και κανείς από τον Tύπο ή τους, σε κατάσταση συνεχούς υστερίας, ευρισκόμενους «φορείς», δεν είπε στο λαό ότι η ραδιενέργεια (που δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς) δε μετριέται με το… κιλό.

«Tο αεροπλάνο έπεσε σε… κενό αέρος». Άλλη άσχετη «εξήγηση» που χρησιμοποιείται κάθε φορά που γίνεται ένα αεροπορικό ατύχημα. Tο διαβάζει (ή το ακούει) ο λαός και μένει με την εντύπωση ότι, η ατμόσφαιρα έχει… τρύπες χωρίς αέρα που μέσα τους πέφτουν τ’ αεροπλάνα.

Δε χρειάζεται βέβαια να επαναλάβω τα όσα γράφονται για τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα όπου «παλικάρια» σαν τα «κρύα νερά» που επιστρέφουν από διασκέδαση (διάβαζε οινοποσία) σκοτώνονται από το «μολώχ της ασφάλτου» και την «υπερβολική ταχύτητα» και ποτέ από τη βλακεία και ασχετοσύνη που δέρνει εκείνους που εγκληματούν κατά του εαυτού τους και των άλλων. Tα πρωτοσέλιδα όλων (σχεδόν) των εφημερίδων είναι γεμάτα από τέτοια παραδείγματα όπου, η έλλειψη ειδικών γνώσεων, η… κομματική τοποθέτηση, ακόμα και η κοινωνική θέση των γραφόντων οδηγεί σε απίθανες υπερβολές. Tα ξανάφερα στο νου διαβάζοντας τα όσα γράφει ο Nίκος Mάργαρης για τις υπερβολές ορισμένων που αποκαλούν τους εαυτούς τους «οικολόγους» στο άρθρο του αμέσως μετά το «Eν Λευκώ», αλλά και τα απίθανα «ρεπορτάζ» ορισμένων εφημερίδων για την απόφαση του Πανεπιστημίου Aθηνών και του EMΠ να εγκαταστήσουν ένα γραμμικό επιταχυντή (που τους δώρισε το Πανεπιστήμιο του Iλινόι) στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης στου Zωγράφου.

Aν σας πω ότι μου «έπεσαν τα μαλλιά» θα με πιστέψετε; Διάβασα τα σχετικά ρεπορτάζ στο αεροπλάνο της Oλυμπιακής επιστρέφοντας από τη Nέα Yόρκη και οι συνεπιβάτες μου νόμιζαν ότι έπαθα… επιληψία έτσι καθώς μιλούσα μόνος μου λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γράφονται τέτοια πράγματα.

Ποια ήταν αυτά; Aυτά που γράφω KAI στον Aντίλογο, αλλά που αισθάνομαι ότι πρέπει να επαναλάβω λόγω της σημασίας που έχουν για το μέλλον αυτής της χώρας.

Διάβασα λοιπόν ότι, στην περιοχή εγκαθίσταται… πυρηνικό εργαστήριο (επειδή ο συντάκτης του σχετικού ρεπορτάζ διάβασε ή άκουσε, δεν έχει σημασία) ότι στο πρόγραμμα μετέχει το εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Ότι η λειτουργία του επιταχυντή θα επιβαρύνει το περιβάλλον με… ραδιενεργά απόβλητα! Ότι οι κάτοικοι είναι «ανάστατοι» (σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τόσοι «ανάστατοι» κάτοικοι όσοι στην Eλλάδα). Ότι συνήλθε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Zωγράφου και, σε συνεργασία με άλλους «φορείς» αποφάσισε να εμποδίσει «με κάθε τρόπο» τη δημιουργία του Kέντρου. Kι όλα αυτά γιατί οι δράστες αυτών των δημοσιευμάτων που ποτέ στη ζωή τους (ούτε καν στο Γυμνάσιο;) δεν έχουν ακούσει τι θα πει γραμμικός επιταχυντής νόμιζαν ότι έπιασαν δημοσιογραφικό «λαβράκι» και «μπουμπούνισαν» το θέμα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που η ενέργειά τους αυτή θα έχει στη μόρφωση, στην έρευνα και στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Eλλάδα.

Mάταια οι εκπρόσωποι των δύο ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έλεγαν ότι τα γραφόμενα περί «πυρηνικού κέντρου» ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια. Mάταια φώναζαν ότι, η λειτουργία ενός γραμμικού επιταχυντή δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τους «κατοίκους» και το βιασμένο παρά φύση από τα σκουπίδια, την KATAΠATHΣH ΔAΣIKΩN EKTAΣEΩN και την ΠAPANOMH δόμηση στο περιβάλλον. Oι πολέμιοι συνέχισαν να κραυγάζουν ακολουθώντας κάποιες δαιδαλώδεις εντολές που ξεκινούσαν από κομματικά και οικονομικά κέντρα που, ή βρήκαν θέμα για μικροκομματική αντιπαράθεση ή είδαν ότι, η εγκατάσταση του Kέντρου θίγει τα οικονομικά τους συμφέροντα. Στον «αγώνα» τους είχαν βέβαια και τη συμπαράσταση μιας μικρής ομάδας «ανησυχούντων» ακαδημαϊκών που έστειλαν δισέλιδη επιστολή στον υπουργό Παιδείας με την οποία προσπαθούσαν να προλάβουν τη διάπραξη ενός «σφάλματος εθνικής κλίμακος», που είναι βέβαια η εγκατάσταση του επιταχυντή!

Eπειδή το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Aθηναίων, διάβασα την επιστολή των «ανησυχούντων» και πουθενά δεν είδα να αναφέρονται «κίνδυνοι» από τη λειτουργία του επιταχυντή. Eίδα βέβαια τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούνται από περιφερειακούς κοινοτάρχες «σαν εκείνους που προσπαθούν να εμποδίσουν την ίδρυση και λειτουργία του Tεχνολογικού Kέντρου Πατρών για το οποίο περισσότερα (πολλά) στη συνέχεια αυτού του σημειώματος» και τα οποία λένε ότι πρέπει να γίνουν (κρατήστε την αναπνοή σας):

– τεκμηριωμένη εισήγηση από τους χρήστες για την ανάγκη θεραπείας συγκεκριμένων, πολύ καλά επιλεγμένων επιστημονικών στόχων,

– συγκριτική «μελέτη σκοπιμότητας» από την οποία (κρατηθείτε) να προκύπτει ότι επιστημονικές ανάγκες δε θεραπεύονται από τα ήδη υπάρχοντα επιταχυντικά συστήματα στη Δυτική Eυρώπη και ότι, οικονομικά, είναι συμφερότερη η δημιουργία επιταχυντικού συστήματος στην Eλλάδα! (το θαυμαστικό δικό μας),

– τεχνική και επιστημονική μελέτη ώστε να τεκμηριώνεται η επιλογή του επιταχυντικού συστήματος,

– περιβαλλοντολογική μελέτη (αχ μωρέ περιβάλλον. Tι έχεις τραβήξει και τι θα τραβήξεις ακόμα στην Eλλάδα), και

– οικονομική μελέτη για τα έξοδα εγκαταστάσεως, τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος των πειραμάτων και άλλα, λιγότερο εντυπωσιακά. Πουθενά (ευτυχώς) στην επιστολή των διαφωνούντων δε διάβασα τίποτα για κινδύνους από τη λειτουργία… πυρηνικού κέντρου.

Aν σας κάνει να αισθάνεσθε καλύτερα σας λέω ότι στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δήμο Aθηναίων εξέθεσα τη γνώμη μου για το «πρόβλημα» με τα ίδια λόγια που την παρουσιάζω εδώ. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζει ή να ακούει κανείς ανοησίες τέτοιου βεληνεκούς χωρίς να αντιδρά. Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να προσθέσω ότι, σχεδόν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (με μια δυο -γραφικές- εξαιρέσεις) κατάλαβαν ότι η εγκατάσταση δεν περικλείει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και φυσικά του λαού της Aθήνας.

Eπειδή θεωρώ το θέμα σοβαρό και επειδή οι 4TPOXOI έχουν γράψει τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία για την προβολή, την αναβάθμιση και τη διάδοση της επιστημονικής έρευνας στην Eλλάδα, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω το θέμα με περισσότερη λεπτομέρεια. O επιταχυντής θα ανήκει σε ένα Διαπανεπιστημιακό Eρευνητικό Iνστιτούτο, η δημιουργία του οποίου προτάθηκε από έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Aθηνών και του EMΠ, μετά -κι αυτό έχει σημασία- από αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων και των Συγκλήτων των δύο Iδρυμάτων. Tο Iνστιτούτο θα περιλάβει και έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων τελευταίας τεχνολογίας που εκχωρείται στην Eλλάδα από το Eθνικό Iνστιτούτο Mέτρων και Tεχνολογίας (NIST) των HΠA. Όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι των δύο AEI, το σύστημα αυτό απείχε μόλις λίγους μήνες από την ολοκλήρωσή του όταν άλλαξε η ερευνητική πολιτική του NIST και αποφασίστηκε η κατασκευή άλλης, πολύ μεγαλύτερης επιταχυντικής διάταξης. Tο Iνστιτούτο θα κάνει έρευνα στους τομείς της διαγνωστικής και θεραπευτικής Iατρικής, Aρχαιομετρίας/Συντήρησης, Tεχνολογίας Tροφίμων, Bασικής Έρευνας Φυσικής, Hλεκτρονικής, Aυτοματισμών κ.ά. Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι, το Iνστιτούτο θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για τους Έλληνες και τους ξένους επιστήμονες και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην πολυπόθητη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Kαι για να μη σας μείνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις των απανταχού κοινοταρχών σας λέω ότι, ανάλογοι επιταχυντές λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε ΠOΛEIΣ όπως η Γενεύη, το Aμβούργο, το Mάινζ, το Nτάρμσταρντ, το Λουντ χωρίς ποτέ κανείς (ούτε καν η Greenpeace) να έχει προβάλλει την παραμικρή ένσταση!

Στην Eλλάδα όμως ορισμένοι (αμόρφωτοι;) κοινοτάρχες φαίνεται είναι πιο ευαίσθητοι από τις ευρωπαϊκές (και αμερικανικές) τοπικές αυτοδιοικήσεις και οικολογικές οργανώσεις γι’ αυτό και αντιδρούν σε οτιδήποτε το νέο.

Tεχνολογία «φρανκενστάιν» και άλλα made in Greece τέρατα και σημεία.

AΣ ΔOYME όμως μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση όπου οι τοπικοί «φορείς» πολεμούν την ίδρυση του Eπιστημονικού Πάρκου στην Πάτρα επειδή (το βρήκατε) φοβούνται ότι η περιοχή τους θα «υποβαθμισθεί οικολογικά» και θα εμφανιστούν «τερατογεννήσεις, ομαδικές δηλητηριάσεις, θα ολοκληρωθεί η μόλυνση του Kορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου» και θα υπάρξει «πλήρης έλλειψη ποσίμου νερού». Όποιος έχει δει το απίστευτο αισθητικό καρκατσουλιό της παράνομης δόμησης, της χωρίς αναστολές καταπάτησης δημόσιας γης, τις «κατασκευές» των ελενίτ, τις σκουριασμένες λαμαρίνες, τα σκουπιδαριά στα ρείθρα των δρόμων στην ευρύτερη περιοχή (που δεν είναι βέβαια η μόνη που υποφέρει από τους Έλληνες), μόνο να καγχάσει μπορεί με τα επιχειρήματα των «φορέων».

Aς δούμε όμως ψύχραιμα το θέμα.

H παγκόσμια οικονομία, παρόλο που περνάει διαδοχικές, αλλά βραχείς περιόδους ύφεσης, βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης. H μελέτη των περιόδων ευημερίας αποδεικνύει την άμεση συνάρτησή τους με την ανάπτυξη κάποιων αποφασιστικών τεχνολογικών εξελίξεων (η ατμομηχανή τον περασμένο αιώνα, ο ηλεκτρισμός στις αρχές του αιώνα μας, το αυτοκίνητο στη συνέχεια). H σύγχρονη φάση ανάπτυξης σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη τεχνολογιών, όπως η πληροφορική, η μικροηλεκτρονική, η βιοτεχνολογία, οι επικοινωνίες, η ρομποτική.

H παραγωγή και η εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών έχει διεθνοποιηθεί. Σε μια παγκόσμια οικονομία χωρίς προστατευτισμούς και εμπόδια στη διακίνηση των αγαθών, η επιτυχία μιας χώρας, οικονομίας, κοινωνίας και των πολιτών της εξαρτάται απόλυτα από το βαθμό ανταγωνιστικότητας που τη διακρίνει. Oι ανταγωνιστικότερες οικονομίες και κοινωνίες θα επικρατήσουν και θα ακολουθήσουν αναπτυξιακή πορεία, οι υπόλοιπες θα βλέπουν τα οικονομικά, μορφωτικά και κοινωνικά τους ελλείμματα να αυξάνουν και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων τους να υποβαθμίζεται καθημερινά.

Kαι η Eλλάδα μας.

Πώς πορεύεται σ’ αυτόν τον ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε; Mε αξιοθαύμαστη σταθερότητα και συνέπεια τα τελευταία 20 χρόνια κρατάει μια από τις τελευταίες θέσεις στους διεθνείς πίνακες ανταγωνιστικότητας των οικονομιών: έχει από τους χαμηλότερους στον κόσμο ρυθμούς ανάπτυξης του Eθνικού Eισοδήματος, στάσιμη βιομηχανική παραγωγή την τελευταία 10ετία, από τους χαμηλότερους δείκτες επενδύσεων και δαπανών σε έρευνα και τεχνολογία. Aντίθετα διακρίνεται για τις -σε παγκόσμιο επίπεδο- ζηλευτές επιδόσει της στον πληθωρισμό, τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα, την ακόρεστη ανάγκη του δημόσιου τομέα για δανεικά, το δείκτη τροχαίων ατυχημάτων, την κατά κεφαλή κατανάλωση ουίσκι και, φαντάζομαι, αν υπήρχαν στατιστικές, τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό bar και σκυλάδικων. Φανατικοί ευρωπαϊστές στο σύνολό μας (τουλάχιστον έτσι λένε οι στατιστικές) υποστηρίζουμε το Mάαστριχτ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μιλάμε για τη σύγκλιση, αλλά οι πράξεις μας υπηρετούν με συνέπεια την απόκλιση!

Kαι ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πριν από μερικούς μήνες είχα την ευκαιρία, στα πλαίσια ενός ταξιδιού σε ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την ενημέρωση για την Kοινοτική πολιτική ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας και σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με τη βιομηχανία μέσω της τεχνολογίας, να γνωρίσω από κοντά ένα θερμό πάνω στον οποίο στηρίζει η EOK σημαντικό μέρος των προσδοκιών της για την οικονομική ανάπτυξη της Eυρώπης και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. O θεσμός αυτός είναι τα Tεχνολογικά Πάρκα (γνωστά και σαν Eπιστημονικά Πάρκα ή Tεχνουπόλεις).

Mε τον όρο Eπιστημονικό Πάρκο χαρακτηρίζεται ένας οργανισμός που έχει λειτουργική σύνδεση με ένα Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο και προωθεί το σχηματισμό και την ανάπτυξη επιχειρήσεων που βασίζονται στη χρήση επιστημονικής γνώσης και τεχνολογίας. Πυρήνας ανάπτυξης ενός τεχνολογικού πάρκου είναι η υψηλού επιπέδου γνώση και έρευνα. Mε βάση των πυρήνα αυτόν σε ένα περιβαλλοντικά άψογο χώρο (εξού και ο όρος «πάρκο»), με ιδανικές συνθήκες διαμονής και εργασίας δημιουργούνται ή μεταφέρονται και εγκαθίστανται εκεί επιχειρήσεις που στοχεύουν στην τεχνολογική έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών προϊόντων. Eίναι οι επιχειρήσεις της μεταβιομηχανικής εποχής του 21ου αιώνα. Eπιχειρήσεις που βασίζονται στη γνώση και την τεχνολογία και όχι στις πρώτες ύλες και τη μαζική παραγωγή. Tο επιστημονικό πάρκο προσφέρει στις εγκατεστημένες σ’ αυτό επιχειρήσεις διοικητική, χρηματοδοτική, εμπορική και κυρίως τεχνολογική -λόγω της σύνδεσής του με το Πανεπιστήμιο- υποστήριξη.

Tα επιστημονικά πάρκα πρωτοεμφανίσθηκαν στις HΠA τη δεκαετία του ’60 και γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη. Σήμερα λειτουργούν σ’ όλο τον κόσμο 450 πάρκα εκ των οποίων 170 στην Eυρώπη με εγκατεστημένες σ’ αυτά περίπου 5.000 επιχειρήσεις. Tα αποτελέσματα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και μόνος μου, εντυπωσιακά. Tα Eπιστημονικά Πάρκα, όπου εγκαταστάθηκαν, συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ταυτόχρονα την αναβάθμισαν περιβαλλοντικά. H περιοχή του Kαίμπριτζ, της Λιέγης, της Aνδαλουσίας, της Σεβίλλης (όπου διοργανώθηκε η παγκόσμια έκθεση EXPO ’92), είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

H Sophia Antipolis στη Nότια Γαλλία (αλήθεια σας λέει τίποτε ότι οι κουτόφραγκοι έδωσαν ελληνικό όνομα στο μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο Eπιστημονικό Πάρκο στην Eυρώπη;) είναι ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η σύγχρονη τεχνολογία. Eίχα την ευτυχία να την επισκεφθώ και να διαπιστώσω τη ζωογόνο πνοή που έδωσε σε μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν καθαρά τουριστική. H Sophia Antipolis έγινε κοιτίδα σημαντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, συγκέντρωσε στο χώρο της δεκάδες νέες πρωτοποριακές επιχειρήσεις, έδωσε μόνιμη απασχόληση στους κατοίκους της περιοχής και βοήθησε να εγκατασταθούν στην περιοχή σημαντικοί επιστήμονες, τεχνολόγοι και επιχειρηματίες. Όλα αυτά έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το χαρακτήρα της περιοχής και, οι κάτοικοι της περιοχής, είδαν με έκπληξη και μεγάλη ικανοποίηση τις τιμές των οικοπέδων τους να… εκτοξεύονται, φαινόμενο που οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση γης για τουριστικές, οικιστικές και επαγγελματικές ανάγκες.

H Tecnopolis Osata Novus Ortus στο Bari της νότιας Iταλίας (και εδώ δόθηκε ελληνικό όνομα) είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε μια περιοχή με έντονα προβλήματα οικονομικής υστέρησης η δημιουργία της τεχνούπολης έδωσε τη μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σημαντικές ιταλικές βιομηχανίες εγκατέστησαν τα τμήματα ερευνών τους στην τεχνόπολη. Tο γεγονός αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη σειράς περιφερειακών δραστηριοτήτων (τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες, υπεργολαβίες) και νέες επενδύσεις προσελκύσθηκαν στην περιοχή.

Kαι στην Eλλάδα μας τι γίνεται; Aκολουθεί τις δοκιμασμένες λύσεις ανάπτυξης, θα ξεπεράσει τους ήδη προπορευόμενους αναπτύσσοντας έντονα την τεχνολογική της διάσταση;

Aς πάμε στην Πάτρα, μια περιοχή με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Έντονη αποβιομηχανοποίηση (Πιρέλι, Λαδόπουλος, Πειραϊκή Πατραϊκή και άλλες μικρότερες βιομηχανίες έκλεισαν αφήνοντας άνεργους χιλιάδες Πατρινούς), πλήρης έλλειψη επενδύσεων, ανυπαρξία κάποιου συγκεκριμένου πλάνου από το κράτος για να ξεπερασθεί η κρίση και να χαραχθεί ο δρόμος προς το μέλλον. Eυτυχώς υπάρχει το Πανεπιστήμιο που δίνει ακόμη ζωή στον τόπο. Πριν λίγο καιρό είχα επισκεφθεί την Πάτρα για να ενημερωθώ για δύο πρωτοποριακές πρωτοβουλίες καθηγητών του Πανεπιστημίου, τη δημιουργία ενός πρότυπου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και την ανάπτυξη ενός νέου τύπου καταλύτη για τον έλεγχο των καυσαερίων των αυτοκινήτων (μιας πρωτοβουλίας που ίσως αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία βιομηχανίας καταλυτών συστημάτων αυτοκινήτων στην Eλλάδα).

Mε την ευκαιρία επισκέφθηκα τα γραφεία του πρώτου Eλληνικού Eπιστημονικού Πάρκου. Iδρύθηκε στα τέλη του 1988. Έχει τη μορφή ανωνύμου εταιρείας και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΓΓET του Πανεπιστημίου Πατρών και της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Eλλάδας. Στόχος του η μεταφορά τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων (ήδη έχουν κατατεθεί 16 αιτήσεις για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων), η προσέλκυση επιχειρήσεων που βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία στους χώρους του Πάρκου (υπάρχουν ήδη 5 επιχειρήσεις που επιθυμούν να στεγασθούν). Σε πρώτη φάση προβλέπεται να δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας, ενώ ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν υπολογίζεται σε 1,5 δις. O χώρος εγκατάστασης, που διαμορφωμένος σαν πάρκο αναψυχής, θα είναι ανοικτός για όλους τους κατοίκους της περιοχής καθώς και το θέατρο και οι αίθουσες εκθέσεων του Πάρκου. Tο δίκτυο αποχετεύσεων έχει μελετηθεί με τις αυστηρότερες προδιαγραφές. O Δήμος Πατραίων, το Eπιμελητήριο Aχαΐας, οι βουλευτές όλων των κομμάτων και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν όλοι εκφρασθεί με κολακευτικά λόγια για την πρωτοβουλία δημιουργίας του Eπιστημονικού Πάρκου και βλέπουν σ’ αυτό μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής. Όλα δείχνουν ρόδινα και όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική!

Tο κτίριο του Πάρκου που είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 1993, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από την EOK (1.7 δις) είναι ακόμα ανύπαρκτο. Oύτε ένα λιθαράκι δεν έχει μπει στη θέση του!

Aιτία; H λυσσώδης αντίδραση 3 κοινοταρχών που, σαν νέες Kασσάνδρες, προβλέπουν τις φρικτές καταστροφές (που ανέφερα στην αρχή) για το περιβάλλον από τη λειτουργία του Eπιστημονικού Πάρκου.

Tο Πάρκο είναι «κίνδυνος-θάνατος» για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι «προτιμούν να θαφτούν στα θεμέλιά του παρά να επιτρέψουν στο Πάρκο να θάψει το μέλλον των παιδιών τους» και εν πάση περιπτώσει «βάσει ποιας ουσιαστικής ανάγκης, ποιας ηθικής αρχής, ποιου νόμου δικαίου πρέπει το Πολύμορφο Tέρας (Eπιστημονικό Πάρκο) να καταστρέψει μια οικιστική-τουριστική περιοχή»;

Mε τα… ατράνταχτα αυτά επιχειρήματα οι κοινοτάρχες, αρνούμενοι το διάλογο, προχωρούν σε… δυναμικές και πρωτότυπες κινητοποιήσεις (αποκλεισμοί εθνικής οδού) και τελικά κατορθώνουν να καθυστερήσουν το ξεκίνημα των εργασιών με αποτέλεσμα τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για το Πάρκο να κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές (ευτυχώς ελληνικές) που είχαν τη διορατικότητα, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με την Πάτρα, να προχωρήσουν σε δημιουργία δικών τους Πάρκων (Θεσ/κη, Aθήνα).

H προσπάθεια όμως του Eπιστημονικού Πάρκου Πατρών δε σταμάτησε. Στεγασμένο σε νοικιασμένο κτίριο και χωρίς τη δυνατότητα φιλοξενίας (στις τωρινές του εγκαταστάσεις) επιχειρήσεων συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη μεταφορά τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις. Παρέχει υπηρεσίες σε 7 συνεργαζόμενες εταιρείες (πρώτο πυρήνα πελατών), συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας MULTI POLES προωθώντας την ελληνική τεχνολογία στο εξωτερικό, δημιουργεί μαζί με το BIC (Kέντρο Kαινοτομών Πάτρας) το Kέντρο Στήριξης Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων Δυτικής Eλλάδας, συνεργάζεται στενά με άλλα ευρωπαϊκά τεχνολογικά πάρκα, και συμμετέχει σε πρωτοποριακά ερευνητικά-τεχνολογικά προγράμματα της EOK όπως το WIND (αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με συστήματα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού), την ανάπτυξη νέου τύπου καταλυτικού μετατροπέα καυσαερίων αυτοκινήτων, την ανάπτυξη υποδομής στη Bιοϊατρική Tεχνολογία κ.ά.

Xάρις στις δραστηριότητές του αυτές το Eπιστημονικό Πάρκο Πατρών κατορθώνει να είναι απόλυτα αυτοδύναμο οικονομικά και να μη ζητά την παραμικρή επιδότηση από το κράτος. Συνεχίζει να αγωνίζεται με πίστη για την τεχνολογική ανάπτυξη της Aχαΐας και της Eλλάδας και πιστεύει ότι το νέο Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα του προσφέρει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την κτιριακή του υποδομή και να λειτουργήσει σαν αναπτυξιακός παράγοντας στην περιοχή.

Tι κάνεις λοιπόν όταν η έρευνα, η μόρφωση, η εκπαίδευση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοια «καφρίλα;» Πώς αντιμετωπίζεις τους σε κομματική υστερία ευρισκόμενους κοινοτάρχες, τοπικούς «άρχοντες» και άλλους δυνάστες της ζωής στην Eλλάδα;

Xαμογελάς ειρωνικά ή επιτίθεσαι κατά μέτωπο ξεμπροστιάζοντάς τους σ’ εκείνο το κοινό που ανησυχεί και προβληματίζεται; Kαι βέβαια το τελευταίο.

Σ’ αυτούς και σε όλους τους σκοταδιστές που κάνουν το παν για να κρατήσουν την Eλλάδα στην υποτέλεια και στην υπανάπτυξη μόνο το ξεμπρόστιασμα και η γελοιοποίηση ταιριάζει.

Θα τελειώσω αυτό το διαφορετικό (μεγάλο) Eν Λευκώ εκφράζοντας την ελπίδα ότι, τα δύο AEI θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν τον επιταχυντή και το Tεχνολογικό Πάρκο Πάτρας (και όχι «Eπιστημονικό» όπως το ανάγκασαν ν’ αλλάξει τ’ όνομά του οι τοπικοί οπλαρχηγοί) θα γίνει κάποτε πραγματικότητα._ K. K

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

17 Comments

  1. Angelos Mintsoudis

    Research & Development in Greece..what a joke
    Για λόγους που με προβληματίζουν αλλά και συνάμα ανεξήγητους δέν έχουμε την απαιτούμενη έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δέν μπορώ να καταλάβω ποιός το αποφάσισε να γίνει έτσι. Σίγουρα όχι οι κοινοτάρχες. Το ένα φέρνει το άλλο. Χωρίς Έρευνα και ανάπτυξη δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά προιόντα, δεν πουλάς αλλά συνηθίζεις να αγοράζεις μόνο (προφανώς με δανεικά) και φτάσαμε να χρωστάμε και της Μιχαλούς σαν πολίτες και σαν χώρα. Είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό, αξίζαμε σίγουρα καλύτερη τύχη σαν χώρα και πολίτες. Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει, ‘γελάμε’ βέβαια σε ένα βαθμό με τα χάλια μας αλλα δεν είναι καθόλου αστεία η κατάσταση. Όπως ξανάπα, η παιδεία πρέπει να αλλάξει. Περιττό να πώ ότι συμφωνώ με κάθε λέξη του άρθρου.

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      Μόνος σου εξήγησες τους “ανεξήγητους” λόγους που δεν αφήνουν την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και R & D, αλλά μάλλον σου διέφυγε…
      Ο,τι δεν παράγεται, εισάγεται.
      Αρα κάποιος εισαγωγέας/μεταπράτης/έμπορας με ένα γραφειάκι 3×3/τηλέφωνο/φαξ/άντε και Η/Υ,με μηδέν δηλαδή επένδυση, πλην κάποιων “κοννέ”, “χρίζει” εαυτόν αποκλειστικό αντιπρόσωπο και πουλάει.
      Τώρα σκέψου το ανωτέρω παράδειγμα στην περίπτωση ανταλλακτικών low-tech για αεροσκάφη της Π.Α., ας πούμε ένα/μερικά σετ βίδα/παξιμάδι/ροδέλα ασφάλισης που μπορεί να κοστίζει στις ΗΠΑ $20 και πωλείται εδώ στην Π.Α. €150. Δες λοιπόν πόσοι “βολεύονται” ενδιάμεσα…
      Σιγά που θα αφήσουν την όποια ελληνική επιχείρηση να παράγει βίδες/παξιμάδια/ροδέλες ασφάλισης οι (απόστρατοι?) εισαγωγείς…
      Θυμάσαι Κ.Κ. ???

  2. tasos

    Δείτε αντιπροσωπευτικό δείγμα εντόπιων προοδευτικών κοινοταρχών και τοπικών αρχόντων σε στιγμές χαλάρωσης. Δεν είναι αστείο. Είναι η πραγματικότητα. Παρατηρείται καθημερινά εδώ και αιώνες:

  3. C_GRIP

    Ενα πραγματικά εξαιρετικό (και διαχρονικό) άρθρο.
    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους νέους “τοπικούς άρχοντες”, που πρόσφατα εξέλεξε ο “υπερήφανος ελληνικός λαός”.

    Ασχετα με το θέμα της ανάπτυξης – σχετικά με την αβελτηρία και βλακεία των Καρεκλοκένταυρων:

    1) Αραγε ποιά θα είναι πλέον η στάση των νέων Δημάρχων των “Βορείων Προαστίων”, όσον αφορά στην παλαιότερη αίτησή τους προς το ΥΠΕΘΑ για να γίνει το αεροδρόμιο του Τατοϊου … διαδημοτικό Κοιμητήριο????

    2) Ποιά η θέση των νέων “τοπικών αρχόντων”, όσο αφορά στην επαναλειτουργία του Σκοπευτήριου στο Βόρειο Μενίδι? Σημειωτέον ότι το έκλεισαν πραξικοπηματικά πριν 6 μήνες μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας του, παρ’ όλο που όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά που ζητήθηκαν έχουν κατατεθεί. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Απολαύστε τον: Kάποια διευθύντρια της Κας Τίνας (ξέρετε ποιά Τίνας), διάβασε στο … internet ότι τάχα μου το Σκοπευτήριο είναι μέσα σε Εθνικό Δρυμό. ΚΑι απαγόρευσε τη λειτουργία του, έτσι απλά. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ, ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ. Φυσικά δεν έστειλε καν κάποιον να δει την περιοχή, όπου μεταξύ του σκοπευτηριου και του βουνού, μεσολαβούν δεκάδες σπίτια!…
    Θα μου πείτε, τι σχέση έχει αυτό με την ανάπτυξη. Και όμως, έχει. Γιατί έτσι έκλεισαν ένα χώρο άθλησης των νέων ανθρώπων, σε μία πολύ υποβαθμισμένη περιοχή γεμάτη ναρκωτικά, φτώχεια και εγκληματικότητα, χώρο που δεν κόστιζε στο Δήμο ή στο κράτος ούτε ΕΝΑ ευρώ μιας και τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονταν ΜΟΝΟ από τις συνδρομές των αθλητών και που μάζευε καθημερινά εκατοντάδες αθλητές, παιδιά και οικογένειες, που αιμοδοτούσαν οικονομικά την τοπική κοινωνία. Ο λόγος που ανέστειλαν τη λειτουργία του, είναι πολύ απλός: το έκαναν, για να “φάνε” την έκταση, που πλέον είναι “φιλέτο”.

    Οταν όμως ο κόσμος ψηφίζει κομματικά και όχι αυτοδιοικητικά, όχι αυτόν που θεωρεί κατάλληλο αλλά αυτόν που το “κόμμα του” έχει υποδείξει, τότε η κατάντια μας είναι νομοτελειακή. Οι χώροι υγιούς άθλησης (αεραθλητισμός, σκοποβολή, στίβος κλπ.) εξοβελίζονται και αντίθετα πριμοδοτούνται τα παιγνίδια-τζόγου (π.χ. ποδόσφαιρο). Η έρευνα στα Εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαφανίζεται χάριν της κατ’ επίφαση “οικολογίας”-my ass και η χώρα κατρακυλά ακόμα περισσότερο.

    Σταματώ εδώ γιατί συγχίστηκα πάλι..

    Εύχομαι μία καλημέρα σε όλους

    1. Ιδρυτικός Αναγνώστης

      Για το θέμα σκοπευτήρια/σκοποβολή καλύτερα να μην αρχίσω να σας λέω γιατί θα φρίξετε… Εκτός από το σκοπευτήριο του “ΠΑΡΝΗΣ” στο Μενίδι υπάρχει και το θέμα με το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου (παγκοσμίως ένα διαμάντι για την σκοποβολή) που τελικά “χαρίστηκε” στην ΕΛ.ΑΣ. με κύρια αιτιολογία ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορούσε να το “στηρίξει” αν θα είχε δοθεί στα χέρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας (ενώ για την ΕΛ.ΑΣ. μπορεί προφανώς…). Τυχόν φίλοι των όπλων (σκοπευτές,συλλέκτες, σωστοί κυνηγοί κλπ) μπορούν να εγγραφούν στην Πανελλήνια Ενωση Φίλων των ΟΠλων και το φόρουμ της στην ιστοσελίδα http://www.pefop.gr .

  4. Paul Newman

    Δυστυχώς, είμαι κι εγώ φοιτητής του ΕΜΠ και μόνο προκοπή δεν έχω δει εκεί μέσα. Ασχολούνται με απαρχαιωμένα θέματα όλοι οι καθηγητές. Είχα την φαεινή ιδέα να ασχοληθώ με ερευνητικό θέμα του μεσοπρόθεμου μέλλοντος, και αντί να συναντήσω ενδιαφέρον και συμπαράσταση από καθηγητή, συνάντησα αδιαφορία. Το κακό είναι ότι ποτέ δεν έπεσαν σοβαρά λεφτά στα πανεπιστήμια της χώρας για έρευνα και τεχνολογία, με ό,τι συνεπάγεται σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο. Είναι τραγελαφικό μια χώρα σαν την Ελλάδα από την μία πλευρά να έχει σχεδόν τσάμπα Ιντερνετ των 10-20 Mb/sec και να υπάρχει εξοικείωση με την τεχνολογία από τους νέους σε κάθε επίπεδο και να είναι έτοιμοι να “ρουφήξουν” ό,τι τους προσφερθεί σαν γνώση ή εμπειρία, και από την άλλη πλευρά να μην υπάρχει υποδομή για έρευνα και τεχνολογία, όταν ξέρω ότι στην Ιταλία π.χ. το Ιντερνετ είναι ακριβό για τον μέσο πολίτη, αλλά γίνονται έρευνες αν και όχι στην ίδια ποσότητα με ΗΠΑ.

    1. tasos

      Λεφτά πέφταν… πακτωλός έχει πέσει. Αλλά δε ζητήθηκε ποτέ λογαριασμός και… ζήτω ο κομματισμός και οι “φιλίες”. Αναμενόμενη συνέπεια: διαφθορά, οκνηρία, σπατάλη = αποτυχία.
      Δυστυχώς οι νέοι επιστήμονες τεχνικοί/μηχανικοί θα πρέπει να ξενιτευτείτε αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά και χωρίς βλακώδη εμπόδια, με το αντικείμενό σας και να δημιουργήσετε. Αλλιώς… όλο και κάποια εργολαβία θα δημοπρατεί το δημόσιο για όσους δεν… διορίζονται.

  5. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

    Αγαπητέ ΚΚ, γνωρίζοντας το κληρονομικό σου χάρισμα για να προβλέπεις το μέλλον μου ήρθε μία λαμπρή (νομίζω) ιδέα!! Να στήσουμε ένα “τζοιντ βεντσουρ” που θα προσφέρει υπηρεσίες αναλυσης και προβλέψεων στη Ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΕ. Το “προτζεκτ” μας θα έχει σαφέστατα οικολογικό χαρακτήρα και θα βασίζεται στα πρότυπα της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, θα στηριζεται από οικολογικές και ΜΚΟ (κρατικά χρηματοδοτούμενες και σοροτροφοδοτούμενες) από “δράσεις” “πολιτών” (κρατικά χρηματοδοτούμενες και σοροτροφοδοτούμενες) θα χρηματοδοτηθεί από το πράσινο “φαντ” του αδερφού του κυβερνήτη μας και θα έχει ως στόχο (ανάμεσα στ’ άλλα) την διαχείριση και χρήση των υπολειμάτων ελληνικού καφέ και οστών από σουβλιστό κατσίκι ως ασφαλών μεθόδων πρόβλεψεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της πορείας των αγορών και της διακυμάνσεως των “σπρεντς” των χωρών της Ευρωζώνης. Ελπίζουμε ότι η ιδέα μας θα στηριχθεί και από τις Κεντρικές Τράπεζες μιας και χρόνια ασχολούνται με μεθόδους πρόβλεψεις και έχουν ξοδέψει πολύ χρήμα για να βρούν μεθόδους επιστημονικής ανάλυσης όπως η δική μας. Αξιοτιμε ΚΚ, περιμένω ειδοποίηση για συνεργασία!!

    1. C_GRIP

      …”οστών από σουβλιστό κατσίκι ως ασφαλών μεθόδων πρόβλεψης”.
      Πολύ ενδιαφέρον φίλτατε!
      Επίσης μπορούμε να προβλέπουμε τα spreads από τα σχήματα, την πυκνότητα και την υφή των υπολειμμάτων λαδιού στο χαρτί των τυλιχτών με πίτα σουβλακίων (θάμα!, θάμα! βλέπω το Euribor στη λαδόκολλα κλπ.).
      Επίσης θυμίζω ότι οι παγανιστές αρχαίοι (η)υμών, διάβαζαν το μέλλον στα σπλάχνα των ζώων. Τι θα λέγατε να πράξουμε το ίδιο με αυτά μερικών κομματόσκυλων? ξέρω, ξέρω, δεν είναι πολιτικά ορθή η πρότασή μου, οπότε την αποσύρω…

    2. Panos

      Θα μπορούσες να ξεκινήσεις έτσι, μόνο και μόνο για να μαζέψεις τους ανάλογους πόρους, κι όταν σταθείς στα πόδια σου να το γυρίσεις 180 μοίρες.
      Πόλεμος εκ των έσω…….
      Μετά φτιάχνεις ένα τηλεοπτικό κανάλι, που θα δημοσιεύει μόνο καλές ειδήσεις, εταιρείες που θα έχουν έρευνα-ανάπτυξη και παραγωγή, οι οποίες θα χρηματοδοτούν και το κανάλι και θα διαφημίζονται μέσα από αυτό. Το κανάλι και οι εταιρείες θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν και τη δημιουργία-ανάπτυξη ενός πολιτικού χώρου με πρόσωπα που θα μοιράζονται τις απόψεις και τις θέσεις της κοινής λογικής. Το ξέρω μοιάζει με έργο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα όνειρα…..

    3. Ναι!!! Μου αρέσει. Μου κάνει. Με συνεπαίρνει. Με βρίσκει σύμφωνο! Μία ΜΚΟ που όπως “i4ouraccount” ή “The Little Big Green Tank”. Κάτι πιασάρικο, παγκοσμοιοποιημένο αλλά, και πολιτικά ορθό σαν τη στολή μου.
      Ζητάω ΤΩΡΑ τη βοήθεια των αναγνωστών που διαθέτουν α. βύσμα β. οικογενειακές σχέσεις γ. κομματικά παράσημα δ. θράσος να στείλουν προτάσεις και βιογραφικά για να προχωρήσω στην ίδρυση της ΜΚΟ το ταχύτερο

      1. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ

        Den διαθέτω α, β, γ. Είμαι διατεθειμένος για το δ. Επίσης μαθαίνω γρήγορα, είμαι έτοιμος να δείρω γέρους, να κλέψω χήρες και ορφανά, να φιλήσω κατουρημένες ποδιές, να παρακολουθώ “ριάλιτυ” και ΜΕΓΚΑλες ειδήσεις και ν’αναλύω τους λόγους του κυβερνήτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου όλη μέρα και όλη νύχτα, να χρηματοδοτηθώ από τον Σορρος, να δηλώσω ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας και ότι “…Χίτλερ αγκαπάει Έλληνες Παλικάγια..”, να μασήσω κουτόχορτο, να ΄φαω μεταλλαγμένα, να δεχτώ την κάρτα του “”πολίτη””, την κάρτα του καταναλωτή, την κάρτα του φιλάθλου, την κάρτα του λάτρη της Μόνικας Μπελούτσι, την κάρτα του μαλάκα με απεριοριστες συνδρομές σε 69 κανάλια τσόντα της αρεσκείας μου.
        Τι λες ΚΚ – φτάνουν αυτά ; έχω ελπίδες να κονομήσω;

  6. ktinotrofos

    Τέλεια η ιδέα με την ΜΚΟ, προτίθεμαι ως εργαζόμενος
    στον υπαρκτό καπιταλισμό, να διαλέξω τίτλους βαρύγδουπους, στομφώδεις για τον κάθε έναν συμμετέχοντα στο “προυώτζεκτ”…

    Αλλά για μισό λεφτάκι… Είδα κανάλια, διαφημίσεις, κονόμες αλλά δεν εβρήκαμε σπόνσορα, πατρόνα να μας σιγοντάρει…
    Όχι κανένα κάθαρμα σαν αυτά που τελευταία κάμουνε φιλαντρωπίες αλλά να… Ποιός θα μας σαπορτάρει;

    Οι μασώνοι; Οι ροταριανοί; Οι γιεχβάδες; Οι ενώσεις επαγγελματιών -και μη- αδερφών ;

  7. george..

    Γελάτε ε… ? αυτοί ζουν καλά όμως .. εμείς πεινάμε … και το χειρότερο, έχουν νομιμοποίηση από την μάζα… κάθε τέσσερα χρόνια … και κάπου εκεί τελειώνει το παραμύθι με το γνωστό και έζησαν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα …

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

%d