και το “Κουρδιστό Πορτκάλι”

Διαβάστε τι αναφέρει το έγκυρο Bloomberg, στο άρθρο του :

“H EKT αρνείται να δωσει στοιχεία για τα  ομόλογα (Σημίτη)…
επικαλούμενη ότι, περιέχουν οξείς κινδύνους”
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πρόεδρος Jean-Claude Trichet, δήλωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αρνήθηκε λόγω κίνδυνου των  αγορών. να δώσει στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράγωγα για να κρύψει το δημόσιο χρέος της.
Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα και από το Bloomberg News να απελευθερώσει δύο ενημερωτικά έγγραφα, που συντάχθηκαν για τους υπαλλήλους εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη το τρέχον έτος.
“Οι πληροφορίες που περιέχονται στα δύο έγγραφα θα υπέσκαπταν την εμπιστοσύνη του κοινού όσον αφορά την αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής». Αυτά φέρεται να έγραψε ο Trichet έγραψε ατις 21 Οκτωβρίου, σε μια  επιστολή με την οποία απέρριψε το αίτημα.
Τα ελληνικά swaps τροφοδότησαν μια οικονομική κρίση που απειλούσε τη διάλυση του νομίσματος της περιοχής. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι τα swaps, μερικά από τα οποία ήταν τοποθετημένα από την Goldman Sachs Group Inc, μπορεί να έχουν προκαλέσει «μακροπρόθεσμη ζημία” για τους φορολογούμενους.
«Υπάρχει μόνο μία λύση για την επίλυση των αβεβαιότητας: η πλήρης αποκάλυψη», είπε ο Γκουστάβο Πιγά, συγγραφέας του βιβλίου “Παραγώγων και Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,” και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vergata στη Ρώμη. «Η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν λάβει γνώση όλων των συναλλαγών και ότι δεν έχουν θέμα με την κοινοποίηση των εγγράφων αυτών. Η αγορά έχει αφεθεί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα. “
Η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου θα δημοσιεύει αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για την Ελλάδα που θα λάβει υπόψη και τις επιπτώσεις των swaps.
Ο αντίκτυπος των swaps στο έλλειμμα είναι «μικρός», σύμφωνα με πληροφορίες
H δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα έστρεψε την προσοχή της σε εκτός της αγοράς ανταλλαγές, που οργανώθηκαν από την Goldman Sachs, που επέτρεψε στη χώρα να κρύψει το μέγεθος του χρέους της από το 2000 και μετά. Τα swaps της Goldman Sachs , το 2000 και το 2001, μείωσαν το χρέος της χώρας, κατά 2,37 δις € και ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 103,7 % από 105,3 %, σύμφωνα με μια δήλωση της Goldman Sachs στις 21 Φεβρουαρίου .
“Δεδομένου του ιστορικού της διαφάνειας όσον αφορά την Ελλάδα, που όλοι γνωρίζουμε , ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους της ΕΚΤ να αρνηθεί αυτό το« αίτημα, είπε ο Manfred Neumann, καθηγητής της οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.«Οι ψηφοφόροι θα είναι πιο καχύποπτοι τώρα από ό, τι στο παρελθόν. Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει άμυνα για την μη δημοσιοποίηση των εγγράφων

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

11 Comments

  1. GRAEKUS

    Πώς εκβιάζει η Αγγέλα το Γιώργο ;
    Η απάντηση στο h**p://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=3481.

    ή αλλιώς: Γιώργο πες αλεύρι, η MIESENS σε γυρεύει.

    Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό με την ανάρτηση ;
    Έχει και παραέχει σύντροφοι και συναγωνιστές, στην εποχή της “ισχυρής Ελλάδας” και του “εκσυγχρονισμού” βρίσκεται ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Απλώς πρόσθεσε την σάλτσα της “οικολογίας”, της “πράσινης ανάπτυξης” και της “ελληνοτουρκικής φιλίας” για να “σώσει την Ελλάδα”.

  2. tasos

    Αν ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας”, θα αποκαλυφθεί σιγά-σιγά η τεράστια απάτη όχι τόσο των Ελληνικών κυβερνήσεων αλλά του ιδίου του ευρώ που στέρησε την δυνατότητα οικονομικής πολιτικής από τις χώρες και τις καταχρέωσε. Γι’ αυτό θέλουν ειδικά αυτά τα θέματα να κουκουλωθούν. Τα πλαστά στοιχεία τα ξέραν όλοι αλλά για πολιτικούς λόγους κάναν τα στραβά μάτια και η ελλαδάρα μπήκε “με το σπαθί της ” στην ΟΝΕ. Η Γερμανία ήθελε… μάρκο σε όλη την Ευρώπη από την εποχή του Χίτλερ. Τα κατάφερε αργότερα με το ευρώ. Θα φανεί επίσης, αν αρχίσει το ψάξιμο, ότι και οι υπόλοιπες χώρες που τους επιβλήθηκε το “ευρωμάρκο”, ήταν ανέτοιμες για την υιοθεσία του. Είναι ο βασικός λόγος που έχουν οικονομικό πρόβλημα και ανεργία σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σουηδοί απέρριψαν με δημοψήφισμα το ευρώ. Κάτι θα θυμούνταν από την Σκανδιναβική νομισματική ένωση.

    1. Angelos Mintsoudis

      Τάσο, το Ευρώ έκρυβε και κρύβει ακόμη και τώρα πλεονεκτήματα αλλά εμείς ώς Ελλάδα εκμεταλευτήκαμε στο έπακρο τα μειονεκτήματά του και τα κάναμε πλεονεκτήματα (βλέπε κατακόρυφη αύξηση προσφοράς δανείων για μερσεντέ, σπίτια κ.α.) και ο κάθε σχεδόν Έλληνας έκανε το ονειρό του πραγματικότητα. Στο χωριό μου τότε για να αγοράσεις μερσεντέ θα έπρεπε να πας μετανάστης στην Γερμανία ενώ με το Ευρώ έβαζες 60-70 δόσεις και το είχες χωρίς να ξενιτευτείς. Το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα και όλοι χαιρόντουσαν (από αντιπροσώπους αυτοκινήτων μέχρι τις καθε λογής φακλάνες που γινόντουσαν κλασικά φαινόμενα της Ελληνικής κοινωνίας όπως και εξώφυλα των lifestyle περιοδικών). Και οι πολιτικοί μας…αυτοί είναι ξέρεις που τους εκλέγουμε εμείς κατα πλειοψηφία είχανε να καυχιούντε για κάτι το οποίο τους ‘βγήκε’ ετσι χωρίς στην ουσία να κάνουν τίποτα. Ανέβαινε το χρηματιστήριο και το θεωρούσαν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, το ίδιο και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου με δανεικά, επιπλέον προσλήψεις και πάει λέγοντας. Τώρα βέβαια, όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αρχίσαν να την κάνουν οικειοθελώς (βλέπε Καραμανλή πριν κανα χρόνο και ΓΑΠ σήμερα). Νομίζω ο τελευταίος το ξανασκέφτεται..

      1. tasos

        Δε νομίζω πως είχε κάποιο πλεονέκτημα για την Ελλάδα το ευρώ πέρα από το χαμηλό κόστος δανεισμού που ήταν τελικά παγίδα λόγω ημέτερης βλακείας (ή δόλου). Άλλωστε τα οικονομικά προβλήματα και η καταστροφή κάθε παραγωγικής δυνατότητας οξύνθηκαν εντός της ΟΝΕ. Θα είχε πλεονεκτήματα για την Ελλάδα αν εξάγαμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, ακριβά αυτοκίνητα και μηχανήματα. Πλεονεκτήματα είχε για τη Γερμανία που κατέχει και την έδρα του στη Φραγκφούρτη και χορεύει στο ταψί όλη την ΟΝΕ. Ούτε καν τη Γαλλία συνέφερε τελικά αλλά αυτή πίστευε πως εμπλεκόμενοι όλοι μαζί στο ίδιο νόμισμα θα μπορούσαν να ελέγχουν τον ηγεμονισμό της Γερμανίας που άρχιζε να εμφανίζεται εκ νέου μετά την ενοποίησή της.
        Δεν θα πτωχεύαμε με τη δραχμή. Αρκούσε μια τυπική οικονομική πολιτική χωρίς χοντρά λάθη. Στην ανάγκη θα ακολουθούσαμε το παράδειγμα του Μπερνάνκε με τη διαβόητη “ποσοτική διευκόλυνση” όπως άλλωστε κάναμε και παλιά. Και άλλη μια φορά συμμετείχαμε σε νομισματική ένωση και πάλι πτωχεύσαμε. Το 1868 προσχωρήσαμε στην Λατινική Νομισματική Ένωση για να πτωχεύσουμε 15 χρόνια αργότερα το 1893.
        Είναι αδιανόητες οι νομισματικές ενώσεις μεταξύ ανόμοιων οικονομιών, είναι καθαρός παραλογισμός. Δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ενώ όλες οι εχέφρονες χώρες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να σώσουν την ανταγωνιστικότητα και να μην έχουν ανεργία, το ευρώ ανατιμάται έναντι όλων των νομισμάτων σκοτώνοντας κάθε ελπίδα για ανάπτυξη στις τελματωμένες οικονομίες της ΟΝΕ πλην φυσικά της Γερμανίας που έχει ήδη “πιάσει” όλες τις αγορές και όλοι αγοράζουν από τις πανταχού παρούσες πολυεθνικές της. Και μας βρίζουν κι από πάνω… και βραβεύουν το γαπ αντί να του πουν “γυρίστε στη δραχμή σας ρε χαϊβάνια μπας και φτηνήνουν λίγο τα… φασόλια και έχετε να τρώτε”. Αν’ αυτού δανείζονται αυτοί με 2% και μας δανείζουν ενυπόθηκα με 5,5 για… το καλό μας. Βγάζουν για πλάκα 3,5% + τις υποθήκες που θα πάρουν τελικά. Τρέλα!

      2. Χρήστος

        ‘Ενα κράτος έχει δύο μόνο εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής: 1. Νομισματική πολιτική (κυκλοφορία του χρήματος) και 2. Δημοσιονομική πολιτική (Έσοδα, Έξοδα). Τόσο απλά..

        Με το Ευρώ χάσαμε το ένα εργαλείο αφού η ΕΚΤ αποφάσιζε για μας (με βάση το συμφέρον ποιου?). Με το ΔΝΤ χάσαμε και το δεύτερο εργαλείο.

        Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μια τυχον αποτυχία μας στην εκπλήρωση των οικονομικών στόχων στη τριετία θα είναι μια αποτυχία όχι της Ελλάδας αλλά του ΔΝΤ αφού δικό τους πρόγραμμα ακολουθούμε.

      3. Angelos Mintsoudis

        Την δεκαετία του 80 τα επιτόκια δανεισμού από τράπεζες ήταν πολλαπλάσια της Ευρώ εποχής που διανύουμε σήμερα. Νά ένα πλεονέκτημα! Θα μπορούσαν να γίνουν π.χ. επενδύσεις για την παραγωγή προιόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ευνοικους όρους δανεισμού. Αλλά ξέχασα, η Ελληνική οικονομία ποτέ δέν επιδίωξε κάτι τέτοιο. Γιατί άραγε να σκοτιζόμαστε για την έρευνα και την τεχνολογία αφού τα παράγουν οι Γερμανοί για μας και τα φέρνουν στην πόρτα μας; Πολλά λάθοι έγιναν κατα την γνώμη μου τα οποία αποτελούν εγκλήματα για το μέλλον των νέων παιδιών και της Ελλάδος γενικότερα. Το ερώτημα που πλανάται πάντα στο μυαλό μου (ειδικά τώρα τελευταία) είναι ποιός θα ήταν αυτός ο ικανός πολιτικός η μερίδα πολιτικών που θα μπορούσε να δώσει ρυθμό για την σωστή ανάπτυξη της οικονομίας σε αυτή την χώρα. Σκέφτομε ότι η αρχή θα πρέπει να γίνει με την δραματική βελτίωση της παιδείας, εκεί είναι το μυστικό κατα την γνώμη μου. Όσο ο χώρος της παιδεία παραπαίει άλλο τόσο δυσκολότερο θα είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις ή και να καταφέρουμε να παράγουμε κάτι το οποίο θα είχε αξία. Κάτι ακούω για μέτρα λέει που θα λάβουν για τΗν τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και λέω ‘ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΆ ΜΑΣ ΟΡΕΕΕΕ;;;’

  3. Νίκος Βασιλείου

    Τώρα ρε Δάσκαλε, τι ΒΛΑΚΕΙΕΣ είναι αυτές. Τι θα πεί “θα υπέσκαπταν την εμπιστοσύνη των…” μπλα μπλα μπλα.

    -Τί έχω γιατρέ;
    -Δε σου λέω γιατι θα τρομάξεις…

  4. Δείτε λίγο την προιστορία του Κου Τρισέ όταν ήταν δντής στην Κρεντί Λυοναί και συνέβη΄να είναι μπλεγμένος με κάποιο μεγάλο σκάνδαλο.

    Επίσης ο Κος Παπαδήμας τι λέει σχετικά ? Ας βρει λίγο χρόνο από την έντονη απασχόληση του με το να να συμβουλεύει τον ολίγιστο !

Απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.